Episodios
-
I början av 2000-talet blir Viggo Christiansen känd som Norges mest hatade man. Han döms för mord på Stine Sofie Sørstrønen, 8, och Lena Sløgedal Paulsen, 10. Men 20 år senare tar allt en ny vändning – och nu rannsakar både myndigheter och medier sitt agerande. En av Norges värsta rättsskandaler är ett faktum – hur kunde det bli såhär? Del 2 av 2.
Det här avsnittet är en repris, och sändes första gången våren 2024.
Programledare: Evelyn Jones. Med Hamilton Steiner, reporter på DN.Gäst: Bjørn Olav Jahr, norsk journalist och författare.Producent: Linnéa Hjortstam -
När Stine Sofie Sørstrønen, 8, och Lena Sløgedal Paulsen, 10, hittas mördade vid en badplats i norska Baneheia år 2000 skakas en hel nation. Två män pekas ut som gärningsmän, Viggo Kristiansen och Jan Helge Andersen. Polisen, allmänheten och media verkar övertygande om att det är de som mördat flickorna. Men 20 år senare rivs allting upp, och fallet visar sig vara ett justitiemord. Del 1 av 2.
Det här avsnittet är en repris, och sändes första gången våren 2024.
Programledare: Evelyn Jones. Med Hamilton Steiner, reporter på DN.Gäst: Bjørn Olav Jahr, norsk journalist och författare.Producent: Linnéa Hjortstam -
¿Faltan episodios?
-
Inga grönsaker eller kolhydrater. Den köttiga och extrema carnivore-dieten har fått fäste hos en ny grupp. Tidigare var det främst män som byggde muskler som åt så här. Men nu visar unga tjejer på Tiktok upp sina måltider med mängder med kött, ägg och smör, ibland rått. De kallas ”meatfluencers”. Köttätarna beskriver hur bra de mår; de har blivit av med hudproblem och går ner i vikt. Men är det verkligen hälsosamt?
Det här avsnittet är en repris, och sändes första gången i september 2024.
Programledare: Emma Lukins. Gäst: Anna Bratt, DN:s medicinreporter.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
I flera år blir Gisèle Pelicot drogad av sin man som låter okända män våldta henne. Under rättegången har hon krävt öppna dörrar och att de filmade övergreppen ska visas för alla – något som gjort henne till en feministisk ikon. Nyligen kom domen mot maken och de femtio medåtalade männen, i ett fall som skakat världen.
Programledare: Evalisa Wallin.
Gäst: Sigrid Melchior, EU-korrespondent. -
I Georgien pågår ett folkuppror. Polis och okända svartklädda män som antas arbeta för regeringen har brutalt slagit ner på de massprotester som skakat Georgiens huvudstad Tbilisi i veckor. Gnistan till folkets ilska tändes när regeringen beslutade att lägga landets förhandlingar om att gå med i EU på is. Håller regeringen på att välja Putin framför EU?
Programledare: Emma Lukins. Med Ingmar Nevéus, Europakorrespondent på DN.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
När en vd för ett amerikanskt sjukförsäkringsbolag skjuts ihjäl på öppen gata på Manhattan väller sympatierna in. Men inte bara för offret - en del ställer sig på den misstänkte mördaren, 26-årige Luigi Mangiones, sida. På nätet hyllas han som hjälte. Varför har det blivit så?
Programledare: Evelyn Jones. Med Björn af Kleen, DN:s USA-korrespondent.
Producent: Linnéa Hjortstam. -
I december landar miljontals paket från Kina hos svenska postombud. Två nya onlinejättar har radikalt förändrat vårt sätt att shoppa på nätet. Med extremt låga priser och intensiv marknadsföring har de sina konsumenter i ett järngrepp. Hur lyckades Temu och Shein utmana hela industrin?
Programledare: Emma Lukins. Med DN:s Asienkorrespondent Marianne Björklund och DN:s ekonomireporter Fredrik Thambert.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
När journalisten Juan Moreno paras ihop med den tyska stjärnreportern Claas Relotius är det ännu ingen som vet att Claas Relotius, som arbetar för den anrika tidningen Der Spiegel, ljuger i sina reportage. Men Juan Moreno anar oråd och börjar samla bevis mot sin kollega. Det blir början på slutet på Relotius framgångsrika karriär.
Programledare: Evelyn Jones. Gäst: Lina Lund, EU-korrespondent.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
Syrien står inför en ny verklighet. Efter över 50 års brutalt styre, och många år av inbördeskrig, har Assadregimen fallit. Den islamistiska rebellgruppen HTS kunde tåga in i huvudstaden utan några blodiga strider i december 2024. När DN:s journalister kör in i Damaskus möter de ett plundrat presidentpalats och glädjeyra på gatorna. Men samtidigt ställer sig världen frågan – vad väntar härnäst?
Programledare: Linnéa Hjortstam. Med DN:s Mellanösternkorrespondent Emma Bouvin.
Producent: Elinor Ahlborn och Emma Lukins. -
18-åriga Barron Trump, son till Donald Trump, har länge stått tyst i det politiska strålkastarljuset. En gång i tiden var han ett barn som uppfostrades av mamma Melania högst upp i Trump Tower. Nu ska han ha spelat en avgörande roll under valspurten. Vem är Donald Trumps ovanligt tysta son?
Programledare: Linnéa Hjortstam. Med DN:s USA-korrespondent Björn af Kleen.
Producent: Elinor Ahlborn. -
Under några dagar under hösten hamnar över tio personer på sjukhus i Sydostasien, med symtom på metanolförgiftning. Alla är västerländska backpackers – och alla har druckit gratis shots på samma hostel i Vang Vieng. Efter något dygn sker det första dödsfallet. Sedan dör ännu fler. Hur kunde det hända?
Programledare: Elinor Ahlborn. Med DN:s reporter Ulrika By.
Producent: Linnéa Hjortstam. -
Linda Sun arbetar som tjänsteman i guvernörens stab New York. Men hon misstänks leva ett hemligt dubbelliv. I september 2024 stormar FBI hennes lyxiga villa utanför New York. Nu anklagas hon för att spionera för Kinas räkning.
Programledare: Evelyn Jones. Gäst: Torbjörn Petersson, DN:s Asienkorrespondent.
Producent: Sabina Marmullakaj och Emma Lukins. -
I augusti 2024 går polisen in i en lägenhet i ett exklusivt område i Oslo. De möts av en röra. En trasig kristallkrona på golvet och en kniv i väggen. Kvinnan som bor i lägenhet ligger på sjukhus efter att ha misshandlats av sin pojkvän – kronprinsessan Mette-Marits äldsta son Marius Borg Høiby. Det blir starten på en höst där skandalrubrikerna kring bonusprinsen avlöst varandra. Nu är han misstänkt för två våldtäkter, fler fall av misshandel, hot och skadegörelse. Vad är det som händer i Norges finaste familj?
Programledare: Emma Lukins. Gäst: Karin Östman, reporter på DN.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
När den excentriske historieprofessorn Lars Trägårdh får uppdraget att skapa en svensk kulturkanon, kallar han det skämtsamt för ett “självmordsuppdrag”. Projektet, att välja ut det viktigaste av svensk kultur, har varit kontroversiellt sedan start. Men Lars Trägårdh verkar inte rädd för konflikter, och bestämmer sig tidigt för att gå sin egen väg. Sedan dess har han retat upp många fler – och nu kryper deadline allt närmare.
Programledare: Elinor Ahlborn. Med Malena Rydell, kulturreporter på DN och Hugo Lindqvist, granskande reporter på DN.
Producent: Linnéa Hjortstam. -
Hösten 2020 blir en fransk historielärare mördad efter att ha lett en lektion i yttrandefrihet – ett terrordåd som försatte Frankrike i chock. Nu i november 2024, fyra år efter mordet på Samuel Paty, har en ny rättegång startat. Bland annat åtalas personer som låg bakom en nätkampanj mot läraren. Hur långt bort från en gärningsman kan man vara och ändå anses skyldig för delaktighet i terrorbrott?
Programledare: Linnéa Hjortstam. Med Erik de la Reguera, DN:s korrespondent i Paris.
Producent: Elinor Ahlborn. -
När polisen hittar en stor chattgrupp som styrs av det kriminella nätverket Foxtrot på den krypterade appen Signal blir det starten för en en spektakulär operation. En hemlig polis lyckas infiltrera nätverket – i nästan ett helt år. En specialpreparerad bil med lönnfack hyrs ut till narkotikasmugglarna. Och det går så långt att polisen köper tre kilo amfetamin av Foxtrot. Allt för att kunna sätta dit killen de tror styr mycket av narkotikahandeln i Sverige.
Programledare: Emma Lukins. Gäst: Ulrika By, reporter på DN.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
Den australiska breakdansaren Raygun kommer till OS i Paris med ambitionen att tillföra något nytt till scenen. Efter känguruposer och hackande med armarna, blir hon globalt utskrattad. Hånandet fortsätter i månader. Sedan kommer stora rubriker i hela världen om att Raygun ska pensionera sig från breakingen. Men då känner sig Raygun missförstådd – hon tänker absolut inte sluta dansa.
Programledare: Elinor Ahlborn. Med Emma Lukins, sportreporter på DN.
Producent: Linnéa Hjortstam. -
Andrew Evens är bara en pojke när hans mamma berättar att han inte har långt kvar att leva. Andrews blod har smittats med hiv, och han är bara en tiotusentals drabbade i en skandal som brittiska myndigheter mörkat i decennier. Under 70-talet och fram till 90-talet importerades blod smittat med hiv och hepatit C till Storbritannien. Hur kunde Andrew och 30 000 andra britter få farligt blod?
Det här avsnittet släpptes i juni 2024.
Programledare: Emma Lukins. Med Erik de la Reguera, DN:s utrikeskorrespondent. Medverkande: Andrew Evens. Producent: Linnéa Hjortstam. -
En ny kärleksaffär har blossat upp i amerikansk politik – mellan Donald Trump och Teslaägaren Elon Musk. Trots att Musk tidigare stöttade Demokraterna, är han nu i det närmaste adopterad av Trump och det skämtas om att han står honom närmare än hustrun Melania. Elon Musks nya uppdrag är att skära bort biljoner ur den amerikanska statsbudgeten, men vad har han själv att tjäna på det?
Programledare: Emma Lukins. Gäst: Björn af Kleen, DN:s korrespondent i New York.
Producent: Sabina Marmullakaj. -
Jake Paul har haft en kontroversiell kometkarriär på internet och blivit en av de största stjärnorna inom prankkulturen. Men kändisskapet tog en oväntad vändning när 27-årigen utmanade legendaren Mike Tyson i en boxningsmatch.Efter att matchen först flyttades fram på grund av Tysons hälsoproblem ska de nu göra upp i ringen, natten mot lördag den 16 november.
Det här är ett avsnitt från sommaren 2024, om Pauls väg från internet till ringen.
Programledare: Viktor Ahldén. Med Hugo Ewald Hurinsky, reporter på DN.
Producent: Linnéa Hjortstam - Mostrar más