Episodios
-
Terwijl steeds meer burgers de inflatie keihard in hun portemonnee beginnen te voelen, schrijven veel bedrijven nog prachtige winsten. Zij berekenen de inflatie door en zien hun marges zelfs stijgen. Kan dat allemaal zomaar of maken zij misbruik van hun marktmacht? En is het mogelijk om een deel van die winst af te romen om zo mensen met een laag inkomen te compenseren voor de gestegen energiekosten?
Met Marcel Canoy, hoogleraar economie aan de VU en adviseur van de ACM.
Kort
Zakelijk vliegen herstelt sneller dan verwacht Long Covid heeft enorme economische gevolgen De FED bijeenreageer
twitter: @lukkezen @meindertschut
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In het afgelopen kwartaal ging er 545 miljard dollar in de vorm van dividend naar de aandeelhouders van de 1200 grootste bedrijven ter wereld. En dat bedrag groeit al jaren. In heel 2009 ging maar net iets meer geld naar de aandeelhouders dan in het afgelopen kwartaal. Het blijkt allemaal uit onderzoek van vermogensbeheerder Janus Henderson. Wij vragen ons af, hebben bedrijven geen goede ideeën meer om te groeien en daar hun winst in te steken?
met Bob Homan, Hoofd Investment Office van ING
Kort
Onlinesuper Picnic heeft een miljoen gebruikers in Nederland ENECO-klanten met zonnepanelen krijgen veel minder geld voor hun overbodige kilowattuurtjes. Wakkert de ECB de inflatie aan?reageer
twitter: @Lukkezen @Martijnderijk
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
¿Faltan episodios?
-
De oorlog is al een half jaar gaande en het einde is nog niet in zicht. En toch gaat Nederland Oekraïne helpen met de wederopbouw. Minister Olongren van defensie en minister Schreinemacher van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking waren gisteren in Kiev. Zij beloofden 80 miljoen euro aan wederopbouwhulp. Het is een klein bedrag. Maar misschien groeit het uit naar een heus Marshallplan, zoals het plan heette dat Nederland na de tweede wereldoorlog erbovenop hielp.
kort
4966 bouwvergunningen voor woningen in de maand juni. Dat is echt niet genoeg, minister de Jonge! Prik Energie op de rand van de afgrond. Usain Bolt maakt handelsmerk van zijn 'signature pose'. Wij hebben hem even gestolen, nu het nog kan.reacties
mail naar [email protected]
twitter: @Lukkezen @martijnderijk
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hoe compenseer je voor de hoge energieprijzen zonder dat de mensen die het niet nodig hebben daarvan meeprofiteren. En hoe gebruik je daar bijvoorbeeld de meevallende aardgasopbrengsten daarvoor zonder dat de begrotingsregels worden overtreden. Het kabinet komt daar vooralsnog niet uit. Wij roepen de hulp in van de oppositie.
kort
Britse economie is het 2020 met 11 procent gekrompen, de grootste krimp sinds 1709 (!). En de inflatie in januari 2023 komt op 18,6 % (!) Amerikaanse dollar in winning mood. Supermarkten bevriezen sommige prijzen. Zal dat de inflatie beteugelen of de supermarkt omzet vergroten?reacties
twitter: @lukkezen @denieuwsdag @martijnderijk
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Jammer alleen dat Nederland de afgelopen jaren op nul procent uitkwam. Maar volgens onze gast, emeritus hoogleraar economie Alfred Kleinknecht (VU, TU Delft) kan een flinke loonsverhoging in combinatie met de huidige krapte op de arbeidsmarkt daar een wondertje verrichten. Volgens Kleinknecht biedt de huidige situatie een historische kans om innovatie weer tot groeimotor uit te roepen.
kort
BTW verlaging op gas in Duitsland. Maar hoe consequent is dat? Erdogan doet het weer en Turkije verlaagt de rente. De tikkende tijdbom onder het Chinese vastgoed.reacties
mail naar [email protected]
twitter @denieuwsdag @handejong14 @martijnderijk
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Winstwaarschuwingen van Intel en Nvidia. Geheugenchipbakkers waarschuwen voor overschotten, investeringen in nieuwe fabrieken worden uitgesteld. De vraag naar chips valt tegen. En dan weten veel economen dat ze op moeten letten. In het verleden was een tegenvallende vraag naar chips altijd een vroege voorbode van een naderende recessie. Of dat ook nu weer het geval is, vragen we aan Wim Zwanenburg, beleggingstrateeg bij Stroeve Lemberger.
kort
Tekorten op de arbeidsmarkt groter dan ooit tevoren DNB waarschuwt voor al te ruimhartige inflatiecompensatie. Daar gaat de inflatie maar van omhoog Gascrisis levert elke Noor tussen de 0 en de 99 jaar oud 1000 euro PER WEEK op.reageren?
mail naar [email protected] of op twitter @denieuwsdag
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vanochtend voor beurs verraste Philips de wereld met de aankondiging van het vertrek van CEO Frans van Houten, per oktober dit jaar. Van Houten ziet zijn laatste termijn daarmee vlak voor de eindstreep stranden. De affaire rond de slaapapneu-apparaten heeft de topman ingehaald. FD-verslaggever Pieter Couwenbergh heeft de val van de topman onder de loep genomen en deed onderweg onze podcaststudio aan. Hij heeft zich ook verdiept in de nieuwe man; Roy Jakobs. Is Jakobs het nieuwe 'kanon' dat Philips door de crisis trekt?
kort
Kabinet roept werkgevers op om lonen te verhogen in poging om de koopkracht te repareren. Alleen innovatie kan de visserij redden. Maar waar betaal je een nieuwe boot van als je geen geld hebt? Heeft de Amerikaanse FED de rente nu wel degelijk voldoende verhoogd en zijn verdere verhoging alleen schadelijk?reageer
mail: [email protected] twitter: @handejong; @martijnderijk
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Nieuwsdag is voorbij. Leven de Nieuwsdag! - The Economy Edition.
Energieprijzen rijzen de pan uit. Grote fossiele energiereuzen strijken miljardenwinsten op. Maar de groene energie sector weet daar niet van mee te profiteren. Wat staat de groene sector in de weg? Wat is er aan de hand? We vragen het aan Barbara Zuiderwijk, oprichter en partner bij Green Giraffe, een adviseur in de groene energiesector.
Kort
- China heeft last van een flinke economische tegenwind. En dat is ook slecht nieuws voor ons.
- Duitsland gooit 500 euro per gezin per jaar op de gasrekening. En dat werd hoog tijd, want ook Duitsland moet gaan besparen.- Het ondernemersvertrouwen in de bouw. Is dat nou gestegen of gedaald?
Reageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag of @martijnderijkSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Correspondent Michiel Driebergen vertelt graag de verhalen van de gewone mensen in Oekraïne. Omdat hij het land goed kent móet hij er nu zo veel mogelijk zijn, vindt hij. Om verslag te doen van de oorlog en wat dat met de mensen doet. Hij ziet zich ook niet als oorlogsverslaggever, maar 'gewoon' als correspondent in een land dat in een oorlog terecht kwam. Een gesprek over hoe je verslag doet van een oorlog. En toch ook weer over de gewone Oekraïners die een oorlog over zich heen kregen.
Kort
- FDF toont goede wil, organiseert voorlopig geen harde acties
- Drie coalitiepartijen stellen vragen of het niet wat minder kan met dat stikstofbeleidReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Is er de komende maanden altijd genoeg gas en genoeg elektriciteit? En als dat er is, kunnen we het dan betalen? Het lijken twee simpele vragen, maar ze leidden tot het langste gesprek in De Nieuwsdag tot nu toe. Om het betaalbaar te houden, zouden we bijvoorbeeld de enorme overwinsten van energiebedrijven afromen met een windfall tax. Maar is het redelijk om een een oliebedrijf als Shell op te laten draaien voor onze gas- en stroomrekening? Die wedervraag stelt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. Of misschien kunnen we, zoals de Belgen ook doen, een sociaal energietarief invoeren voor de lage inkomens. De wedervraag van Bontenbal: willen we de energiebedrijven inzage geven in ons loonstrookje? Alles rondom energie is gewoon complex wil hij maar zeggen.
Reageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Amber Laan wil niet de brutale 26-jarige boerin zijn die wel even uitlegt hoe het allemaal moet, zegt ze. Maar ze heeft er wel ideeën over. Een vrije uitloopstal voor de koeien. Kruidenrijke grasstroken en meer biodiversiteit. Het door haar vader aangeplante bos vergroten, en er misschien een voedselbos van maken. Sommige dingen kunnen, maar regelmatig wijst de adviseur van het boerenbedrijf erop dat het toch niet zo verstandig is wat ze wil. Ook als je idealistisch bent, en bereid bent genoegen te nemen met wat minder melk per koe, blijft het lastig om te boeren. Toch denkt ze dat de frisse blik van haar generatie een uitweg kan bieden uit de stikstofcrisis.
Kort
- Prinses Amalia wordt niet lid van het corps
- Denken dat Trump achter de tralies verdwijnt 'is niet langer voorbarig'
- Olivia Newton-John overledenReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is de ironie ten top dat de burgemeesters nu moeten vragen om een betere democratische controle, vindt directeur John Bijl van het Periklesinstituut. Zij zijn al twee jaar 'knorrig' over de tijdelijke coronawet, weet hij uit zijn rol als coach van burgemeesters. Dus nu de minister van volksgezondheid de tijdelijke wet bijna zonder veranderingen wil omzetten in een permanente, wordt de onvrede alleen maar groter.
Beter zou het zijn als er eerst goed werd nagedacht welke maatregelen tijdens de coronacrisis gewerkt hebben en welke niet. Of waar bestuurders soms meer duidelijkheid nodig hadden dan de tijdelijke wet ze bood. Het komt erop neer, vindt Bijl, dat er eens goed moet worden nagedacht over hoe de aanpak van korte een crisis, zoals een grote uitslaande brand, andere wetten nodig heeft dan een langdurige crisis, zoals een pandemie. En dat is gewoon niet gebeurd.
Kort
- Luchtvaart komt niet in de buurt van nul CO2-uitstoot in 2050
- Fotopersbureau bedreigd na publiceren foto van vlag met hakenkruisReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het leeft nog niet echt, maar net als in de jaren '60 van de vorige eeuw zijn we bezig om astronauten naar de maan te sturen. Over een paar weken wordt de eerste proefvlucht uitgevoerd. En in 2025 zouden er dan weer Amerikanen op de maan moeten lopen.
Ook in China loopt zo'n project. Zullen zij sneller zijn dan de Amerikanen? Ruimtevaartdeskundige Luc van den Abeelen durft het nog niet te voorspellen.Luister ook Space Cowboys, met onder andere Luc.
Kort
- China houdt militaire oefening voor de kust van Taiwan
- Amnestyrapport wijst Oekraïne op humanitair oorlogsrecht
- Vanaf nu kan het OM meekijken met de verkeerscamera'sReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Bij de buren wordt flink gediscussieerd over het langer openhouden van kerncentrales. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de gascrisis. In Duitsland is dat zelfs deels op verzoek van Nederland. Maar in allebei die landen is nog geen besluit genomen om centrales langer open te houden. In Duitsland ligt het politiek gevoelig. En in België wil de eigenaar van de centrales nog niet zeggen of langer openhouden wel kan. Hoog tijd voor een goed gesprek over kerncentrales, met fd.-energieredacteur Bert van Dijk.
Kort
- We hebben nu officieel te weinig water
- Conservatieve Amerikaanse staat blijft abortus toestaan
- Stephen King getuige in kartelrechtszaakReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In Parijs spraken de landen met elkaar af dat ze de klimaatopwarming onder de twee graden celsius willen houden, en liever nog onder de anderhalve graad. De wetenschap heeft allang uitgerekend hoeveel CO2 we nog kunnen uitstoten om die wens uit te laten komen. En als je dat weet, kun je ook uitrekenen hoeveel CO2 iedereen per persoon nog kan uitstoten. Dus hoeveel jij broeikasgas persoonlijk nog hebt. Podcastmaker Marnix Kluiters vindt dat een interessante gedachte. Iedereen krijgt een persoonlijk budget. En als je door een zeer zuinig bestaan nog uitstootrechten over hebt, mag je die zelfs verkopen.
Luister ook ons gesprek met Tjeerd de Groot van D66
Marnix maakt de Ecosofie podcast. Hij en Talitha spraken elkaar ook over het persoonlijk CO2-budget bij De Nieuwe Wereld.
Kort
- Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi toch naar Taiwan
- De Hef hoefde toch niet uit elkaar voor de boot van Bazos
- Ook in het najaar kan Schiphol minder passagiers aanReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er zijn bijna duizend mensen besmet geraakt met apenpokken in Nederland. Tot nu toe gaat het virus vooral rond onder mannen die seks hebben met mannen. Maar het kan uit de hand lopen, zegt infectieziektenonderzoeker Charifa Zemouri, als het virus ook in de rest van de bevolking aanslaat. Zeker als het dan bij kinderen terecht komt, omdat die altijd veel contact met elkaar hebben.
Ze vertelt ook dat we het apenpokkenvirus mogelijk over onszelf hebben afgeroepen. Want door het uitroeien van het gewone pokkenvirus, ontstond er ineens ruimte voor 'een neefje', de apenpokken.Kort
- Agractie gaat bellen met stikstofbemiddelaar Remkes
- Oostenrijk herdenkt arts die zelfmoord pleegde na dreigementenReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het radicaal-rechts gedachtegoed begint steeds gewoner te worden. In talkshows slaan presentatoren er nauwelijks meer op aan, zegt politiek onderzoeker en publicist Chris Aalberts. Het probleem, is zijn analyse, is dat journalisten niet goed genoeg weten van de onderwerpen waar ze over spreken. De presentatoren van talkshows worden daar dan ook niet op geselecteerd. Zij moeten vooral een gesprek vooral gezellig kunnen maken.
Kort
- Het is Earth Overshoot Day, en dus leven we de rest van het jaar op de pof
- Ongelukken op snelwegen door boeren blokkadesSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het belang van vakbonden was jarenlang tanende. Maar in de VS lijkt een ommekeer gaande te zijn: barista's van Starbucks en order pickers van Amazon wisten zich te organiseren in een bond. En ook jongeren sluiten zich aan. Daar willen ze bij de FNV ook wel. Daarom een gesprek met het jongste lid van het FNV-hoofdbestuur, Bas van Weegberg, over Amerikaanse inspiratie.
Luister ook ons gesprek met FNV-bestuurder Petra Bolster: De werknemersrechten kachelen achteruit in Nederland.
Kort
- Boeren stichten brand naast snelwegen
- De financiële constructie bij de FDF-webshop is niet transparant
- Overheidscampagne doejeupdates.nl kan beter stoppenReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Cynici zeggen dat Boris Johnson Liz Truss verkiest als zijn opvolger, omdat zij zeker zal falen. Dat zou Johnson's snelste weg terug naar het Britse premierschap zijn. De leden van de conservatieve partij lijken haar ook te steunen, maar om een andere reden. Zij belooft dat de belastingen omlaag zullen gaan.
Haar tegenstrever, Rishi Sunak, belooft juist een strikt begrotingsbeleid. De belastingen gaan ook bij hem omlaag, maar nu nog even niet.
En er lijkt nog een verschil te zijn, vertelt fd.-correspondent Joost Dobber vanuit Londen. De wet die de Brexit-afspraken met de EU buiten spel zet, is van de hand van Truss. Wordt zij de nieuwe premier, en de bookmakers denken van wel, dan zal de confrontatie met Europa verharden.
Kort
- Misogyne Amsterdamse studenten misdragen zich
- Rusland zou uit internationaal ruimtestation willen stappen
- Airbus gaat veel groter blusvliegtuig makenReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Kunnen we het heelal ooit echt doorgronden? Wetenschapsjournalist Govert Schilling houdt er rekening mee van niet. Van een schildpad verwachten we ook niet dat hij de relativiteitstheorie begrijpt. Misschien geldt zoiets ook voor ons, als we de oerknal willen snappen.
Voorlopig is nog niet eens duidelijk wat we nog niet eens wat tijd is, bijvoorbeeld. En zolang we dat niet helder hebben, is ook helemaal niet zeker of de vraag wat er vóór de oerknal was, überhaupt iets betekent.
We spreken Schilling naar aanleiding van de nieuwe podcast Terug naar de oerknal.
Kort
- De politie verzamelt illegaal gegevens van burgers
- De waterkwaliteit is ons land is slecht, en wordt maar niet beter
- Europese vakbonden willen dat er voor werk buiten een maximumtemperatuur komtReageren?
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mostrar más