Episodios
-
I denne episoden av Solsagt besøker Kristian Kigen Sunlit Sea i deres lokaler i Trondheim. Episoden handler om:
Selskapet Sunlit SeaFlytende solenergi Teknologiens potensiale -
Vår alles kjære Solenergiklynge fyller 10 år og i den anledning snakker vi med Trine Kopstad Berentsen om klyngen historie, oppnåelser og ambisjoner.
-
¿Faltan episodios?
-
I dagens episode snakker vi med Torgrim Schnitler og Rune Gaustad fra Aneo, som for mange vært kjent under navnet Trønderenergi fram til for ikke så lenge siden. Vi forsøker å få svar på hva overgangen til nytt navn og eierskap har å si for selskapet, og hva man kan forvente fra Aneo av aktivitet på solenergi-fronten framover.
Programledere: Marie Sølvik og Hanna Teige -
I denne episoden diskuterer vi blant annet om Store Norske sin viktige historie på Svalbard, dere ambisiøse fremtidsplaner mot et bærekraftig arktisk samfunn, og deres eksisterende prosjekter med arktisk solenergi.
Gjest: Mons Ole Sellevold, Store Norske
Programledere: Marie Sølvik og Kristian Kigen, Solenergiklyngen -
I dagens episode snakker vi med Sverre Tiltnes om bygg og eiendomsbransjen sin rolle når det kommer til større satsning på sol på tak.
Programledere: Hanna Teige og Marie Sølvik -
På oppdrag av Solenergiklyngen har Multiconsult utarbeidet en rapport om potensialet for solenergi i Norge. I denne episoden snakker Hanna Teige og Pernille Pedersen med Oda Andrea Hjelme som var oppdragsleder på prosjektet.
-
Det er mye som skjer i Europa for tiden, også innenfor solenergi.
Kan man forvente å kunne kjøpe Europa produserte solceller, og hva skjedde egentlig med solnasjonen Norge ? Dette er blant spørsmålene som EU rådgiver i Solenergiklyngen, Maja Busch Sevaldsen besvarer i denne episoden hvor vi ser nærmere på akkurat hva det er som foregår innenfor solenergi i Norge og EU. -
I denne episoden snakker vi med et relativt nytt medlem i klyngen, Bryte Batteries! Vi har med oss Besart Olluri og Ask Ibsen Lindal og snakker om flow-batterier/strømningsbatterier, og hvordan dette kan fungere i samarbeid med fornybare energikilder.
Flow-batterier er en form for batteriteknologi som består av en brenselcelle, to tanker med elektrolytt, et rørsystem, og to pumper. Energien lagres i den flytende elektrolytten, og batteriet både lades opp og lades ut ved at elektrolytten pumpes gjennom brenselcellen. Flow-batterier er godt egnet for større installasjoner. Teknologien er et alternativ til tradisjonelle batteriløsninger og har mange fordeler. -
Rettelse: Boligene skal bygges etter passivhus-standard, ikke plusshus-standard som ble sagt i episoden.
I denne episoden snakker vi med Nils Rusås Ruud fra COWI om et av prosjektene de jobber med på Tanberghøgda. Målsetningen med prosjektet er å sikre lokal produksjon av strøm og varme, for å avlaste det lokale og regionale strømnettet. Boligområde vil få et bakkemontert solcelle anlegg som ikke bare skal levere strøm til husene men som også skal være med å minske utslippene fra utbyggingen. -
I denne episoden av Solsagt har vi intervjuet Inaventa Solar.
Her snakker vi om termisk solenergi/solvarme fra liten til industriell skala. Det tas opp tema som forskjellen mellom PV og ST, bygningsintegrasjon og energilagringsløsninger. -
Samspill mellom solenergi og andre teknologier vil bli viktig i tiden fremover for å muliggjøre det grønne skiftet og for å sikre forsyningssikkerheten. I denne episoden snakker vi med Stanislas Merlet fra Multiconsult. Han skriver sin ph.d. innenfor hybridisering av flytende solkraft og vannkraftverk for Multiconsult i samarbeid med NTNU. Vi snakker blant annet om hvorfor denne hybridløsningen vil bli viktig for å møte fremtidig kraftbehov, samt potensialet både nasjonalt og globalt. I tillegg snakker vi om hva som må legges til rette for å kunne bygge ut denne teknologien, samt erfaringer fra eksisterende prosjekter. Ønsker du å lese mer om dette prosjektet? Klikk på linkene under:
https://www.glintsolar.ai/blog/hybrid-future-with-enormous-potential-hydropower-floating-solar
Denne episoden vil foregå på engelsk.
-
Solenergi er en viktig faktor i utbyggingen av mikronett. +CityxChange prosjektet jobber for å skape energipositve byer og har to positive energi blokk prosjekter i Trondheim. I denne episoden snakker Mette Rostad fra Trønderenergi og mikrogrid, strømdeling, fordeler og ulemper ved lokalprodusert energi og solenergi sin rolle i slike prosjekter.
-
Strømprisen har vært en av de dominerende nyhetssakene i lang tid, og har vært en snakkis blant mange. Hvilket potensiale har solenergi til å bidra på dette området?
Vi snakker om hvilken innvirkning en stor satsing på sol kan ha nasjonalt, og hva det kan gjøre i mindre skala for privatpersoner som skaffer seg et solcelleanlegg. Dette og mer til har vi snakket med Bjørn Thorud fra Multiconsult om i denne episoden! -
Flytende solenergi er en spennende vri på solenergi som kommer til å spille en voksende rolle i det grønne skiftet.
Hva er egentlig flytende sol?Utfordringer og fordeler med flytende vs. vanlig solenergi.Potensialet til flytende solenergi i Norge og verden.
Dagens gjest er Terje Melaa som er SVP of Technology and Engineering hos Scatec.
Blant annet tar vi opp temaene: -
Dagens gjester er Maruice Sudkamp og Julie Evenstuen fra GridVille, et nytt teknisk studentprosjekt i regi av Ingeniører Uten Grensen ved NTNU. De er midt i prosessen av å designe et microgrid som det i første omgang skal bygges en prototype av i Trondheim. Etter hvert skal dette bygges i Nepal, og forsyne mennesker som i dag lever uten strøm. De forteller oss litt om hvordan prosessen deres fungerer. Vi har selvfølgelig spurt de om hvilken rolle solenergi kommer til å spille i dette prosjektet, og hvordan sol kan være viktig for å gi strøm til områder som ikke har det fra før.
Hvis man ønsker å gå rett til intervjuet, så starter det etter rundt 5 minutter.) -
Dagens gjest er Josefine Helene Selj som er forsker på IFE, førsteamanuensis 2 på UiO og styremedlem i Solenergiklyngen.
Intervjuet starter etter rundt 5 minutter.
Denne episoden er en introduksjon til solenergi for deg som vil lære mer om hva solenergi egentlig er og hvordan situasjonen ser ut for solenergi i Norge og i verden i dag.
Fagbegreper:
Feed inn tariffer: politisk tiltak for å fremme fornybar energi
PV: Photovolatic, fotovoltaisk -
I denne introepisoden blir dere litt kjent med oss som har tatt over denne podkasten; Hanna, Kristian, Marie og Pernille. Vi går igjennom vår nye visjon for podkasten, og hva du kan forvente herfra fremover!
-
Tobias Boström er professor i fornybar energi ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Hør denne podcasten for å høre mer om de arktiske perspektivene med solenergi, Smart Senja, et soldrevet transportsystem, og studiemuligheter i Tromsø.
Lenker:
Arctic Centre for Sustainable Energy: https://arc.uit.no/
Smart Senja: https://smartsenja.no/ -
Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen leder Centre for Sustainable Business på NHH, og er profilerte stemmer innen bærekraft og innovasjon. De har skrevet boken Restart; 7 veier til bærekraftig business, og driver podcasten Bærekraftseventyr.
Nå gjester de Solenergiklyngens podcast og deler sine tanker rundt dette feltet, og gir oss en introduksjon til programmet "Innføring i bærekraftig business", som Solenergiklyngens partnere kan ta høsten 2021.
https://www.nhh.no/executive/andre-executive-studier/innforing-i-barekraftig-business/
Vi snakket også om:
https://www.sasb.org/
https://digitalnorway.com/
https://kompetansenorge.no/
https://www.wasteiq.no/
https://bright-products.com/ -
MDG er et av partiene som har satt seg mål om installert solenergi i valgprogrammet. MDGs mål er 5 GW, og hør denne podcasten for en samtale rundt mål, problemstillinger, og virkemidler.
Dette var også tema for et seminar Solenergiklyngen arrangerte tidligere i år, om partienes ambisjoner for solenergi og enøk, sammen med Huseierne, Nelfo, NBBL, Naturvernforbundet, og Novap.
Solenergi er også en del av regelverk og problemstillinger rundt strømnettet, og Lindal ønsker flere tester, og unntak fra regelverket for å skape mer kunnskap om hvordan solenergi fungerer i strømnettet. Mer om dette også i episoden med Futurehome, tidligere.
Ask Ibsen Lindal har en grad i Fornybar Energi fra NTNU, som også har vært tema for en episode, riktignok fra Gjøvik.
Vi omtaler også prosjektet COME-RES, som dreier seg om renewable energy communities, som er en del av EUs energieffektiviseringsdirektiv.
En av Solenergiklyngens partnere innen flytende sol, Sunlit Sea, blir også nevnt. - Mostrar más