Episodios
-
”At aktivere forældre som ressourcer, forudsætter at de har ressourcer”Er skole-hjem-samarbejdet altid af det gode? Eller er der noget skoler og lærere bør være særligt opmærksomme på ifm. skole-hjem-samarbejdet? Fx når de eksplicit beder forældrene om at løfte på børnenes trivsel i skolen? Og har social ulighed noget at sige i den forbindelse?Det mener sociolog og ph.d. Maria Ørskov Akselvoll, som jeg har besøgt til en super-spændende snak om social ulighed i skole-hjem-samarbejdet. Lyt med og hør også Marias bud på, hvordan du som lærer og I som skole kan bryde mønsteret.Podcastserien er muliggjort med støtte fra Harlang & Toksvig Fondet.
-
”Der er nogle uhensigtsmæssige effekter af det binære kønssystem – også i uddannelse, som det ville være meget hjælpsomt at slippe af med”I denne episode af Mønsterbrydning er jeg taget på besøg hos Lektor og kønsforsker Jo Krøjer på RUC for at tale med hende om social ulighed i forhold til køn i skolen. Hvordan ser den ud og hvordan kan lærere og andre profesionelle i skole og uddannelse bryde med den?Jo Krøjer fortæller i dette afsnit blandt andet om de kønsmæssigt ulige forventinger til elever, der ser ud til at føre til, at drenge/unge mænd ikke vælger lange uddannelser i samme grad som piger/unge kvinder. Podcastserien er muliggjort med støtte fra Harlang & Toksvig Fondet.
-
¿Faltan episodios?
-
”Forskellighed er ikke et problem, der skal løses, det er et vilkår, der skal håndteres”Hvad handler social ulighed om, når vi taler inklusion i skolen? Og hvad kan man som lærer og som skole gøre ift. at bryde med den? I denne episode besøger jeg inklusionsforsker Janne Hedegaard, og taler med hende om social ulighed, og om hvordan den kommer til syne i inklusionsforskningen. Hør om dette, og om Jannes bud på, hvad du som professionel i skolen kan gøre for at bryde mønsteret med social ulighed i forhold til inklusion.Podcastserien er muliggjort med støtte fra Harlang & Toksvig Fondet.
-
”Det er ikke sådan, at vi arver vores forældres problemer”Er det faktisk sådan, at vi arver vores forældres problemer? Eller er det i grunden helt skævt med et begreb som social arv? Sociolog og lektor emeritus ved Aalborg Universitet, Morten Ejrnæs, peger i denne episode - bl.a. med sin egen forskning - på, at børn klarer sig markant bedre end skolens professionelle forudser og opfordrer til. Han understreger i den forbindelse det afgørende vigtige i, at vi ikke udstyrer disse børn med dårligere prognoser, end de i virkeligheden har, fordi vi risikerer, at det bliver selvopfyldende profetier. Lyt med og hør hvordan Morten gør op med myten om social arv, ligesom han kommer med bud på, hvad du som lærer konkret kan gøre i den forbindelse.Podcastserien er muliggjort med støtte fra Harlang & Toksvig Fondet.
-
”Skolen er ikke neutral – det er nemmere at klare sig, hvis man har dansk (hvid) middelklassebaggrund”Hvad har social ulighed i skolen med etnicitet at gøre? Og hvordan blander det sig med spørgsmål om religion? Og hvorfor? Hvad er etnicitetsblindhed? Og kan du som lærer gøre noget for at skabe lige deltagelsesmuligheder i din undervisning for minoritetsetniske elever? Det mener antropolog, PhD og lektor, Laura Gilliam, som jeg i denne episode besøger på DPU til en afsindig spændende snak om skolen som mulighedsrum for netop denne gruppe af elever. Hør Lauras bud på, hvad du konkret kan gøre som lærer i forhold til at bryde mønsteret med social ulighed i forhold til etnicitet.Podcastserien er muliggjort med støtte fra Harlang & Toksvig Fondet.