Episodios
-
Korsetten var ett populärt föremål under 1800-talet.
1886 bildades en förening för att verka för mer praktiska och hälsosamma föremål.
De anslöt sig senare till Fredrika Bremer- förbundet.
Reporter Erika Eriksson berättar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi fortsätter kolla på Historien om Sverige och de två avsnitten som berör 1700-tal och 1800-tal.
Nu undrar vi: Var är kvinnorna?
Och hur ser berättelsen om kvinnorättsrörelsen ut egentligen?
Kvinnodagen till ära kollar vi lite närmare på hur kvinnohistorien berättas i avsnittet om kvinnorörelsen i Svt's Historien om Sverige.
Medverkande:
Ulla Manns
Moa Svan
Li Kolker
Läs mer om kvinnorörelsens historia i boken Upp systrar, väpnen er! : kön och politik i svensk 1800-talsfeminism av Ulla Manns.Avsnitten från Historien om Sverige på SVT hittar du här: https://www.svtplay.se/historien-om-sverige
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
¿Faltan episodios?
-
Oglömt tittar närmare på olika föremål och berättar historien om dessa.
I detta mini-avsnitt handlar det om en medaljong som hittats utanför Lilla Jorden. Den föreställer en man som levde på 300-talet och ville se ut som en romersk kung.
Reporter: Erika Eriksson
Kolla på medaljongen, vad tycker du? Är det inte ett härligt fynd från en man med, ja, kanske storhetsvansinne? Eller helt vanlig kille som ville synas lite extra. Skämt åsido. Detta var ju ett riktigt bra sätt att sprida vetskapen om den makt man hade under en tid när det var svårt att härska över större mängder människor och stora landområden. Kungamakten var ju så att säga inte helt uppfunnen ännu. Men på god väg.
https://historiska.se/upptack-historien/artikel/lilla-jored-hovdingagraven/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 11 december 2023 arrangerade Södertörns högskola i samarbete med Centrum för maritima studier (CEMAS) seminariet TILL HAVS! om Havet, sjöfart och
svenska nationella identiteter.
Anledningen var att den maritimhistoriska tidskriften International Journal of Maritime History publicerat ett specialnummer om Norden och maritima traditioner under rubriken ”Maritime heritage and modern national identities in Scandinavia, circa 1900–2020”. Ett flertal nordiska forskare bidrar med artiklar och i podden samtalar Moa Svan med de medverkande. Henrik Arnstad, Leos Müller, Andreas Linderoth och Viktor Emanuelsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Oglömt tittar närmare på olika föremål och berättar historien om dessa.
I detta mini-avsnitt handlar det om Duneskatten.
Reporter: Moa Lund Pettersson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt av Oglömt pratar Moa och Li med Ulla Manns om de senaste två avsnitten om Historien om Sverige från Svt. Det handlar om stormaktstiden och vi rör oss från kolonialism, häxor, soldathustrur och tross till kvinnoöverskott och att abdikera med balett.
6. Stormakten Sverige, år 1560 till 16587. Häxor och krig, år 1658 till 1721Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar Moa med Ulla Manns, idéhistoriker och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola, och Eva-Marie Letzter om medeltiden. Detta då Historien om Sverige på SVT play seglat upp som vår tids största tv-sända historiesatsning där man vill nå ut till en bred publik och göra svensk historia tillgänglig. Oglömt har tidigare kollat igenom avsnitten om Metallernas tid och Vikingarnas tid, och innan det stenåldern. Nu är det dags för Oglömt att kolla igenom det första och det andra avsnittet om medeltiden. Får de med det viktigaste? Hur skapas den stora berättelsen? Och är ullen mer intressant än bronset på bronsåldern?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar Moa och Li med Ulla Manns, idéhistoriker och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola, om bronsålder och vikingatid. Detta då Historien om Sverige på SVT play seglat upp som vår tids största tv-sända historiesatsning där man vill nå ut till en bred publik och göra svensk historia tillgänglig. Oglömt har kollat igenom avsnitten om Metallernas tid och Vikingarnas tid. Får de med det viktigaste? Hur skapas den stora berättelsen? Och är ullen mer intressant än bronset på bronsåldern?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Det här är berättelsen om vårt land - från istiden till idag" så låter det i Sveriges Televisions (Svt) programserie "Historien om Sverige". Dramatisk och nyskriven musik, spektakulära drönarbilder över pampig natur, dramatiserade scener av mänskligt liv för tusentals år sedan och ny forskning om historia presenterad av många olika experter.
Svt:s serie år påkostad, ambitiös och vill få med sig helst hela Sveriges befolkning i en ny folkrörelse kring historia.
Podden Oglömt har sett det första avsnittet om stenåldern och är både nöjda och imponerade, men har funderingar kring hur begreppet Sverige används, varför eftersnacket blev så flamsigt och hur serien kommer hantera den gamla uppfattningen att mänskliga samhällen ständigt blir bättre.
Medverkande är Ulla Manns, idehistoriker och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola. Programleder gör Li Kolker och Moa Svan, som också producerade.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under perioden 1967-1972 kom cirka 3000 flyktingar från Polen till Sverige på grund av en antisemitisk kampanj initierad av det styrande kommunistpartiet. Många var barn till Förintelseöverlevande och flera var överlevande själva.
Erfarenheterna från dessa personer tillhör en unik del av det svenska kulturarvet som tas tillvara för framtiden i forskningsprojektet Vi, de fördrivna, som drivs av Södertörns högskola med Nordiska museet som samarbetspartner.
Moa och Li pratar med doktoranden och projektledaren Martin Englund om muntlig historia (oral history), historisk förlåtelse och varför det inte räcker att minnas historien för att undvika att den upprepar sig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vem var lasse-maja? Hur kommer det sig att den nya mannen egentligen är ganska gammal? Och vad ska vi ha historia till? Stämmer det att kvinnor inte haft någon större roll i teknikhistoria?
Sofia lundmark är lektor i medieteknik, svarar på detta. Vi ska också med hjälp av forskaren Helena Hill resa till 1970-talets nya man, pappan som var jämställd och hemma med barnen, och jämföra med 2010-talets nya man, kanske var de inte så olika ändå.
Å ulla manns berättar om vad vi kan veta om kvinnors relationer och varför tv-serien fröken friman är ett bra exempel på hur man INTE kan ska berätta historien om rösträttsrörelsens kvinnor. Sam Holmqvist berättar om sin Lasse-Maja forskning å varför den blir onödigt tråkig i populärkultur. Anna Bark persson gottar ner sig i maskuliniteten inom fantasygenren och dess vaga historiska anspråk.
Detta å mycket mer hör du i det här specialavsnittet som spelades in live för en publik i barockhallen på historiska museet den 20 september.
Med på scen hör du Ulla Manns, Helena Hill, Sofia Lundmark, Anna Bark Persson och Sam Holmqvist.
Tekniker:
Meja österberg
Akbar Mohammadi
henrik Christiansen
tugba Saglam
Victoria Garlöf Berg
Jim Schillings
Ulf Larsson
Gustav Almestad
Ljudmix
Florence Agostini
Programledare Li Kolker och producent/ programledare Moa Svan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sjövisor och nationalism
När blev det svenskt med klippor, sommar, hav och båtar?
Å vad har Evert Taube med nationell identitet å maskulinitet å göra?
Vad gömmer sig i glada låttexterna om sjömän å flickor i andra delar av världen? Vad kan sjömansvisorna säga om den tid då de skapades å nådde stor popularitet i sverige.
I de här avsnittet av Oglömt tittar vi med nya ögon på något vi hört så många gånger förut. Evert taubes sjömansvisor, som analyserats i en ny artikel av historikern henrik arnstad. Vi kommer titta på en del texter som i vår tid anses vara både stötande å rasistiska men som ändå som ändå säger något om vår historia.
Programledare Li Kolker och Moa Svan som också producerat.
Gäst Henrik Arnstad
Projektledare: Ulf Larsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Behöver vi verkligen en till bok om vikingatiden? Går det att berätta nya berättelser om en så söndertjatad tidsperiod? Och kan de som inte är historienördar ha något att hämta där?
Ja, det verkar så. Vi träffar författarna till den nya boken Vikingatider. När världen öppnades. och pratar om hur de använt sig av helt ny forskning, tvärvetenskapligt pusslande och ett nytt
sätt att tänka kring tid för att ta fram helt nya och ögonöppnande berättelser om en omtuggad figur: vikingen.
I studion hör du författarna Anna Lihammer, arkeolog och Ted Hesselbom, museichef. Programledare är Moa Svan, som också producerat, och Li Kolker.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vikingen får spela en roll i populärkulturen på många olika sätt, även i fantasylitteraturen. Där är han i princip alltid den ultimata maskulina karaktären.
Den hårdföra mannen, vars både kropp och själ står emot allt som han utsätts för. En fast form, som inte går att rubba. Eller?
Anna Bark Persson är forskare i genusvetenskap och intresserar sig just för vikingen i fantasyvärlden.
I hennes avhandling Steel as the answer? Viking Bodies, Power, and Masculinity in Anglophone Fantasy Literature 2006–2016
beskriver hon hur vikingen målas upp som en manlig superhjälte, men som också används för att diskutera manlig sårbarhet och queera manliga relationer.
Programledare är Moa Svan och Li Kolker. Producent för avsnittet är Moa Svan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vikingatatueringar finns – i vår samtid. Många väljer idag att tatuera sig med motiv som ibland kallas ”nordisk stil” och i populärkulturen är det närmast självklart att vikingen är tatuerad.
Men vad vet vi egentligen om huruvida människorna för tusen år sedan, under det vi kallar vikingatid, faktiskt tatuerade sig på kroppen? Och varför är "vikingamotiven” så populära idag?
I avsnittet hör du Helena Meyer, tatueringshistoriker med en ny bok på gång om tatueringshistoria och Linda Wåhlander, arkeolog, som besökt Birka Historical Tattoo Fest och skaffat sig en egen vikingatatuering.
Programledare: Li Kolker
Producent/Programledare: Moa Svan
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
År 1943 erkänner en svensk nazist för polisen i Sverige att han deltagit i en massaker av den judiska befolkningen i staden Husiatyn i nuvarande Ukraina. Sen händer – ingenting.
80 år senare dyker namnet på personen, Kurt Lundin, upp på en lista med flera svenska frivilliga i de nazistiska styrkorna under kriget.
Då finns vittnesmålet som togs av den svenska polisen med. Ett vittnesmål som aldrig lämnats vidare av den svenska polisen och som aldrig ledde till åtal av de svenskar som deltog i förintelsen.
Hur kunde det bli så? Vad hände egentligen i den lilla staden Husiatyn? Och vad har berättelsen om den här händelsen för betydelse idag?
I dagens avsnitt träffar vi Matti Palm, journalist och Johan Ulvenlöv, forskare, båda författare till boken Husiatyn – förintelsen som Sverige glömde.
Programledare Li Kolker och Moa Svan, som också producerat. Tekniker Florence Agostini.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I juni 2023 öppnar ett helt nytt museum på Torsgatan i Stockholm, med uppdrag att berätta svenska berättelser om förintelsen.
I Oglömt ska vi därför rikta blicken mot den lilla byn Tjörnarp på den skånska landsbygden. Året var 1945.
Här låg Gunnarpshemmet, en vacker stenvilla med trädgård. Idyllen var omgiven av taggtråd och bevakades med hundar. Här förvarades kvinnor, som hade kommit från tyska koncentrationsläger, bakom lås och bom.
Hur hamnade kvinnorna där? Vad hade de gjort för att bli inlåsta bakom ny taggtråd efter att de kommit som flyktingar till Sverige? Och vad har hänt med berättelserna om de här kvinnorna sedan dess?
I Sveriges museum om Förintelsens första utställning tar sju livsöden plats, människor med olika bakgrund och flyktberättelser. Men ingen av kvinnorna från Gunnarpshemmet är med. Vilka är då med och hur har urvalet av berättelser gått till?
Moa och Li intervjuar Britta Zetterström Geschwind, som forskat om Gunnarpshemmet och Frida Starck Lindfors, producent för den första utställningen på Sveriges museum om Förintelsen.
Programledare: Li Kolker
Producent: Moa Svan
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hurra, det fria Sverige fyller 500 år!
Eller?
Nationaldagen 2023 firades med lite mer pompa och ståt än vanligt. I kungens tal från Strängnäs och från Skansens scen utropades året 1523 och Gustav Vasas kungaval som början på dagens självständiga nation Sverige och rätt så många böcker kommer ut i dagarna på temat Gustavs gärningar.
Dagarna efter 6 juni kom kritik från både historiker och andra mot nationaldagsretoriken, både för att 1523 inte egentligen var startskottet för Sveriges existens, men också för att tillsättningen av en tyrannisk kung kanske inte är en tillräckligt värdig händelse att samlas kring som nation.
Vad händer nu? På vilket tema ska vi fira nationaldagen 2024? Och borde vi bry oss om Gustav Vasa överhuvudtaget?
Medverkande: Åsa Marnell, Anna Westerberg Davidson och Henrik Arnstad.
Programledare: Li Kolker
Producent och programledare: Moa Svan
Tekniker: Henrik Christiansen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
År 2022 uppmärksammade Försvarsmakten att det var 500 år sedan Gustav Vasa köpte några örlogsskepp från Lübeck. Denna lilla (?) historiska händelse gav stort avtryck i vår samtid genom nya böcker, filmer, utställningar och aktiviteter med underhållning och jippon.
Varför valde Marinen att fira krig och krigföring på det här sättet i ett land som inte har varit i krig på 200 år och där många tycker att krig är något dåligt? Vad ska vi ha historiska jubileer till i vår egen tid? Vad är värt att fira och vem är det som ska engageras? Moa och Li tar hjälp av historikerna Henrik Arnstad och Leos Müller för att reda ut många, men kanske inte alla, frågetecken.
Oglömt görs av Historiska muséet och Södertörns högskola.
Programledare: Li Kolker och Moa Svan
Producent: Moa Svan
Projektledare: Ulf Larsson
Tekniker: Florence Agostini
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad och hur vi väljer att minnas ur historien handlar om vad vi tycker att vi behöver just nu. I Ukraina är befolkningen i full gång med att skapa sig nya minnen om sig själva och sitt land, men med sin gamla historia i bagaget.
Moa intervjuar historikern Yuliya Yurchuk om minnespolitik i Ukraina under senare tid och Li och Moa fyller i sina egna kunskapsluckor kring landets 1900-talshistoria. De konstaterar att det är svårt att reda ut och förstå allt som hänt, men att vi har ett ansvar att försöka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más