Episodios
-
Visste du att tillit är grundläggande för civilkuraget i samhället? Det som man kanske inte tänker på varje dag är att det finns flera stora trender i samhället som är negativa för tilliten – bland annat fake news, ökade ekonomiska klyftor och polarisering. Och hur går det då med civilkuraget på sikt?
Carin Götblad har ett genuint intresse för civilkurage. Och jag nyfiken på hennes åsikt - behöver vi bättre struktur och tydliga nationella planer för att säkerställa ett starkt civilkurage.
-
I Göteborg för̈svinner en 9-årig flicka spårlöst på väg till skolan. Trots att vägen till skolan är kort finns inga spår. Allmänhetens intresse att hjälpa till är enormt och Anneli Johansson tar kommando på plats över frivilliga.
Det visar sig att flickan förts borts och hållits gömd i en källare. Tack vare civila sökare återfinns flickan och Anneli kan föra henne i säkerhet.
Mats Hvit är kommisarie och regional insatsledare och tog emot samtalet från oroliga föräldrar.
-
¿Faltan episodios?
-
Finns det skillnad mellan hur män och kvinnor förväntas ingripa med civilkurage i olika situationer? Ska män agera med muskler och fysisk handlingskraft medan kvinnorna får stå för det medmänskliga omhändertagandet? Enligt forskning har kvinnor lättare för att visa civilkurage än män - beror det på våra gener, eller olika intressen eller har det med våra könsroller att göra?
Välkommen till ett superintressant samtal med Manne Forssberg som i 20 års tid intresserat sig för könsroller och hur den påverkar oss i vardagen. Han är författare till boken Kukbruk och Pappalogi och är bland annat aktuell i Pappapodden med Nisse Edwall.
-
Mitt i lunchkön blir Gustaf vittne till en bilolycka där en kvinna på cykel blir påkörd av en man. Föraren chockas svårt och förvärrar situationen och utsätter den skadade kvinnan för stor fara. I olyckan skadas kvinnan och blir fast under bilen.
Adrenalinet ger Gustaf superstyrka och tillsammans med två andra lyfter han bilen för att få loss kvinnan.
Expert i avsnittet är Christine Carlswärd, specialistläkare inom anestesi och intensivvård.
Gustaf fick superkrafter. Lyfte bil för att rädda påkörd kvinna
-
Frida Boisen är superintressant för civilkurage. Hon är bland annat programledare för Trolljägarna där hon tillsammans med Robert Aschsberg jagar fatt i nättrollen och ställer dem till svars.
Hon har även skrivit flera böcker och föreläser om livet på sociala medier. Det är därför otroligt intressant att träffa Frida för att höra om civilkurage på nätet. Hur går det till? Och är vår digitala närvaro ett hot för vår förmåga att känna empati – för hur blir det då med civilkuraget på lång sikt?
-
En kväll på stan ser Madelen en kvinna som står ensam och gråter. Instinktivt går hon fram och ger henne en kram. En bit bort ligger en man och vrålar av ilska, omhändertagen av vakter. Det visar sig snart att kvinnan har varit misshandlad av mannen under hela deras långa förhållande. Madelen ger henne mod och stöd att anmäla och stannar vid hennes sida tills rättegången är över.
Expert i avsnittet är kriminologen Nina Rung som är specialiserad inom sexuellt våld och brott mot kvinnor. -
I takt med att sociala medier har växt har spelreglerna inom media radikalt förändrats. Vilka utmaningar finns i det nya medielandskapet om man ser till rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati?
Amelia Adamo är härligt frispråkig, färgstark och har hela sitt yrkesliv levt och andats media.
Medias makt är odiskutabel och med makt kommer ansvar. Men är det verkligen motiverat att rapportera och skriva om vissa olyckor eller människor som gör varandra illa – vari ligger allmänhetens intresse i den typen av nyheten?
Och är det ansvarsfullt att uppmuntra läsare att skicka in bilder och filmer från exempelvis olyckor? Är det kanske på tiden att vi ser över presstödet och tydligare kopplar det till samhällsansvar?
-
På håll ser Martin den unga kvinnan klättra över det förhöjda staketet på broräcket. Han förstår att hon kommer att försöka att ta sitt liv. Han får tag i henne när hon släpper taget och drar henne tillbaka så hon inte ska falla bakåt mot vattnet, 30 meter ner.
Martin har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och självmord i sin familj och händelsen väcker många minnen till liv.
UllaKarin Nyberg är överläkare och expert på suicidal prevention och bidrar med kunskap, tips och kloka råd.
-
Mark Levengood är precis så där härlig och klok som man kan tänka sig. Och dessutom är väldigt rolig.
Inte minst när han berättar hur det faktiskt går till att ingripa. Att det banne mig inte är några symfoniorkestrar som spelar i bakgrunden - utan att man istället kan stöta på lurviga fyllon som kallar en för könsord.
Förutom hans smittsamma humor har han många kloka tankar kring mod, medmänsklighet och hur vi kan träna oss i att våga ingripa. -
Den 16-åriga Mathilda Strömberg blir vittne när hennes dåvarande pojkvän misshandlas. Under 2,5 timme pågår misshandeln och de hålls fångna i pojkvännens lägenhet.
Efter någon dag ringer pojkvännen och berättar att han gjort en polisanmälan och anmält hennes till vittne. Hon blir livrädd. Det är välkänt i gänget att man inte anmäler eller vittnar.
Hon förstår att det kommer bli tufft, men inte hur.Trots grova hot och förföljelser har Mathilda tagit sig stärkt ur händelsen och lever idag ett lyckligt liv.
Expert i avsnittet är Charlotte Nordström, advokat med fokus på unga brottsoffer
-
I samtal med Micael Dahlen pratar vi bland annat om det ständiga sökandet efter kickar - något som vi ställer i relation till hur vissa människor till exempel beter sig på olycksplatser med mobilfilmningar och annat.
Vi pratar också om hur normer sätter käppar i hjulet för medmänskliga handlingar och inte minst – hur vi kommer runt det. Och hur det kommer sig att civilkurage ger lyckorus. -
Tre kompisar är ute och leker. De bestämmer sig för att testa hur det är att gå ute på isen som ligger på sjön. Den tunna aprilisen ger vika och ett barn försvinner ner i det mörka vattnet.
Ingen av barnen kan simma och tjejen som gått genom isen är sekunder från att drunkna. Genom osannolik tur råkar Maria och Jouni vara i närheten när olyckan inträffar och Jouni lyckas få tag i det medvetslösa barnet.
Olyckan sker ute i skogen och det är i stort sett omöjligt att förklara för räddningstjänst var de är. SOS Alarm förklara vad man ska tänka på när man ringer och larmar - och hur du ska agera när någon gått genom isen.
-
Säsong tre är fullmatad med hjältemod och gripande berättelser. Lyssna på teasern så får du veta lite mer. Du får också veta mer om säsongens stora nyhet..
Säsong tre består av 6 avsnitt och släpps en gång i veckan.
-
Therese Thomasdotter har avslutat sitt arbete och är på väg hem i sommarnatten. Plötsligt hör hon ett märkligt ljud och när hon vänder sig om ser hon en bil exploderar. Mannen som tar sig ut från baksätet brinner från midjan och uppåt. Utan att tveka eller fundera på sin egen säkerhet springer hon fram till olycksplatsen.
Fredrik Lagerhorn från Storstockholms Brandförsvar berättar vad man ska tänka på när man ingriper vid brand. -
Daniel ska tillsammans med en kollega utföra ett elarbete på Sahlgrenska. Trots att de gått igenom säkerheten händer det som inte får hända - Daniels kollega får 1000 ampere genom kroppen och fastar i det strömförande elskåpet.
Det är en dramatisk räddningsinsats där kollegan dessutom skadar armen svårt. Räddningsinsatsen visade sig också vara helt livsfarlig för Daniel, men det det fick han tack och lov reda på senare. -
Plötsligt springer barnet rakt ut i vägen och taxibilen har inte en chans att väja undan eller stanna. Simon som sitter i bilen bakom har på håll registrerat barnet som kommer springande och han bevittnar hur barnet träffas av bilen och kastas upp i luften för att landa på huvudet. Simon ingriper direkt men för honom får olyckan personliga konsekvenser när gamla minnen från krig och våld dyker upp.
-
En mörk natt i oktober sitter fyra ungdomar i en bil. Plötsligt gör vägen en kraftig högersväng men bilen fortsätter rakt fram. I luften voltar bilen och kraschen blir kraftig.
När Benny kommer fram till platsen är situationen kaotisk. Ungdomarna är svårt chockade och skadade och två personer ligger kvar i den brinnande bilen. Bennys insats är lika farlig som heroisk.
-
Jeff har avslutat sitt jobb som bartender. Det är sent på natten och han tar sin cykel hem. Han kommer inte långt före han hör en tjej som skriker på hjälp. Han tar sig till platsen så fort han kan för att hjälpa tjejen - och ta fast rånaren.
Martin Melin berättar om hur polisen ser på civilkurage och vad man ska tänka på vad gäller sin egen säkerhet.
-
Det är påsk och Julia är hemma och hälsar på hos sin familj. Men firandet kommer av sig när Julias mamma plötsligt insjuknar och faller i medvetslöshet.
-
Äntligen är det dags för säsong två! I den här teasern berättar jag om några av guldkornen som du kommer att få höra, om hjältar som räddar människor som brinner och som ingriper vid bilolyckor.
Superpolisen Martin Melin ger sin syn på ingripanden.
Glöm inte prenumerera! Och följ gärna Slumpens Hjältar på Facebook och Instagram.
- Mostrar más