Episodios
-
Van 'de democratie heeft gesproken' tot zorgen over het NAVO-lidmaatschap van de Verenigde Staten... Ook in Den Haag is de herverkiezing van oud-president Donald Trump niet onopgemerkt gebleven. Moet Nederland nu al andere beleidskeuzes maken om zich voor te bereiden op een nieuwe realiteit? Dat bespreken we met politiek verslaggever Mats Akkerman en VVD-Tweede Kamerlid én buitenlandwoordvoerder Eric van der Burg.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De spanningen tussen coalitiepartijen NSC en de PVV staan op scherp na het vertrek van staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC). Dinsdag reageerden de partijleiders, Van Vroonhoven voor NSC en Geert Wilders namens de PVV over het voorval.
De tweet van Wilders die Idsinga deed doen vallen werd gezien als een wraakactie nadat NSC twijfels kreeg over het behaalde asielakkoord. Wilders ontkent dat en Nicolien van Vroonhoven wil het liever over de politieke omgangsvormen hebben.
Politiek redacteuren Lydia van Rooijen en Mats Akkerman praten je bij over de reacties van Wilders en Van Vroonhoven.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
¿Faltan episodios?
-
Na de asieldeal ligt het volgende hoofdpijndossier alweer klaar voor het kabinet. Terug van nooit weggeweest: stikstof. Greenpeace eist namelijk bij de rechter dat Nederland meer actie onderneemt om de natuur te beschermen en dus de uitstoot van stikstof te beperken. Die zaak dient binnenkort en als Greenpeace wint, betekent dat nóg meer problemen voor landbouwminister Femke Wiersma.
Dat bespreken we met Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht en onze eigen politiek redacteur Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is alsof er ineens cricket wordt gespeeld op het voetbalveld. Een ander spel, met andere spelregels. Maar de commentatoren verslaan het alsof er gewoon een voetbalwedstrijd gaande is, zegt Mark Thiessen. Ze snappen ook de nieuwe regels niet.
We moeten kortom opnieuw leren begrijpen wat we zien, zegt de columnist en oud-VVD-strateeg. Verwachten we bijvoorbeeld van deze regering wat we van alle regeringen verwachten? Beleid, en liefst effectief beleid. Als je naar de asieldeal kijkt, zou je daar flink aan kunnen gaan twijfelen. Zo werd ook duidelijk bij het interview dat Leendert had met premier Dick Schoof.Dat Nederland nu een zeer rechts kabinet heeft, verrast Thiessen trouwens niet. In de afgelopen 15 jaar kregen we een
gigantische economische crisis, een bankencrisis, een vluchtelingencrisis, een pandemie, inflatie, oorlog op het continent en een informatierevolutie over ons uitgestort. Als historicus kun je daarover zeggen dat er daarna enge dingen gebeuren. Dat dat trage proces gaande is, kun je zien door je bij elk voorstel en elk relletje af te vragen: vonden we dit 10 jaar geleden ook normaal, of was het toen onvoorstelbaar?De column van Thiessen is te lezen bij EW.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Premier Dick Schoof had voor het eerst een Rutte-momentje, door rust te creëren uit chaos. En asielminister Marjolein Faber blijkt irrelevant. Voor de oplossing van de toch-geen-asielcrisis bleek haar betrokkenheid niet nodig. En nu haar opdracht is veranderd, gaat zij blijmoedig aan de slag met die andere klus. Daarbij kan al haar harde werk aan een dragende motivering van de afgelopen maanden ongezien in het ronde archief.
En waar is Geert Wilders? Als enige liet hij zich niet zien na het asielcrisisberaad van donderdagavond. Op dinsdag, bij zijn wekelijkse momentje bij de lift, liet hij het ook afweten. De leider van de grootste fractie in de Tweede Kamer hult zich al weken in stilzwijgen. (Behalve op X).
Misschien niet gek, omdat hij een nogal radicale draai heeft gemaakt, die lastig uit te leggen is.Verder: De Spreidingswet blijkt heel goed te werken, maar moet toch worden afgeschaft. De begrotingen van alle ministeries moeten niet alleen langs de Tweede, maar ook de Eerste Kamer. Dat wordt nog hordelopen. Het klimaatbeleid schiet tekort, wat niemand verrast. Dat is iedereens schuld, behalve die van mij. Kiezers hebben spijt van hun stem op de coalitiepartijen. Plus: er werd in de Kamer gesproken over kortsnuitige honden.
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het was een harde boodschap voor het kabinet: de klimaatdoelen die we onszelf gesteld hebben zijn bij lange na niet in zicht. En dat komt mede door het beleid van dit kabinet. Hoe we dat om kunnen draaien bespreken we met Wytske Postma, Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract en politiek redacteur Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er lijkt witte rook uit de asielonderhandelingen tussen PVV en NSC. Zij vinden elkaar in 'een asielnoodmaatregelenwet', maar VVD en BBB moeten zich nog over de plannen buigen. Politiek verslaggever Mats Akkerman praat je bij.
En verder hoor je in deze podcast Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA. Een grote groep bedrijven wil namelijk dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie van tafel gaat, was vanmorgen te lezen in een brandbrief. GroenLinks-PvdA wil deze bedrijven naar de Tweede Kamer halen voor een rondetafelgesprek.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
VVD en BBB mogen eindelijk aanschuiven bij de asiel-onderhandelingen met premier Schoof. Dat gaat morgenmiddag gebeuren, slechts twee dagen voor het kabinet een besluit wil nemen in de ministerraad. Maar er gebeurt nog meer in Den Haag, zoals de zorgen over de Kamerleden - in het vragenuurtje - over Noord-Korea. We bespreken het met politiek verslaggever Mats Akkerman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is een spannende week in Den Haag. Premier Schoof wil vrijdag in de ministerraad een besluit nemen over het noodrecht voor strengere asielmaatregelen. De coalitiepartijen zijn opnieuw aan het praten over de inzet van het staatsnoodrecht voor asiel en migratie. Daarover zou vandaag al een besluit worden genomen, maar in de ministerraad zijn nog geen knopen doorgehakt. Vanavond én de rest van de week praat premier Schoof verder met zijn ministers en partijleiders. Politiek verslaggevers Leendert Beekman en Lydia van Rooijen praten ons bij.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Premier Schoof was in Brussel. Minister Klever was in Oeganda. Misschien was het de afstand die maakte dat de communicatie binnen het kabinet ietwat stroef verliep. Verder was het een gewone week, waarin minister Faber dingen gezegd heeft die ze weer heeft teruggenomen.
Er blijken grote overeenkomsten te zijn tussen de aanpak van het asielbeleid en die van de landbouw. En Mats wil graag vijf miljoen op zijn bankrekening, maar is niet van plan daar veel voor te doen.
En de grote vraag deze week is of Wilders een banaan is. Plus antwoord op de vraag hoeveel bloempotten iedereen moet aanschaffen om gezamenlijk het mestprobleem op te lossen.
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark Beekhuis. Met een gastoptreden van BNR's Europaverslaggever Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is dag 2 van het debat over de Landbouwbegroting in Den Haag: oppositie én coalitie bleken vandaag kritisch op Landbouwminister Femke Wiersma, die haar plannen moest verdedigen in de Tweede Kamer.
Crisis op crisis, daar moeten we het over hebben met Roy Meijer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en politiek verslaggever Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De oppositie is blij met het voornemen van de coalitiepartijen om meer opties te onderzoeken voor een strenger asielbeleid. Tot nu heeft het kabinet namelijk alleen ingezet op het staatsnoodrecht, maar premier Schoof toch gedraaid, het is niet langer de enige optie. Maar welke mogelijkheden liggen nu op tafel?
Dat gaan we bespreken met Chris Stoffer, fractieleider voor de SGP, en onze politiek verslaggever Leendert Beekman, goedemiddag.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De VVD eist actie van landbouwminister Femke Wiersma om nu écht met een voorstel te komen om de mestcrisis te bezweren: de overheid moet vastleggen hoeveel koeien een boer mag houden op een hectare land. Het geduld van VVD'er Thom van Campen is namelijk op. We bespreken het met hem en politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De PVV en NSC staan nog lijnrecht tegenover elkaar over het inzetten van het staatsnoodrecht voor het aanscherpen van asielbeleid. Dat werd de afgelopen weken wel duidelijk. Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie heeft nog een week om met 'een dragende motivering' te komen. Lukt dat niet, dan zal iemand water bij de wijn moeten doen. En hoe verkoop je dat dan aan de achterban, dat er toch geen asielnoodwet komt terwijl je gezegd hebt dat die er hoe dan ook moet komen?
We bespreken het met Mariken van der Velden, universitair hoofddocent in politieke communicatie aan de Vrije Universiteit, en onze politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het wordt steeds beter zichtbaar dat ook de Kamerleden zelf worstelen met al het rood vlees dat steeds de politieke arena in gegooid wordt. Zowel van de oppositie als van coalitie. Dat krijg je, als je een slager in het centrum van de macht zet. Door die positie kun je de stukken rond geslingerd vlees niet langer negeren. Omdat ze tegenwoordig burgemeesters en andere instituties kunnen raken.
Dat de PVV het staatsnoodrecht weigert op te geven, om het strengste asielbeleid ooit via een spoedwet te regelen. Dat zou natuurlijk gezichtsverlies zijn, omdat Geert Wilders er ongelooflijk hard op gehamerd heeft. Tegelijk toont het ook het gebrek aan zelfvertrouwen in de beloofde 'dragende motivering'. Die zal de asielcrisis kennelijk niet zo helder zichtbaar maken, dat de rest van de Kamer die crisis wel móet erkennen.
Verder deze week: Wat Dick Schoof heeft afgekeken van Mark Rutte over hoe je premier kunt zijn. D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt over potgrond (en mestkelders).
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De asielplannen van het kabinet lagen al onder een vergrootglas en vandaag doet een commissie namens de Orde van Advocaten er nog een schepje bovenop: een deel van het regeerprogramma is niet rechtsstatelijk. Die conclusie kan de toch al broze coalitieverhoudingen verder op scherp zetten.
Politiek verslaggevers Lydia van Rooijen en Mats Akkerman praten je bij.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het kabinet-Schoof zit vandaag precies honderd dagen. Hoe vinden ze zelf dat het gaat? De nieuwe bewindslieden krijgen veel kritiek. Er is ruzie, wantrouwen en besluiteloosheid. Is dat uitzonderlijk of heeft elk kabinet op z'n eigen manier wel een lastige opstartperiode?
We bespreken het met parlementair journalist en historicus Leonard Ornstein, en met politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het kabinet steunt 'alle burgemeesters, en dus ook Femke Halsema'. Dat is de reactie van premier Schoof op een tweet van PVV-leider Wilders, waarin hij haar het land uitwenst. Schoof zei dat voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer, die al de hele dag bezig zijn.
Politiek verslaggever Mats Akkerman volgt het allemaal voor ons.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De oorlog in Gaza duurt nu 1 jaar. Op 7 oktober vorig jaar viel Hamas Israël binnen. Daarbij kwamen zeker 12 honderd mensen om het leven, onder meer op een groot festival. Meteen erna startte Israël een groot offensief. Het ministerie van Gezondheid, onder leiding van Hamas, spreekt over meer dan 40 duizend doden in Gaza. Mensen die het overleefd hebben zijn vaak alles kwijt en hebben te weinig eten.
Sinds de Tweede Wereldoorlog vielen er niet meer zoveel Joodse slachtoffers op 1 dag. Ook werden er 250 mensen gegijzeld. Van die gijzelaars zitten er nog zo'n honderd vast in Gaza. Onbekend is hoeveel van hen nog in leven zijn.
Israël startte daarna de oorlog in Gaza. Maar uiteindelijk bleef het daar niet bij. De Houthi-rebellen sloten zich aan bij Hamas, vanuit Jemen en blokkeren de internationale zeevaart voor het Westen in de Rode Zee. Ook voeren zij aanvallen uit. En recenter is er natuurlijk de oorlog met Hezbollah en de oorlog met Iran.
Eén jaar na 7 oktober 2023 staat het Midden-Oosten in brand. Maar ook in ons eigen land maakt deze oorlog heel veel emoties los. In drie gesprekken blikken we terug en kijken we vooruit. Dat doen we met onder meer:
- Leendert Beekman & Mats Akkerman, politiek verslaggevers
- Martine van den Berg, schrijver, religiewetenschapper en Israël-kenner
- Tara Kenkhuis, Midden-Oosten-correspondent
- Bernard Hammelburg, BNR-buitenlandcommentator
- Robert Serry, voormalig VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zolang je maar wegkijkt, kun je volhouden dat het kabinet er nog zit én dat het is gevallen. Wegkijken, dat kunnen politici wel. En dus hebben we een kabinet met een niet-deterministisch karakter.
Wat iedereen allang wist, werd nu ook in de Kamer hardop gezegd. Dit kabinet is niet extra-parlementair. De coalitie heeft afgesproken dat alles wat met geld te maken heeft met unanimiteit besloten moet worden. En vrijwel elk besluit gaat over geld.
Verder is het symboolpolitiek wat de klok slaat dezer dagen. We staan er kort bij stil. En we schorsen voor het diner.
Deze aflevering is gemaakt door Mats Akkerman, Leendert Beekman, Lydia van Rooijen en Mark Beekhuis
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mostrar más