Episodios
-
Den mångkunnige och färgstarke Sid Jansson gick bort för fem år sen, han har lämnat mängder av minnen och intryck efter sig. Sid var också en samlare av allt som hade att göra med visor. En del av hans samlingar har nu fått en hemvist på Folkmusikens Hus i Rättvik, där man den 1 juli kommer att öppna ”Sid Janssons bibliotek”. Följ med på en förhandstitt i biblioteket och hör berättelser om och musik med Sid Jansson.
-
Under de senaste 50 åren har det växt fram ett antal olika folkmusikutbildningar i Sverige. De har olika förutsättningar, inriktningar och krav på förkunskaper - här finns allt mellan korta helgkurser och fleråriga högskolestudier. I det här programmet berättar företrädare för ett urval av alla de utbildningar som finns i dag om vad som väntar den som vill studera folkmusik hos dem. Du möter lärare från Musikkonservatoriet i Falun, Eric Sahlström Institutet i Tobo, Malungs folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
-
¿Faltan episodios?
-
Spelmanspodden är denna gång på besök hos Anders Rosén, spelman och traditionsvurmare från Västerdalarna. Här berättar han historierna bakom sitt eget skivbolag Hurv, om sin jakt efter äldre låtar och spelsätt och hur ett nytt spelmansinstrument kom till.
-
Spelmanspodden besöker det första knäppinstrumentsymposiet som äger rum i Falun. Här träffar vi några "knäppa folkmusiker" som visar mångfalden av knäppinstrument som finns i samtidens nordiska folkmusik.
-
Spelmanspodden besöker årets Zornmärkesuppspelningar i Östersund. Efter inställda uppspelningar förra året pga pandemin kom i år drygt 50 spelmän för att spela upp för juryn.
-
Anders Säbb är fiolspelman med en lång tradition, bl a efter sin far Säbb John och Påhl Olle. Numera spelar han mycket tillsammans med sin fru Ingrid som spelar cittra. Pandemin har medfört att de inte kommer ut och spelar, i stället har de spelat in en mängd låtar hemma, låtar som de sedan delar på internet.
-
I det andra programmet handlar det om Facebook-gruppen Det virtuella spelmanslaget som startats på grund av coronaviruset. Vi träffar också en yrkesmusikant som drabbats av inställda spelningar och uteblivna inkomster, samtidigt som det blivit tid över för annat, t ex konserter hemma i trädgården.
-
Covid-19 har satt djupa spår i folkmusikvärlden. Men det har också sporrat människor med goda idéer och krafter att prova nya vägar! Här möter ni ett par spelmanslag och människorna bakom ”Spelmanssafari”.
-
Spelmanspodden hälsar på hos Eiwor Kjellberg – spelman, pionjär och drivande kraft i projekt som Hälsinge låtverkstad och Folkungar.
-
Spelmanspodden är denna gång på besök i Siljansnäs och träffar Alm Nils Ersson och Kungs Levi Nilsson. De har spelat länge tillsammans och lyft fram många låtar från sina hemtrakter. Genom åren har de haft turen att ha samarbetat och spelat med många namnkunniga spelmän och har mycket att berätta!
-
Spelmanspodden handlar den här gången om knäppinstrument, inte en enda fiol hörs i programmet! Det finns många musiker i vårt land som spelar låtar på olika knäppinstrument, vanligtvis gitarr, men det finns en mängd andra knäppinstrument.
-
Spelmanspoddens Torbjörn Ivarsson hälsar på i Gästrikland och träffar Michael Müller, ordförande i Gästriklands spelmansförbund, som berättar om och ger prov på låtar och visor från landskapet, Johanna Bölja Hertzberg leder en träff i Sångnätverk Gävleborg och Christian Blackmon spelar låtar på gitarr.
-
Spelmanspodden hälsar på hos Maria Röjås, välkänd sångerska och uppskattad lärare på viskurserna vid Malungs folkhögskola.
-
Spelmanspodden handlar den här gången om spelmansböcker från Västerbotten och Dalarna, musik från 1800-talet i handskrivna låthäften som använts av enskilda spelmän.
-
Spelmanspodden är på besök hemma hos Kalle Almlöf i Malung, välkänd både som fiolspelman och efterfrågad lärare på åtskilliga kurser vid Malungs folkhögskola. Här berättar han bl a om hur Malungskurserna kom till under 70-talets folkmusikvåg, om låtspel och utmärkelser. Han har slutat som lärare i Malung, idag är han pensionär och har då förstås fullt upp, det handlar nu mest om fiske eller fiolbygge, följ med in i hans fiolbyggarverkstad!
-
Det handlar om traditionsbärare i Spelmanspodden, ett lite allmänt begrepp som ofta används inom folkmusiken. Vid årets Folk- och Världsmusikgala är priset som "Årets Traditionsbärare" borttaget, vilket har rört om i folkmusikkretsar, hör om varför och om vad som kan hända framöver.
-
Spelmanspodden presenterar det andra programmet om vallmusik, nu handlar det om vilka vägar som denna gamla bruksmusik tar sig fram på i dagens samhälle.
-
Spelmanspodden ger sig ut i skogen, det handlar om vallmusik, en bruksmusik som bl a använts vid djurskötsel i fäbodarna och som idag flyttat in på konsertscenen.
-
Spelmanspodden besöker Bingsjöstämman, hör om stämmans historia och lyssna på Sveriges största (?) allspel! På stämman släpptes en CD med Bingsjöspelmannen Päckos Helmers låtar, Reidar Hammarsten har gjort inspelningarna och berättar om honom. Årets tema var vallmusik - men vad gör vallåten på Bingsjöstämman?
-
Nya arkivfynd i Spelmanspodden: Pers Hans möter Sven Jerring! Dessutom besök på Ungt folks lägerhelg i Rättvik
- Mostrar más