Episodios
-
För att tala om både den första julen och alla påföljande jular gästas Ledarpodden av Lundaprofessorn Dick Harrison, tillika gästkrönikör på Dagens ledarsida, i sällskap av opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson.
-
Den kristna identiteten står under förändring. Många kulturpersonligheter och tänkare kommer ut som kristna och berättar om sin nyfunna tro och hur man numera identifierar sig som kristna. Denna kristendomens frammarsch står i bjärt kontrast till hur många som växte upp på 1990-talet då kunde uppleva att vara kristen. Då kunde det upplevas som töntigt och pinsamt att berätta att man var kristen. I dag framstår en kristen tro som något annat, en andlig och existentiell mognad möjligtvis. Men vad händer om att vara kristen bara blir ett bijouteri?
Med i veckans avsnitt av Ledarpodden för att diskutera kristen identitet är Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, och Fredrik Wenell, ledarskribent på tidningen Dagen. Samtalet leds av Steven Crosson, ledarskribent Dagen.
-
¿Faltan episodios?
-
I Dagens Ledarpodden samtalar ledarskribent Steven Crosson med Smyrnaförsamlingens Mats Särnholm och Kristdemokraternas Elisabet Lann om vad som egentligen hände när kommunen beslutade att församlingen måste betala 75 000 kronor eftersom man efter lokalbyte missat att tillståndet måste förnyas.
-
Sändaren lägger ner. Om processen bakom nedläggningen och hur det framtida kristna medielandskapet nu kommer se ut handlar veckans avsnitt av Ledarpodden. De kristna tidningarna har alla sina specialområden och kulturkompetenser, en kompetens som i Sändaren och Equmeniakyrkans fall försvinner. Samtidigt är det inte bara Sändaren som brottats med svår ekonomi efter mediestödets omdaning. Även tidningen Dagen får ett minskat stöd. Medverkar i samtalet gör Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg, chefredaktör Sändaren under ledning av ledarskribent Steven Crosson.
-
Lars Adaktusson i Ledarpodden om förföljda kristna
Kristna är globalt sett den mest förföljda gruppen mer övriga religioner. I flera kommunistiska och islamistiska länder förföljs, begränsas och dödas kristna för sin övertygelses skull. Läget försämras på flera håll, inte minst i diktaturer och auktoritära stater. Detta inte minst i de stater där kristendomen växer och ses som ett hot mot rådande ordning.
I veckans avsnitt av Ledarpodden diskuterar Lars Adaktusson, kolumnist i Dagen och tidigare Europaparlamentariker (KD), tillsammans med ledarskribent Steven Crosson situationer för kristna.
-
Dagens Ledarpodden samtalar om hur de kristna väljarna kommer rösta och varför. Vilka är de och varför röstar så många på Donald Trump – vad beror det på?
Fredrik Wenell, Öyvind Tholvsen, Frida Park och Steven Crosson reder ut vilka de evangelikala väljarna egentligen är.
Det blir ett samtal om frågor som kan avgöra vilket kandidat man väljer att rösta på, om likheter och skillnader mellan svenska troende och amerikanska – att även i Sverige finns det politiker som vänder sig till kristna med ett populistiskt erbjudande, om varför Demokraterna ofta vinner på kusterna och Republikanerna i ”hjärtlandet”.
-
Om just döden och döendet handlar veckans avsnitt av Ledarpodden med Philip de Croy, thanatolog, teolog och flitig författare om livet efter detta. Leder samtalet gör ledarskribent Steven Crosson.
-
I tider av oro, krig, kris, ekonomisk tillbakagång och pandemi har prepping kommit att bli bekant för många. Vatten, mat och inte minst toapapper är något som många numera har hemma i källaren. Veckans avsnitt av Ledarpodden handlar om just prepping och beredskap och gästas av Jonas Ahlforn von Beetzen, mer känd som Prepperprästen. Att vara beredd inför kris och samhällsoro är något som varje person behöver vara, men Jonas Ahlforn von Beetzen menar att det finns ett särskilt ansvar som ligger på kristna. Jonas Ahlforn von Beetzen ger också sina tips om de tre viktigaste sakerna en kristen behöver tänka på när det gäller att vara beredd.
-
Ledarpodden: Olämpliga uttalanden på föreläsningen om sekter och hederskultur i Västerås stads regi
I det senaste avsnittet av Ledarpodden väjer deltagarna inte för de svåra frågorna. Tillsammans med Öyvind Tholvsen, föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun och ledarskribent på tidningen Dagen och Ulrik Josefsson, rektor på Akademi för ledarskap och teologi och redaktör för en antologi om Knutbyförsamlingen, samtalar Dagens opinionsredaktör Frida Park om sekter och hedersnormer.
-
Efter ett år sedan terrororganisationen Hamas attackerade, mördade och kidnappade oskyldiga israeler är det svårt att se att det finns fred i sikte.
I ett samtal mellan Dagens chefredaktör Felicia Ferreira, opinionsredaktör Frida Park och ledarskribent Steven Crosson, diskuteras vad som skedde då och vad som hänt under året som gott.
-
Barnafödandet går ner i världen men bland troende är fertiliteten något högre än bland icke-troende.
För att undersöka vad det beror på gästas veckans avsnitt av Ledarpodden av Erik Carlsson, senior forskare vid Åbo Universitet, som forskat på religionens betydelse för barnafödande.
-
Det är historiskt stora förändringar som svenskt bistånd nu står inför. Enprocentsmålet är slopat och biståndet minskas med 3 miljarder kronor.
PMU:s direktor Niclas Lindgren och KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin gästar Ledarpodden och pratar om förändringarna av det svenska biståndet.
-
Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har gett ut flera böcker om religionsfrihet, som Dagen skrivit om. Samma utgivningsintresse går inte att skåda bland vänsterförlag. I ett samtal med Dagens opinionsredaktör, Frida Park, säger Andreas Heinö Johansson, statsvetare och förläggare, att högern har en större öppenhet för andliga frågor, och att man kommit längre i att syna och granska religionens avarter, det betyder inte att de alltid hamnar rätt. Som nationalkonservativa partier som använder sig av det kristna ramverket för att flirta med muslimkritiska väljargrupper. Henrik Jalalian, politisk redaktör på Dagens Etc, håller med om att vänstern ofta har en materialistisk grundsyn, men väldigt många personer med hjärtat till vänster är intresserade av och till och med engagerade i kyrkan. Det betyder inte att de nödvändigtvis vill göra politik av tron. Jalailan kritiserar Vänsterpartiet för att inte hållit gränsen mot antisemitism och lyfter även att staten måste stötta civilsamhället och varnar för att kapa stödet till trossamfund eftersom det kan innebära att samfunden blir beroende av andra krafter.
-
Pågår det en feminisering i kyrkan? Hur ser den ut och stämmer det att allt fler män väljer bort att bli ledare inom till exempel frikyrkan?
I ett samtal mellan Steven Crosson, Frida Park och ledarsidans gästkrönikör Simon Holst, följer vi upp frågorna efter Holsts senaste krönika.
-
Hur mycket skärmtid tål Sveriges barn och unga? Den frågan avhandlades när ledarskribenterna Frida Park, Steven Crosson och Öyvind Tholvsen möttes för veckans samtal i Ledarpodden.
-
I veckans avsnitt av Ledarpodden avhandlas ämnet brudöverlämning. Kanske lite oväntat har frågan kommit att bli het och diskuteras nu flitigt på landets kultursidor. De socialdemokratiska motionärerna till Svenska kyrkans kyrkomöte menar att det handlar om en ojämställd sedvänja och om osvenska traditioner och att företeelsen därför bör förbjudas. Men alla skriver inte under på det. För många giftassugna handlar brudöverlämning inte om något egendomsutbyte utan om en romantisk gest – kanske ett uppskattande av den äldre generationen. Samtidigt ställer frågan principen om de kristna samfundens roll på sin spets. Samtiden är allt mer individualistisk och kundorienterad. Hur man ser på frågan om individens önskemål i kyrkorummet säger kanske något om hur man ser på individualism kontra kyrkans gemenskap? Är kyrkan en leverantör för individer eller har kyrkan en rätt att sätta upp egna ramar för sin verksamhet? Inte bara det. I podden diskuteras även H.M. Konungens syn på och försvar av kronprinsessans brudöverlämning. Medverkar gör Steven Crosson, ledarskribent, Öyvind Tholvsen, ledarskribent, Elisabeth Sandlund, kolumnist, och Jacob Zetterman, reporter.
-
Ledarpodden tar sig i detta avsnitt an hur politiska kyrkans ledare kan vara. Nyvalda kyrkoledaren Karin Wiborn berättade nyligen i Dagen att hon är medlem i Vänsterpartiet. Steven Crosson, ledarskribent, Frida Park, opinionsredaktör och Öyvind Tholvsen, ny ledarskribent på tidningen Dagen, samtalar om det finns skillnader mellan olika samfund – spelar det någon roll vilket parti en pastor eller samfundsledare är med i? Samfunden har olika kultur och ideologiska preferenser, något statsvetarprofessorn Magnus Hagevi forskat på. Gissningsvis, tror poddarna, hade det varit en större skräll om Pelle Hörnmark, föreståndare för Pingst FFS, hade bekräftat ett medlemskap i Vänsterpartiet, men inte i lika hög grad om det hade varit Kristdemokraterna. Många frikyrkliga har varit politiskt engagerade, suttit i riksdagen och till och med startat partier. Men vilka risker eller fördelar finns det för en pastor eller samfundsledare att ha ett partipolitiskt engagemang, medlemskap eller förtroendeuppdrag? I USA är det tydligt hur partipolitiken tillåtits polarisera kristenheten. Vad beror evangelikalernas stöd för Trump på, är alla trumpister som röstar på Trump och är ens alla evangelikaler trogna kyrkobesökare? I podden får vi också höra ledarskribenternas gissning om vem som vinner det amerikanska presidentvalet – Kamala Harris eller Donald Trump.
-
Frågan om surrogatmödraskap har efter SVT:s Dokument inifrån: Vi ska ha barn kommit att aktualiserats. I säsongens sista avsnitt av Ledarpodden möts ledarskribent Steven Crosson och kolumnist Elisabeth Sandlund för att diskutera hur det kommer sig att det nu höjs röster för att göra surrogatindustrin legal även i Sverige. Synen på barnets bästa kontra den vuxnes egna rättigheter är något som gör att frågan blir problematisk och måste diskuteras. I flera fall har det förekommit att vuxna beställare av barn lämnat tillbaka barnen eller inte tagit emot dem. Vidare finns en syn på barn som något man ”skaffar” som är etiskt mycket svårt att argumentera för. Barn är inte primärt något man skaffar eller beställer utan något man får. Det är lätt att förstå den djupa barnlängtan som många par kan känna. Dock gör inte det att frågan blir enklare eller oproblematisk. Tvärtom behöver resonemanget föras på ett såväl empatisk plan för barnen som ett principiellt plan för hur det kommer att påverka samhället om utvecklingen med surrogatfödslar skulle komma att öka. I podden lyfts även hur utsatta kvinnor i fattiga länder redan i dag utnyttjas av företag inom surrogatindustrin och hur detta skulle riskera att bli en fråga även för Sverige om det – som det nu höjs röster för inom flera liberala partier – skulle legaliseras här.
-
Nu är valet till Europaparlamentet så är över strålar Dagens ledarredaktion, Frida Park och Steven Crosson, samman i Ledarpodden för att klargöra resultatet – den här gången förstärkta av reportern Jacob Zetterman. I valet var det många frågor som diskuterades men vilka var egentligen de viktigaste frågorna för den kristne väljaren? Vad är en kristen väljare? Och vilken kaka är egentligen mest socialdemokratisk? För många troende blev valet ett tillfälle att stanna upp lite extra och reflekterade kring bland annat huruvida EU bör ha en kristen värdegrund eller ej, men även kriget mot Hamas har varit viktig för många kristna. Det fanns flera troende som valde bort partier som ville ha ett handelsembargo mot Israel – såsom Centerpartiet. Abortfrågan blev en fråga som inte riktigt lyfte – trots att såväl Moderaterna som Liberalerna drev att aborträtten skulle bli inskriven i såväl svensk grundlag som i EU:s fördrag. Även klimatfrågan engagerade och fällde avgörandet hur flera röster skulle komma att läggas – så var fallet inte minst bland yngre kristna.
-
Dagens läsare vet att beskedet har dröjt: hur kommer det nya mediestödet påverka tidningens framtid? I veckan blev Mediestödsnämndens beslut offentligt. Steven Crosson och Frida Park samtalar med Dagens chefredaktör och vd, Felicia Ferreira, om vad beskedet om att tidningen förlorar många miljoner kommer innebära. Kommer papperstidningen finnas kvar? Hur är Dagens läsare? Vad är tidningens roll i det svenska medielandskapet? Vad är unikt, till exempel med ledarsidan och Dagens debattforum? Vad rapporterar Dagen om som ingen annan gör? Det blir ett samtal om läsarmöten och -reaktioner. Men också om vad tidningen betyder för våra engagerade läsare, varav de allra flesta tar sin tro och sitt kristna engagemang på stort allvar. Avslutningsvis lyfts visioner och utmaningar där Felicia Ferreira är tydlig med att tidningen kommer fortsätta satsa inför framtiden, även om besparingar kommer bli nödvändiga.
- Mostrar más