Episodios
-
Slotsholmen har inviteret tre ministre til julefrokost i kælderen under Christiansborg for at kåre 'årets citat' og 'årets beskidte trick' i dansk politik. Men der venter også en pakkeleg med drillegaver fra Borgens øvrige politiske partier, der er godt trætte af flertalsregeringen. Og spørgsmålet er, hvor god stemningen er i 'den mærkelige SVM-regering', når snapsen kommer på bordet, og der skal rafles om de bedste pakker fra de politiske kolleger. Det er Slotsholmens julespecial. God jul og godt nytår! Vi lyttes i 2025.
Værter: Pia Glud Munksgaard og Jens Ringberg.
Medvirkende: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og kulturminister Jakob Engel-Schmidt.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Dagens udgave af Slotsholmen er dedikeret til de partier, der ikke er med i regeringen. For hvordan går det egentlig til højre og venstre for midten? Hvilke partier er kommet styrket ud af '24, hvem går ind i det nye år med sved på panden, og er der overhovedet et alternativ til SVM-regeringen? Vi gennemgår alle partierne, og sidst i udsendelsen kommer valgbarometret på bordet. Jens Ringberg og Rikke Gjøl Mansø får lov til at svinge pilen, for nu er vi altså tættere på næste valg, end vi er på det seneste folketingsvalg. Spørgsmålet er bare: Hvornår kommer det? Få svaret - næsten i hvert fald - i Slotsholmen.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard
Gæst: Rikke Gjøl Mansø, politisk analytiker, DR
Tilrettelægger: Jonas Gulmann. -
¿Faltan episodios?
-
Efter flere måneders ballade i Enhedslisten blev oprørerne på demokratisk vis slået ned på weekendens skæbnemøde i partiet. Men hvad betyder det for partiets fremtid, at det nu bliver nemmere at smide partimedlemmer ud, og er der noget om snakken, når kritikerne anklager Enhedslisten for være blevet mere topstyret og højresnoet? Vi spørger politisk ordfører Pelle Dragsted.
Og så har Venstre-folk i hobetal fyret lange konfettirør af på sociale medier for at fejre Venstres resultater i SVM-regeringen. Men har de noget at fejre? Det er Slotsholmen i dag.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Pelle Dragsted, politisk ordfører, Enhedslisten.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Der udspiller sig en dramatisk beef internt i SVM-regeringen om pension. For mens Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har startet debatten om pension, søger Moderaterne svar på, hvad det er, sosserne rent faktisk vil. Det resulterer i politiske drillerier med annoncer i aviserne og på sociale medier. Og mens både Folketinget, journalisterne og vælgerne venter, så er spørgsmålet, hvor længe Mette Frederiksen og Socialdemokratiet kan holde til at holde gryden i kog. Vi taler også med uddannelses-og forskningsminister Christina Egelund, der nu gør sig klar til at stille op til Folketinget for Moderaterne. Ministeren, som Lars Løkke Rasmussen hev ind på ministerholdet udefra, svor ellers, at hun var færdig med politik. Det er Slotsholmen i dag.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Medvirkende: Elisabeth Svane, politisk analytiker, Politiken og Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister, Moderaterne.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Det var en sælsom blanding af glitrende rober, flotte ordener og iskold diplomati, da Egyptens kontroversielle præsident Abdel Fattah al-Sisi kom til Danmark, modtog elefantordenen og var til gallafest med både kongen, dronningen og statsministeren. Men hvorfor får en mand, der har kuppet sig til magten, bliver beskyldt for ikke at overholde menneskerettighederne og som fængsler politiske modstandere så flot en modtagelse? Det ser vi nærmere på i dagens udgave af Slotsholmen, hvor vi også vender de omdiskuterede samtaler i Folketinget med tre personer, der ønsker dansk statsborgerskab.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Medvirkende: Christine Cordsen, politisk korrespondent, Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart, Rikke Gjøl Mansø, politisk analytiker, DR.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
En lækket mail fra otte, sure digitaliseringsordførere stjal fuldstændig opmærksomheden, da digitaliseringsminister Caroline Stage (M) sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) skulle præsentere en ny indsats for kunstig intelligens. Hvorfor er ordførerne sure? Og hvor alvorligt er det for den relativt nye minister, Caroline Stage, at hun igen skal forsvare sig i en møgsag? Analyse i dag, hvor vi også vender Socialdemokraternes høst af ordener fra kongen. Først var det Mette Frederiksen, der fik en, og nu har også Pernille Rosenkrantz-Theil fået en orden. Vi ringer til en socialdemokrat, der siger, at hun ALDRIG vil tage imod den slags tingel-tangel.
Slotsholmen har været ramt af tekniske problemer. Vi beklager den svingende lydkvalitet.
Vært: Pia Glud Munksgaard.
Medvirkende: Niels Th. Dahl, politisk analytiker, Jyllands-Posten, Katrine Evelyn Jensen, formand DSU.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Det bliver næsten ikke mere højspændt, når Indfødsretsudvalget inviterer de første ansøgere om statsborgerskab til samtale i denne uge. For forud ligger en intern splittelse i regeringen i spørgsmålet om, hvorvidt politikere skal bestemme, hvad man må mene og sige, hvis man vil have et dansk statsborgerskab. Udvalgets næstformand har smækket med døren i protest og et lækket internt notat afslører, at der er bekymring for, om det magtfulde udvalg risikerer at bryde lovgivningen.
Og hjemme hos Venstres tidligere formand, Jakob Ellemann-Jensen, ligger der en bog, der aldrig bliver udgivet. Det fortalte den tidligere Venstre-formand i det første længere interview om hans farvel til dansk politik. Slotsholmen i dag.
Medvirkende: Rikke Gjøl Mansø, politisk analytiker, Jacob Bruun, indehaver af Bruun Advisory
Vært: Pia Glud Munksgaard.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Han var kendt som investor i programmet Løvens Hule, men bragede i 2018 ind i dansk politik. Først som minister, senere som folkevalgt. I en ny bog fortæller Tommy Ahlers om de hemmelige møder, han havde med Lars Løkke Rasmussen om at blive minister, og om hvordan Løkkes kone Sólrun direkte advarede ham om at gå ind i politik. Han fortæller også om sine frustrationer over Venstres daværende næstformand Inger Støjberg, og så løfter han sløret for den for- og imod-liste han lavede, inden han forlod politik. Tommy Ahlers er gæst i dagens program, hvor vi også vender den duel, der udspillede sig mellem Inger Støjberg og Mette Frederiksen i folketingssalen om grønlandsk simultantolkning.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Tommy Ahlers, tidligere minister og folketingspolitiker, Venstre.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Der udspillede sig tirsdag en historisk scene i folketingssalen, da Aki-Matilda Høegh-Dam stillede Mette Frederiksen spørgsmål på grønlandsk, som blev oversat til dansk af en tolk. For det er første gang, det sker - og det sker efter massivt pres fra den grønlandske politiker, der har insisteret på at tale grønlandsk og endelig fik sin vilje. Vi dykker ned i striden.
Og så retter vi blikket mod nord, for i denne uge drager Mette Frederiksen til Sverige for at mødes med regeringschefer fra Norden, Balkan og Polen. Hvad er der på dagsordenen? Det undersøger vi i dag.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Rasmus Bøttcher, journalist, DR og Jan E. Jørgensen, politisk ordfører, Venstre.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Der var trængsel i Finansministeriet, da finansloven blev præsenteret sidste år, for alle partier med undtagelse af Enhedslisten var med. Anderledes har det været i år, hvor parti efter parti har fået sparket ud af forhandlingslokalet af finansminister Nicolai Wammen. Hvorfor gør regeringen det? Det spørger vi Christine Cordsen om.
Og så spørger vi to politikere, om noget man har sagt eller skrevet på fx Facebook skal kunne spænde ben for dem, der ønsker at få dansk statsborgerskab. Ja, siger DF, nej, siger EL. Vi tester, hvor grænsen går.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Mikkel Bjørn, indfødsretsordfører, Dansk Folkeparti, Peder Hvelplund, indfødsretsordfører, Enhedslisten, Christine Cordsen, politisk korrespondent.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Forhandlingerne om den grønne trepart blev meget længere og sværere, end regeringen havde håbet. Hvad skete der i forhandlingslokalet, hvor regeringen endte med at give sig på et centralt punkt? Det løfter to politikere, der lagde arm mod regeringen, sløret for.
Og så runder vi Herning, hvor Venstre-folkene som bekendt var samlet i weekenden. Her var der allerede fredag rygter i krogene om en bombe i Troels Lund Poulsens tale.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Mona Juul, formand for de Konservative og Signe Munk, politisk ordfører for SF.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Hvor skal Venstre hen? Det har været det helt store spørgsmål, siden Venstres tidligere formand, Jakob Ellemann-Jensen, overraskende gik i regering med ærkefjenden. Troels Lund Poulsens strategi er at holde alle døre på klem, og den går tilsyneladende rent ind hos baglandet, der samles til landsmøde i weekenden i Herning. Hvorfor er selv den største kritiker af SVM vendt på en tallerken? Det spørger vi om i dag. Og så vender vi statsminister Mette Frederiksens smuttur til klimatopmødet i Azerbaijan. Hvad får hun egentlig ud af sådan et visit? Og gør hun det for klimaet eller vælgerne?
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Medvirkende: Maria Ladegaard, medlem af Venstres HB og FU, Jens Nicolai Vejlgaard, formand, Venstre i Region Midtjylland, Lars Trier Mogensen, politisk kommentator og vært på Guld og Grønne Skove.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Enhedslisten skal for første gang i partiets historie afholde et ekstraordinært årsmøde. Det måske mest afgørende årsmøde i partiets historie, som skal gøre det nemmere at ekskludere medlemmer, der fortsat sår tvivl om partilinjen efter terrorangrebet i Israel 7. oktober sidste år. Slotsholmen taler med Per Clausen, der i sin tid var med til at lave de restriktive eksklusions-regler, men nu er fortaler for at bløde dem op. Og så spørger vi politisk korrespondent Christine Cordsen, om den grønne trepart er ved at falde til jorden.
Vært: Rikke Gjøl Mansø.
Gæster: Per Clausen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten og Christine Cordsen, politisk korrespondent i DR.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er - foruden statsministeren - nok den dansker, der kender Trump bedst. Derfor spørger Slotsholmen ham i dag: Hvad er det for et menneske, der snart vender tilbage til Det Hvide Hus? Løkke har selv kaldt ham "farlig", da både han selv og Trump så ud til at være ude af politik. Nu må han som udenrigsminister veje sine ord på den diplomatiske atomvægt. Men han står ved sin karakteristik: Trump er uortodoks, uforudsigelig og utålmodig. Og en mand, der kan lide at blive sagt imod og lytter til argumenter.
Værter: Jens Ringberg og Rikke Gjøl Mansø.
Gæst: Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
To medlemmer af Enhedslistens ledelse har trukket sig i protest mod Pelle Dragsted og hans "pseudo-demokrati". Nu vil partiets hovedbestyrelse indkalde til ekstraordinært årsmøde for én gang for alle forsøge at trække en streg i sandet over for medlemmer, der har udtrykt støtte til en palæstinensisk organisation, der deltog i terrorangrebet mod Israel sidste år. Bølgerne går også højt om forhandlingsbordet i den grønne trepart - hvor en af de helt centrale aktører er blevet "stiktosset" på regeringen.
Værter: Jens Ringberg og Rikke Gjøl Mansø.
Gæster: Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Det er to år siden, vi gik til folketingsvalg og efterfølgende fik det, Mette Frederiksen selv har kaldt en "mærkelig" regering. Det har været to år med store politiske aftaler, flere overraskende formandsskifte og en regering, der uanset hvad den gør, er og bliver upopulær. En stribe politikere, der blev valgt, har allerede forladt borgen, og flere har sagt, at de ikke genopstiller. En af dem er den konservative profil Rasmus Jarlov, og på vej ud af Christiansborg kommer han med en ret opsigtsvækkende kritik af folkestyret.
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster Rasmus Jarlov, MF, Det Konservative Folkeparti.
Tilrettelægger: Jonas Gulmann. -
Inger Støjberg vil gerne have Venstre hjem til blå blok igen. Tilbage til Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti, så det igen kan blive en blå politiker, der kan sætte sig i Statsministeriet. Men er der overhovedet noget for Venstre at vende hjem til? Kan Venstres formand Troels Lund Poulsen se et blåt projekt for sig? Eller er han blevet så glad for samarbejdet med Socialdemokratiet og Moderaterne, at han ikke har travlt med at komme tilbage til blå blok? Det spørger Slotsholmen Troels Lund Poulsen om i dag.
Vært: Pia Glud Munksgaard.
Gæst: Troels Lund Poulsen, formand for Venstre.
Tilrettelæggelse: Theodora Renard og Frederik Emil Bang. -
De borgerlige partier vil gerne vinde regeringsmagten efter et valg, men kan de overhovedet samles om noget? Når Steffen Hjaltelin, der i mange år var strateg i Venstre, kigger ud over partierne til højre for midten, ser han mest af alt en rodebutik. Hvad kan de gøre for at rydde op i butikken? Og hvad er deres største udfordringer? Det undersøger vi i Slotsholmen i dag, hvor vi også ser nærmere på Socialdemokratiets kommunale kvaler. Endnu en socialdemokratisk borgmester har nemlig smidt borgmesterkæden. Og det er ikke hvem-som-helst, men borgmesteren i Danmarks næststørste by, Aarhus. Hvor stiller det partiet her godt et år inden det næste kommunalvalg?
Vært: Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Steffen Hjaltelin, tidligere rådgiver og strateg for Venstre, Christine Cordsen, politisk korrespondent, DR.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Efter ni år på Christiansborg stopper SF-profilen Jacob Mark i dansk politik. Den 33-årige stemmesluger har ellers været en super central figur i partiet og er blevet kaldt partiets kronprins. Så hvorfor smider han det hele på gulvet til fordel for et job i det private erhvervsliv? Jacob Mark kommer på besøg i studiet. Og så vender vi de dramatiske forhandlinger om den grønne trepart. Regeringen havde håbet på en hurtig og nem proces, men flere partier spænder ben. Vi spørger den radikale leder, Martin Lidegaard, hvad det er, de vil have.
Vært: Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Jacob Mark, afgående SF'er og Martin Lidegaard, leder, Det Radikale Venstre.
Tilrettelægger: Theodora Renard. -
Der gik ikke længe, fra et udvalg i Sverige anbefalede at forbyde ægteskaber mellem fætre og kusiner, til at regeringstoppen i Danmark anbefalede det samme. Hvad skete der lige der? Vi spørger Moderaternes udlændingeordfører Mohammad Rona, der var den første, der sagde, at han gik ind for et forbud. Og så ser vi nærmere på de kommende udgifter til forsvar og pension. Det er ikke småpenge, skulle vi hilse at sige. Er der overhovedet nok på statens bankbog? Hvad så med pensionsdebatten? Og hvad skal vi lægge i nye toner fra Mette Frederiksen?
Værter: Jens Ringberg og Pia Glud Munksgaard.
Gæster: Mohammad Rona, Moderaternes udlændingeordfører og Christine Cordsen, politisk korrespondent, DR.
Tilrettelægger: Jonas Gulmann. - Mostrar más