Episodios
-
Dette afsnit er særligt rettet mod mennesker der overvejer at blive patient i Vestegnsklinikken, eller som allerede har tid til konsultation. Men det er også Andreas Hoffs bud på hvordan man starter et forløb for mennesker henvist mhp. udredning for ADHD, så man ved, hvad man går ind til.
-
¿Faltan episodios?
-
I dette afsnit taler Andreas Hoff med Nina Reinholt om psykoterapi:
Hvad er det, og hvad kan det?Hvem virker det på, og behøver man en udredning og i så fald hvor meget?Virker psykoterapi mod ADHD-symptomer?
Nina Reinholt: https://www.linkedin.com/in/nina-reinholt-48529120/ -
Debattører:
Anders Sørensen: https://www.facebook.com/PsykologAnders
vs.
Helene Speyer: https://www.facebook.com/helene.speyer
-- xx --
Kære lyttere. Dette afsnit er lidt et særligt afsnit, og derfor står det markeret som et “BONUS”-afsnit. Det er nemlig ikke en del af den officielle sæson, fordi den ikke primært er rettet til helt den samme målgruppe som resten af sæsonen er tiltænkt, nemlig mennesker der venter på at komme til hos en psykiater. Men for de særligt interesserede kan den være relevant alligevel, og derudover har jeg hørt fra mange både fagfolk, men også mennesker der følger debatten om psykiatrien, at de er meget nysgerrige efter at høre denne debat.
Debatten er ikke optaget i mit sædvanlige studie, så derfor lyder det lidt anderledes. Den er nemlig optaget til min 41-årsfødseldag. Og nogen tænker måske at det er lidt underligt at lave en ret akademisk/filosofisk debat til sin egen fødselsdag, og ved I hvad - det er det virkeligt også! Men når man har fødselsdag, så bestemmer man jo selv, og noget af det jeg ønsker mig allermest, det er en god diskussion, så det skrev jeg simpelthen på min ønskeseddel, og de to debattører var så gavmilde at stille op. Det er optaget i et stort cirkus-agtigt beduintelt jeg havde slået op på min sommerhusgrund, og publikum var 30-40 af mine venner og familie, og sågår nogen fra LinkedIn jeg ikke kendte, men som så gerne ville høre debatten, at jeg inviterede dem med til min fødselsdag.
Og fordi teltet var slået op lige ned til vandet ved Roskilde Fjord er der er en del insekter som generede os lidt undervejs, så når du på et tidspunkt kan høre nogen udbryde “årh for helvede” så er det altså ikke fordi de var ved at komme op at slås med hinanden, men med nogle fluer i teltet.
Lidt om debatten: Vi psykiatere kan på en måde godt siges at have meget magt; vores vurderinger lægger til grund for hvem der må og må ikke få medicin, gratis psykoterapi, SU-handicaptillæg. Vi er også med til at bestemme om nogen skal tvangsindlægges, eller hvis en dommer beder om det, bliver psykiatere bedt om at tage stilling til om en kriminel var sindssyg i gerningsøjeblikket og derfor ikke skal straffes, men i stedet pålægges at modtage behandling. Og jeg synes jeg det er vildt vigtigt at samfundet har lov til at kritisere dem der har magt. Det gælder alt fra at kritisere politiet, politikere, myndigheder - og også psykiatere. Og den debat skal foregå offentligt, og derfor lagde jeg hus og nu podcast til denne debat.
I skal høre psykolog Anders Sørensen debattere mod min både gode ven men også psykiater og PhD Helene Speyer - nogen kan måske huske Helene fra nogle af de første afsnit her i podcasten, fordi hun som jeg er meget optaget af hvad vi skal vælge at kalde sygdom og hvordan, og hvad der bedst forstås som lidelse der ikke nødvendigvis er sygdom - og det er centralt i den debat du nu skal høre.
Jeg havde sammen med Anders og Helene på forhånd udvalgt fire spørgsmål de kunne diskutere, og jeg prøvede at holde mig neutral. Og det helt lykkedes må du som lytter bedømme, men her kommer i hvert fald debatten mellem Helene Speyer og Anders Sørensen. -
Andreas taler i dag med familiebehandler, psykolog Marie Stegger fra Center For ADHD, hvor hun er Centerchef. De taler om at det hos dem ikke er nødvendigt med en diagnose, og hvordan de hjælper mange familie inden nogen stiller en diagnose, eller før nogen gør. Hun kommer ind på hvad man arbejder med i de familier, hvor et barn er diagnosticeret med ADHD, men de taler også om hvad man gør hvis man selv er diagnosticeret, som forældre.
Derudover taler de en del om, hvad der er normalt for mange familie, herunder hvor normalt det er at skændes, rode osv., og at langt det er ret normalt at mange forældre synes det er svært at være nærværende for sine børn, og Marie fortæller hvad man kan gøre for at blive bedre, hvis man vil dét. -
Andreas taler i dette afsnit med Freja Sangild Boysen, stifter af SocialSpace, der er en portal til hjælp uanset om man er udredt af psykiater eller ej.
De taler også om hvad diagnoser er gode til, og hvad risici ved diagnoser er, og så taler de ret meget om vigtigheden af at vide, at mennesker er ret forskellige, og at der ikke findes en gruppe af "normale" mennesker, pga. stor diversitet.
PS. Lille korrektion: Andreas refererer i dette afsnit til en undersøgelser af hvor mange der finder stort ubehag ved at høre andre menneskers vejrtrækning, og at det er 18%. De 18% ref. dog ikke til mennesker der alle har svært ved at høre andres vejrtrækning, men blot blandt andet vejrtræning, men også fx host, rømning etc.: "The authors found that 18% of their sample appeared to have significant symptoms of misophonia, which can include feeling trapped or helpless around these sounds, as well as blaming yourself for the strong reactions and missing out on things because of the impact of sounds."
Man kan læse mere om studiet hér: https://neurosciencenews.com/misophonia-neuroscience-22851/ -
I dette afsnit taler Andreas Hoff med psykolog Birgitte Schousboe fra Kompetencecenter for Spiseforstyrrelser. De taler bl.a. om hvordan man kan spise hvis man generelt har svært ved at spise og har svært med den måde ens krop ser ud på i nogle tilfælde. Derudover taler de om hvad spiseforstyrrelsesbehandling går ud på og hvordan man kan få hjælp.
Læs mere:
https://www.facebook.com/kompetencecenter.nu
www.instagram.com/kc_spis -
BONUS-afsnittet: I dette tillæg til afsnit 10, taler Andreas Hoff videre med psykiater, post.doc. Sofi Da Cunha om nogle ekstra spørgsmål: 1) Hvis man mærker at ADHD-medicin har en beroligende effekt, er det så tegn på at man har ADHD, og 2) hvis man kan scanne noget i hjernen, betyder det så at man ikke kan gøre for det og omvendt? (Spoiler: det korte svar til begge spørgsmål er fra et lægeligt synspunkt klart nej, men hør nuancerne i interviewet).
-
Andreas taler i dette afsnit med hjerneforsker og psykiater Sofi Da Cunha, som i mange år har forsket i hvordan impulsivitet hænger sammen med neurotransmittere i hjernen, og aktuel forsker hun i ADHD, og hvordan dét ser ud i hjernen.
-
Andreas Hoff taler i dette afsnit med Anders Jørgensen, der har forsket i diagnostisk usikkerhed, og man kan læse om det konkrete forskningsprojekt hér.
-
I dette afsnit taler Andreas Hoff med prof. Ole Jakob Storbø (link til LinkedIn-profil). Ole har brugt mere end et årti på at beskæftige sig med ADHD blandt børn og unge, og de kommer også ind på undersøgelserne af medicinens effekt hos voksne.
Læs mere om Ole og hans forskning hér. -
Andreas taler i dette afsnit med Lone Baandrup om søvn og psykisk lidelse.
Hvis du har en psykisk lidelse og søvnforstyrrelser, kan du måske være forsøgsdeltager i Lones projekt om søvn, MEL-QUE, som du kan læse om hér: https://forskningnu.dk/projekt/forsoegspersoner-med-psykisk-lidelse-soeges-til-klinisk-forskningsprojekt-om-soevn?fnint=
Lyttere kan følge Lone Baandrup hér: https://www.linkedin.com/in/lone-baandrup-4452b946/?originalSubdomain=dk -
I dette afsnit taler Andreas Hoff med Pelle Ishøy. Andreas og Pelle er begge gode venner, så det er et lidt løssluppent afsnit, mååååske fordi de begge er ret distræte typer. Hold godt fast!
-
I dette afsnit taler Andreas Hoff med antropolog Mikka Nielsen om hvordan mennesker oplever ADHD-diagnosen, som er noget hun har forsket i over en lang årrække.
Følg hende evt. på LinkedIn hér: https://www.linkedin.com/in/mikka-nielsen-09669560/ -
I dette afsnit forklarer psykiater Andreas Hoff (vært) og psykiater Helene Speyer hvordan man udreder for psykisk sygdom.
-
I dette afsnit forklarer psykiater Andreas Hoff og hans kliniks souschef Viktor Nielsen hvad psykiatri er.
-
I dette afsnit forklarer psykiater Andreas Hoff hvad denne podcast handler om, og hvad man kan forvente. Andreas' kliniks souschef stud. psych. Viktor Nielsen er medvært i dette afsnit