Episodios
-
I dagens avsnitt möter vi Anna Holm, överläkare och specialist inom gynekologi och förlossning. Hon arbetar på Vulvamottagningen vid Angereds närsjukhus. I avsnittet svarar hon på frågor om hur våldsutsatta tas omhand, vad de måste tänka på och hur arbetet med könsstympning måste förebyggas. Anna Holm berättar om hur spårsäkring efter ett övergrepp går till och varför det är så viktigt att flera olika professioner måste arbeta tillsammans då kvinnans kropp blivit en brottsplats.
-
I dagens avsnitt pratar vi om hur lagen och rättsväsendet fungerar. Vad behöver du som precis vågat ta steget ut ur en våldsam relation tänka på. Hur gör du om det finns barn med bilden?
Vi har med oss advokat Frida Antier Bandstein som svarar på våra och inkomna frågor. Frida är specialiserad inom straff- och familjerätt och åtar sig uppdrag som offentlig försvarare, målsägandebiträde, särskild företrädare samt ombud i familjerätt och socialrätt.
Har du frågor eller funderingar så hör gärna av dig till [email protected] -
¿Faltan episodios?
-
Under våren besöktes Ska det kännas så här? En podd om våld i nära relationer av tre olika gäster med olika kunskaper om att jobba med människor som utsatts för våld i nära relationer. I detta avsnitt reflekterar Louise Åsenfors och Jienny Gillerstedt om det som lyftes av dessa personer. Dessutom pratar de om vad höstens avsnitt kommer handla om. Har du frågor, synpunkter eller vill dela din historia så hör av dig på [email protected]
-
I vårt första poddavsnitt berättade vår gäst Gerd att det är direkt efter ett våldstillfälle eller ett våldsamt gräl som den utsatte är som mest motiverad att lämna sin relation. Men var kan den drabbade söka stöd, hjälp och råd. I dagens avsnitt har vi med Kerstin Åkare som har många års erfarenhet från föreningen Terrafem - nätverket för kvinnans rätt mot mäns våld. Hon berättar här om hur kvinnojourer kan ge stöd i en utsatt situation.
-
År 2022 anmäldes 36 019 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2022 begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 42 procent. Våld i nära relationer här är en vanlig typ av brott. Exakt hur många som är utsatta vet ingen, men enligt Brottsförebyggande rådet, är det en av fyra utsatta som anmäler.
Vi med oss Martin Svedberg, Gruppchefen inom polisen för våld i nära relationer i Polismyndigheten Region Väst att svara på våra frågor om våld i nära relationer.
Har du frågor, funderingar eller vill berätta din historia så hör av dig på [email protected] -
Hur vet jag att jag lever i en våldsam relation? Många somär våldsamma eller kontrollerande kan också vara väldigt charmiga. Det ärvanligt att en person är väldigt snäll och generös precis i början när man blirihop. Men det kan finnas tidiga varningstecken på att relationen kan utvecklasåt helt fel håll. Personen visar överdriven omtänksamhet med inslag avkontroll, till exempel skjutsar och hämtar vid aktiviteter och jobb. Personenkräver att partnern avstår från intressen, vänner och familj. Personen kritiserar och skuldbelägger ofta.Personen ifrågasätter partnerns åsikter och tankar på ett burdust sätt.
I detta avsnitt har vi med GerdHolmgren som är verksamhetschef på enheten för Våld i nära relationer i Trollhättan. Hon svarar på våra frågor.
Maila gärna oss om du har frågor eller funderingar på [email protected]
Jienny Gillerstedt och Louise Åsenfors
-
Varmt välkommen till vår podd, Ska det kännas så här?
I avsnittet berättar vi om varför vi gör denna poddserie om Våld i nära relationer.
Vi hoppas att vår podd kan användas och kan vara till hjälp för dig som behöver den.
Har du ämnen som du vill ta upp. Eller bär du på en egen berättelse som du vill dela. Hör gärna av dig till oss på
[email protected]