Episodios
-
Transkvinne og transaktivist Julia Amelia Bøhmer kjemper for transpersoners rettigheter og helsetilbud. I denne episoden av Litt Prat deler hun sterke personlige erfaringer.
- Transpersoner er en glemt gruppe i Norge. Det er mangel på transrettigheter og helsetilbud. Det er mangel på kunnskap både i helsevesenet, skolen og i politikken, sier Bøhmer.
I samtalen med Bøhmer trekker vi også inn den skjønnlitterære boka Feminin gange, som er skrevet av transforfatteren Molly Øxnevad. Mye av det som skjer i denne boka er 100% reelt og Bøhmer kan trekke klare paralleller til møtet hovedpersonen har med helsevesenenet til sitt eget liv og erfaringer.
Bøhmer retter hard kritikk mot Rikshospitalet som preges av antikvariske normer for kjønn og seksualitet med stereotypiske forventninger til transpersoner. Transpersoner er en av gruppene med hyppigst selvmordsforsøk i samfunnet vårt, og veien er fortsatt lang å gå for at denne gruppen ivaretas på en god måte.
- Det er kun jeg som kjenner på ubehaget i min egen kropp. Jeg ønsker bare å være meg selv, ikke å måtte kjempe for egen identitet hvor enn jeg går, understreker Bøhmer.
Av og med Roger Græsberg og Karen Gjermundrød -
I starten av mai besøkte Litt prat gartner Torunn Beck i Finnskoghagen på Leiråker. Her fikk vi en god innføring i hagens historie, innhold og ulike områder. Beck deler også gode hagetips om blant annet gjødsling, kompost, frøsanking og samplanting/allelopati🌱
Torunn Becks tips til god hagebok:
Late hager: Din guide til en lettstelt hage av Tor Smaaland🌱
Finnskoghagen på Leiråker er en omfattende videreutvikling av hagen på forfatteren Åsta Holths småbruk. Grunnlaget for videreutviklingen er en generøs gave av flere hundre pryd- og nyttevekster fra en privat hage, som gjennom en 3-årsperiode ble flyttet til Leiråker. Hagen ble offisielt åpnet under Finnskogdagene i juli 2019🌱
Les mer om Finnskoghagen
Av og med Karen Gjermundrød -
¿Faltan episodios?
-
Forfatter Tor Håby har gjestet bibliotekspodcasten «Litt prat».
Her forteller han om bakgrunnen for hans første bok, "Finnskogen fra russisk revolusjon til kald krig fra 2017", som kommer i ny og utvidet utgave til høsten. Håby trekker paralleller med det som skjer i Europa i dag til det storpolitiske spillet som foregikk i Europa i 1905.
Grunnen til at det kommer en ny redigert utgave av denne boka er at Håby har sporet opp familienettverk her i distriktet med bånd til Russland, og nå hektet på disse historiene.
- Jeg har hatt kontakt med gjenlevende slektninger seinest denne uka. Det sitter en hel grein av etterkommere her i Kongsvinger, Grue og Odalen, forteller han.
Å bygge tillit tar tid. Noen av disse familiene har han bearbeidet over lang tid, før de har delt sin familiehistorie. Han har også mye informasjon fra en ukrainsk familie som flyktet i 1917. I mellomkrigstida var det millioner av statsløse flyktninger i Europa, og Norge tok imot minst tusen krigsfanger både fra Tyskland, og folk som hadde flyktet fra Tsar-regimet i Russland.
Av og med Roger Græsberg
-
I denne episoden av Litt Prat har vi tatt for oss «Håndbok for unge antirasister» av Tinashe Williamson.
I Norge opplever noen rasisme akkurat nå. Rasisme kan være så subtilt - alt fra blikk og kroppsspråk på butikken til "humor" i klasserommet. For ikke å snakke om den strukturelle rasismen.
I tillegg til å ta for oss håndboka snakker vi med Mille (25) og Yasmin (15), som har opplevd rasisme på kroppen.
Beskjeden fra Williamson er klar: Det er ikke nok å ikke være rasist. Vi må være antirasister.
Av og med Roger Græsberg og Karen Gjermundrød -
I denne episoden har Åsnes folkebibliotek invitert Bjørn-Martin Brandett, som er daglig leder av Solørradioen. Han forteller oss om bakgrunnen til Solørradioen og om tankene han har rundt radioens fremtid. Han avslører også noe fra privatlivet som kanskje ikke alle vet.
-
Litt Prat har i denne episoden besøkt biblioteksjef Anita Bunes i Nord-Odals nye, flotte bibliotek Samling på Sand. Her er bibliotek, bank og leiligheter lokalisert under samme tak.
Bunes har jobbet i biblioteket siden 1992 og vi har snakket veien fram til Samling, og det nye bibliotekets funksjon og betydning for et lite tettsted.
En episode av og med Karen Gjermundrød og Roger Græsberg. -
I denne episoden - som er spilt inn på Åsnes folkebibliotek - har vi med Anette Strand Sletmoen fra Solør Næringshage som i år har 20-årsjubileum. Anette informerer om hva næringshagen bidrar med, og vi snakker om det lokale næringslivet og utviklingen videre.
Bøker som blir anbefalt er:
- Grønn vekst - en sunn økonomi for det 21. århundre, Per Espen Stoknes
- Kunnskapsbasert utviklingsarbeid i grenseland, Bjørnar Sæther
- Entreprenørskap, Johan Dale
- Etablering av egen bedrift, Einar Vaardal-Lunde -
Denne måneden slippes Levi Henriksens aller ferskest roman «12 ord fra Oskar Maier». En bok som kan leses som en hyllest til moren og hjembyen Kongsvinger.
Første gang Tea Thorsen så Hermann Henriksen skrev hun fortsatt glødende kjærlighetsbrev til den tyske gartnerlærlingen Oskar Maier, som måtte forlate henne og Skinnarbøl for å kjempe på Østfronten under andre verdenskrig. Var hun forelsket i begge to samtidig?Hun er for lengst død, og sønnen har har søkt havn i Kongsvinger for å forberede seg til å reise til Sverige for å skrive låter til det som skal bli hans aller siste og beste plate. Men rett før avreise dukker Oskar Maiers etterkommere opp i byen. Med seg har de alle brevene Tea Henriksen skrev til sin kjære Oskar.
Vi har møtt forfatteren for å snakke nærmere om hans siste utgivelse.
Levi Henriksen har har gitt ut flere noveller, romaner, essays, lyrikk samt barne- og ungdomsbøker siden 2004.
Av og med Roger Græsberg og Karen Gjermundrød -
Mange barn opplever klimakrisen som skremmende og vanskelig. Det er viktig at voksne tar seg tid til å snakke med barn om det som skjer, og hva som gjøres for å løse klimakrisen. I denne episoden av Litt Prat har vi med oss daglig leder i Miljøagentene, Sonja Silvana Lubiana. Hun tar opp nettopp dette; hvordan vi best kan snakke med bekymrede barn og unge om det vi står oppe i. Vi trekker også fram relevant, klimalitteratur for de yngste.
Av og med Karen Gjermundrød og Roger Græsberg -
Hilde Røe, bokhandler på Norli Kongssenteret, besøker oss med sine lesetips i denne episoden. Vi får også høre mer om hva vingerfolket liker best å lese.
-
I denne episoden har Åsnes folkebibliotek besøk av Ane Sandnes som er daglig leder i Visit Kongsvingerregionen. Vi snakker om turisme i Glomdalsdistriktet. Om overnattingsmuligheter, spisesteder, lokal mat og drikke, naturen, sykkelruter og ikke minst perlene som befinner seg rundt omkring i distriktet vårt som selv ikke alle egne innbyggere har besøkt.
Finnskogleden - karthefteOver grensa - i flyktningelosens fotefarFinnskogmagasinetFerie i grenselandSykkeldykk i Finnskog-mystikk av Asbjørn Langmyr
Bøker som blir anbefalt: -
Vi har fått besøk av Kvinnemuseet i Kongsvinger. De åpner ny utstilling i juni kalt: HYSJ, fortellinger om abort og seksualitet. I den forbindelse prater vi litt om kvinnemuseet, mye om abort, utstilling og diverse forskning, og litt om abort-litteraturen som både er rik og mangesidig.
Gjester er Thea Aarbakke og Mona Holm. -
Denne episoden - fra Åsnes folkebibliotek - handler om Åsnes hagelag, og gjester er Marianne Kjellgren og Karin Bredesen. Vi snakker om stauder, bunndekkere, krukker på verandaen, gleden og rekreasjonen det er å stelle i hagen og avliver en myte om plen og mose. Det er lett å bli engasjert og inspirert når man snakker om planter, og Hagelaget håper på flere medlemmer nå som samfunnet begynner å åpne opp litt og folk kryper ut av hiene sine til vår, jord og planteglede!
Stauder - hvilke planter hvor, Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen
Anbefalte bøker:
Frodige krukker og potter, Eyvind Thorsen
Kompost, Ken Thompson
Dyrking i pallekarm, Eva Robild
Latmannshagen, Kerstin Engstrand -
Vi prater litt om Mengele Zoo, ei bok som er litt ukjent og samtidig kåret til tidenes norske bok. Et eventyr fullt av brutal realisme. Og ei bok som garantert utfordrer ditt perspektiv på verden, skrevet av en fyr fra Tynset. Gert Nygårdshaugs Mengele Zoo er skrevet i 1989, og definert som en øko-thriller. Etter hvert har den blitt del av den ganske omfangsrike Mino-serien på fem bøker, der siste kom ut i 2018. Vi prater også litt om serien, men er ganske enige om at Mengele Zoo fint kan leses aleine, og sannsynligvis vil røre de fleste.
-
Det er Flisa folkebibliotek som har laget denne episoden, som handler om Finnskogen.
Gjest er lokalhistoriker Terje Bredvold og han snakker varmt om skogfinnenes historie, finnetorp og bevaringen av den skogfinske kulturen.
Bøker som nevnes er:
- Britt Karin Larsen sine sju bøker om Finnskogen, som omfatter sju generasjoner av skogfinner: Det vokser et tre i Mostamägg, Himmelbjørnens skog , Som steinen skinner, Før snøen kommer, Det synger i lauvet, Slik treet faller og Kaldere mot natten.
- Pocketserien Årringer av Yvonne Andersen og Fossefall av Jorun Johansen
- Finnskogen, der sagnene ennå lever av Bjørn Frang -
Vi har runda ett år med korona-restriksjoner. Hva gjør dette med folkehelsen? Kan bøker hjelpe oss? Og hvorfor er folkehelse viktig for bibliotekene? Dette ser vi nærmere på i denne episoden.
-
8. mars er den internasjonale kvinnedagen og det er temaet i denne podkasten, som er laget av Åsnes folkebibliotek. Gjest er Anne Grethe Stræte som er leder i Åsnes sanitetsforening.
Bøker som nevnes i podkasten:
- Født feminist - hele Norge baker ikke, Marta Breen
- Norske kvinners liv og kamp 1850-2000, Bodil Chr. Erichsen
- Vi var mange - kvinneaktivister fra 70-tallet forteller, Ellen Aanesen
- Kvinner i kamp - 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap!, Marta Breen og Jenny Jordahl -
Hva skal vi egentlig tro på i et internett fullt av teorier og løsninger? Politikerne blir tatt i løgn, men ofte lenge etter løgnen har spredd seg og nærmest etablert seg som en sannhet. Sosiale medier er effektive spredere av konspirasjonsteorier - sakene som vekker følelser og engasjement hos oss når ut til flere. Dette gir enkeltpersoner stor makt, og stort ansvar. I denne episoden prater vi litt om kildekritikk, bibliotekets rolle i det hele og hvorfor konspirasjonsteorier og falske nyheter har blitt hyperaktuelt. Vi kommer også med boktips rundt temaene - både fag- og skjønnlitteratur. Lik og del! Men gjør det kritisk.
-
Søndag 14. februar 2021 er det både morsdag, Valentinsdag og fastelaven. Derfor har Åsnes folkebibliotek valgt merkedager, tradisjoner og baking som tema denne gangen og invitert vår dyktige og medaljevinnende baker og konditor Ivar "The Cakemaker" Bakke.
Vi snakker om ulike typer bakst, tradisjoner og om bakgrunnen for de ulike merkedagene.
Bøker som blir anbefalt:
- Søt bakst
- Alle kan bake
- Desserter
Alle tre er skrevet av Elin Vatnar Nilsen.
- Den store fest- og høytidsboka
- God påske - familieboken fra fastelaven til vår
- Morsdag - en eventyrlig beretning, Graham Swift
- Lykke bakeri, Kathryn Littlewood
- Hjerter i chilli, Laura Esquivel -
I denne episoden fra Åsnes folkebibliotek er temaet folkehelse og inviterte gjester er Thomas Meiningen og Kine Gjerdrum fra Frisklivssentralen.
Bøker som blir anbefalt:
Marit: Norges beste familietopper, Inger Lise Innerdal og Trening, viljens triumf, Kristin Buvik Sivertsen
Malin: Helserevolusjonen, Maria Borelius og Sykkeldykk i Finnskogmystikk, Asbjørn Langmyr
May: Råsterk hjemme, Jørgine Massa Vasstrand
Frisklivssentralen: Livssorg, Anette Røsseth og Emmeline K. Werner, Hverdagspsyk, Rebekka Egeland og Carina Poulsen, Hvorfor sover vi?, Matthew Walker, Hjernesterk, Andersen Hansen og Kokebok for alle, Helsedirektoratet - Mostrar más