Episodios
-
Annemieke Bosman praat met schrijver Tiemen Hiemstra, over zijn roman W., die de vorige maand de prestigieuze Anton Wachterprijs voor het beste debuut won.
W. is drie jaar geleden verdwenen.
W. is slechts de werkelijkheid.
W. zuigt wandelende takken op met een kruimeldief.
W. begraaft zijn tranen onder het meer.
W. grijnst onoverwinnelijk in de beveiligingscamera.
W. schudt zijn hoofd en klimt verder naar beneden.
W. knipt de zaklantaarn uit.
W. is terug.
Tiemen Hiemstra (1991) groeide op in Groningen. Hij studeerde Woordkunst in Antwerpen, waar hij, na een korte periode als postbode in Leipzig, nu ook weer woont. Eerder verschenen verhalen van hem in Tirade, nY en op Hard//Hoofd. W. is zijn debuutroman.
-
Brecht van Hulten in gesprek met regisseur en filmmaker Gerardjan Rijnders.
Hij maakte samen met kunstenaar Pieter Athmer een documentaire over een onverwachte en zomerse roadtrip naar Normandië, Frankrijk met een speciaal doel, getiteld Hockney: I love View.
Toen Rijnders hoorde dat zijn goede vriend Pieter Athmer een schilderij cadeau wilden doen aan zijn idool, de wereldberoemde schilder David Hockney, zag Rijnders daar meteen een documentaire in. Samen met regisseur Paul Ruven legde Rijnders deze spontane reis van Amsterdam naar Normandië vast.
Gerard Rijnders werkt in theater, film en televisie als regisseur, schrijver en acteur. Hij heeft meer dan 50 toneelstukken geschreven. In 986 richtte hij Toneelgroep Amsterdam op, waarvan hij tot 2001 artistiek directeur was. -
¿Faltan episodios?
-
Annemieke Bosman praat met journalist en jeugdliteratuurkenner Jaap Friso over het 75-jarig jubileum van de kinderboekenreeks De Kameleon.
Jaap Friso is recensent en maakt met Bas Maliepaard De Grote Vriendelijke Podcast, dé podcast over jeugdliteratuur. Hij schreef het voorwoord voor de jubileumeditie van het allereerste boek uit de reeks: De schippers van de Kameleon (uitgeverij Kluitman). -
Annemieke Bosman in gesprek met filmmaker Klaartje Quirijns.
Waarom willen mensen bij een groep horen? Waarom willen zij zich onderscheiden van de ander? Om dit te begrijpen, spreken filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat elkaar in de EOdoc Wij & Zij over Nederland. Het land waar ze allebei opgroeiden. Ze stellen elkaar existentiële vragen: wie ben ik, wie ben jij? Wie zijn wij samen? En hoe vinden we onze weg in een samenleving die steeds verder polariseert?
Filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat reflecteren in de EOdoc Wij & Zij op Nederland. Een land van tolerantie, maar ook het land waarin politicus Geert Wilders zijn achterban ‘minder Marrokkanen’ belooft. Eén opmerking met veel gevolgen en impact.
De 2doc Wij & Zij was zondagavond 7 juli te zien bij de EO op NPO2. -
Annemieke Bosman praat met regisseur Hans Dortmans over zijn documentaire Palingdans.
Eeuwenlang is het niet gelukt. Maar nu de paling met uitsterven bedreigd wordt, krijgt de zoektocht naar het mysterie van haar voortplanting een nieuwe urgentie. Met een expeditie naar de Sargassozee en een laboratorium in Volendam tracht een kleurrijk gezelschap dit raadsel op te lossen. Geeft de paling zijn geheim prijs om gered te worden? In Japan, waar de ‘unagi’ ongekend populair is, is palingliefhebber Kenichi volledig in de ban geraakt van het raadselachtige dier. Met nog niet eerder vertoonde onderwateropnamen brengt de film een ode aan het verborgen en sierlijke (seks)leven van dit ongrijpbare dier. -
Brecht van Hulten praat met Hester Alberdingk Thijm, directeur van de Akzo Nobel Art Foundation over de tentoonstelling True Colors in Kunstmuseum Den Haag waar werk uit de collectie van Akzo Nobel te zien is.
-
Annemieke Bosman in gesprek met Harmen van Liemt.
Harmen van Liemt debuteert deze maand met de roman Lentekind. Een jongen, op weg naar volwassenheid, wordt geconfronteerd met zijn seksualiteit en een ernstig zieke zus.
Lentekind is een rauwe en ontwapenende coming-of-age roman over verbeelding, seksualiteit en verlies, over verlangen gezien en gekend te worden en tegelijk trouw aan jezelf te blijven.
Harmen van Liemt (2000) is schrijver, acteur en regisseur. Momenteel volgt hij de opleiding regie aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Harmen heeft verscheidene publicaties in Het Parool op zijn naam staan en heeft in een aantal tv-producties gespeeld. -
Annemieke Bosman in gesprek met Birgit Boelens, conservator bij het H'ART Museum.
Deze maand opent het H’ART Museum de deuren voor de allereerste tentoonstelling in samenwerking met het Parijse kunstmuseum: Centre Pompidou. Over de kunstenaar Wassily Kandinsky (1866 – 1944). Speciaal voor deze tentoonstelling reizen meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie naar Amsterdam.
Het is een bijzondere overzichtstentoonstelling: van Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen. Een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte.
Naast werk van Kandinsky is er ook werk van Bink van Vollenhoven te zien. Van Vollenhoven gaat als interdisciplinair kunstenaar op unieke wijze de dialoog aan met Kandinsky. -
Annemieke Bosman praat met regisseur Digna Sinke over haar afstudeerfilm Groeten uit Zonnemaire (1972), die in het kader van het 65 jarig bestaan van de filmacademie is te zien via de player van EYE Filmmuseum.
Groeten uit Zonnemaire is een ingetogen slice-of-life-drama over een jonge vrouw die na het stuklopen van haar relatie terugkeert naar geboortedorp op een Zeeuws eiland. Ze had gehoopt dat het vaste ritme van koffie- en theedrinken bij haar tante haar rust zou brengen, maar ze krijgt al snel genoeg van de verstikkende atmosfeer. Het dorpje Zonnemaire is ook niet meer zoals ze het zich herinnert.
Regisseur Digna Sinke filmde haar afstudeerfilm eigen geboortedorp. Door het naturelle spel van de acteurs en de aandacht waarmee de dagelijkse bezigheden van Rina's oom en tante in beeld worden gebracht krijgt de film een bijna documentair karakter.
Na haar afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie in 1972 maakt Digna Sinke (1949) vele documentaires en speelfilms, waaronder Weemoed & Wildernis (2010), een documentaire over de veranderingen op een Zuid-Hollands eilandje. Ze regisseerde vijf speelfilms, waaronder de klassieker Belle van Zuylen, Madame de Charrière (1993) en Atlantis (2009). Als producent van haar productiebedrijf SNG Film was ze onder meer verantwoordelijk voor de speelfilm Kala azar (2020) van Janis Rafa en de documentaire Snelweg NL (2019) van Ben van Lieshout. In 2023 ontving Digna Sinke het Gouden Kalf voor Filmcultuur voor haar “oeuvre met prijswinnende films van internationaal niveau”. -
Brecht van Hulten in gesprek met documentairemaakster Loretta van der Horst.
Deze week gaat de nieuwe documentaire The Border Crossed Us van Loretta van der Horst draaien in de bioscoop.
The Border Crossed Us onthult de ingrijpende gevolgen van grensbeveiliging in het Texaanse grensstadje La Joya. Een verweven verhaal van politie, smokkelaars en immigranten, waar persoonlijke offers de onvermijdelijke tol vormen van een voortdurende strijd.
De film ging eind vorig jaar in wereldpremière op IDFA en was begin dit jaar te zien bij het Movies That Matter festival. -
Annemieke Bosman praat met schrijver Arnon Grunberg over Zevenpoot, een boek dat hij samen met illustrator Thé Tjong-Khing maakte.
Onze liefde overwint alles,’ zeggen mevrouw en meneer Knoblauch wanneer ze een piepklein zoontje met acht beentjes krijgen, ‘we houden van hem zoals hij is.’ Maar de buitenwereld heeft haar bedenkingen. Is de achtbener moderne kunst? Een medisch wonder? Een vreemdeling?
Onder de titel Wit privilege met zeven benen (eentje brak per ongeluk af) wordt hij tentoongesteld in het Stedelijk Museum. Toch wil het met zijn maatschappelijke acceptatie niet vlotten. Nadat de ouders hun spaargeld kwijtraken aan een alternatieve genezer, ervaart de jongen in Ter Apel barmhartigheid, misschien ook dankzij zijn vader, die hem heeft voorgehouden: waarheid is wat de mensen willen horen.
Uiteindelijk overwint de liefde alles, maar altijd anders dan je denkt. -
Annemieke Bosman in gesprek met Maxine Palit de Jongh, schrijver, initiator en mede-maker van de voorstelling ROOF.
In aanloop naar de jaarlijkse herdenking en viering tijdens Keti Koti (1 juli 2024) is in Theater Bellevue de lunchtheatervoorstelling ROOF te zien, een magisch realistische voorstelling over de vragen rondom koloniale roofkunst in Nederland.
Hoofdpersonage curator Sunny bereidt een tentoonstelling voor rondom het thema koloniaal erfgoed. In de zaal worden de eerste werken neergezet, wanneer er een aanwezigheid spreekt: het gestolen kunstwerk, werkmetstem, dat centraal staat.
Wat betekent het om eeuwenlang op een plek te zijn waar je niet voor gekozen hebt en er niemand is die naar je luistert? De twee ontmoeten elkaar: het kunstwerk dat jarenlang in een depot stond opgeslagen en de jonge curator die het aan de mensen toont.
Sunny en werkmetstem leren elkaars verhalen kennen, elkaars geheimen, elkaars wensen, werkmetstem bevraagt Sunny en het museum. Ze vinden elkaar in hun vragen over hun verleden en herkomst: wat betekent wortelen en ontworteld zijn. Kan je opnieuw wortelen en kan dat binnen een instituut dat kunst bewaart achter glas waar het niet kan ademen? -
Annemieke Bosman in gesprek met Tirzo Martha, beeldend kunstenaar.
De maatschappelijk betrokken kunstenaar Tirzo Martha (Curaçao, 1965) strijkt dit voorjaar neer in museum van Bommel van Dam. De tentoonstelling ‘Intensive Care’ toont een omvangrijke serie monumentale installaties waarmee Martha een nieuwe koers vaart binnen zijn inmiddels omvangrijke oeuvre. De grotendeels witte reeks is voor het eerst in Nederland te zien. Voor de presentatie van twintig van zijn nieuwste beelden heeft hij bewust gekozen voor Venlo. “Om de kwaliteiten van deze stad te ontdekken en deze te delen met de rest van het land.” -
HNT Jong, Het Nationale Theater en IRC spelen een nieuwe versie van Romeo & Julia. Deze versie is geïnspireerd op de belangrijkste momenten uit Romeo & Julia, maar speelt zich af in een nieuw eigentijds universum. Melissa Knollenburg schrijft de nieuwe tekst, de choreografie is van Shailesh Bahoran van IRC en de regie is in handen van Noël Fischer. Hoofdrollen worden gespeeld door Soumaya Ahouaoui en Vanja Rukavina. Annemieke Bosman gaat met Soumaya en Melissa in gesprek in Opium.
-
Annemieke Bosman in gesprek met Linda Dielemans, schrijver en archeoloog.
Dielemans schreef de historische jeugdroman Koningsspel. Een spannend middeleeuws avontuur over de beroemde Lewis-schaakstukken, die in 1831 werden gevonden op het Schotse eiland Lewis. Het boek werd geïllustreerd door Sanne te Loo, die het verhaal voorzag van prachtige full-colour illustraties.
Linda Dielemans andere boeken zijn Schaduw van de leeuw en Het lied van de vreemdeling. -
Annemieke Bosman in gesprek met Johannes Westendorp, schrijver en muzikant.
Westendorp debuteerde afgelopen maand met zijn roman De maat van alle dingen.
De plot staat vast: op 2 januari 2017 wordt in de Utrechtse winkelpassage Hoog Catharijne een aanslag gepleegd. Inclusief de dader vallen er vijf dodelijke slachtoffers. De maat van alle dingen beslaat de drie voorafgaande maanden, waarin de verhalen worden verteld van alle betrokkenen. Johannes Westendorp laat op bijzondere wijze zien hoe deze ogenschijnlijk losse levens onverbiddelijk door het noodlot met elkaar verweven raken en toont hij de mens in al zijn kwetsbaarheid en glorie.
Johannes Westendorp publiceerde eerder in De Internet Gids, Kluger Hans en De Optimist. -
Annemieke Bosman praat met schrijver Maurits de Bruijn over zijn roman Man maakt stuk.
Eerst was er het geluid. Toen volgden de sporen: lege Capri-Sunverpakkingen, de huls van een voorgedraaide joint, een gebroken bloempot.
Avond na avond verzamelt dezelfde groep jongens zich onder Davids raam. Ze roken, kletsen, nemen ruimte in. De nachten van de kunstenaar worden steeds korter, maar als de buurt de overlast te veel wordt, weigert hij zich bij hun klaagzang aan te sluiten, al weet hij niet of zijn moed wordt ingegeven door angst, verlangen of opportunisme.
Want de groep ontneemt hem misschien zijn rust, David pakt ook iets van ze terug. En dat heeft desastreuze gevolgen.
Maurits de Bruijn (1984) schreef eerder de romans Broer en De achterkant van de zon. In 2020 verscheen zijn non-fictiedebuut Ook mijn Holocaust en afgelopen jaar stelde hij de bundel Op de sofa. Essays over therapie en het leven samen. Daarnaast is hij redacteur van kunsttijdschrift Mister Motley. -
In De natuur van Sjoerd Buisman, staat het werk van beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman centraal. Buisman, een pionier in het experimenteren met natuurlijke materialen, nodigt de toeschouwer uit om op een vernieuwende manier naar de natuur te kijken. De tentoonstelling omvat zorgvuldig geselecteerde werken, variërend van zijn meest recente werken tot stukken uit zijn vroege oeuvre, waardoor bezoekers niet alleen inzicht krijgen in zijn artistieke ontwikkeling, maar ook worden geconfronteerd met de urgentie van zijn thematiek: de kwetsbaarheid van de natuur en de noodzaak om in harmonie met haar te leven. De tentoonstelling is te zien in het Verwey Museum in Haarlem. Annemieke Bosman gaat met Sjoerd in gesprek.
-
Brecht van Hulten in gesprek met theatermaker Naomi Velissariou.
In het kader van het Holland Festival maakt Naomi Velissariou de voorstelling HARDKOOR.
HARDKOOR is een stand-up tragedy concert, een stream of self-consciousness op techno, triphop en koormuziek.
Een alleenstaande moeder en kunstenaar trekt zich voorafgaand aan haar veertigste verjaardag een jaar lang terug uit het openbare leven. Vanuit de stilstand van haar burn-out (die ze ziet als een crisis van het hele systeem, zowel in fysiek, mentaal als spiritueel opzicht) levert ze een gevecht tegen de druk van de tijd, tegen de beelden waaraan ze probeert te ontsnappen door er zich al dan niet aan te conformeren en tegen haar buitensporige zelfbewustzijn en zelfkritiek. Via een persoonlijke uitputtingsslag in taal, muziek en beweging baant ze zich een weg naar een schaamteloos bestaan, waarin de never ending zoektocht naar bevestiging plaats maakt voor radicale zelfliefde en een toch-niet-zo-boring balans.
HARDKOOR wordt gemaakt door Theater Utrecht samen met het Nederlands Kamerkoor. -
Annemieke Bosman in gesprek met schrijfster Carolina Trujillo.
Deze week verschijnt Trujillo's nieuwste boek De instructies. Een eigenzinnig, humoristisch verslag van activistische waanzin.
De verteller Mol, die zichzelf omschrijft als 'een volwassen man met vaste baan en in bezit van verklaring van goed gedrag' komt na jaren zijn jeugdvriendin Nora tegen. De blijkt nu stevig te zijn geradicaliseerd als strijder voor dierenrechten. Net als vroeger sleept Nora hem moeiteloos mee in wat ze ook onderneemt.
De instructies is een verslag van revolutie in uitvoering door lieden met meer idealen dan kunde, vooral een ode aan het juist in deze tijd zo onontbeerlijke geloof in het goede.
Carolina Trujillo is schrijfster en columniste voor NRC Handelsblad. Ze debuteerde in 2002 met de roman De bastaard van Mal Abrigo. Andere boeken van haar hand zijn De terugkeer van Lupe García en Meisjes in blessuretijd. - Mostrar más