Episodios
-
🧠 Oletko sittenkin kovemman luokan keskittyjä? 🧠
Keskittymiskyvystä puhutaan usein katoavana taitona, mutta mitä jos sen ymmärtämiseen tarvitaan uudenlaista näkökulmaa? Tässä jaksossa sukelletaan siihen, mitkä tekijät vaikuttavat keskittymiskykyyn ja miten voit itse vaikuttaa omaasi.
🔹 Miten vireystila ja motivaatio ohjaavat keskittymiskykyä?
Keskittyminen ei ole vain tahdonvoimaa – sen taustalla on monimutkainen vuorovaikutus vireystilan, tavoitteen selkeyden ja ympäristön kanssa. Pohdimme, miten uni, lepo ja hermoston kuormitus vaikuttavat keskittymiseen ja miten vireystilaa voi säätää erilaisilla keinoilla, kuten liikunnalla ja ärsykekuorman hallinnalla.🔹 Multitasking: vihollinen vai supervoima?
Onko multitaskaus aina haitallista, vai voiko se joissain tilanteissa olla jopa hyödyllistä? Käymme läpi tutkimuksia ja käytännön esimerkkejä, kuten moottoriurheilua ja rumpujen soittoa, joissa keskittymisen eri ulottuvuudet ja alitajunnan rooli korostuvat.🔹 Dopamiini ja pitkäjänteisyys
Nykyihminen on altis "dopamiininarkkaamiselle" – pikavoittojen ja nopeiden palkkioiden metsästämiselle. Mutta miten tätä voi kääntää edukseen? Käymme läpi, miten pitkäjänteisyys kehittyy ja miksi tietyt ihmiset paahtavat pitkiä projekteja tinkimättömällä draivilla.🔹 Täydellinen kaaos ja äärimmäinen keskittyminen – mitä F1 voi opettaa meille kaikille?
Tarinana mukana legendaarinen Sao Paulon GP vuonna 2012, jolloin Heikki oli Sebastian Vettelin valmentajana. Kisa oli yksi kaoottisimmista kilpailuista ikinä, joissa tapahtui lähes kaikki mahdollinen. Miten Sebastian Vettel onnistui säilyttämään keskittymiskykynsä sekasorron keskellä, kohoten dramaattisten vaiheiden jälkeen maailmanmestariksi, ja mitä me kaikki voisimme oppia siitä?🔹 Keskittymiskyvyn psykologiset ulottuvuudet
Puhumme myös keskittymiskyvyn eri osa-alueista: kuinka hyvin pystyt siirtämään fokusta, kuinka kauan voit pitää sen haluamassasi asiassa ja kuinka suuri merkitys vireystilalla on tässä kaikessa. Lisäksi pohdimme ADHD:n ja muiden yksilöllisten tekijöiden vaikutusta keskittymiskykyyn.Tämä jakso tarjoaa uutta näkökulmaa ja käytännön keinoja keskittymiskyvyn terävöittämiseen. Laita kuulokkeet korville ja sukella mukaan! 🎧✨
#suorituskyvynytimessä #Keskittyminen #Tarkkaavaisuus #Flow #Dopamiini #F1 #SaoPauloGP #sebastianvettel
-
Tervetuloa kuuntelemaan tämän viikon jaksoa, jossa sukellamme hapenottokyvyn (VO2max) ja kestävyyskunnon maailmaan ja sen merkitykseen jokaisen hyvinvoinnille, ajattelukunnolle, palautumiskyvylle ja huippusuorituskyvylle.
Miksi hapenottokyky on tärkeä, ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat? Tässä jaksossa pureudumme muun muassa siihen, miten geenit ja liikunnallinen tausta muokkaavat hapenottokykyä. Lisäksi keskustelemme epigenetiikan roolista ja siitä, miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa hapenottokyvyn kehitykseen.
Perehdymme myös hapenottokyvyn kehittämiseen. Millaisia harjoitusmenetelmiä on olemassa, ja miten niitä kannattaa hyödyntää eri tilanteissa? Entä miten hapenottokykyä mitataan käytännössä? Mitä hapenottokyvyn mittaaminen maksaa? Onko älylaitteen lukemat hapenottokyvystä luotettavia?
Jakson erityinen kohokohta on vierailu Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn laboratoriossa. Kuulemme aitoja kokemuksia ja tunnelmia, kun Heikki ja Hanna kävivät testaamassa hapenottokykyään. Lisäksi mukana on inspiroiva keskustelu KIHUn johtavan asiantuntijan, liikuntatieteiden tohtori Ville Vesterisen kanssa. Ville jakaa asiantuntemustaan ja kertoo, miksi hapenottokyky on niin olennainen osa suorituskyvyn ja hyvinvoinnin kokonaisuutta.
Tämä jakso on täynnä tietoa ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua ymmärtämään ja kehittämään omaa hapenottokykyäsi. Laita kuulokkeet korville ja liity mukaan matkalle kohti parempaa suorituskykyä ja hyvinvointia!
-
Tässä jaksossa sukelletaan syvälle fyysisen suorituskyvyn merkitykseen ja siihen, miksi ja miten liikunta on KAIKILLE hyödyllistä, elämäntilanteesta riippumatta. Jakso tarjoaa kattavan katsauksen siihen, mitä fyysinen suorituskyky on, ja miksi se on olennainen osa, ei vain urheilusuoritusten parantamista, vaan myös kognitiivisten kykyjen ja palautumiskapasiteetin parantamista.
Jaksossa Hanna ja Heikki keskustelevat laadukkaasta treenaamisesta, joka ottaa huomioon ihmisen psyko-fysiologian kokonaisuuden. Jakson aikana pureudumme tarinoiden ja tieteen kautta fyysisen suorituskyvyn eri osa-alueisiin eli biomekaniikkaan, kestävyyteen, voimaan ja nopeuteen.
Lähde mukaan matkalle ja oivalla, miten voit kehittää fyysistä kuntoasi monipuolisesti ja kestävästi, olit sitten uupumuksesta toipumassa tai jo pidemmällä harjoittelussasi!
-
Loman pitäisi olla palautumisen ja rentoutumisen aikaa, mutta miksi se joskus tuntuu vaikeammalta, ja jopa kuormittavammalta kuin arki?
Miksi lomalle laskeutuminen voi olla vaikeaa? Entä mitä tehdä, jos loman jälkeen olo on kaikkea muuta kuin levännyt?
Tässä jaksossa pohdimme, miksi lomailu on tärkeää, mutta myös haastavaa. Pureudumme lomastressin taustoihin kuten hiljentymisen ja pysähtymisen pelkoon, nautinnollisen kiireen tuomista palkkioista irtautumiseen, ja rutiinien rikkoutumiseen.
Löydämme vastauksia myös siihen, miten lomasta voi tehdä aidosti palauttavan kokemuksen. Mitä jokaisen tulisi ymmärtää lomastressistä, ja miten myös arjessa voisimme palautua paremmin.
Jos olet joskus kokenut, että lomailu ei tuo toivottua keveyttä tai kaipaat uusia näkökulmia rentoutumiseen, tämä jakso on juuri sinulle. Tervetuloa mukaan tutkimaan lomailun paradokseja ja löytämään tapoja tehdä lomista palauttavia ja merkityksellisiä!
-
Mistä tiedät että olet hyvässä ajattelukunnossa? Mistä tiedät että olet jo niin huonossa ajattelukunnossa että järkevien päätösten tekeminen ei ole enää mahdollista?
Me emme aina ole ajattelukunnossa, eikä aina kannata edes ajatella. Mutta voiko ihminen olla ajattelematta ja miten voisimme varmistaa että ajattelumme olisi mahdollisimman kirkasta ja toimivaa?
Entä miten voisimme toimia arvojemme ja tavoitteidemme mukaisesti huolimatta huonosta ajattelukunnosta?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastauksia tämän viikon suorituskyvyn ytimessä podcastissa Hannan ja Heikin toimesta! Luvassa tiedettä, tarinoita ja konkreettisia työkaluja viisaampaan itsensä johtamiseen.
Haluatko ymmärtää lisää inhimillisestä suorituskyvystä ja viisaasta itsensä kehittämisestä? Seuraa @higherperformanceacademy instagramissa: https://www.instagram.com/higherperformanceacademy?igsh=MWU0cHoxaDkxc2tuMw==
Heikki Huovinen on ihmisen huippusuorituskykyyn erikoistunut kuormitusfysiologi ja psyykkinen valmentaja. Heikki on valmentanut Formula-1 -ja rallikuskeja, sekä yritysjohtajia.
Hanna Markuksela on suorituskykyyn ja vireystiloihin erikoistunut kouluttaja ja tietokirjailija, joka on taustaltaan psykologi ja traumapsykoterapeutti.
#suorituskyvynytimessä #ajattelukunto
-
Tästä se alkaa - Hannan ja Heikin saaga kohti ihmisen suorituskyvyn psykologian, fysiologian ja tarinoiden syvällistä ymmärtämistä!
Ensimmäisessä jaksossa Hanna ja Heikki pureutuvat kysymykseen voiko jokainen ihminen olla huippusuorituskykyinen?
Luvassa tiedettä, tarinoita ja konkreettisia työkaluja viisaampaan itsensä johtamiseen.
Haluatko ymmärtää lisää inhimillisestä suorituskyvystä ja viisaasta itsensä kehittämisestä? Seuraa @higherperformanceacademy instagramissa: https://www.instagram.com/higherperformanceacademy?igsh=MWU0cHoxaDkxc2tuMw==
Heikki Huovinen on ihmisen huippusuorituskykyyn erikoistunut kuormitusfysiologi ja psyykkinen valmentaja. Heikki on valmentanut Formula-1 -ja rallikuskeja, sekä yritysjohtajia.
Hanna Markuksela on suorituskykyyn ja vireystiloihin erikoistunut kouluttaja ja tietokirjailija, joka on taustaltaan psykologi ja traumapsykoterapeutti.
#suorituskyvynytimessä #ajattelukunto #psykologia #fysiologia #tiede