Episodios
-
Et avholdende Norge til tross – i slutten av november stemte et overveldende flertall av verdens land ja til å fortsette arbeidet med en skattekonvensjon i FN. I denne episoden ser vi på koblingen mellom det (manglende) internasjonale skattesystemet, og den globale finansarkitekturen i sin helhet. Og så utforsker vi hvordan FN passer inn her, og nærmere om hvordan det går med arbeidet for en skattekonvensjon.
Med oss i denne episoden har vi Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet, og Matilde Angeltveit, rådgiver på klima i Kirkens Nødhjelp.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Mange selskaper er tilbakeholdne med å dele informasjon om hvor, og under hvilke forhold, varene de selger blir produsert. Da blir ikke kritikkverdige forhold avdekket eller ryddet opp i.
I denne episoden av Pengeland fokuserer vi på den norske åpenhetsloven, som skal sikre at norske selskaper tar ansvar for menneskerettigheter og arbeidsforhold i sine leverandørkjeder. Med oss i denne episoden har vi advokat Ina Lindahl Nyrud fra Norsk Journalistlag og fagrådgiver Carin Leffler fra Framtiden i våre hender.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Gjester: Ina Lindahl Nyrud og Carin Leffler
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
¿Faltan episodios?
-
Hvert år taper verden 311 milliarder dollar til store selskapers skatteunngåelse. Det har de forsøkt å gjøre noe med i Australia, og nå håper vi Norge vil følge etter!
Skatteunngåelse og skatteparadis-bruk har aldri vært høyere. Men vi har likevel ingen måte å se om enkeltselskaper betaler nok skatt i landene de har økonomisk virksomhet i. Da blir det vanskelig å få bukt med problemet.
Bak det noe tekniske navnet land-for-land-rapportering, ligger det en idé som kan utgjøre en grunnleggende endring i det internasjonale skattesystemet. Ved å kreve mer åpenhet, kan vi bane veien for en bedre måte å skattlegge store selskaper på. Det jobber de nå med i Australia.
I denne episoden av Pengeland har vi fått besøk av Jason Ward, som er sjefanalytiker i organisasjonen CICTAR. Han har vært en ledende figur i arbeidet for mer åpenhet om selskapers skattebetalinger i Australia. Vi snakker med ham om skatteunngåelse som et globalt problem, arbeidet som er gjort i Australia og hvordan Norge kan følge etter.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Gjest: Jason Ward
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Det skal investeres enorme summer i bærekraftig utvikling de neste tiårene. Samtidig fortsetter skjult eierskap, overskuddsflytting og skatteparadis å hindre ressursene å komme folk og lokalsamfunn til gode.
I denne episoden av Pengeland snakker vi med Ylva Lindberg fra Norfund. Hun forklarer hvordan Norfund jobber for å sikre ansvarlige investeringer, og hva slags forventninger de stiller på skattefeltet. Her diskuterer vi Norfunds historikk med bruk av tredjeland, og hvordan de forholder seg til skatteparadiser.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Dokumentarserien “Den sorte svane” avslører koblingen mellom den kriminelle under- og oververdenen. Her kommer vi tett på økonomisk kriminalitet i Danmark, og mange spør seg nå om det samme skjer i Norge.
I denne episoden av Pengeland snakker vi med NRK-journalistene Tor-Arne Vikingstad og Kyrre Kjellevold. Tor-Arne har jobbet med Den sorte svane i NRK Brennpunkt, og han og Kyrre har fulgt opp dokumentaren med en rekke saker om kontrollnivået i Skatteetaten. De finner en sterk fallende trend i antall kontroller, som har skapt store reaksjoner i norsk offentlighet. Gjør vi nok for å bekjempe økonomisk kriminalitet i Norge?
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Hva er greia med Sveits? Og hvorfor flytter rikingene dit?
I denne episoden av Pengeland får vi besøk av stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug (R), som har skrevet boken Hjelp, de drar til Sveits! De forklarer hvordan Sveits fungerer som et skatteparadis, og kobler skatteparadis-debatten til debatten om rikdom og politisk makt i Norge.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Kan vi bekjempe fattigdom uten økonomisk vekst?
I denne episoden snakker vi med Olivier de Schutter, FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter. Hans nyeste rapport handler om nettopp dette. Hvordan kan vi fortsette å finansiere utdanning, helse og velferd samtidig som vi tar hensyn klodens begrensninger? Og hvilken rolle vil skatt og reform av skattesystemer spille i en vekstfri fremtid?
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Hvilken rolle spiller skatt for utvikling og bistandsarbeid?
I denne episoden av Pengeland har vi med oss vår tidligere programleder Peter Ringstad, som nå jobber med skatt for utvikling-programmet i Norad. Vi snakker om viktigheten av skatteinntekter for finansiering av en bærekraftig utvikling, og hvordan Norad jobber for å styrke kapasitet i skattemyndigheter i utviklingsland. Skatteinntekter har stort potensial til å styrke kvaliteten på offentlige tjenester, og redusere fattigdom og økonomisk ulikhet. Samtidig har innretning av skattesystemet viktige konsekvenser for tillit, demokrati og muligheten for å stille staten til ansvar.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Hvem eier norske eiendommer?
Norge har en lang tradisjon for åpenhet. Eller? I høst fant vi ut at mannen til Norges statsminister handlet et enormt volum aksjer i skjul. Vi vet heller ikke hvem som er de reelle eierne av selskaper. En reportasjeserie fra Dagens næringsliv har vist at 10 000 eiendommer eies av skjulte eiere i skatteparadis.
I denne episoden av Pengeland ser vi nærmere på dette siste problemet. Vi snakker med Henning Lauridsen, daglig leder i Eiendom Norge, om hva vi vet og ikke vet om eierskap i norsk eiendom, og hva vi kan gjøre med det.
Programledere: Jonas Veland og Kaja Guttormsgaard
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
I dagens episode har vi fått æren av å snakke med Alex Cobham, daglig leder i Tax Justice Network, som var i Oslo i desember for å diskutere sin nyeste bok "What Do We Know and What Should We Do About Tax Justice?"
Sammen med Cobham undersøker vi skatterettferdighetens historie og muligheter. Vi dykker inn i Tax Justice-bevegelsens utvikling og påvirkning i forbindelse med Tax Justice Networks 20-årsjubileum. Hvordan har denne bevegelsen formet dagens skattesystemer og åpenhetstiltak? Og viktigst av alt, hva kan vi lære av fortiden for å skape en mer rettferdig og bærekraftig økonomisk politikk for fremtiden?
Denne episoden gir et unikt innblikk i skatterettferdighetens komplekse verden, sett gjennom øynene til en av de fremste ekspertene på feltet. Du kan forvente en innsiktsfull samtale som ikke bare kaster lys over utfordringene, men også mulighetene som ligger foran oss i kampen for en mer rettferdig økonomi.
Programledere: Jonas Veland og Ingrid Hjertaker
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
FN vedtok å starte arbeidet mot en skattekonvensjon 22. november. Norge støttet prosessen i fjor, men stemte avstående i år. Hva skjedde, og hva blir Norges rolle videre?
I denne episoden av Pengeland er Jonas på reportasjetur i Amsterdam, hvor han intervjuer Tove Ryding, som koordinerer Tax Justice Europe. Tove forklarer problemene med OECD-prosessene som har dominert det internasjonale skattesystemet de siste tiårene, og argumenterer for at FN er et bedre spor å følge.
Deretter snakker Ingrid i studio med Matilde Angeltveit, som er rådgiver i Kirkens Nødhjelp og styremedlem i Tax Justice Norge. Matilde var i New York og fulgte forhandlingene om resolusjonsforslaget til Afrika-gruppen i høst, og forklarer hva vedtaket den 22. november faktisk betyr og hva veien videre blir.
Programledere: Ingrid Hjertaker og Jonas Veland
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Hvor mye lovlig og ulovlig skattetriksing skjer i verden i dag? Og hva kan vi gjøre med det? En ny rapport fra verdensledende forskere gir svar.
I denne episoden av Pengeland får vi besøk i studio av Andreas Økland, postdoktor ved NMBUs Skatteforsk. I tillegg snakket vi med Gabriel Zucman da han var på KÅKÅ|nomics i oktober. Zucman er økonomiprofessor på UC Berkley og Paris School of Economics, samt sjef for EU Tax Observatory. Zucman, sammen med Økland, Annette Alstadsæter med fler, lanserte i oktober rapporten Global Tax Evasion Report 2024, samt den nye nettsiden The Atlas of the Offshore World. Disse to ressursene gir nye tall på offshore-verden og velbegrunnede forslag til hvordan motvirke den skadelige effekten av skatteparadis.
Sjekk ut Global Tax Evasion Report 2024 her: https://www.taxobservatory.eu/publication/global-tax-evasion-report-2024/
og Atlas of the Offshore World her: https://atlas-offshore.world
Programledere: Jonas Veland og Ingrid Hjertaker
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard
Takk til Kim Pilgaard som intervjuet Gabriel Zucman -
Hvordan kan det ha seg at verdens mektigste land har blitt det beste stedet å skjule penger?
Videoversjon av episoden: https://www.youtube.com/watch?v=9w3LDSdfJt4
I fjor kom den nyeste utgaven av Financial Secrecy Index, Tax Justice Network sin rangering av verdens beste land å skjule penger i. Der var USA på førsteplass, og kunne dermed for første gang kalles verdens største skatteparadis. Men hvorfor det, egentlig? Landet er jo verken en liten øystat som Cayman eller et gigantisk bankhvelv som Sveits.
I denne episoden av Pengeland får vi besøk av Lukas Hakelberg, som er postdoktor ved Freie Universität i Berlin. Han har skrevet boka The Hypocritical Hegemon, som forklarer nettopp dette.
USA er verdens mektigste land, har verdens største finansmarked og har størst innflytelse i internasjonale prosesser, for eksempel i OECD. Samtidig preges kongressen i USA av en supersterk finanslobby, som gjør at selv ambisiøse presidentadministrasjoner ikke får politikken sin vedtatt. Lukas forklarer hvordan dette har medført at USA har seilet opp som verdens beste sted å skjule penger i, samtidig som det gjennom OECD har stukket kjepper i hjulene for land som har lyst til å følge etter. Dermed er verdens mektigste land nå verdens største skatteparadis.
The Hypocritical Hegemon er tilgjengelig i Open Access her: https://www.cornellpress.cornell.edu/book/9781501748035/the-hypocritical-hegemon/#bookTabs=1
Vi kan også anbefale denne artikkelen, som forklarer forholdet mellom USA og Sveits som skatteparadis: https://taxjustice.no/artikkel/hvem-passer-pa-verdenspolitiet
Programledere: Jonas Veland og Ingrid Hjertaker
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Hvordan kan mannen til statsministeren skjule drøye 3600 aksjehandler fra offentligheten?
Videoversjon her
Aksjeskandalene som har preget nyhetsbildet de siste ukene har omfattet to sittende statsråder og en tidligere statsminister. Spesielt saken om Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes vekker mange spørsmål: Kunne informasjonen kommet før valget, og i så fall, hadde det påvirket valgresultater? Har det vært brudd på innsideregelverket? Rokker dette ved Solbergs posisjon som statsministerkandidat i 2025? Burde politikere og deres nærstående i det hele tatt få lov til å kjøpe enkeltaksjer?
I denne episoden av Pengeland tar vi et skritt tilbake og ser på systemet som ligger bak skandalene. For hvordan kan det ha seg slik at mannen til statsministeren har klart å skjule drøye 3600 aksjehandler fra offentligheten?
For å få svar på dette snakker vi med Sindre Granly Meldalen. Sindre er rådgiver i Norsk Presseforbund og har vært tett opp mot prosessene for å sikre bedre åpenhet i eierskap av selskaper. Sindre forteller om prosessen med å få på plass et løpende oppdatert aksjonærregister i Norge, og hvordan dette henger sammen med registeret for reelle rettighetshavere. Deretter ser vi nærmere på åpenhetskravene som allerede stilles til stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen, før vi til slutt ser til de lignende reglene i USA og innsideanklagene som er rettet mot flere av kongressmedlemmene.
Programledere: Jonas Veland og Ingrid Hjertaker
Lyd, video og musikk: Kristoffer Lislegaard -
Tax Justice Norge søker ny daglig leder: https://www.finn.no/job/management/ad.html?finnkode=308716234
Etter invasjonen av Ukraina rettet vestlige land tunge sanksjoner mot Russland, i håp om å sette en stopper for krigsmaskineriet. Men krigen fortsetter. Hvorfor har ikke sanksjonene hatt den ønskede effekten?
I dagens episode har vi med oss intet mindre enn to gjester! Aage Borchgrevink er rådgiver i Den norske Helsingforskomité, og er aktuell med boka “Krigsherren i Kreml”, som forteller historien om Putins vei til makten. Erlend Bollman Bjørtvedt fra CORISK er blant Norges mest erfarne rådgivere innen landrisiko, og har analysert hvordan selskaper unngår sanksjoner, slik at handel med Russland kan fortsette på ulovlig vis.
Forvent å lære hvordan tredjeland langs Russlands grense tillater selskaper å sno seg om sanksjoner, og dermed kanaliserer ulovlig handel av alt fra Gucci-vesker til våpen.
Denne episoden er del av prosjektet «Hvitvasking, skatteflukt, krumspring og korrupsjon i en digital verden – hvordan påvirkes finansmarkedene?» i samarbeid med Institutt for journalistikk (IJ) og finansiert av Finansmarkedsfondet.
Programledere: Peter Ringstad og Jonas Veland
Produksjon og musikk: Kristoffer Lislegaard -
De siste tiårene har vært en periode med enorm økonomisk vekst for Kina, og med denne veksten har det fulgt en stadig større innflytelse internasjonalt. Kina er altså blitt en økonomisk og politisk tungvekter – men hvordan opptrer de i denne rollen? Hvordan navigerer den nye supermakten en globalisert verden med skatteparadiser?
I denne episoden av Pengeland får vi besøk av Hans Jørgen Gåsemyr, som er seniorforsker hos NUPI. Hans Jørgen er Kina-ekspert, og har jobbet med en rekke temaer tilknyttet Kinas rolle i internasjonal økonomi og deres politiske og økonomiske interesser. I episoden forklarer Hans Jørgen om Kinas investeringer og utenlandske investeringer i Kina: Den massive økningen de siste årene, hvilke formål de har og hvordan de kanaliseres gjennom skatteparadis.
Skatteparadis er for Kina et tveegget sverd, da det på den ene siden kan brukes til investeringer og på den andre til å skjule korrupsjon. Det siste utgjør en utfordring for president Xi Jinping, som siden han kom til makten i 2013 har gjort det å slå ned på korrupsjon til en fanesak.
I denne episoden får du også høre om rollen til Hongkong og Singapore som skatteparadis, samt hvilke utfordringer som kommer med at en betydelig andel av det norske oljefondets portefølje er investert i Kina.
Lenke til Hans Jørgen Gåsemyrs publikasjoner m.m.: https://www.nupi.no/om-nupi/medarbeidere/forskere/hans-joergen-gaasemyr
Programledere: Peter Ringstad og Julie Brun Bjørkheim.
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard. -
Skatteparadiser har perfeksjonert kunsten å tilby tjenester som omgår lover og reguleringer i andre land. Mangelen på åpenhet om hvem som eier skallselskaper og truster, og hva som foregår der, har gjort skatteparadisene til et nyttig verktøy for alt fra skatteunndragelse til korrupsjon, hvitvasking og terrorfinansiering.
Krav om større åpenhet om eierskap i skatteparadis har derfor vært kjernen i myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoners arbeid mot disse skadelige aktivitetene – en kamp hvor det virket som åpenhetsforkjemperne stadig vant nye slag, og hvor større åpenhet ble presset gjennom i stadig flere land. Men i november i fjor snudde det.
For etter flere år med stadig fremgang med å få på plass offentlige registre over hvem som er faktiske eiere av et selskap kom det i fjor en dom fra EU-domstolen som beskrives som et enormt tilbakeslag i kampen for åpenhet.
I dagens episode av Pengeland snakker vi med Maira Martini som vil gi oss en dypere forståelse av denne problematikken. Hun leder arbeidet for åpenhetsløsninger i det globale sekreteriatet til Transparency International, og er blant de fremste ekspertene i Europa på sitt felt.
Programledere: Peter Ringstad og Julie Brun Bjørkheim.
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard. -
Uten forvarsel kollapset en bank i California, Silicon Valley Bank, og utløste frykt for at vi er på vei inn i en ny finanskrise. Kort tid etter havnet flere amerikanske banker i problemer, og Sveits’ nest største bank måtte reddes av myndighetene.
Bank-uroen viser det enorme dilemmaet sentralbanker nå står i. De må sette opp rentene for å hindre inflasjon, men ved å sette opp rentene kan de sette press på banker og utløse en ny finanskrise. Hva skapte bankuroen? Og hvordan håndterer sentralbankene dilemmaet?
Gjest for denne episoden av Pengeland er Pengeland-programleder-i-permisjon Ingrid Hjertaker, phd-stipendiat ved Høgskolen i Innlandet, som forsker på sentralbanker.
Programleder for episoden er Peter Ringstad og Julie Brun Bjørkheim.
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard. -
Danske skattemyndigheter ble tappet for over 12 milliarder kroner, i den såkalte utbytteskandalen. Hvordan kunne det skje? Og pågår det fortsatt?
I over et tiår forsøkte ansatte i det danske embetsverket å varsle om at staten ble svindlet – men for døve ører. Politikere ville ikke innføre strengere regler som gikk mot interessene til tunge næringslivsaktører. Resultatet ble en enorm skattesvindel, som har kostet danske skattebetalere minst 12 milliarder kroner.
Vi i Pengeland har snakket med Jesper Tynell – en dansk gravejournalist som var med på å avdekke det som har blitt kjent som utbytteskandalen. Han har nylig gitt ut en bok «Af hensyn til erhvervslivet – hvordan erhvervsinteresser forhindrede embedsmænd i at afværge udbytteskandalen». Boka viser hvordan utbytteskandalen var en varslet katastrofe, og svakhetene var velkjente for det danske embetsverket. Likevel ble ikke noe gjort for å stoppe svindlene. Og heller ikke i dag kan danske skattemyndigheter vite om de fortsatt svindles.
Programleder for episoden er Peter Ringstad, og Kristoffer Lislegaard var medprogramleder.
Gjest: Jesper Tynell fra Dansk Radio, med over Zoom fra København.
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard.
Foto: Ricky John Molloy.
Episodenoter
Link til boka Af hensyn til erhvervslivet: https://samfundslitteratur.dk/bog/af-hensyn-til-erhvervslivet -
Mange forbinder Sør-Afrika med en inspirerende historie om kampen mot apartheid, som fikk en lykkelig slutt idet Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk mottok fredsprisen i 1993.
Men historien stopper som kjent aldri. I denne episoden av Pengeland skal vi høre hvordan Sør-Afrika – under tidligere president Jacob Zuma – ble så gjennomsyret av korrupsjon at en myndighetsoppnevnt kommisjon omtalte landet som en kapret stat (captured state). Dette har fått katastrofale følger for landets utvikling.
Gjesten i denne episoden er Michael Marchant, leder for undersøkelser i den sør-afrikanske organisasjonen Open Secrets. Gjennom en serie artikler og rapporter har de avdekket hvordan Zuma og mektige eliter systematisk gikk til angrep på statlige institusjoner som kunne avsløre og stoppe deres korrupsjon.
Gjennom medieavsløringer og folkelig motstand ble presset på Zuma så stort at han ble tvunget til å gå av. Hva nå, for det en gang så håpefulle landet?
Episoden ble spilt inn 16. november.
Programledere: Peter Ringstad og Ingrid Hjertaker
Miks og musikk: Kristoffer Lislegaard
Episodenoter:
Hjemmesiden til Open Secrets: https://www.opensecrets.org.za/
Link til rapporten «Wanted: The State Capture Conspirators»:
https://www.opensecrets.org.za/wanted-the-conspirators/
Hjemmesiden til «The judicial commission of inquiry into allegations of state capture, corruption and fraud in the public sector»
https://www.statecapture.org.za - Mostrar más