Episodios

  • In 2019 had een Nigeriaanse vrouw een kans van 1 op 22 om te overlijden tijdens de zwangerschap of de geboorte van een kind. Elk jaar overlijden er in het land bijna 90.000 vrouwen aan complicaties rondom de zwangerschap – meer dan 20 procent van alle moedersterfte wereldwijd.Het goede nieuws: er is een oplossing, die bijna niets kost. Door vrouwen toegang te geven tot goedkope en discrete voorbehoedsmiddelen (de ‘prikpil’) kunnen ze zelf kiezen wanneer ze zwanger worden. Een groot deel van de complicaties gebeurt namelijk als zwangerschappen elkaar snel opvolgen.Om die reden heeft Céline Kamsteeg in 2023 de stichting Lafiya Nigeria opgericht. Lafiya schakelt lokale verpleegkundigen in om vrouwen in moeilijk bereikbare regio’s in Nigeria voor te lichten en toegang te geven tot contraceptie. Daarmee voorkomen ze niet alleen enorme gezondheidsrisico’s, maar krijgen vrouwen ook de kans om zelf beslissingen te nemen rondom gezinsplanning.Hoe kom je bij zo’n onderwerp? Voor Céline gebeurde dat tijdens haar periode bij Charity Entrepreneurship, de school die Rutger Bregman in zijn boek ook wel ‘het Zweinstein voor wereldverbeteraars’ noemt. Daar komen de knapste koppen samen om het gat in de markt voor weldoen te vinden.“Wat je leert is hoe je intuïtie kunt combineren met data”, vertelt Céline. “Op het moment dat je werkt in een regio zoals Sub-Sahara Afrika zie je met hoe weinig middelen je ontzettend veel kan bereiken. Dat vind ik echt fascinerend. Als je dat gezien hebt, dan kan je bijna niet meer terug.”Links bij de aflevering🏰 Lees Rutger Bregmans artikel over Charity Entrepreneurship (het Zweinstein voor wereldverbeteraars)👶 Bekijk de website van Lafiya Nigeria📰 Lees het ‘twistgesprek’ van Céline met Josette Daemen in het NRC over de meetbaarheid van impact.Wil je meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Toen Laurentien van Oranje met een stichting begon om laaggeletterde mensen te helpen, werd haar gevraagd of ze niet een “knuffelbaarder” onderwerp had kunnen kiezen. Maar Laurentien gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Sterker nog, ze lijkt ze bijna op te zoeken.De afgelopen jaren heeft ze zich met de Stichting Gelijkwaardig Herstel in een van de moeilijkste thema’s die je kunt bedenken vastgebeten: de toeslagenaffaire. De methode die zij daar ontwikkelde geeft gedupeerden de kans om hun verhaal te doen bij een ‘Luisterend Schrijver’, die een verslag opstelt op basis waarvan een bedrag wordt vastgesteld om de ouder te compenseren.“Alleen al het feit dat je zegt: ‘Ik wil naar jou luisteren en ik wil helpen jouw verhaal op te schrijven’. Dat heeft zoveel impact op het gevoel dat ze er weer bij horen, vanuit gedupeerde ouders”, aldus Laurentien. Luisteren is dan ook de rode draad in de carrière van Laurentien. In het gesprek benadrukt ze constant het belang van je nederig opstellen – vooral als je het zelf wél goed hebt. Je zult nooit helemaal begrijpen wat iemand heeft meegemaakt, maar als je je openstelt voor hun ervaringen kun je misschien toch iets betekenen voor mensen.

    Wil je meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • ¿Faltan episodios?

    Pulsa aquí para actualizar resultados

  • Maak kennis met Wanda de Kanter: longarts en fulltime activist tegen de tabaksindustrie.Roken is in Nederland nog steeds – met afstand – de grootste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Wereldwijd is het probleem nog groter: elk jaar gaan er 8 miljoen mensen dood door tabak, een aantal dat alleen maar oploopt. Daarnaast zijn weinig mensen blij dat ze roken (80 procent van de rokers zegt te willen stoppen) en beginnen mensen vaak jong en voordat hun brein volledig is ontwikkeld (de gemiddelde leeftijd waarop mensen beginnen is 17 jaar).Genoeg reden om er een einde aan te maken, aldus Wanda: “De tabaksindustrie is de meest immorele legale industrie die er is. Van de olie-industrie en de farmaceutische industrie kun je veel zeggen, maar daar zijn ook nog mooie dingen uit gekomen. Van de tabaksindustrie is alleen maar dood en verderf gekomen.”Als iemand die zelf jarenlang rookte, weet Wanda hoe moeilijk het is om te stoppen. Ze weet ook dat de sigaret zo verslavend is omdat een industrie met een jaaromzet van 900 miljard dollar er alles aan doet om wet- en regelgeving te omzeilen. En ze weet dat het niet ophoudt tot we ervoor kiezen er iets aan te doen.Wil je meer weten over morele ambitie?🏔️ Wil je ook iets tegen de tabaksindustrie doen? Bekijk onze Moral Ambition Fellowships om kennis te maken met ons programma voor professionals die het verschil willen maken.🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Links bij de aflevering✍️ Lees het profiel van Wanda voor The School for Moral Ambition🚬 Lees het essay van Rutger Bregman over waarom we de tabaksindustrie moeten afschaffen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Mensenrechtenactivist en D66-kamerlid Mpanzu Bamenga droomde op zijn elfde al van een wereld waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Maar hij zag dat er veel moest gebeuren voordat hij daar iets aan kon doen.“Ik wist wat mijn missie was”, aldus Mpanzu. “En die missie was als een soort puzzel. Bij iedere actie die ik wilde ondernemen, bedacht ik: is dit een van de puzzelstukjes die het grotere plaatje compleet gaat maken?”En dus stak de jonge Mpanzu altijd zijn hand op als er gevraagd werd wie klassenvertegenwoordiger wou worden. Hij ging rechten studeren en was actief in besturen. En hij werd gemeenteraadslid in Eindhoven, waar hij in 2018 staande werd gehouden toen hij op het vliegveld terugkwam van een reis.Mpanzu herkende dat er sprake was van etnisch profileren, en spande een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee. Samen met een coalitie van mensenrechtenorganisaties won hij in 2023 die zaak, waarmee een einde werd gemaakt aan etnisch profileren bij grenscontroles. Een historische overwinning, maar voor Mpanzu slechts één stukje in zijn puzzel. Nu zit hij namens D66 in de Tweede Kamer, waar hij werkt aan een rechtvaardige samenleving voor iedereen.Wil je meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Links bij de aflevering✍️ Lees het profiel van Mpanzu voor The School for Moral Ambition🏛️ Bekijk Mpanzu’s maidenspeech in de Tweede KamerArtwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Als de ondernemer achter De Vegetarische Slager is Jaap Korteweg al aardig succesvol geweest in het aanjagen van vleesvervangers. Maar zijn volgende project is misschien wel nog ambitieuzer, namelijk: diervrije zuivel produceren.

    Wat Jaap motiveert is zijn diepe geloof dat we een nieuwe relatie met dieren nodig hebben, en dat we daar komen door te innoveren:

    “Ik weet zeker dat als we erin slagen om op smaak de vleeseters te overtuigen, dat ze achteraf zullen zeggen: ‘Ja, dat was toch wel vreselijk met die dieren.’ Dan komt er ruimte voor de morele kant, omdat ze niks meer hoeven te missen.”

    En dus werkt hij met Those Vegan Cowboys aan een ‘roestvrij stalen koe’: een proces om gras om te zetten in zuivel zonder dat het eerst door de maag van een koe hoeft.

    Ambitieus? Zeker, zelfs Jaap gaf zijn bedrijf slechts 10 procent kans van slagen. Maar als het lukt – en de eerste resultaten zijn veelbelovend – zou Jaap weleens een revolutie in het welzijn van dieren kunnen ontketenen.

    Wil je meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering

    🤠 Those Vegan Cowboys

  • Jacqueline van den Ende weet als ondernemer maar al te goed dat geld voor veel mensen een graadmeter van succes is. Maar wat als dat anders kan?

    Jacqueline wil ‘een nieuw perspectief op geld’ creëren: niet als doel op zich, maar als middel om de wereld te verbeteren. En ze voegt daad bij woord: Carbon Equity, haar knalgroene investeringsplatform, haalde in drie jaar al 200 miljoen euro op voor bedrijven die aan klimaatoplossingen werken.

    “Ik zie geld als de dirigent van het orkest”, vertelt Jacqueline. “Met Carbon Equity heb ik de mogelijkheid om te sturen waar het geld heengaat en te zorgen dat de juiste dingen gebeuren.”

    Wil je meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering

    ✍️ Lees het profiel van Jacqueline voor The School for Moral Ambition

    📔 The Sixth Extinction, door Elizabeth Kolbert

    🌍 Carbon Equity

    Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Hallo, ik ben Anna Gimbrère! Luister nu naar de trailer voor de podcast die ik met The School for Moral Ambition ben begonnen.

    Deze podcast gaat over morele ambitie: de honger om een verschil te maken in een wereld vol problemen. Daarom ga ik rolmodellen interviewen, mensen die hun talent gebruiken om de wereld beter te maken en daarbij meer dan een deuk in een pakje boter slaan.

    Ik hoop dat je luistert, want ik geloof dat goed voorbeeld doet volgen en wie weet raak jij wel geïnspireerd.

    Kijk op de website van The School for Moral Ambition om meer te leren of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.