Episodios
-
Utbildning är avgörande för unga ska få en bra framtid. Trots det så upplever majoriteten att skolan inte är anpassad för alla, om man till exempel lider av psykisk ohälsa kan det nästan vara omöjligt att hänga med på lektionerna och få de betygen man behöver. Och några som har erfarenhet av det är: youtubern Lovisa Laki Karlsson och Alex Moore som idag gästar Talks: For A Better Day.Alex diagnostiserades med ADHD nyligen, trots att lärarna redan flaggade för det redan under 6-års. Han blev den klassiska adhd-killen som var stökig och omöjligt kunde sitta still. Detta resulterade i att han kände sig dålig - varför kunde inte han bara vara lugn som sina klasskompisar? För Lovisa vände sig symptomen inombords. Det var i samband som hon sökte hjälp för sin grova ångest som läkaren föreslog en utredning för ADD. Både Alex och Lovisa har massa förslag på hur skolan kan bli bättre, men också en rad tips på hur man själv göra för att må bättre och och strukturera upp sitt liv med psykisk ohälsa.Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
I den prestationsinriktade värld som unga lever i idag är det väldigt enkelt att råka jämföra sig själv med andra, exempelvis på sociala medier. Idag gästar influensern Matilda Djerf och Johanna Busk Talks: For A Better Day.Johanna började parallellt gå ner i vikt samtidigt som hon blev populär i skolan. Hon fick ofta höra kommentarer och komplimanger om hennes kropp - och det blev en av sakerna som triggade hennes besatthet kring mat och vikt. Nu delar Johanna med sig av sitt liv på sociala medier där man får följa hennes resa till att fri frisk från anorexia, något som inte alltid är helt okomplicerat.Matilda Djerf har också lidit av ätstörningar och det skriver hon en del om på sitt instagram-konto som har över två miljoner följare. Men hon delar också med sig av vackra kläder, fina middagar och sitt framgångsrika företag. Matilda berättar att det är svårt att kombinera att kunna inspirera med sitt innehåll och samtidigt inte skapa en onödig stress hos sina följare.Matilda och Johanna pratar om ätstörningar, utseende-hets och självkänsla, och psykoterapeuten Tobias Sahlin är med som vanligt och svarar på en fråga om hur man kan tycka om sig själv lite mer.Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
¿Faltan episodios?
-
Får man ha roligt utan dåligt samvete när det samtidigt finns en klimatkris och det är krig i Europa? Idag gästar klimataktivisterna och Andreas Magnusson och Linna Gadde Talks: For A Better Day. Andreas och Linna har båda känt stor hopplöshet och oro inför planetens framtid. Men för att lätta på sin klimatångest valde de att engagera sig och bland annat skolstrejka. I klimatrörelsen hittade de kompisar som hade samma mål som de själva, och även vuxna som förstod allvaret i deras oro.I avsnittet ringer Andreas och Linna upp Psykoterapeuten Tobias Sahlin som svarar på deras fråga om klimatångest.Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
‘’Den enda behandlingen jag fick var att jag blev skrämd för SIS och att jag inte ville hamna där igen.’’ - så säger youtubern Johanna Ottosson. Idag gästar hon och Redin Huseini Talks: For A Better Day.Johanna var fjorton år första gången hon blev placerad och inlåst på ett ungdomshem. Istället för att bli behandlad för sitt alkoholmissbruk - kom hon ut traumatiserad för livet. Hon blev dåligt bemött av outbildad personal och introducerad för droger av intagna.Redin var borta flera år från grundskolan utan att någon lärare anmälde det. Familje och pengarproblem blev till slut anledningen till varför han kände sig tvungen att gå in i kriminalitet och sälja droger. Redin önskar att samhället hade hjälp honom i tid innan det behövde gå så långt.I avsnittet pratar de också om självskadebetende. Psykoterapeuten Tobias Sahlin är med och svarar på Johannas och Redins egna fråga om det.Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
Allt fler unga stannar hemma från i skolan i takt med att den psykiska ohälsan ökar. Idag gästar gamern S0apy och Melker Berg Talks: For A Better Day.Melker började isolera sig själv under årskurs åtta i samband med ett ångestfyllt år. För att fly den jobbiga verkligheten började han gamea flera timmar per dag. Kickarna han fick av spelandet blev beroendeframkallande och tillslut struntade Melker i skolan och sina vänner. Det kan vara både ensamt och en räddning att leva sitt liv genom datorn, beskriver S0apy det. Om du har svårt att skaffa kompisar IRL kan du hitta dem på internet. S0apy streamar på Twitch och där delar hennes unga följare med sig av sina känslor dagligen. S0apy berättar också om hur hon fick sin diagnos bipolär sjukdom och hur den påverkat henne i livet. Psykoterapeuten Tobias Sahlin är med i avsnittet och svarar på S0apy och Melkers egna fråga om spelberoende.Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
’’Jag har aldrig hört en förälder berätta att den älskar mig’’ - så säger Tusse Chiza. Idag gästar han och Hamed Karimi Talks: For A Better Day.Hamed och Tusse har haft svårt att lita på vuxna under sin uppväxt. Båda har bott på fosterhem och blev mobbade när de var barn - utan att någon lärare tog tag i problemet. De upplever att människor generellt inte tror att killar känner samma saker som tjejer. Hade omgivningen varit mer inkluderande och accepterade - så hade kanske Hamed och Tusse inte hade behövt gömma sina känslor så djupt, eller dölja sina mer feminina sidor. För Hamed kom vändpunkten när han tillslut vågade kontakta socialtjänsten. Han lärde sig att stå upp för sig själv och hittade bra kompisar som blev hans nya familj. Psykoterapeuten Tobias Sahlin är med i avsnittet och svarar på Tusse och Hameds egna fråga om uppväxten.Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
Social ångest bland unga är mycket vanligt. Och det är inte så konstigt eftersom att tonåren är en tid då vi försöker förstå vilka vi är. Idag gästar Therése Lindgren och Filippa Åding Talks: For A Better Day.Filippa började må dåligt när hon var tio år. För henne var det en mardröm att byta plats i klassrummet och gå på skoldiskon. Hon kände sig förvirrad över de starka känslorna som hon inte kunde sätta ord på, och det var inte förens hon blev skickad på en ADHD-utredning som hon förstod att det var ångest hon hade. Om skolan och omgivningen hade pratat om psykisk ohälsa - hade kanske Filippa och Therése fått rätt hjälp tidigare. Och framför allt hade de kanske sluppit känna sig så konstiga och annorlunda i onödan. Istället utvecklade de båda fobier och rädslor som skulle begränsa deras liv i många år framöver. Psykoterapeuten Tobias Sahlin är med i avsnittet och svarar på Filippa och Therése egna fråga om panikångest. Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.
-
Unga personer som identifierar sig som HBTQI gör fler självmordsförsök än de som identifierar sig som heterosexuella. Idag gästar Tone Sekelius och Bianca Sanderberg Talks: For A Better Day.Redan när Bianca var fem år sa hon att hon ville bära klänning. När hon var sju år frågade klasskompisarna om hon var tjej och desto längre tiden gick byttes frågorna ut mot skällsord. ’’Jävla bög’’ blev vardag. Om inte, som Bianca och Tone beskriver det, ’’samhället kom emellan’’ kanske de hade insett mycket tidigare att de var trans. Men Bianca och Tone var för upptagna med att passa in. Något som gav konsekvenser som idag inte går att ta tillbaka. Man kan inte spola tillbaka en manlig pubertet. När de tillslut kom till insikt och vågade komma ut möttes de av nästa utmaning: vården. Som många andra transpersoner slussades de in i ett system med långa köer i väntan på att deras liv skulle börja. Ett slag i ansiktet. Skulle de orka vänta i två år med den ständiga ångesten över att vara i fel kropp? Om du som lyssnar vill skicka in ett eget förslag till insamlingen så går du in och gör det på Fabds hemsida. Om du mår dåligt finns det hjälp att få! Gå in på Mind, Suicide Zero eller Bris och läs mer för att få information och stöd. Glöm inte att följa Fabd_official och Tim Bergling Foundation på instagram för att följa vår kamp mot psykisk ohälsa hos unga.