Episodios
-
Jag jobbar mig igenom fältet av skickliga musiker. Efter att ha avhandlat trummor, bas och keyboard kommer vi nu fram till gitarrister. Det finns förstås otaliga att nämna och därför delar jag upp det i två avsnitt. Samma upplägg som jag hade med trummisar således. Avstamp sker i de tidiga åren och de fantomer som härjade då. Följ med på en tidsresa tillbaka till tiden då hårdrockens gitarrister lade grunden för allt som skulle komma senare.
-
Snart målgång för serien jag kallar digitala blandband. Serien där jag plockar ut tjugo låtar från en tidsperiod eller specifikt år. Det är nu dags för år 2022. Första året efter pandemin då världen öppnade upp igen. Turnéerna startade upp igen och festivalerna slog åter upp sina portar. Och det kom mycket bra musik som ni kommer att märka i det här avsnittet.
-
¿Faltan episodios?
-
Jag jobbar mig vidare i projektet där duktiga musiker avhandlas. Efter trummisar och basister är turen nu kommen till keyboardister. Beroende på tidsepok och genre används orgel och keyboard på olika sätt hos respektive band. Mängden skickliga musiker som spelar piano, orgel, keyboard eller synthesizer är många och det är förstås omöjligt att täcka in alla i ett avsnitt. Precis lika svårt som det är med alla olika instruments utförare. Därför blir det ett axplock som jag anser har, eller har haft, stor betydelse för sina respektive bands sound.
-
Jag fortsätter med genomgången av musik kopplat till kalenderår. Det som jag valt att kalla digitalt blandband är som bekant en uppräkning av låtar som kan betraktas som ett greatest hits från den aktuella tidsperioden. Nu har tiden kommit för att gå igenom år 2021. Ett år då vi började vakna upp från pandemin och konserter återigen dök upp i arrangörernas flöden. det var som att något speciellt var på gång och det speglade sig inte minst i all fantastisk musik som kom under året. Här har jag som vanligt sammanställt tjugo låtar som fångar tidskapseln och visar upp hårdrocken i den glans den förtjänar. Tidsresan bakåt blir inte jättelång men en viss nostalgikänsla kan man ändå uppnå trots det korta tidsspannet.
-
Jag går vidare i genomgången av framträdande musiker. Efter att ha avhandlat trummisar är det nu dags för nästa sektion i det som skapar grunden i musiken. Basister spelar ofta en roll lite i skymundan bakom frontfigurerna på gitarr och sång. Icke desto mindre finns det ett flertal som gjort sig ett stort namn. I några av fallen är de också omistliga för sina respektive band. Välkomna att lyssna på ett avsnitt om remarkabla fyrsträngsvirtuoser.
-
Jag fortsätter genomgången av skickliga musiker som inleddes i det förra avsnittet. Genomgången fortsätter med trummisar. Då det var för mycket att avhandla i ett avsnitt tar jag mig nu an en ny omgång remarkabla yrkesmän med trumsetet som arbetsredskap. I första avsnittet tog jag avstamp i de tidiga åren och nu hamnar fokus på nästa generation batterister. Olika personligheter med olika sätt att hantera sina instrument. Välkomna att lyssna på den andra och avslutande delen om fenomenala trummisar.
-
Det finns många duktiga musiker, inte minst inom hårdrocken. Genom åren har vissa gjort mer avtryck än andra. I den här serien ska vi gå igenom ikoniska utövare på sina respektive instrument. Jag kommer att djupdyka på varje instrument och berätta historien kring ett antal banbrytande och historiskt viktiga personer. Som sig bör så börjar med det som är grunden för allt, nämligen med trummisar. Det här är del ett av två om banbrytande batterister.
-
Sommartider är festivaltider. Det är också ofta andra konserter som sker då. Detta avsnitt är en personlig genomgång av de festivaler och konserter som vi besökte under några intensiva veckor i början på sommaren 2024. Nedslag i tre olika länder innebar många upplevelser och minnen. Download Festival i England, Tons Of Rock i Oslo, Bring Me The Horizon i Stockholm, Rammstein i Köpenhamn och avslutningsvis AC/DC på Wembley Arena i LondonFölj med på en odyssé från en högst personlig horisont.
-
Att ranka en artists album är inget unikt i sig. Det har gjorts många gånger tidigare, av otaliga hugade spekulanter. Icke desto mindre är det precis det som ska göras i denna serie. Vad kan då vara bättre än att starta med ett av de allra största namnen, Iron Maiden? I turordning går vi igenom alla studioplattor bandet släppts, och rankar dem från botten till toppen, live-plattor och samlingar är bortvalda. Häng med, och se om ni instämmer i min personliga rankning av alla plattor Iron Maiden släppt.
-
Jag fortsätter serien med digitala blandband. Nu är det dags att avhandla de senaste åren och då har jag valt att ta ett år i taget. Följaktligen tar jag avstamp i år 2020. Året då covid -19 svepte över världen och hejdade alla försök till ett normalt liv. När det gällde musiken var det stopp för turnéer och konserter, och allt sköts på framtiden. Däremot kom det en hel del bra musik ändå, och jag har valt tjugo låtar som jag tycker är värda att uppmärksammas från detta märkliga år.
-
"Don´t judge the book by it´s cover" heter det ju som bekant. Innehållet kan vara något helt annat än vad första anblicken tyder på. Detta kan också förstås appliceras på skivomslag också, och ibland undrar man hur man kom fram till just den här illustrationen som omslagsbild. Det finns otaliga historier, och väldigt många fascinerande omslag, Framför allt på vinylskivan kan man som omslagskonstnär verkligen briljera och fascinera. Jag går igenom ett antal omslag, varav många är klassiska, och berättar historien kring flera av dem i detta avsnitt.
-
I min serie där vi går på djupet och berättar historien om en artist eller band har jag nu tagit mig an ett riktigt klassiskt band. Staden Birmingham har två tunga pjäser som bildats i den stora industristaden i mellersta England. Black Sabbath och bandet som detta avsnitt handlar om. Judas Priest, stilikoner och förebilder för många inom den hårda rocken. Bandet har en oerhört hög status, deras arv är oantastligt och även idag är de högst relevanta, vilket deras senaste album vittnar om. Följ med i berättelsen om ett av de riktigt stora banden som oförtrutet förvaltat de klassiska riffen som bildar heavy metal.
-
Som vi varit inne på tidigare så är nostalgi en stark drivkraft. Återkomsten av band eller artister brukar ofta skapa en viss form av hysteri. Likaså har man alltid ett speciellt band till den musik man lyssnade på när man växte upp. Men det kommer ju hela tiden ny bra musik som är värd att uppmärksamma. Finns det en risk att nostalgin kan bromsa utvecklingen? Det är det vi tar upp i detta avsnitt av MetalGeezers Podcast.
-
Vi går vidare i vår genomgång om åttiotalet. Detta stilbildande decennium där så många av hårdrockens klassiska händelser och plattor såg dagens ljus. Glamrocken tog mer plats. Trash Metal blev ett fenomen. Gamla hjältars karriärer var fortsatt relevanta samtidigt som nya förmågor kom fram med energi och entusiasm och utmanade om fansens gunst. Förra avsnittet avhandlade åren 1980-1984 och nu tar vi årtiondet i mål med åren 1985-1989.
-
Åttiotalet var ett speciellt årtionde på många sätt, inte minst när det gäller musiken. Därför var det nu dags att återvända till denna tidsepok. Förra gången jag gjorde besök i detta decennium var det djupdykningar år för år, medan jag denna gång delar upp årtiondet i två delar. Den första delen, som spänner mellan åren 1980-1984, är helt logiskt först ut. Efter ett sjuttiotal som nyss gått i graven var det nya decenniet fullt av energi och framtidstro, något som också märktes i all fantastisk hårdrock som såg dagens ljus dessa år. Följ med på en resa tillbaka till de fem första åren i det gyllene decennium som präglat så mycket av den hårdrock vi ser idag.
-
Progressiv metal är inget som brukar avhandlas mycket i MetalGeezers podcast. Helt enkelt för att det inte tillhör favoritgenrerna. Undantaget är kanadensiska trion Rush. Ett band med en lång och innehållsrik karriär, som alltid funnits med bland favoriterna hos undertecknad. Följ med på en resa i medvind och motgång för bandet som numera avslutat karriären. Deras musikaliska arv lever dock vidare, deras anseende är skyhögt. och det med rätta.
-
Det finns oändligt mycket band därute, och många är förstås stora och välkända. Andra spelar i en division under, men har ändå en stor fanbase. Ytterligare andra levererar fantastisk musik men flyger under mainstream-radarn. Dags att hylla och lyfta fram några för den breda massan mindre kända band. För er som följer MetalGeezers Podcast kommer en del av namnen att var välbekanta, andra inte. Följ med på en odyssé bland artister lite utanför de stora scenerna som förtjänar att uppmärksammas lite extra.
-
Danska Pretty Maids är är ett typiskt klassiskt heavy metal band. Man har genom åren oförtrutet spridit sin melodiösa och slagkraftiga hårdrock över världen. Sin första storhetstid hade bandet i mitten på åttiotalet, och då släppte man två av sina riktigt klassiska album. Detta avsnitt siktar in sig på just dessa båda mästerverk och skärskådar dem grundligt. Bandet har gjort många odödliga plattor, men just dessa två har ändå en särställning i deras diskografi. Följ med på en tidsresa tillbaka till fluffiga frisyrer, spandexbrallor, pastellfärger och alldeles underbar musik.
-
I vår serie där vi går på djupet kring en speciell artist eller grupp har vi nu kommit till en av de riktiga tungviktarna. Led Zeppelin skapade, tillsammans med Black Sabbath och Deep Purple, det fundament som hårdrocken byggs på än idag. Utan dessa titaner hade vi inte haft den hårdrock vi har idag. Led Zeppelins karriär blev inte så lång som det var tänkt, men under det dryga decenniet man var aktiv var man ett av världens absolut största band - oavsett genre. Där Black Sabbath var tyngst och Deep Purple mest snillrikt melodiösa var Led Zeppelin de mest innovativa. Med sin unika formula och skyhöga musikaliska skicklighet skapade man odödlig musik och historia.
-
I serien digitalt blandband har vi nu kommit fram till förra decenniet. Hårdrockens utveckling visar sig även i denna uppställning. Många nya artister, mycket moderna influenser. Helt enkelt ett tvärsnitt av hur den hårda rocken av idag gestaltar sig. Det finns ett stort värde av att inte fastna i gamla hjulspår och bara navelskåda förlupen tid, något som gäller både utövare och fans. Alla tidsepoker har sin hjältar, och de ska rätteligen hyllas, men icke desto mindre finns mycket oerhört fascinerande och fantastisk musik att upptäcka bland den nya generationen metal vilket visar sig i detta avsnitt.
- Mostrar más