Episodios
-
I denne episode skal vi snakke om en ACT-klassiker. Nemlig undgåelsesadfærd.
Man kan let tænke at en del af et godt meningsfuldt liv er at undgå ubehag. Ubehag er jo ikke rart.
I virkeligheden er det lige omvendt. For det er umuligt at leve et meningsfuldt liv uden det ubehag, der følger med.
... Og du kan i øvrigt ikke undgå ubehaget. For i så fald sidder du bare tilbage med det ubehag, der er forbundet med undgåelsesadfærd.
Hvad er undgåelsesadfærd så? Og hvordan spotter du undgåelsesadfærd, og hvorvidt den afholder dig fra at gøre det, du gerne vil?
Det snakker vi meget mere om i denne episode, hvor du også får 4 gode spørgsmål til at takle ubehag og undgåelsesadfærd. -
Vi mennesker har mange fortællinger om os selv.
Om hvad vi kan og ikke kan.
Om hvad andre forventer og tænker om os.
Nogle gange bliver vores fortællinger om os selv så indgroede, at vi gør dem til en del af vores identitet. At vi lader selvfortællinger bestemme hvem vi er, og hvad vi må. Ofte er vi slet ikke klar over at de er der, og at de begrænser os enormt i vores liv.
Omvendt kan en selvfortælling også være gavnlig, hvis du formår at sætte den i spil, når den er hjælpsom.
Men at tage magten fra dine selvfortællinger, eller at lade dem give dig magten, kræver at du kender dem. Og det lærer vi dig netop i denne episode! At spotte dine selvfortællinger og sætte dem ud af spillet, hvis de er en forhindring i dit liv. -
¿Faltan episodios?
-
Accept er ikke bare at lade stå til, og affinde sig med sin situation. Men accept er en forudsætning for rent faktisk at kunne gøre noget, i den situation du står i.
Og lige nu står vi alle i en svær situation. Derfor har vi valgt at udgive webinaret "accept er ikke det samme som at lade stå til", som en podcast. Webinaret optog vi under sidste lockdown (ja, det var faktisk den spæde start på "Mindre Hvad, Mere Hvorfor"-podcasten), og nu hvor vi igen står i en nedlukning har snakken om accept næppe været mere relevant.
Accept er nemlig et meget misforstået begreb, og handler i virkeligheden mere om villighed og åbenhed, end om at affinde sig. Ud fra ACT's (Acceptance and Commitment Therapy) evidensbaserede tilgang til accept, snakker vi derfor om hvordan du kan bruge accept til at gøre det du gerne vil - også på trods af svære omstændigheder. -
I har spurgt, og vi har svaret.
Hvordan mødte Ida og Nikolaj hinanden? Hvorfor er det værdifuldt at sige tingene højt - og hvordan tror man nok på sig selv til at gøre det? Hvad gør vi selv, når vi tvivler på os selv? Er det rigtigt, at hvis du er kørt af sporet, så var du ikke på det rette spor?
I denne episode svarer vi på spørgsmål fra lytterne om mening, mindset og motivation. Og hvis vi må være så frække at svare tilbage med et spørgsmål, så må et af de bedste spørgsmål du kan stille dig selv være:
"Er det her hjælpsomt for mig?"
Hvad mener vi egentlig med det? Lyt med, og få svaret! -
I disse tider tales der meget om problemerne ved det store fokus på kropsidealer. Om et usundt fokus på kroppen, og jagten efter en uopnåelig krop - med stress, utilstrækkelighed og spiseforstyrrelser til følge.
Ofte bliver der peget i een retning, når man skal finde årsagen til disse alvorlige problemer: Instagram. Sociale medier. Modeblade og plastikopererede TV-stjerner.
Men er sandheden så simpel? Er det bare Instagrams skyld? Og er det overhovedet et nyt problem at kæmpe med usunde, urealistiske kropsidealer?Det dykker vi ned i i denne episode hvor Ida har fået besøg af Olivia Uhrbrand (historiestuderende og vært på podcasten "Forfængelighedens århundrede", i samarbejde med Nationalmuseet), der har undersøgt kropsidealer i et historisk perspektiv gennem de sidste 300 år. Og hun er klar til at vende op og ned på det meste du troede om usunde kropsidealer, og årsagen til dem.
-
Hvordan skaber du en vane?
I denne episode skal det handle om vaneændringer i praksis. Ida og Nikolaj deler 5 gode spørgsmål, som du bør stille dig selv, når du ønsker at skabe en ny vane, eller ændre på en eksisterende vane.
Før noget bliver en vane, så kræver det at man gentager den nye adfærd. Mange gange.
Men er den nye adfærd som man prøver at gentage så ikke bare endnu en ny regel, som man skal leve op til?Ja og nej. Om måden du arbejder med ny adfærd er hensigtsmæssigt, handler om hvor fleksibel du er i din tilgang. Om hvor stor en margin du giver dig selv for at fejle. Og det handler om hvorfor.
Virker det kompliceret? Så lyt med på denne episode, hvor vi giver konkrete råd til vaneændringer, som du kan tage med dig og anvende med det samme.
-
I denne episode har vi besøg af Ida og Nikolajs kollega og coach, Mia Korsholm.
I en åben snak kommer vi omkring nogle af de udfordringer som Mia ofte ser, hos de mennesker hun møder.
For den nye (og på mange måder positive) sundhedsbølge med fokus på balance, kropsaccept og at tillade alle madvarer, har også rejst nye udfordringer. For hvad gør man, når man har hørt alle podcasts, og føler man har den fornødne viden, men alligevel ikke kan omsætte denne viden i praksis?Og hvordan forholder vi os til problemet at "balance", tilladende spisning og kropsaccept for mange blot bliver til nye, ufleksible regler?
Hvordan tager man handlekraften tilbage, når man føler sig fanget i begrænsende regelsæt? Det snakker vi om i denne episode.
-
Man skal både være der MED klienten, men man skal også være der FOR klienten.
Og at være der for klienten indebærer også at man udfordrer dem på de overbevisninger, der måske holder dem tilbage.
Vi mennesker har nemlig mange overbevisninger, som på overfladen virker logiske, men som i virkeligheden får os længere væk fra at opnå det vi gerne vil.
Hvad er der fx i vejen med at øve sig i at "komme tilbage på hesten"? Og hvorfor kan din coach ikke bare bestemme hvad du må spise og ikke må spise?
Lyt med på denne episode, hvor vi ser nærmere på 3 udbredte overbevisninger, som vi ofte udfordrer vores klienter på. -
"Hvorfor siger du nej til kage, er du nu på kur igen?"
"Ej, spis nu en portion mere, det er da ikke noget at gemme på!"Når vi skal navigere i nutidens fristende madmiljø, så skal vi ikke kun forholde os til hvad vi selv har lyst til at spise.
Vi skal også forholde os til hvad andre mennesker synes vi skal spise. Ja, i mange sociale sammenhænge virker det nærmest afvigende eller uhøfligt at takke nej til mad.
Det kunne være når et "nej tak" i arbejdspladsens kagekultur skaber dårlig stemning eller kritiske spørgsmål. "Er du kur eller hvad?"
Eller hvad med når dine bedsteforældre disker op med islagkage og småkager? Er man så nødt til at sige ja tak, for at anerkende omsorgen, også selvom du ikke har plads eller lyst?
Kan det virkeligt være anerkendende at lyve, og uærligt at sige sandheden? Og hvordan kan et "nej" til andre, være et vigtigt "ja" til dig selv?
I denne episode ser vi nærmere på det svære "nej" (tak), og præsenterer en lang række værktøjer til at takle socialt pres og kagekultur. Og selvom vores tilgang med klienter grundlæggende er ret ens, så viser der sig faktisk at være stor forskel på hvilke værktøjer vi hver især bruger personligt. -
Vidste du at det vi ser, påvirker os meget mere end vi aner? Og at hjernen nok aldrig helt glemmer en vane?
I denne episode deler vi 9 learnings om vaner, som du måske ikke helt har lyst til at vide - men som du har brug for at vide, hvis du gerne vil ændre vaner.
Det kan måske lyde håbløst, men faktisk kan denne viden gøre det stik modsatte - nemlig give håb til dig, der synes vaneændringer er udfordrende. Det kan vi faktisk godt forstå.Vi snakker om adfærd, bøvl og selvhjælp på godt og ondt. Og vi er sikre på at du kan tage noget gavnligt med fra denne episode, hvis du er i en forandringsproces, eller gerne vil ændre en vane til det bedre.
-
(OBS: Skru godt op for denne episode - der var lidt problemer med lydoptagelsen. Det er fikset til næste episode!)
Et fleksibelt, afslappet eller balanceret forhold til mad. Tre ord, der ofte bruges synonymt, men som i virkeligheden ikke betyder det samme.
I denne episode ser vi nærmere på begrebet fleksibilitet, og værdien af at kunne tilpasse sig. Ikke kun indenfor spisning, men også i forhold til at have et fleksibelt mindset - noget, der indenfor ACT (acceptance and commitment therapy) er kendt som psykologisk fleksibilitet.
Vil du gøre op med alt-eller-intet-tænkning, forbedre din tilpasningsevne og gå i den retning du gerne vil? Så lyt med på denne episode, og bliv klogere på fleksibilitet. -
Der findes ikke gode og dårlige madvarer. Det handler om kontekst og mængde. Vidste du, at det samme også gælder for restriktioner?
Hvor vi ofte snakker om restriktioner som noget negativt, så er fravalg og begræsningsninger faktisk en nødvendig og vigtig del af livet. Man er nødt til at prioritere, og hvor der er et valg, er der også et fravalg.
Og det er helt okay. Det vigtige spørgsmål er, om det er restriktion for restriktionens skyld, eller det er en meningsfuld prioritering af det, der er vigtigt?
Vi snakker også om frygten for udefra-styring og idéen om, at begrænsning altid skal komme indefra.
Tager du eksempelvis dig selv i at sige: "Jeg vil have, at alting skal kunne være tilgængeligt, og at det er der mig, der skal styre mig"?
Så lyt med på denne episode, hvor vi snakker om værdien af fravalg, prioritering og meningsfuld udefra-styring. For hvad nu hvis du pludselig kunne bruge din energi på andet end at være kontrolleret indefra? -
"Men så bliver valget jo ved med at være der!"
Med udgangspunkt i denne aha-oplevelse fra en af Idas klienter taler vi om myten om målstregen.Myten om at vi forevigt kommer i mål med en proces, som derefter holder helt op med at være krævende.
Men livet bliver ved, indtil det ikke gør. Og indtil da er valget der stadig.
Og det betyder rigtig meget for, hvordan vi i virkeligheden burde gribe forandringsprocessser an. Hvorfor slankekure pr. definition ikke virker, og hvorfor fleksibilitet og holdbarhed er nøgleord - i stedet for at det skal være forkert, hvis et vægttab fx føles overkommeligt.
Myten om målstregen får os ikke kun til at sabotere vores egen indsats, men den kan også få os til at udsætte det, der i virkeligheden er vigtigt for os - måske for evigt.
Vil du have gjort op med myten om målstregen, og få inspiration til at sætte dig op til succes? Så lyt med på denne episode. -
Hører du ofte dig selv sige "Jeg skal bare tage mig sammen", eller "jeg har jo bare dårlige undskyldninger"?
I første episode af podcasten snakker vi om hvordan sådanne fortællinger bliver et benspænd for at bevæge dig i den retning du i virkeligheden gerne vil.
Vi fortæller om "bare-fælden", og hvordan den bliver en blokering for handling, og en uhensigtsmæssig udvej fra at forholde sig til det, der virkeligt er ubehageligt. Det er jo bare...
Og så byder vi velkommen til podcasten, fortæller om os selv og vores baggrund, og hvordan vi i sin tid mødte hinanden. Tak fordi du lytter med.