Episodios
-
In deze aflevering van "Sparren met Parren" bezoekt Joost de gemeente De Ronde Venen en spreekt met Monique Treur, Directeur Bedrijfsvoering.
Hoe gaat Monique om met politieke veranderingen en financiële uitdagingen? Hoe heeft de overgang van rollen naar taken bijgedragen aan duidelijkheid en resultaatgericht werken binnen de gemeente? En op welke manier geven zij invulling aan hun kernwaarden DRV: Durf, Resultaat en Verbinding?
Luister mee en ontdek hoe gemeente De Ronde Venen zich steeds meer bedrijfsmatig organiseert om efficiënt en effectief te blijven functioneren. Een aflevering boordevol waardevolle inzichten en tips voor elke gemeente die aan een verandertraject wil beginnen!
-
Door een andere bril kijken naar de bedrijfsvoering van gemeenten.
Het Kabinet Schoof is beëdigd. Met de komst van het nieuwe kabinet zijn belangrijke mensen van buiten aangetrokken. Dat lijkt op een poging om meer bedrijfsmatig te gaan werken.
Maar gemeenten vergelijken met een bedrijf, dat is over het algemeen vloeken in de kerk.
In deze podcast krijg je 5 invalshoeken aangereikt waar je als gemeente je voordeel mee kan doen om op een andere manier naar je gemeente te kijken. En die bril? Helpt onder andere om het hoofd te bieden aan bijvoorbeeld het fenomeen Ravijnjaar.
-
¿Faltan episodios?
-
In gesprek met: Mechteld Fletcher, CFO en directeur Finance & Control bij de Douane over veranderprocessen in organisaties. Ze deelt haar unieke perspectief op de ontvlechting van de Douane uit de Belastingdienst en de uitdagingen die ze tegenkwam bij het opzetten van een nieuwe financiële functie.
Zo bespreken we onder andere de invloed van de organisatiecultuur en hoe je effectief omgaat met onderstromen binnen een organisatie. Ook geeft Mechteld waardevolle inzichten over het balanceren van instrumentele veranderingen en de menselijke aspecten van transitieprocessen.
Met praktische tips en persoonlijke ervaringen biedt Mechteld een waardevol verhaal voor iedereen die te maken heeft met veranderprocessen in organisaties.
“Veranderen is mensenwerk en doe dat met hart voor jezelf en voor de omgeving. Dat vergeten we nog weleens. Maar het is belangrijk, ook om het vol te kunnen houden” – Mechteld Fletcher, CFO en Directeur Finance & Control, Douane
-
Wat hebben de termen OMA, NIVEA, OEN, LSD en ANNA met elkaar gemeen? En wat heeft dit te maken met de vraag die Joost een paar keer per week gesteld krijgt:
Hoe neem ik de organisatie mee in een verandering?
Van managen op resultaten, is de afgelopen de slag gemaakt naar: managen van de mens. Dat principe staat steeds centraler. Om het geheel goed te managen, maak je ongetwijfeld gebruik van verschillende instrumenten, technieken en taal.
Maar wat er gaat er mis bij het toepassen van al deze dingen? Wat ligt er aan ten grondslag dat dingen toch vaak niet succesvol lukken?
Goed managen en je mensen meekrijgen, valt of staat met 1 belangrijke factor. Welke dat is? Dat hoor je in deze 12 aflevering van Gemeente Praat - Sparren met Parren.
-
Theorie is altijd handig. Kennis is fijn. Maar pas als je het daadwerkelijk weet toe te passen, dan kan er verandering ontstaan in je gemeente.
In de voorgaande afleveringen heeft Joost allerlei op het oog – of misschien beter gezegd op het oor – losstaande onderdelen behandeld.
Kunnen we nu, met al deze theorie, één praktisch voorbeeld bedenken wat op meerdere vraagstukken binnen de gemeente van toepassing kan zijn?
Dit geeft jou namelijk goud in handen. Want zo heb jij een antwoord op de uitdaging waar je op dit moment voorstaat – en op elk probleem wat nog komen gaat.
Een praktisch stappenplan om elk probleem te tackelen. Luister snel naar aflevering 11!
-
Er zijn boeken vol over geschreven, er worden trajecten te over voor ingericht in gemeenteland, en toch... toch lijkt het één van de lastigste dingen om voor elkaar te krijgen: organisatieverandering.
Het enige wat constant is in de wereld is verandering. Kijk je terug op de afgelopen jaren dan zag je bijvoorbeeld de komst van drie decentralisaties, zaakgewijs werken, nu de komst van het ravijnjaar. De daaropvolgende reflex is: de organisatie moet mee in dit bestek en dus is er verandering nodig.
We willen het allemaal en toch lukt het niet. Wat zijn de aanwijsbare oorzaken waarom het veranderen van je organisatie keer op keer mislukt? En voor iedereen die het wél wil laten slagen, wat kan je doen?
Geheel op eigen-wijze neemt Joost je in deze aflevering mee in zijn visie op dit onderwerp. Daarbij krijg je 3 praktische oplossingen zodat je eindelijk een verandering wél kan laten slagen.
-
In veel gemeenten is IT leidend (geworden) voor de bedrijfsvoering. En precies daar gaat het mis. Je wil niet laten voorschrijven door IT hoe je moet werken, maar hoe je werkt schrijft voor welke IT je moet hebben..
IT begrijpelijk, duidelijk en zonder gedoe laten zijn. Dat zou ideaal zijn toch? Dat is de missie van Mirjam van Delft.
In deze aflevering gaat Joost met haar in gesprek over grip krijgen op IT. Hoe pak je dat als gemeente aan? Waar begint dat? Welke mensen heb je hierbij nodig? Hoe zorg je voor een realistisch budget in plaats van een normbedrag dat vaak al snel wordt overschreden?
Dat, en nog veel meer hoor je in deze aflevering. (Die dus juist NIET voor de IT-afdeling is, maar voor het management en iedereen die grip wil krijgen op IT)
-
In vorige podcast afleveringen, spraken we Joost over het toepassen van bepaalde instrumenten bij gemeenten, zoals procesbeschrijvingen, hoe ga je om met zaken uit het ravijnjaar, bezuinigingen, nieuwe ontwikkelingen en technologie.
Toch zien we, dag in dag uit, dat gemeenten druk zijn met het op orde brengen van de basis. Als alle instrumenten er al zijn, waarom is het dan toch zo lastig om succes te boeken? Waarom heerst er zoveel onrust in gemeenteland?
En veel belangrijker nog natuurlijk: hoe ga je van overvolle agenda's, brandjes blussen, de waan van de dag, naar rust in je organisatie?
Een aflevering speciaal voor de managers binnen gemeente. Deel gerust deze aflevering voor wie het mag horen!
-
Veel gemeenten hebben een drang naar efficiëntie - waar op zichzelf natuurlijk helemaal niks mis mee is. Het is die natuurlijke beweging die daarop volgt: opnieuw naar de processen en procesbeschrijvingen kijken.
Met het ravijnjaar 2026 in zicht, liggen diezelfde processen onder een behoorlijk vergrootglas. Maar in het (weer) beschrijven van die processen, ziet Joost helaas wat zaken misgaan. En dat, terwijl je het heel eenvoudig kan voorkomen, zodat je er zelfs die handige managementinformatie uit kan halen waar je al jaren naar zocht.
Wat ziet hij misgaan bij gemeenten als het gaat over processen en het beschrijven ervan? En veel belangrijker nog: hoe doe je het dan wel goed?
Deze praktische aflevering is een aanrader voor jou als je aan de slag gaat met het kijken naar en het beschrijven van je processen in de hoop op efficiëntie. Met deze informatie gaat het wél lukken!
NOTE: Joost heeft het in deze aflevering over het boek 'Houd het simpel'. Meer informatie daarover vind je hier: https://stepincontrol.com/houd-het-simpel/
-
Is het een hype en waait het wel weer over? Of moet je het serieus nemen als gemeente?
De komst van AI, artificial intelligence, (ook wel kunstmatige intelligentie) is een niet te missen onderwerp.
Hoe ga je hier als gemeente mee om?
Hoe zit het eigenlijk met de ethische dilemma's?
En kan je AI nou wel of niet gebruiken voor bijvoorbeeld de data analyses binnen je gemeente?Joost geeft in deze aflevering antwoord op al je vragen rondom AI binnen gemeenten.
-
2026. Veel gemeenten kijken er met angst en beven naar uit: het ravijnjaar. Vanaf die tijd krijgen gemeenten structureel minder geld van het Rijk.
Hoe biedt je als gemeente het hoofd aan dit zogenoemde verschijnsel wat tot vrees, ergernis en zorg leidt? Want de bekende kaasschaaf - bezuinigingen - die kennen we inmiddels wel. Als we zo door gaan, is straks zelfs de kaas op.
Wat kan je als gemeente wel doen? Welke praktische stappen kun je nu al zetten?
Joost neemt je in deze aflevering mee in de mogelijkheden, zodat jij straks goed voorbereid bent en met een gerust hart het Ravijnjaar tegemoet kan zien.
-
Geld kan je maar één keer uitgeven, dat weet iedereen. In deze boeiende aflevering ontrafelen we het mysterie hoe gemeenten hun geld – naast zuinig en zorgvuldig – ook zinnig kunnen besteden om de hoogste maatschappelijke rendementen te behalen.
Hoe beslis je als gemeente waar je geld aan uitgeeft? Joost neemt je mee in het concept: maatschappelijke effectsturing.
Wat is het precies?Wat moet je als gemeente doen om met deze heilige graal aan de slag te kunnen? En is het eigenlijk wel de heilige graal?Meer weten over maatschappelijke effectsturing?
https://stepincontrol.com/maatschappelijke-effectsturing/
In contact komen met Joost Parren?
Dat kan via: [email protected]
-
Met uitdagingen als een verslonsde bedrijfsvoering, verloop, ouderwetse aansturing, en een angstcultuur, hoe krijg je dan rust in de tent?
Hoe krijg je met elkaar een visie om toch die excellente gemeente te worden?
In deze 3e aflevering gaan we in gesprek met Marcel Klos, gemeentesecretaris in de gemeente Wierden. Zijn belangrijkste drijfveer is een gemeente zodanig laten draaien dat de inwoners en ondernemers zeggen: “Hier hebben we wat aan!”
Terugblikkend op de drie jaar dat hij in Wierden gemeentesecretaris is, zijn er geweldige successen waar hij met recht trots op is.
Hoe kreeg hij dit voor elkaar?
Welke inzichten hoor jij en welke mogelijkheden geeft dat voor jouw gemeente?
-
In de vorige aflevering (aflevering 1) spraken we over de missie en de vaak ontbrekende visie bij gemeenten.
"Waar wil ik naartoe als gemeente en hoe kom ik daar?" Een mooie vraag voor deze aflevering.
Waarom is het hebben van een visie zo ontzettend belangrijk? Hoe stel je eigenlijk een goede visie op en hoe maak je deze vervolgens operationeel? En waar gaat het vaak mis en hoe kan je dat eenvoudig voorkomen?
Je hoort het in de tweede aflevering van: Sparren met Parren.
-
Wat is Gemeente Praat? Waarom moest deze podcast er komen? En wie is die realistische idealist, Joost Parren?
Na zijn boek 'Houd het simpel - Handboek gemeente' verschijnt nu ook de podcast 'Sparren met Parren' waar we in gesprek gaan over de taak die gemeenten hebben: het bedienen van de inwoner.
Wat houdt gemeenten af van deze taak? Waar gaat het mis? Wat ontbreekt er? Wat is er nodig om dit voor elkaar te krijgen?
Meer weten over 'Houd het simpel'?
https://stepincontrol.com/houd-het-simpel/