Episodios
-
Borstkankerchirurg Emiel Rutgers van het AVL ziet zijn pensioen naderen. Hij kijkt om en ook vooruit en schetst een hoopvolle toekomst. Onderzoeker René Bernards denkt dat als de kankerpuzzel bijna is opgelost, de laatste moeilijke stukjes misschien juist wel makkelijk worden.
En hoe is het een jaar later met de zoon van Sigrid en Hans Jaap? Is hij nog bezig met de kanker van zijn moeder, of toch meer met zijn hamster? -
In deze aflevering keren we weer terug bij het gezin van oorlogsjournalist en podcastmaker Hans Jaap Melissen.
Gaan zijn vrouw Sigrid en hijzelf nu anders met Sigrids uitgezaaide borstkanker om dan een jaar geleden? Op vakantie in Frankrijk praten ze over de toekomst. En: hoe kijkt Sigrids moeder naar de situatie van haar dochter? Verder: wat zegt de kankeratlas over welk ziekenhuis de beste zorg biedt? -
¿Faltan episodios?
-
Ze rookte jarenlang zelf ook. Maar op een dag stopte longarts Wanda de Kanter ermee. Ze is nu anti-rook activist en probeert roken de wereld uit te krijgen. Zij vertelt over het gevecht tegen de tabaksindustrie.
En hoe is het om aan roken verslaafd te zijn? Hans Jaap Melissen vraagt het aan zijn glazenwasser…. -
We spreken verder met huidige en voormalige omwonenden van Tata Steel in IJmuiden. Zoals Tammy, die kanker heeft en denkt dat het door de fabriek komt. En een primeur: in 2022 komt er een kankeratlas, waar je precies in kunt zien welke kanker in jouw omgeving voorkomt. De makers van het IKNL, het Integraal Kankercentrum Nederland geven alvast inzage…
-
Hierin het tweede deel van het interview met Ruud de Wild.
Daarna rijdt Hans Jaap Melissen naar de omgeving van Tata Steel in Ijmuiden. Omwonenden vonden het vroeger wel mooi zo’n enorme fabriek. Maar nu zijn ze bang dat ze er kanker en andere ziektes door krijgen. -
In de derde (en vierde) aflevering gaat Hans Jaap Melissen thuis langs bij presentator Ruud de Wild. Ruud kreeg darmkanker en zit als het interview wordt opgenomen net tussen twee operaties in. Hoe is het met hem? Heeft de kanker ook zijn leven erg veranderd? En waarom bedreigde Ruuds manager de roddelbladen?
Darmkankerspecialist Monique van Leerdam van het Antoni van Leeuwenhoek vertelt o.a. over het belang van het bevolkingsonderzoek tegen kanker. -
Het lijkt een verhaallijn voor een tweede seizoen van een dramaserie, maar het is helaas gewoon waar. De moeder van Sigrid kreeg dit jaar ook kanker: longkanker. Maar ook zij heeft goede medicijnen. Hans Jaap Melissen interviewt in deze aflevering zowaar zijn eigen schoonmoeder!
En longarts Joop de Langen vertelt welke behandelingen in de toekomst longkanker steeds verder de wereld uit kunnen helpen. -
Eens in de drie maanden moet Sigrid op controle in het Antoni van Leeuwenhoek om te checken of de medicijnen tegen haar uitgezaaide borstkanker nog steeds werken.
En waarom weigert de bekende kankeronderzoeker René Bernards met pensioen te gaan? -
In deze allerlaatste aflevering bespreekt Hans Jaap met zijn vrouw Sigrid hoe zij nu door gaat leven met uitgezaaide borstkanker. Samen oud worden is onzeker. Maar hoe is het om echt oud te zijn? Samen praten zij daarover met Hans Jaaps 94-jarige tante, die ook nog eens, lang geleden, heeft gewerkt met kankerpionier Daniël den Hoed. Zoon Bram (9) maakt bekend wat hij zijn oren heeft geleerd en onderzoeker Wilbert Zwart vertelt waarom hij persoonlijk gemotiveerd is om van kanker uiteindelijk geen dodelijke ziekte meer te maken.
-
Ze heten ‘doorlevers’. Mensen die kanker hebben, maar er voorlopig nog niet aan overlijden. Het zijn er steeds meer, maar ze vinden hun onzekere leven vaak ingewikkeld. Sigrid, de vrouw van Hans Jaap Melissen leeft zo verder. Net als Danielle Hermans, auteur van het boek ‘Doorlevers’. Onderzoeker Wilbert Zwart vertelt over een nieuwe ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker. En met zoon Bram stijgt Hans Jaap naar grote hoogte. Letterlijk.
-
Medicijnen ontwikkelen en bij de patiënt brengen. Kan dat niet sneller en goedkoper? Want de ontwikkeling van een coronavaccin mag ineens wel supersnel gebeuren, waar daar normaal jaren voor staan. Maar waarom zou je niet hetzelfde kunnen doen met andere medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker. We spreken met Frans de Loos van Fair Medicine. En ook kijken we bij onderzoeker Jeroen de Ridder van het UMC Utrecht die zelf de markt op is gegaan met zijn uitvinding.
-
De nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar kanker stapelen zich op. Maar wellicht het grootste wondermiddel van de afgelopen 10 jaar is immuuntherapie. Die behandeling zorgt ervoor dat sommige patiënten die eigenlijk al waren opgegeven, toch genezen. Hans Jaap Melissen praat met Marion de Leeuw die eigenlijk nu ex-patiënte is. En oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek vertelt wat de volgende stappen zijn bij immuuntherapie.
-
Voeding en kanker. Het is een wereld van glanzende dieetboeken en vreemde adviezen. Maar hoe zit het echt? En wat was ook alweer het Moerman-dieet? In deze aflevering gaat Hans Jaap Melissen in gesprek met dé deskundige op dit gebied: Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit. En ook kijken we hoe het thuis gaat bij Melissen, waar zijn vrouw moet leren te leven met kanker en zoon Bram druk is met de nieuwe bewoner....
-
De vrouw van Hans Jaap hoort of de behandeling tegen haar uitgezaaide borstkanker aanslaat. Zoon Bram (9) gaat op zoek naar het knuffelhormoon en vindt dat in de dierenwinkel. En Martijn Stuiver van het Centrum voor Kwaliteit van Leven van het Antoni van Leeuwenhoek weet alles over sport en kanker. En sport is superbelangrijk: preventief, maar ook als je al kanker hebt.
-
De vrouw van Hans Jaap wordt geopereerd en zoon Bram (9) vertelt hoe hij het allemaal ervaart. Ook we spreken nog een keer met borstkankerspecialist Sabine Linn van het Antoni van Leeuwenhoek, die uitlegt hoe het kan dat borstkanker zoveel voorkomt, vooral in de westerse wereld. Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam' Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.
-
Hans Jaap met zijn vrouw en kind op Schiermonnikoog waar ze terugblikken op de afgelopen maanden waarin ze het slechte nieuws hoorden. En borstkankerspecialist Sabine Linn van het Antoni van Leeuwenhoek schetst hoe primitief de behandeling van borstkanker ooit was en hoe ver de wetenschap nu is. Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam' Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.
-
Vanaf vrijdag 4 september is deze achtdelige serie over de ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek te horen. Presentatie: Hans Jaap Melissen