Episodios
-
Axel A Karlsson Rixon är fotograf, konstnär och doktor i fotografisk gestaltning.
I avsnittet pratar vi om konstnärliga processer och hur det är att skriva och skriva om historia, och om olika konstnärliga projekt såsom Truckers and Others, Portraits in Nordic Lights, Nakenakter, Annika by the sea…
Vi pratar om namnets betydelse, som identitetsmarkör och namnet i relation till sitt konstnärskap.
Vi spelade in det här avsnittet för ungefär ett år sedan och Patrik Steorn som omnämns på slutet av avsnittet är inte längre kvar på Thielska Galleriet utan är numera museichef på Göteborgs Konstmuseum. -
Det finns många projekt och initiativ som på olika sätt jobbar med att belysa queer historia i Sverige. Lesbisk Odyssée, Unstraight Museum, The Swedish Archive for Queer Moving Images, RFSL:s digitaliseringsprojekt för att nämna några. QRAB - Queerrörelsens arkiv och bibliotek, är också en av dom. QRAB samlar in och bevarar föremål som på ett eller flera sätt bär på eller vittnar om olika queera och/eller lhbtqia sexualiteteters historia. I det här avsnittet har jag pratat tre eldsjälar bakom initiativet som får berätta om varför QRAB finns och varför det är så viktigt att samla in föremål med varierande queer historia till arkiven.
-
¿Faltan episodios?
-
Mireya var med och startade det antirasistiska och feministiska plattformen Rummet som senare också släpptes i bokform. Hon har varit chefredaktör på Bang, skolinformatör för RFSL Stockholm och jobbat på Egalia.
Vi pratar om Mireyas driv, om förutsättningar för att driva journalistik och drevens dramaturgi. Vi pratar om Camila och Mireyas Podcast, om uppväxten i Gävle och att komma tillbaka till den Chilenska släkten i Valparíso.
Sedan 2019 driver hon journalistiska plattformen Kontext och Podcasten Q-Studion -
Mio är specialpedagog och kom in på Timmy redan som 16 åring. Hon blev tidigt en del av rörelsen.
Vi pratar om genustillhörighet som barn, om att bo som ung i ett queerkollektiv och om fördelarna med att få vara oprofilerad och därför rörlig mellan olika grupperingar i rörelsen.
Mycket i vårt samtal kom att handla om det. Om hur olika generationer eller grupperingar förhåller sig till eller förändrar varandra i den politiska kampen.
Vi pratar om Lesbiska torsdagar på Timmy, Klubbandet på Pipern, lite om Ekho, om alla vännerna och om mormor. -
Kjell Rindar är lärare och har länge varit en eldsjäl inom RFSL och Queerrörelsen i stort. Han var med och startade första homosexuella frigörelsedagen som senare blev homosexuella frigörelseveckan. Vi pratar om det osynliga arbetet bakom, om RFSLs arbete att skapa lokala föreningar, om samtalet med Barbro Westerholm under demonstrationen på Socialstyrelsens trapp, om reseledartiden, Humlegården och hur gemenskapen inom RFSL formade hans identitet.
Vi pratar en del om de vänner som gick förlorade i aids och om arbetet med stödgruppen som han var med och startade på RFSL.
Kjell berättar också om länken mellan RFSL och Pedofila arbetsgruppen som då och då länkas till honom även om han inte var den del av den föreningen. -
Helene Delilah är en av grundarna till klubben som idag heter Wish men som från början var LASH och som slog upp dörrarna för första gången för precis 25 år sedan. Helene berättar om hur allt startade startade, vad som följde, det fantastiska samarbetet med SLM Stockholm och hur det stora jubileum ska firas nästa vecka.
Hon berättar också om hur hon började jobba på RFSU, hur "Stora sexboken: för tjejer som har sex med tjejer" kom till, om arbetet för att ta bort sjukdomsklassificeringen av sadomasochism och transvestism 2009 och såklart också lite om att åka hoj. -
Eva-Lisa Bengtson (1932-2018) var en lesbisk transpionjär som bla startade Transvestia tillsammans med Erika Sjöman. Det var den första klubben för Transpersoner i Stockholm.
Hon berättar om hur allt det började, om Jerrys Damklubb och engagemanget i kvinnorörelsen. Efter 20 år blir hon utesluten från den rörelse hon varit en del av att bygga upp.
Den här intervjun är gjord 2016 utav Sam Hultin. Sam är konstnär och arbetar just nu med paraplyprojektet Eva-Lisas monument. -
Pamela Leal Viñals är en väletablerad DJ som älskar att spela musik för andra. Det började på Fasching för ungefär 30 år sedan och sedan dess har hon spelat överallt. Hon berättar om när hon spelat på bla RFSLs tjejfester, Bitch Girl Club och på SLM. Idag är hon mer bokad än någonsin.
Pamela berättar också om hur det var att komma till från Chile och växa upp i Sverige och hur hon kom ut för familj och för det svenskchilenska communityt.
Hon berättar också om hur hon via klubbscenen fastnade i ett drogmissbruk som hon sen lyckades bli fri från. -
George har länge varit aktiv inom RFSL och RFSL Stockholm på olika sätt. Han var ordförande i Stockholm under 8 år, aktiv på Timmy och har bla startat bokhandeln Rosa Rummet. Han har arbetat med HIV-frågor och diskrimineringsfrågor men det började inom försvarsmakten med personalutvecklingsfrågor och pedagogik.
Vi pratar om relationen med föräldrarna, om hur det personliga blir en politisk drivkraft och om framgångarna inom rörelsen som vi inte ska ta för givet. -
021. Kait Bessing by Queerstory
-
Pell Uno Larsson är uppvuxen i Dala Järna och flyttade sen till Örebro. Hösten 62 kommer Uno in på sjuksköterskeutbildningen trots att den inte var öppen för män i Örebro vid den tiden.
Vi pratar om en stor barndomskärlek som fick ett sorgligt slut. Om cruisinglivet och om Örebro som hbtq-vänlig stad.
Vi pratar om förlusten av alla vännerna under 80- och 90-talet. Om rädslan. Om sorgen. Och om Janne.
Vi pratar om hans ihärdiga arbete i lokalpolitiska hbtq-frågor och vi får lyssna på Unos stora engagemang för kunskap och för utbildning. Och hans stora beundran för alla eldsjälar som arbetar volontärt inom RFSL. -
Eva Hansson är skådespelare, musik- och samtalsterapeut och röstpedagog. Tidigare var hon även körledare för Kvinnohuskören, numera Kvinnokören Sapphonia.
Vi pratar om terapi och behovet av samtal, om teatern och föreställningen ”När jag talar sanning förväntar jag mig att bli trodd”, sen om kuratorsmottagningen på RFSL och om Musikterapi.
Mot slutet av samtalet så pratar vi om hatbrottsattacken som skedde i RFSL Stockholms lokaler 2007 och som förändrade Evas liv.
Vi avslutar med att blicka framåt. -
Axel är Läkare och vet vad som händer när det tänder. Han har bla suttit i RFSUs styrelse i 25 år och engagerad i gayrörelsen genom bla RFSL och UFH - Uppsala förening för Homosexuella.
Vi pratar om uppväxten i Karlskrona, om Socialgrupp 1B, om intensiva romanser i Lund och i studentkorridoren i Uppsala.
Vi pratar också om HIV och aids, att skriva remissvar på olika statliga utredningar, om Wagnerfestspelen I Bayreuth 1979, och om brända kärleksbrev
Vi pratar också om Pontus Wikner och hur publiceringen av hans teologiska resonemang kring sin egna homosexualitet får konsekvenser för den teologiska diskussionen kring homosexualitet i Sverige. -
Erica Zander har skrivit boken Transaction,
Vi pratar om att vara transkvinna men att även kunna vara flata, och hur svårt det har varit historiskt för de så kallade experterna att förstå det.
Vi pratar om att skriva tjejdagbok, om Malou von Sivers, om första flatsexet, och om de traumatiska händelserna i Paris.
Vi pratar om vikten av att få vara öppen och få bra stöd av sin partner, från sina barn och från sin arbetsplats.
Vi pratar också om Slaget på Kvinnohuset och hur hon träffade Katarina.
Det här är Queerstory med Erica Zander -
Tanya Charif sitter i RFSLs Förbundsstyrelse och i Göteborgs HBTQ-råd.
Hen startade mötesplatsen GIA - Gays in Angered.
Vi pratar om Fitt Crew, om att förlova sig i Libanon och om dragkingandet i Boy Kings
Vi pratar mycket om hur det är att sättas i ett könstillhörighetsfack, om att vara genderfluid, att känna stark kulturell religiös identitet istället för att behöva definiera sin exakta religionstillhörighet.
Vi pratar också om förlusten av livskamraten Charley Kåberg och förlusten som gick bort för två år sedan. -
Hanna är universitetslektor och forskare. Har varit med och skrivit böckerna Undantagsmänniskor och Den kvinnliga tvåsamhetens frirum - Om kvinnopar i kvinnorörelsen kring sekelskiftet 1900.
Vi pratar om Gay-umeå på 90-talet, föreningslivet, hennes första frigörelsevecka, om att gå från att ha varit sexualpolitiskt aktiv till att ha känt sig färdig med den biten.
Vi pratar också om kvinnoparet Beth Hannings och Gina Leffler och om hur planen på att komma ut i Tyskland inte riktigt kunde genomföras. -
Torsten Sundberg var medlem i kollektivet Röda Bögar F. Vi pratar om uppväxten med popmusiken i Dalsland, Storstadslivet och fängelsegruppen i Vänersborg, Om politik och längtan efter en snäll revolution, Vi pratar om Bögkollektiv-livet och konsekvenserna som kom av priset Årets pillesnopp,
Och om hur Torsten hamnade där på Socialstyrelsens trapp 1979.
Tack för att ni lyssnar!
Följ oss på @queerstorypod på instagram -
Zafire Vrba är konstnär och har bla. varit medutvecklare till verbalt självförsvarsmetoden Svar på tal, appen och utbildningsplattformen Privatliv. Vi pratar om uppväxten i Växjö, om Miljöaktivism, om Syrien, Tyskland, Transfest stockholm, Tredelat Föräldraskap och det kreativa Göteborg.
-
Samuel Girma var en av grundarna till Black Queer Sweden. Vi pratar om vithetsdominansen inom queerkulturen, om rasism, om uppväxten i Etiopien, om familjen, om pingströrelsen och om hans två stora livskärlekar; sin egna son och James Baldwin.
-
Malin Hellkvist Sellén är koreograf. Vi pratar om hur hon började arbeta med queerfeministisk lesbisk scenkonst. Vi pratar om vikten att få gestalta historia som hon gjort i bl.a. Parveln (om Klara Johansson) och Missionären (om lesbiska missionärer i Västerbotten kring förra sekelskiftet), om Helena Bergström, om Kurt Olsson och om mellanstadiet som paradigmskifte. Vi pratar också specifik om verken Dom ger tanken kropp, Bättre Folk, En kristen kväll och Kung Kristina.
- Mostrar más