Episodios
-
Redan som barn visste Maria Lantz att hon ville bli läkare, och när hon läste på läkarprogrammet föll valet på neurologi. Idag arbetar hon som neurolog och ST-chef på Danderyds sjukhus, där hon varje dag arbetar med migränpatienter.
I avsnittet pratar vi om hur vården utvecklats, vikten av större kunskapsspridning inom primärvården, för - och nackdelar med digitala lösningar och inte minst – vikten av en riktigt bra huvudvärksdagbok. Vi hör också Maria berätta om hur hennes roll som ST-chef skapar möjligheter att bredda kunskapen om migrän tidigt i karriären.
MIG-SE-NP-00225 -
Patrik Säterö började sin karriär som sjukgymnast på 90-talet. Viljan och
nyfikenheten att förstå mer om olika tillstånd, vad de beror på och vad man
kan göra åt dem, gjorde att han därefter skolade om sig till läkare. Idag är han
specialist inom rehabiliteringsmedicin och driver privatkliniken Rehdo i
Göteborg.
Rehdo en specialistklinik för neurologisk rehabilitering dit patienter med
kronisk migrän vänder sig när de tröttnat på att söka hjälp inom den allmänna
vården. Många efter att fått höra att deras migrän beror på stress, livsval eller
ärftlighet och att det inte finns något att göra åt den.
I det här avsnittet berättar Patrik om sin syn på migränvården och hur
privatvård, med hög tillgänglighet och korta väntetider, har blivit ett alternativ
för många, trots att patienten behöver stå för kostnaden själv.
MIG-SE-NP-00188 -
¿Faltan episodios?
-
Efter åtta år som överläkare i neurologi kände Johan Nyberg att han både hade mer att ge och mer att lära. Därför startade han Stortorgets Neurologmottagning i Helsingborg. Några år senare blev han även en av hjärnorna bakom Migränhjälpen.
I Migränstafettens nionde avsnitt berättar Johan om hur Migränhjälpen fungerar och hur den svenska migränvården kan bli effektivare, jämlikare och hållbarare. Dessutom får vi veta hur det kommer sig att bättre migränbehandlingar har lett till längre vårdköer.MIG-SE-NP-00169
-
Lars Edvinsson, professor i internmedicin vid Lunds universitet, professor i klinisk
farmakologi vid Köpenhamns universitet och fortfarande till viss del aktiv som överläkare både vid Skånes universitetssjukhus i Lund och i Köpenhamn.
Lyssna på honom när han berättar om sin banbrytande forskning på migrän – upptäckter som först möttes med skepsis men som 20 år senare ledde till att han tilldelades världens största pris för neuroforskning, The Brain Prize. Välförtjänt, med tanke på den betydande roll hans arbete spelar i dagens migränvård.
MIG-SE-NP-00160 -
Mattias Linde, neurolog, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har lång erfarenhet på området huvudvärk och migrän. I detta avsnitt delar han med sig av sina forskningserfarenheter och pratar om utveckling och trender inom läkemedel och icke-farmakologisk behandling. Vi får också höra om hans syn på migränvården idag, innovativa åtgärder som gjorts för att avlasta primärvården samt önskemål för samverkan mellan de bägge i framtiden. Och om den gången han erbjöd sig att styra upp 1177s sida om migrän helt gratis, men fick ett “nej tack” tillbaka.
MIG-SE-NP-00145 -
I detta avsnitt byter vi perspektiv och lyssnar till migränpatienten Isabelle Sundberg. Hon lever med kronisk migrän och har symptom 24 timmar om dygnet. Hör henne berätta om sitt mående och om svårigheterna som det medför, både i arbetslivet och i kontakt med vården.
Isabelle har många gånger mötts av skepsis och okunskap – något som har resulterat i ett sämre allmäntillstånd, ohållbara arbetssituationer och att hon sedan en tid tillbaka startat ett Instagramkonto för att sprida kunskap och minska stigmatisering.
MIG-SE-NP-00134 -
Åsa Cidh är neurolog och chefsläkare på Migränhjälpen. Migränhjälpen arbetar för att fler personer med svår huvudvärk och migrän ska ges möjlighet till adekvat utredning och behandling, oavsett var i landet man bor.
I detta femte avsnitt berättar Åsa hur hon idag kan hjälpa mer än tre gånger så många patienter jämfört med hur det var när hon jobbade som neurolog på sjukhus. Hur det hela går till, berättar Åsa om här!
MIG-SE-NP-00118 -
Överläkare Peter Thomasson-Sommer, länsneurolog på Hallands sjukhus i Halmstad, pratar i Migränstafettens fjärde avsnitt, om hur synen på migrän förändrats de senaste åren och att sjukdomen genom att ha blivit accepterad som ”svår”, har fått en högre status inom neurologin och mer nationellt fokus. Nu efterlyser han ett gemensamt grepp och en tydlighet runt vem som ska göra vad inom migränvården.
FRE-SE-NP-00033 -
Neurolog Ulf Frejvall, grundare av privatmottagningen Skåneuro, har lång erfarenhet inom migränområdet liksom av utvecklingen inom migränvården.
På mottagningen behandlar de idag mer än 800 migränpatienter.
I detta tredje avsnitt berättar Ulf Frejvall om skillnaden mellan att arbeta i privat och offentlig vård och vikten av att få patienten att förstå vad migrän är, liksom att ta sig tid att vila under sina migränanfall.
FRE-SE-NP-00030 -
Monicha Norén, klinikchef på Migränkliniken, pratar i detta andra avsnitt av Migränstafetten om att migrän är en neurologisk sjukdom och därför måste ses och behandlas som en sådan. Hon lyfter även fram den kunskapsbrist som finns inom området idag samt vikten av ett bra bemötande när man som vårdpersonal träffar en migränpatient.
FRE-SE-NP-00031 -
I det första avsnittet får du höra Rune Johansson, överläkare, Centralsjukhuset Karlstad, prata om sina erfarenheter av remisshantering, vikten av ett fungerande teamarbete och en nära dialog med primärvården.
FRE-SE-NP-00032