Episodios
-
Med dagens episode har vi tegnet en streg i sandet - i mere end én forstand. Først og fremmest har vi tegnet en streg ned igennem verdenskortet og fordelt landene i øst og vest i mellem os. Naturen og dermed også haverne ser meget forskellige ud verden over, og med denne episode laver vi nogle nedslag og fortæller blandet andet om verdens farligste træ, principperne i den japanske have og italienske terrasser.
Men der er en anden og mere trist måde vi har tegnet en streg i sandet på. Vi har nemlig valgt at lukke Nydyrkerne ned - måske for altid. Det kan være vi tager fat igen til foråret, når tid og omstændigheder tillader det. Men det kan også være at vi bruger vinteren på at brygge på nye podcast-koncepter. Det vil tiden vise. Ligemeget hvad, så vil vi vende tilbage som podcast-duo igen - vi kan nemlig slet ikke lade være. ❤️
Tusind tak for at lytte med! Og tak for nu.
Ps. Vi har et lille dementi:
Vi har efter optagelsen fundet ud af at man i 2022 fandt ud af at verdens ældste træ faktisk er et træ i Chile på mindst 5.000 år. -
Vidste du at danskerne har spist æbler helt tilbage i stenalderen? Og vidste du at der findes et dansk æble med kanelaroma?
Lær om abildgårde, Idun’s gyldne æbler og myten om Wilhelm Tell, når Signe dykker ned i æblets lange historie. Og vil du vide, hvem du bliver gift med, så lyt godt efter, for her har æblet også et svar.
Stine Maria vil forsøge at forklare hvorfor du ikke bare kan plante dit æbleskrog, men til gengæld give gode forslag til valg af æbletræer til både altanen og landbohaven. -
¿Faltan episodios?
-
Solsikken er opkaldt efter solen, og solsikken har siden selv lagt navn og symbolik til utallige ting over hele verden. Den trækker snore tilbage til græs mytologi, Vincent Van Gogh og den kolde krig. Idag findes der f.eks. både solsikkefonden og solsikkesnoren, som trækker på blomstens associationer med styrke og glæde.
Forstå hvordan solsikken drejer sit hovedet efter solen fra øst til vest, bliv klogere på Van Gogh og få fem forslag til særlige solsikke-sorter, der skiller sig ud fra mængden. -
Poesi, nostalgi, kærlighed, affærer og psykisk sygdom gennemsyrer Virginia Woolf’s liv.
Vi skal tilbage til starten af 1900-tallet og besøge den berømte forfatter Virginia Woolfs liv, litteratur og ikke mindst hendes have - som nok mere var ægtemanden Leonards end Virginias.
Historien om Virginias have er frem for alt historien om de mennesker, der omgav hende. For de mennesker, der stod hende nærmest, var store havemennesker og elskede den have, der fulgte med det gamle hus Monk’s house, der skulle blive forfatter-parrets i 1917.
Trigger warning: Denne episode omhandler blandt andet snak om selvmord og selvmordforsøg. -
Mørket falder på og de fleste af havens blomster lukker sig til dagen igen gryr, mens andre laver sit bedste liv, når mørket falder på. Stine Maria fortæller om planter, der netop viser sig fra sin bedste side om aftenen.
Bliv også klogere på hvordan udendørs kunstig belysning påvirker alt fra sankthansorme til flagermus, og dermed går ud over biodiversiteten. Få tips til belysning, der generer mindst muligt og samtidig sørger for hyggen i de sene timer udenfor.
Signe kommer med skræmmende historier om 38 cm (!) lange slimede dyr, der heldigvis ikke hører til i vores baghaver, men i historiebøgerne. Og sidst, men ikke mindst, så skal vi høre om danskernes favorit-metoder til at komme af med den famøse og allestedsnærværende dræbersnegl. -
Hip hip hurra! 🇩🇰
🎵 “I søndags var det Nydyrkernes fødselsdag!” 🎶 Sådan starter Signe dagens episode med en lille fødselsdagssang… for det er netop podcastens 1 års fødselsdag, vi fejrer.
Bered dig på en tur ned ad memory lane, hvor vi både skal genbesøge sjove, spændende og pinlige øjeblikke.
Til sidst sætter Stine Maria Signes hukommelse på prøve med en lille quiz. -
Piben, sweateren og en gåtur i haven. Sådan kender vi bedst Søren Ryge, som i mere end 30 år har indtaget tv-skærmen i de danske hjem.
Det, Søren Ryge kan, er ganske særligt, for med ro og empati fortæller han historier om planter, gamle dage og skæve skæbner i et tempo, der får pulsen helt ned.
Lyt med på en episode fuldstændig dedikeret til den mand, Signe kalder den danske havetv’s fader.
Vi håber, at I nyder sommeren alle sammen! -
Læn dig godt tilbage i (have)stolen og tag en dyb indånding, for nu er det tid til at slappe af.
I denne episode vil Stine Maria fortælle dig om en særlig form for terapi, der assisteres af og foregår i naturen; nemlig naturterapi - også kaldet haveterapi.
Haveterapi indebærer mere end blot at være ude i naturen - selvom det i sig selv er ganske godt for sind, krop og sjæl. Haveterapi foregår i en terapihave, der er designet til formålet, hvori man indgår i et forløb med terapeuter. Her er det den emotionelle og symbolske tolkning af naturen, der er centrum, som terapeutisk værktøj.
Lær hvordan du kan bruge nogle af principperne i din egen have eller dine ture ud i naturen. -
Vidste du, at haveselskabet er et af de ældste af sin slags i hele verden?
Haveselskabet som vi kender det i dag har haft mange udformninger gennem tiden, siden det blev stiftet tilbage i 1830 under navnet “Selskabet til Blomsterculturens Fremme”.
Signe tager dig med tilbage til datidens Frederiksberg og nedad mange veje, blandt andet forbi gammeldags wellness, hollandske samfund og et pandekagekøkken.
Tag godt imod en episode spækket med historisk viden om ind- og udland og frem for alt det gode gamle Haveselskabet. -
Har du børn? Og er de så heldige at have en have, de kan boltre sig i? Så lyt med på dagens episode, før du løber ud og køber dig fattig i gyngestativ, trampolin og alt, hvad der ellers hører børneleg til. Måske kan det gøres både enklere, smukkere og mere børnevenligt?
For hvorfor er det så sundt for børn at være ude i naturen? Det forklarer Stine Maria med næsen dybt i både pædagogik- og havebøger. Og hun kan afsløre, at det handler om mere end blot frisk luft og motion. Få tips til at indrette haven med børn for øje og med udgangspunkt i aktiviteter, sanser og - med en smule sikkerhed for øje.
Til slut deler hun 5 forslag til oplagte planter i børnenes egen have, så de kan prøve at få noget til at gro. -
I dagens episode går vi sommeren i møde med sommerfugle i maven - og nu i øret. Sommerfuglen har inspireret kulturer verden over med dens yndefulde ydre og flygtige væsen.
Som symbol for blandt andet genopstandelse og deltager i ritualer gennemsyrer sommerfuglen samfund gennem tiden.
Men sommerfugle er ikke blot til pynt. De er vitale biodiversitetsindikatorer, som er stærkt truede herhjemme. Lær hvordan du kan passe på de små flakkende væsner med værtsplanter og nektar gennem hele sæsonen. Stine Maria giver flere forslag til konkrete plantevalg, mens Signe kommer med bevingede funfacts. -
SÅ blev det endelig tid til vores ærøske havekvinder-hyldest part 2. Denne gang i anledning af mors dag, der kun er 2 små dage væk.
Denne gang vil vi foruden to skønne kvinder også spørge os selv “hvorfor dyrker vi?”.
Som altid dykker vi også ned i historien - denne gang om køkkenhavens historie - samt giver dig nogle dejlige konkrete tips til at slippe af med havestress (skud ud til Birgitte Sølvstein og hendes podcast Psykologen i Øret). -
Hvad har kartofler med John F. Kennedy, bulmeurt og hungersnød at gøre? En hel del vil det vise sig. Signe tager os med dybt ind i den mørke historie bag kartoffelpesten mens Stine Maria giver dig inspiration til nye måder at dyrke kartofler på.
Lyt med til en episode om den nok mest leverpostejs-agtige grøntsag, som dog fortjener en hel del større anerkendelse end den får. -
Det er svært at forstå i dag, hvor meget et enkelt tulipanløg har været værd engang. For at forstå det skal vi helt tilbage til 1600-tallets Holland, hvor der udviklede sig en decideret tulipanfeber, som Signe gør os klogere på.
Stine Maria forklarer, hvornår og hvordan man skal lægge sine tulipanløg og hvordan man kombinerer tulipaner med andre blomster i en løglasagne.
Hun kommer også med forslag til tulipaner med et særligt udseende som “La Belle Epoque”, Papegøjetulipanen “Green Wave” og “Rasta Parrot” samt et overblik over tulipan-typer, der er gode til at komme igen år efter år:
⁃ Fosteriana-tulipanerne herunder f.eks. Purissma: en creme-hvid blomst.
⁃ Darwin-tulipanerne
⁃ Appeldorn-tulipanerne
⁃ Triump-tulipanerne
⁃ Kaufmanniana-tulipanerne
...og så er der de botaniske tulipaner, som er meget anderledes end alle andre tulipaner.
Tag godt imod episode 18, der er sprængfuld af forårsstemning. -
Der findes ikke det, en god omgang brændenældete ikke kan kurere, hvis du spørger lægeurt-pioner Marie Treben. Faktisk kan man kurere de mest obskure lidelser med det rette indkog af urter ifølge denne kvinde, som uden tvivl har haft både beundrere og kritikere på nakken gennem tiden.
Bliv klogere på både løvefod, brændenælde, skoletræthed, akne og meget mere i første version af medicinhaven. -
I dag er det kvindernes internationale kampdag, og det skal markeres!
Med inspiration fra podcasten “Why women grow” har vi talt med fire skønne kvinder på Ærø med vidt forskellige haver og grunde til at gå i haven. Det er nemlig spørgsmålet “hvorfor dyrker du?”, der er afsættet for de forskellige samtaler.
For hvad giver det os at gå i haven? Hvorfor bruge tid og kræfter på at få noget til at gro?
Med udgangspunkt i de vidt forskellige svar, fordyber vi os i udvalgte emner og kommer ind på alt fra gravefri have til oversøisk handel med fødevarer.
Glædelig kampdag. -
Findes der noget bedre end solmodne tomater? Især dem, man dyrker selv i baghaven, drivhuset eller i vindueskarmen. For der er mange steder, man kan få tomaten til at gro, og der findes et utal af forskellige sorter. Det føles måske som om, der er lææænge til tomatsæson, men hvis du dyrker tomater fra frø, så er det nu, du skal begynde.
Kærlighedsæble, djævlens frugt, Pomma Amoris… Kært barn har mange navne. Tomaten har været anset for at være alt fra prydplante til dødeligt giftig. Og hvem havde troet at tomatketchup har været brugt i de danske køkkener langt før de flåede tomater? Og kan du gætte hvorfor, man smurte tomaten på kroppen? Stift bekendtskab med den brogede historie bag den røde frugt i denne episode af Nydyrkerne. -
Er du klar til en vild episode? Det er ikke bare vildt, at vi får lov at invitere dig ind i Bjerregaarden, hvor Ritt Bjerregaard engang boede, men vi skal også tale om noget, der indiskutabelt vildt; vild have.
For første gang i Nydyrkerne’s levetid tager vi ud af “huset” og besøger en haveekspert i det ganske land. Og fordi vi i dag skal lære lidt om vilde haver, taler vi med vild-have-ekspert Signe Schrøder.
Det er nemlig Signe Schrøder, der i dag bor og gror på Bjerregaarden og laver cider, dyrker grøntsager og lidt vild natur. Som vild-have-ekspert og foredragsholder var det naturligt at besøge hende og høre lidt om, hvad vilde haver er og hvordan man nemt kan gøre noget for biodiversiteten.
Vi skal have knust nogle myter om den vilde have og have nogle gode tips til, hvad man kan gøre på bare få kvadratmeter i sin egen have - helt uden at det hele bliver “noget rod”.
Tag godt i mod Signe Schrøder og hendes vilde viden i denne sær-episode af Nydyrkerne.
God fornøjelse. -
Mange haver har imponeret danskerne med deres pomp og pragt gennem årene, men visse haver har også skabt rammen om et lille stykke dansk historie.
Vi skal besøge fuglereservater, skærehaver og botaniske samlinger. Vi skal stifte bekendtskab med forfattere, frugtavlere, havebetjente, stadslæger og sågar konger.
I denne episode tager vi begge den historiske lup frem og fortæller om hver vores haver. Vi forbavses over hvor meget af persongalleriet, der går igen i vores historier, såsom H. C. Andersen, der er jævnlig gæst i flere haver.
Lyt med og hør legenden om det glemte Karen Blixen æble, der næsten forsvandt ud af historien.
Hør også om grunden til, at man forbød barnevogne i Landbohøjskolens have, og bliv klogere på, hvorfor der var installeret lydkanaler i Herkulespavillonen i Kongens Have i København.
Tag godt imod endnu et farverigt dyk ned i historien med episode 13 af Nydyrkerne.
Link til Stine Marias kursus i skærehaven: https://www.havenioehavet.dk/kurser/skaerehave-kursus-tegn-din-egen-skaerehave -
Ved du, hvorfor man skyder nytåret ind? Og hvad gjorde man inden krudtet?
Signe har som altid forberedt en hel del historiske fun facts, mens Stine Maria, der ikke er lige så stor en stræber som Signe, denne gang ikke har forberedt andet end nytårsforsætter. Dem er der til gengæld en del af.
Begge deler de helt konkrete ting, de vil bygge eller plante i det kommende år samt nogle mere overordnede nytårsforsætter. For eksempel vil Stine Maria gerne holde flere sammenkomster i haven.
Til sidst deler Signe al den inspiration (og mangel på samme) hun har fundet i RHS Chelsea Flower Show 2023.
Velkommen til sæson 2 af Nydyrkerne. - Mostrar más