Episodios
-
I dag besvarer vi et spørsmål fre en kvinne som føler hun lett blir utsatt for forskjellige hersketeknikker, og vi snakker om hva slags mennesker som er ekstra utsatt, hvem som utfører denne type manipulasjon. Og som alltid kommer vi med noen praktiske tips du kan bruke,
Hersketeknikker er subtile metoder noen mennesker bruker for å beholde kontroll, undertrykke andre eller få sin vilje. Vi vil se på hva hersketeknikker er, hvordan de kommer til uttrykk i ulike relasjoner, og hvordan vi kan gjenkjenne og håndtere dem.
Oversikt over ulike Hersketeknikker
Usynliggjøring: Ignorere eller overse noen for å få dem til å føle seg uviktige. Latterliggjøring: Gjøre narr av eller forminske noens bidrag for å få dem til å virke dumme. Tilbakeholdelse av Informasjon: Unngå å dele viktig informasjon for å beholde kontroll. Fordømmelse uansett hva du gjør: Kritisere uansett hva den andre gjør, slik at personen aldri kan gjøre noe riktig. Skam og skyldfølelse: Påføre skyldfølelse eller skam for å manipulere eller kontrollere. spille offer - en ukjent men effektiv måte å ta kontroll på. Ingen / få vil tråkke på en som allerede ligger nede - blir tatt hensyn til - ikke noe ansvar Overkjøring: Ta beslutninger på vegne av andre uten å inkludere dem i prosessen.
Hvordan Gjenkjenne og Håndtere Hersketeknikker
Være oppmerksom på kroppsspråk og tonefall. Sett grenser og kommunisere klart når du føler deg manipulert. Søk støtte fra andre hvis man føler seg utsatt for hersketeknikker.Hva oppnår man ved å bruke hersketeknikker?
Makt og kontroll: Den som bruker hersketeknikker, søker ofte å etablere eller opprettholde en posisjon med makt eller overlegenhet. Dette kan være for å beskytte egen status, eller for å undertrykke andre som utfordrer maktforholdet.
Undertrykking av andre: Ved å bruke slike teknikker kan man hindre andres utvikling eller fremgang, enten det er på jobb eller i sosiale sammenhenger. Dette kan føre til at personer føler seg usikre, udugelige eller mindreverdige.
Skape en dynamikk av avhengighet: Gjennom hersketeknikker kan man gjøre andre avhengige av sin godkjennelse eller beslutning, som gir brukeren kontroll over andres valg og handlinger.
Personer som ofte bruker hersketeknikker, kan ha visse personlighetstrekk; Autoritære og kontrollerende, narcissistiske trekk, usikre personer:
rÅ bekjempe hersketeknikker krever bevissthet, selvsikkerhet og noen ganger støtte fra andre. Det handler om å stå opp for seg selv, sette klare grenser, og ikke tillate seg selv å bli manipulert eller kontrollert.
Vi håper denne episoden har gitt deg innsikt i hersketeknikker og hvordan de påvirker oss alle. Husk at du har rett til å bli behandlet med respekt og verdighet, både på jobben og hjemme - og det er både din rett og din plikt at du kjemper for deg.
-
Denne uken tar vi for oss noe som 30 % av Norges befolkning lider av: kroniske smerter. Og en av disse er faktisk Rita. Hun har levd med dette i snart 30 år og her kommer en episode som er ble litt mer personlig enn planlagt.. Men det er mye læring å hente i andres historier, og det er håp å finne gjennom andres tilheling.
Rita ble inspirert av dokumentaren This Might Hurt, og boken "The way out" av Alan Gordon, som fokuserer på hvordan smerte kan ha psykologiske komponenter, og hvordan ulike teknikker kan hjelpe oss å “avlære” smerte. Link til studie rundt PRT. Appen vi snakker om heter "Curable"
Det viser seg at når en skade er fysisk leget, og smerten fortsetter eller forverres, kan det noen ganger skyldes at hjernen har "lært" smerten. Dette er kjent som "sentral sensibilisering," hvor nervesystemet overreagerer på smerte, selv om den opprinnelige årsaken er borte. Det er som om hjernen har blitt overfølsom for signaler og fortsetter å sende smertesignaler, selv når de ikke lenger er nødvendige.
Ikke minst er det viktig å forstå smerte-frykt-syklusen. Når smerter fører til frykt for å forverre tilstanden, unngår vi gjerne visse aktiviteter eller bevegelser. Dette kan skape spenninger i kroppen, som igjen forsterker smerten. Over tid kan denne syklusen forverres - og en negativ forventning vil også kunne gjøre dette mer kompleks.
Om du lider av kroniske smerter - kan dette være en god ide å se nærmere på
Pain Reprocessing Therapy (PRT) og her er noen steg fra boken:
Få en nøyaktig diagnose: Feildiagnoser kan føre til mer smerte og misforståelser. Det er viktig å utelukke strukturelle årsaker som kreft eller brudd, før man vurderer om smerten er hjernegenerert.
Forstå at kronisk smerte kan være reversibel: Nyere forskning viser at kronisk smerte kan være en lært tilstand, skapt av hjernen. Ved å trene hjernen kan man ofte redusere eller eliminere smerte.
Deaktiver smerte-frykt-syklus: Når smerte skaper frykt, forsterker det smerten. Teknikker som somatisk sporing og mindfulness kan bidra til å bryte denne syklusen.
Gjennomfør emosjonell bearbeiding: Smerte kan ofte være en erstatning for underliggende følelser som skyld, sorg eller sinne. Å bearbeide disse følelsene kan redusere smerten.
Gjør nødvendige livsendringer: For å fremme helbredelse kan det være nødvendig å gjøre livsstilsendringer som reduserer stress og fremmer mental og fysisk helse.
Økt frykt setter nervesystemet i alarmberedskap, slik at det skal mindre til for at et stimuli oppleves som smertefullt. Hvis du i stedet for å unngå smerter/smertefulle situasjoner, kan eksponere deg for dette i kontrollerte former, så vil du kunne øke smerteterskelen og øke toleransegrensen din.
Og til slutt - aldri gi deg!
Livet skal leves ikke bare gjennomføres...
-
¿Faltan episodios?
-
I dag snakker vi nok en gang om hvordan tidlige, negative opplevelser kan ha en langvarig effekt på vår psykiske og fysiske velvære. Vi snakker om traumene vi opplever kan forme måten vi ser verden på, og kan føre til vedvarende vonde følelser av angst, frykt eller følelsesmessig distansering.
Men er det mulig å være mer enn historien din? Er det mulig å bli sterk av smerte? Er det mulig å få en god fremtid, når fortiden har vært tøff?
Vi snakker om arbeidet til eksperter som Gabor Maté og Bessel van der Kolk, som snakker om hvordan traumer ikke bare setter seg i sinnet, men også i kroppen, og hvordan de påvirker våre relasjoner og liv senere. Og vi trekker inn våre egne erfaringer fra kontoret og byr på egen opplevelse.
Ikke minst er vi innom vktigheten av å "endre narrativet", altså å ta eierskap over vår egen historie og forstå hvordan vi kan omskrive de fortellingene vi bærer med oss om oss selv. Ved å bevisst jobbe med dette, kan vi starte prosessen med å frigjøre oss fra gamle mønstre.
VI nevner også noen effektive verktøy for å bearbeide traumer, inkludert:
HeartMath Institute: En teknikk som bruker biofeedback for å regulere kroppens stressresponser ved å fokusere på hjerterytmen og emosjonell balanse. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): En terapeutisk metode for å bearbeide vonde minner og traumer gjennom å stimulere hjernens evne til å prosessere traumatiske opplevelser. Neurofeedback: En nevrologisk treningsmetode som hjelper hjernen med å regulere sine funksjoner gjennom sanntidsmålinger av hjerneaktivitet.Dette er en lang episode - men vi garantert gi deg noen nye ting å tenke på om du føler at du har mye i baggasjen din.
-
Dagens tema er stort, mørkt og spennende, og dermed ble også dette en lang episode om noen personlighetstrekk som det kan være greit å kjenne igjen - for å vite hva du skal holde deg vekk fra.
Den mørke triaden refererer til en gruppe av tre personlighetstrekk: narsissisme, machiavelliske, og psykopati. Disse trekkene representerer noen av de mest skadelige og manipulerende aspektene av menneskelig atferd, og personer med disse trekkene kan ofte forårsake betydelig skade på de rundt dem.
De overlapper ofte, og personer med høye score i den mørke triaden kan være svært skadelige for sine omgivelser. De har en tendens til å ta utilitaristiske avgjørelser, hvor de ikke nøler med å ofre andres velferd for å oppnå sine egne mål.
Dette er et alvorlig og komplekst emne som kan ha store konsekvenser for de som kommer i kontakt med personer som har disse trekkene. I dagens episode vil du høre mer om hvordan disse trekkene manifesterer seg, hvordan du kan gjenkjenne dem, og litt om hva du kan gjøre for å beskytte deg selv.
Vi har fått flere spørsmål rundt dette - og skal snakke om hva disse trekkene innebærer, hvordan de kan manifestere seg i relasjoner, og hva du kan gjøre hvis du oppdager disse egenskapene hos noen i livet ditt. Kort oppsummert:
Narsissisme - preget av en oppblåst følelse av egen betydning, behov for beundring, og mangel på empati.
Psykopati - kjennetegnes av impulsivitet, mangel på skyldfølelse eller anger, og en generell uansvarlighet. Personer med psykopatiske trekk kan være sjarmerende, men mangler evnen til å føle empati.
Machiavellisme - handler om kynisk, tålmodig manipulasjon, der individet er villig til å utnytte andre for å oppnå sine mål. Machiavellister er ofte strategiske og skjuler sine sanne intensjoner.
Egne grenser: Sett klare grenser og vær bevisst på manipulerende atferd. Klar kommunikasjon: Prøv å ha en åpen og ærlig samtale om hvordan du føler deg påvirket av deres oppførsel. Søk profesjonell hjelp: Vurder å søke profesjonell hjelp, både for deg selv og den andre personen, hvis mulig. Hold avstand: Hvis situasjonen blir for vanskelig eller skadelig, kan det være nødvendig å distansere deg fra personen for å beskytte din egen mentale helse.Og to andre podcastepisoder om temaet; sjekk ut nr 65 og nr 83 Vi refererer også til boken: 43 laws of Power av Robert Green. Les mer om den her: https://www.amazon.com/48-Laws-Power-Robert-Greene/dp/0140280197
Forskere har funnet ut at disse mørke trekkene ofte overlapper, og personer som har ett av disse trekkene, har høy sannsynlighet for å ha flere. Det har vært forsket på D-faktoren -
Kilde: Moshagen, Hilbig og Zettler
Det er flere en underliggende faktorer som binder sammen de ni mørke personlighetstrekkene.
For å finne ut hvor tett forbundet de ulike negative karakterbristene er, har forskerne bak den nye studien utvalgte ni såkalte mørke personlighetstrekk og testet hvor stor sannsynligheten er, for at man har flere av dem av gangen.
# OPPSØK HJELP OG SNAKK MED NOEN SOM KAN HJELPE DEG BRYTE UT - OM DU KJENNER IGJEN MYE AV DETTE I DINE REALSJONER. DET ER LETT Å MISTE SEG SELV.
Om du kjenner igjen dette, er dette viktig å huske på for å ikke bli skadet selv:
-
I dag er temaet drømmenes fascinerende verden og deres forbindelse til vårt ubevisste sinn. Vi snakker litt om hvordan drømmer har vært oppfattet og tolket i ulike kulturer gjennom historien, samt deres betydning i både religiøse og spirituelle sammenhenger.
Hva er egentlig drømmer? Hvordan kan vi bruke det som en god måte og er det mulig å være sanndrømt å få vite ting i drømme - før det skjer i det virkelige livet? En av våre lyttere spør om det er mulig å vite at du er syk - før du er syk - gjennom drømmer...
I antikke kulturer, som det for eksempel det gamle Egypt og Hellas, hadde drømmer en sentral rolle som et bindeledd mellom mennesker og det guddommelige. De ble sett på som hellige meldinger fra gudene eller som en inngangsport til det ubevisste. Drømmetydning var ikke bare en praktisk aktivitet, men en spirituell og religiøs praksis som påvirket både enkeltindivider og hele samfunn.
Vi er også innom hvordan kan vi tolke våre egne drømmer og gir noen tips om hvordan du kan huske dine drømmer bedre. Å føre en drømmedagbok og stille refleksjonsspørsmål til deg selv er nøkkelen til å forstå drømmenes betydning - for drømmer kan være en verdifull ressurs for selvforståelse, helbredelse og vekst.
-
I dag dykker vi ned i et fascinerende og komplekst tema som vi har fått mange spørsmål om: narsissisme. Narsissisme er et begrep som brukes mye i dagligtalen, men det kan være uklart hva det egentlig innebærer. I denne episoden vil vi utforske hva narsissisme er, hvordan det manifesterer seg, og hvordan det påvirker både individet og menneskene rundt dem.
Vi starter med å se på myten om Narcissus, en ung mann i gresk mytologi som ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han ikke kunne rive seg bort, til slutt døde han av lengsel. Denne myten har gitt navn til narsissisme, en psykologisk tilstand der en person er besatt av seg selv, egen skjønnhet eller talent, og har en dyp mangel på empati for andre.
Mens de fleste av oss kan kjenne igjen narsissistiske trekk hos oss selv eller andre i form av et ønske om ros eller behov for å bli sett, er narsissistisk personlighetsforstyrrelse noe langt mer alvorlig.
Dette er en diagnose som kjennetegnes av overdreven selvopptatthet, et konstant behov for anerkjennelse og bekreftelse, og en mangel på empati for andre. Narsissister har ofte et sterkt behov for kontroll og dominans i sine relasjoner, og deres atferd kan være både manipulerende og utmattende for de rundt dem.
I denne episoden ser vi nærmere på hva som kjennetegner narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Hvordan utvikles slike trekk, og hva ligger til grunn for denne lidelsen? Forskning antyder at narsissistiske trekk kan utvikle seg som en forsvarsmekanisme mot dypere usikkerhet eller traumer, men også gjennom oppdragelse og miljø. For eksempel kan overdreven ros eller kritikk i barndommen skape et forvrengt selvbilde, hvor personen enten føler seg overlegen eller underlegen, men sjelden ser seg selv som likestilt med andre.
Vi tar også en nærmere titt på hvordan det er å leve med en narsissistisk forelder. Dette kan være spesielt utfordrende for barn som vokser opp i et miljø der de hele tiden føler at de må konkurrere om foreldrenes kjærlighet eller oppmerksomhet. Når en forelder prioriterer sine egne behov over barnas, kan dette føre til dype følelsesmessige sår og komplekse relasjonsmønstre.
Mange barn av narsissistiske foreldre vokser opp med lav selvfølelse, en følelse av usikkerhet og en konstant frykt for avvisning eller kritikk.
Episoden gir deg både innsikt og praktiske råd. For de som lever med en narsissist i familien, diskuterer vi strategier for å håndtere manipulerende oppførsel og sette grenser for å beskytte sin egen mentale helse. Vi ser også på hvordan man kan finne støtte og bygge et støttende nettverk rundt seg.
For de som ønsker å forstå fenomenet bedre, forklarer vi hvordan narsissisme kan oppstå, hvordan den påvirker relasjoner, og hvordan man kan gjenkjenne narsissistiske trekk i sitt eget liv eller i samhandling med andre. Vi håper denne episoden gir en dypere forståelse av narsissisme og hjelper deg med å navigere disse komplekse relasjonene med mer klarhet og selvtillit.
-
I dag skal vi dykke dypt inn i et fascinerende og komplekst tema som vi ofte nevner her på podcasten, nemlig det ubevisste sinnet. Men hva er egentlig det ubevisste sinnet, og hvordan påvirker det våre liv?
Som du vil høre om styrer den mange av våre tanker, følelser og handlinger, uten at vi er klar over det. Men kan vi faktisk påvirke det ubevisste sinnet med vilje, og hvordan kan vi i så fall gjøre det? Hva kan vi få ut av det?
Sigmund Freud, en av grunnleggerne av psykoanalysen, var en av de første til å utforske konseptet med det ubevisste sinnet. Han mente at mange av våre følelser, handlinger og reaksjoner er drevet av ubevisste prosesser - men dette handler om mer enn hans tanker. Det ubevisste sinnet kan være nøkkelen til å forstå deg selv bedre og kanskje til og med åpne dørene til et mer bevisst og oppfylt liv.
I denne episoden vil vi ta for oss:
En enkel forklaring på hva det ubevisste sinnet er. Hvordan det ubevisste sinnet former våre valg og oppførsel. Som alltid har vi praktiske strategier for å påvirke det ubevisste sinnet bevisst.Så len deg tilbake, slapp av, og bli med oss når vi utforsker de skjulte dybdene av sinnet ditt!
PS.
vi referer også til episode 43; om nudging - som er en måte å bevisst påvirke ditt ubevisste sinn.
-
Trenger du en liten pause? Trenger du å finne stillheten i deg selv?
Puste ut og finne tilbake til balanse, tillit og god helse?
Da er du på rett sted - for i dag får du en liten smakebit av noe vi har liggende på MittPusterom.com; en god og dyp hypnotisk meditasjon på 20 minutter.
Gi deg selv tid og koble deg av fra verden der ute. Bare finn et komfortabel stilling - følg Ritas vennlige stemme og opplev hvordan kroppen din lader opp - når du puster ut.
Denne meditasjonen er
en liten sommergave fra oss til deg, tilgjengelig for alle og helt uten reklame perfekt for å finne ro og balansere gir deg noen gode spørsmål som bare du vet svaret på beroligende musikk og lyden av vann hjelpe deg å gå dypere🌟 Koble deg på deg selv i sommer🌟og oppdag kraften i ro og tilstedeværelse!
Husk, din tid er verdifull og livet går fort.
Så gi deg selv tid til å tenke og kjenne på hva som får hjertet ditt til å smile.
Fortsatt god sommer 🌼 Vi høres igjen 15 august 🌞
PS
Liker du dette - kan du få 14 dagers gratis tilgang til mange flere meditasjoner / avspenninger her;
https://www.mittpusterom.com/
-
Hadde det ikke vært godt å være blant "de heldige"? De som tilsynelatende alt går bra for, der dører åpnes, mulighetene er mange og lønnforhøyninger og gode tilbud kommer regelmessig.
Akkurat dette har Prof Richard Wiseman, en britisk psykolog ved University of Hertfordshire - gjennomført omfattende forskning på gjennom flere tiår:
Hva som gjør folk heldige og hvordan man kan øke sin egen lykke?
Hans arbeid innenfor dette feltet strekker seg tilbake til 1990-tallet og har fortsatt frem til i dag. Han har publisert flere bøker, forskningsartikler og populærvitenskapelige artikler om emnet og har vært en ledende stemme innen positiv psykologi og selvutvikling.
Vi snakker om noen konkrete tips som kan bidra til å øke følelsen av lykke og gjøre deg heldigere:
1. Ha en positiv holdning
2. Vær åpen for nye muligheter og vær nysgjerrig
3. Følg intuisjonen din
4. Vær observant og årvåken
5. Lær av motgang
Richard Wisemans forskning viser at det å være heldig ikke nødvendigvis handler om flaks, men om å adoptere en bestemt holdning og atferd som kan tiltrekke positive hendelser og muligheter.
Kanskje blir du inspirert til å teste ut noe av dette i sommer? Og andre ting vi snakker om i podcasten er boken vår - som kan hjelpe deg stresse helt ned.
Trenger du en god massør, kan du sjekke ut Monika ved Squeeze på Ski - eller oppsøke henne i Askim: https://agaton.no/hjem-1
Bøker av Wiseman som er verdt å lese om du liker det vi snakker om:
"The Luck Factor" "Quirkology" "59 Seconds" "Rip It Up" "Paranormality" "Night School"Og med det sier vi takk for oss noen uker og riktig god sommer.
VI er tilbake medio august.
-
Egenkjærlighet.
Vi besvarer spørsmålet til en kvinne midt i livet som reflekterer over hvordan hennes egen forhold til seg selv kan være en nøkkel til å åpne opp for et godt og meningsfylt forhold med en partner.
Hun har levd et travelt liv som småbarnsforelder etter et langt forhold fra ungdommen, Etter nesten 30 år endte ekteskapet i en vond, men respektfull skilsmisse. Siden den gang har hun hatt noen dysfunksjonelle forhold, men den siste tiden har hun valgt å være alene.Hun føler seg helt låst, har mistet tillit og troen på at det finnes menn med gode hensikter.
Hvordan kan egenkjærlighet hjelpe henne med å bryte ut av dette mønsteret med dårlige forhold? Er det mulig å gjenoppbygge tilliten og åpne hjertet igjen?
Bli med på en inspirerende og innsiktsfull samtale der vi utforsker hvordan egenkjærlighet kan være veien til bedre relasjoner. Å bygge egenkjærlighet er en viktig del av denne prosessen, men du må gi deg selv tid og være tålmodig.
Egenkjærlighet handler blant annet om å verdsette og respektere seg selv, og å ta vare på sine egne behov og velvære. Det innebærer å ha en sunn selvrespekt, akseptere seg selv med alle sine feil og mangler, og å behandle seg selv med vennlighet og omsorg. Den er også grunnleggende for vår psykiske helse og velvære. Den gir oss motstandskraft mot livets utfordringer og hjelper oss å opprettholde sunne grenser i våre relasjoner. Uten egenkjærlighet kan vi lett bli overveldet av negativ selvkritikk og føle oss uverdig til kjærlighet og respekt fra andre.
Ikke minst kan mangel på egenkjærlighet kan ha en betydelig innvirkning på våre valg av partnere og forhold. Når vi ikke elsker oss selv, kan vi ha en tendens til å søke validering og bekreftelse fra andre for å fylle tomrommet. Dette kan føre til at vi inngår i relasjoner som ikke er sunne, og hvor vi ikke blir behandlet med respekt. For eksempel:
Avhengighet i Forhold: Uten egenkjærlighet kan man bli for avhengig av partneren for emosjonell støtte og selvfølelse, noe som kan føre til usunne avhengighetsmønstre. Tolerere Dårlig Behandling: Man kan akseptere dårlig behandling eller misbruk fordi man føler at man ikke fortjener bedre, eller fordi man er redd for å være alene. Mangel på Grenser: Man kan ha vanskeligheter med å sette sunne grenser og si nei, noe som kan føre til at man blir utnyttet eller oversett.Selvomsorg:
Daglig Rutine: Innfør en daglig rutine som inkluderer aktiviteter som gir deg glede og ro, som å ta en varm dusj, lese en bok, eller gå en tur i naturen. Trening og Kosthold: Ta vare på kroppen din gjennom regelmessig trening og et sunt kosthold. Dette viser respekt for din egen kropp og helse.Positiv Selvsnakk:
Bekreftelser: Bruk positive bekreftelser for å motvirke negativ selvsnakk. Si til deg selv hver dag: "Jeg er verdifull", "Jeg fortjener kjærlighet og respekt". Journalskriving: Skriv ned tre ting du liker ved deg selv hver dag. Dette kan hjelpe deg med å fokusere på dine positive sider.Grenser:
Lære å Si Nei: Øv deg på å sette grenser og si nei til ting som ikke tjener dine behov eller velvære. Dette kan være små ting i starten, som å si nei til en ekstra arbeidsoppgave. Identifisere Grenser: Bli bevisst på dine egne grenser og hva du trenger for å føle deg trygg og respektert i dine relasjoner.Tilgi Deg Selv:
Selvmedfølelse: Praktiser selvmedfølelse ved å tilgi deg selv for feil og mangler. Minn deg selv på at ingen er perfekt, og at det er menneskelig å feile. Lære fra Feil: Se på feil som læringsmuligheter i stedet for som bevis på din utilstrekkelighet.Omgi Deg med Støttende Mennesker:
Positivt Nettverk: Bygg et støttende nettverk av venner og familie som oppmuntrer og støtter deg. Unngå relasjoner som tapper deg for energi og selvtillit. Søk Profesjonell Hjelp: Hvis nødvendig, søk hjelp fra en terapeut eller rådgiver for å jobbe gjennom dypere selvfølelsesproblemer.Rrelevante episoder om relasjoner om du vil høre mer om dette:
Nr 19. Hvorfor får jeg ikke en mann?
Nr 63. Hvordan velge riktig mann?
-
I dag utforsker vi et litt "nerdete tema" - men det er mer spennende enn det kanskje høres, for det handler om å slutte å være et offer for våre egne selvpåførte og rasjonaliserte frykter, til å bli sjefen over vårt eget sinn. Dette er noe vi begge ser på kontoret, men du kan gjøre noe med et selv! Som alltid starter dette med en bevisstgjøring - og det får du her.
Vi identifisere en del frykter som vi selv skaper og forsterker i vårt eget sinn gjennom våre tanker og oppfatninger. Dette kan begrense oss i livet og hindre oss i å oppleve fullstendig frihet og velvære.
Om du vil gå fra å være et offer for egne tanker og frykter, til å ta kontroll og bli sjefen over eget sinn, må du være modig nok til å være bevisst og gjøre noen konkrete endringer. Vi vil også se på praktiske verktøy og øvelser som kan hjelpe deg med å begynne å håndtere og transformere våre egne selvpåførte frykter. Det er mulig å transformere følelser og tanker og noen metaspørsmål som kan hjelpe er;
Hva skjer, egentlig? Hva driver du med? Hva gjør overtenkingen med deg? Fungerer det å tenke mer på dette? Hva trenger jeg - egentlig - for å komme meg ut av dette...
Hvis du vil se en video om Joes spilt brain her: https://www.youtube.com/watch?v=aCv4K5aStdU
eller se mer om forskning her: https://www.npr.org/sections/health-shots/2017/06/15/532920899/the-roots-of-consciousness-were-of-two-minds
-
Rita har nok en gang vært på Finnskogtoppen Velværehotell for å meditere, reflektere, og finne inspirasjon. Denne gangen har hennes opphold ført til et nytt kurs! :)
Etter å ha fylt 60 år i mai, dro hun for å planlegge de neste 30 årene (hun er optimistisk) og tenkte at dette trenger flere å gjøre! Og hun elsker å hjelpe andre med å finne veien videre i livet. Og denne prosessen la grunnlaget for kurset hun laget.
For når man har mye av livet bak seg, blir det enda viktigere å planlegge og ikke minst gjennomføre de drømmene og målene man har. Men det store spørsmålet er:
Hva vil du - egentlig? Når har du det virkelig godt? Og hvordan skal du få mer av det du elsker?
Dette kurset handler om mye mer enn målsetting, det handler om å finne dypere mening og glede i livet. Leve i tråd med egne verdier og leve på en slik måte at du med et smil om munnen kan se tilbake på det langt liv - og føle deg tilfreds..
I kurset som har arbeidstittel: "Veien videre" vil deltakerne få tilgang til en rekke teknikker og verktøy som hjelper med å utforske egen identitet, fokusere på mindfulness og avspenning, praktisere takknemlighet, og til og med prøve hypnose. Gjennom disse metodene vil deltakerne finne svarene de allerede har inni seg, og bruke denne innsikten til å forme en meningsfull fremtid.
I denne podcasten får du en morsom oppgave som hjelper deg å gjenoppdage gode minner og bringe dem tilbake til livet. Det er måte å vekke gamle drømmer på, for så å bruke dem som en inspirasjonskilde for fremtiden.
Ingen grunn til å vente med å ha det godt - for livet leves her og nå,
PS. Kurset vil sannsynligvis holdes i mai/juni av både Rita og Sigurd, på Finnskogtoppen.
Send Rita en e-post om du er interessert i å stå på en liste og motta mer info.
-
Helbredelsen av det indre barnet er en terapeutisk reise som tar sikte på å adressere og helbrede tidlige traumer, sårbarheter og emosjonelle behov fra barndommen. Mens prinsippene for denne tilnærmingen har sine røtter i psykoanalytisk teori, har konseptet blomstret som en terapeutisk modalitet, spesielt gjennom arbeidet til forkjempere som John Bradshaw.
Healing av det indre barnet har blitt integrert i ulike terapeutiske tilnærminger, og til tross for at det ikke er anerkjent som en formell terapiform i seg selv, har mange mennesker rapportert om positive resultater og personlig vekst gjennom å utforske og arbeide med det indre barnet.
Prosessen med å helbrede det indre barnet involverer anerkjennelse og validering av egne følelser, omsorg og støtte, bearbeiding av traumer, gjenoppbygging av tillit og selvverd, integrasjon og helhet, samt kreativ selvuttrykk. Det er en spennende reise som er unik for hver enkelt, og tilnærmingen kan variere avhengig av individuelle behov og erfaringer.
Praktiske tilnærminger inkluderer å skrive brev til det indre barnet, visualisering og indre reiser, arbeid med affirmasjoner, utforskning av kreative uttrykksformer, søk etter støtte fra terapeuter eller veiledere, samt opprettholdelse av selvomsorgsrutiner.
Healing av det indre barnet kan være en utfordrende, men givende reise mot personlig vekst og helbredelse. Å ta det første steget mot å utforske dette indre landskapet kan være et viktig skritt mot å oppnå en dypere forståelse av seg selv og oppnå en større følelse av helhet og autentisitet.
PS her er lyden av natur:
https://www.youtube.com/watch?v=h72cgHT4imE
-
I denne episoden dykker vi inn i verden av psykonevroimmunologi - et felt som utforsker sammenhengen mellom sinnet, nervesystemet og immunsystemet, og hvordan disse tre systemene samhandler for å påvirke helsen vår. Stress over tid kan føre til at du mister kontrollen, blir overveldet, føler seg hjelpeløs og redd, og en dag - har du kanskje angst.
Angst manifester seg på mange forskjellige måter og vi tar en titt på grundig forskning innen psykonevroimmunologi som har vist hvordan tanker og følelser kan ha en betydelig innvirkning på immunsystemets funksjon. For eksempel kan stress, angst og depresjon svekke immunsystemet og gjøre oss mer utsatt for sykdom, mens positive tanker, lykkefølelse og sosial støtte kan styrke immunsystemet og fremme god helse.
Vi diskuterer også interessante studier som har undersøkt hvordan emosjonelle stressorer og sosial støtte kan påvirke helingsprosessen og risikoen for å utvikle sykdommer som forkjølelse.
Videre ser vi på hvordan koblingen mellom sinnet og kroppen kan manifestere seg gjennom ulike symptomer, inkludert fysiske symptomer av stress, svekket immunrespons, kroniske sykdommer, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer og smerter.
Til slutt gir vi også praktiske råd om hvordan man kan håndtere angst og dens fysiske konsekvenser
Vi å inspirere våre lyttere til å forstå den nære forbindelsen mellom sinnet og kroppen, og å ta vare på både sitt mentale og fysiske velvære for å oppnå en sunn og balansert livsstil. Om du vil jobbe aktivt med å takle livet bedre og få kontroll på ditt indre stressnivå - kan du kjøpe boken vår her: YIIrsD8dbpujVocC7DieMZqHtkmzYZnQocgK3BVnwaAqsNEALw_wcB.
-
Når du fokuserer på hva du kunne eller burde hatt - er det lett å glemme hva du faktisk HAR. Den indre smerten vokser og som terapeuter møter vi stadig klienter som sliter med nettopp dette;
en uavsluttet sorg over det tapte livet kunne vært.
Mange klienter fokuserer på alle valgene de angrer på, relasjonene som gikk i stykker, drømmene som aldri ble realisert. Denne lengselen kan bli en tung bør å bære. En konstant påminnelse om hva som kunne vært annerledes, bedre, mer perfekt. En smertefull erkjennelse av at ingenting varer evig, og at vi en dag må si farvel til alt og alle vi holder kjær.
I denne episoden skal vi utforske dette tema nærmere og se litt på hva denne tomheten som så mange snakker om - egentlig handler om. Hvorfor er den så sterk og vedvarende? Hva er de psykologiske mekanismene bak? Og ikke minst - hvordan kan vi lære å akseptere og leve med den på en sunn måte?
Vi vil som alltid fokusere på hvordan man kan finne tilbake til nåtiden og livet som leves her og nå.
For uansett hvor mye vi lengter etter det vi ikke her - er det kun i denne øyeblikket vi virkelig eksisterer.
-
Når frykten tar overhånd
Frykten er en naturlig og nødvendig følelse som beskytter oss mot farer. Men for noen kan frykten bli irrasjonell, overdrevet og ødeleggende for livskvaliteten.Fobier er nettopp slike urimelige og intense former for angst og frykt.
Det kan være frykt for høyder, trange rom, edderkopper eller til og med frykt for å forlate hjemmet. Uansett hva fobien gjelder, kan den føre til sterk ubehag, unngåelsesatferd og i verste fall lammende angst.
Ifølge forskning lider rundt 10-15% av befolkningen av en eller annen form for fobi. Det gjør fobier til en av de mest utbredte psykiske lidelsene vi har. Likevel er det mange som sliter i det stille og skammer seg over sin irrasjonelle frykt. I denne episoden skal vi dykke dypere inn i fobier.
Hva er årsakene, og hvordan kan man overvinne dem? Har får råd om effektive behandlingsmetoder, og uansett om du selv sliter med en fobi eller bare ønsker å lære mer, blir dette en lærerik og forhåpentligvis beroligende episode.
For frykten trenger ikke å styre livet ditt.
Så bli med på en reise inn i det ukjente; den irrasjonelle frykten som bor i oss alle.
-
Noen mennesker er så dypt forankret i sin omsorg og positivitet at de risikerer å miste seg selv i prosessen. Å stadig fokusere på andres behov kan etter hvert føre til en forsømmelse av ens egne. Hvis du konstant stiller opp, tar ansvar og er den som hjelper til – selv om det er av fri vilje – er det en fare for å bli tatt for gitt. Dette kan føre til ubehagelige følelser av utilstrekkelighet og underkjennelse.
Veien ut av dette begynner med bevisstgjøring – å erkjenne og lytte til dine egne behov. Ta deg tid til å legge bort mobiltelefonen og være alene med tankene dine, dykke inn i dine egne refleksjoner. Ved å lytte til din indre stemme, kan du sette i gang en viktig prosess. Det er nødvendig å forstå hva som formet deg til den personen du er i dag. Hva var det som brakte deg til dette punktet? Og viktigst av alt: Har du lyst til å være noe mer?
Det er en sterk påstand å si at noen minster seg selv, men det er en realitet som ikke bør ignoreres. Det er viktig å gripe tak i dette før det går for langt. Livet er en uendelig reise, og for å trives må det være en balanse mellom å ta vare på seg selv og å hjelpe andre. Å finne denne balansen er nøkkelen til et harmonisk og tilfredsstillende liv.
-
Her besvarer vi spørmål fra en som er fascinert av tanken om å kunne manifestere; ref "the law of attraction". Og hvem hadde ikke likt det?
Å tenke på noe - leve seg inni det og plutselig se det komme helt av seg selv.. Men, livet er ikke alltid slik. Og denne personen lurer på hva hun gjør feil - siden det ikke fungerer..
Vi bevarer spørsmålet ved hjelp av vitenskap og psykologi, kommer med våre erfaringer og flere med konkrete tips som nok vil hjelpe deg mer enn det å bare drømme deg inn i en tenkt fremtid. Alt handler om å se på målet OG samtidig lete aktivt etter de små stegene som tar deg i den retningen.
Ingenting skjer uten at du gjør noe. Og det er noe også Joe Dispenza snakker om:
believe - behave - become....
Dvs - se det du vil - oppfør deg som om du er det - og bli det du ønsker.
-
Hvordan kan noen leve så lenge i dysfunksjonelle forhold, eller stadig finne en partner som de gjør de samme feilene med igjen og igjen? Her ser vi på hvordan noen lever i en illusjon, ute av stand til å forholde seg til virkeligheten - fordi den er for vondt. Noen tenker kanskje at de ikke kommer til å klare seg alene og andre tar til takke med en partner som de ikke har det bra med, fordi de ikke tror de fortjener bedre... Alle har sin historie og en grunn til at de som gjør som de gjør.
Vi trekker frem historier fra kontoret og reflekterer litt over hvordan det unormale blir normalt, og ikke minst hva du kan gjøre med det. Som alltid handler dette om å bevisstgjøring, for om du ikke er fornøyd der du er - kan det være en mulighet å gå? Finne noe annet, noe bedre? Men før det skjer - må du bli bevisst dine egne tanker.
Av og til kan også håpet bli en belasting; for når du håper på noe som gjør at livet settes på vent, vokser samtidig frustrasjonen og utålmodigheten. Det er derfor viktig å kunne ta opp tøffe temaer.
Men hvordan skal du snakke med din kjære om det som du kanskje er redd for? Her er vi litt uenige, men du får to forskjellige perspektiv og helt sikkert mye inspirasjon til å forbedre ditt forhold.
-
Livet skjer - på godt og vondt. Mye kan vi ikke kontrollere, og i denne episoden snakker vi om:
Hvem blir du - når livet utfordrer deg?
For å vite det - må du se på hvordan atferden over tid. Hva skjer inni deg når livet presser på, når du møter på noen overraskelser og motstand. Er du fornøyd med den du er - hvordan snakker du til deg selv - hva synes du om deg selv; utenfra? Kjenner du igjen atferden fra andre familiemedlemmer?
Her snakker vi litt om hva vi har lært om et av Ritas favoritt temaer; identitet - og det blir nok en av flere - for dette er et stort tema.
- Mostrar más