Episodios
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/
In deze Social Challenge aflevering een interview met Joeri Oltheten. Joeri is een maatschappelijk ondernemer die verhalen tot leven brengt en zich in zet voor een inclusieve, culturele toekomst op Curaçao en daarbuiten.
Met zijn werk op Curaçao zet hij de kracht van verhalen en cultuur in, om gemeenschappen te versterken en mensen met elkaar te verbinden.
In zijn visie is Curaçao niet zomaar een eiland, maar “de wereld op een eiland”, een samensmelting van culturen. Een plek die als geen ander de diversiteit en creativiteit van de wereld weerspiegelt.
Met initiatieven zoals Wintertuin Curaçao, Kura di Kuenta, en 100 Opheto verzamelt Joeri persoonlijke verhalen van mensen, om culturele identiteit te bewaren en jongeren te inspireren. Hij gelooft dat verandering niet komt van één leider, maar van samenwerking en platforms waarin iedereen zijn verhaal en bijdrage kan leveren.
Joeri’s aanpak benadrukt het belang van een lokaal perspectief: oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken moeten aansluiten bij de eigen cultuur en context. Innovatie ontstaat voor hem door open te staan voor nieuwe ervaringen, zelfs als je daar niet meteen voor gekwalificeerd lijkt.
Door collectieve inzet en eerbied voor lokale waarden bouwt Joeri aan een inclusieve toekomst, waarin geschiedenis en samenwerking centraal staan. Zijn werk laat zien dat je, door aandacht te geven aan verhalen en samenhang, de wereld een stukje mooier kunt maken.
Benieuwd hoe een eiland de wereld kan weerspiegelen? Of hoe een persoonlijke reis leidt tot maatschappelijke impact? Luister mee, en laat je inspireren om anders naar cultuur, identiteit en onze samenleving te kijken.
Wil je meer weten over Wintertuin Curaçao kijk hier: https://wintertuin.nl/productie/wintertuin-curacao/
Wist je dat Wintertuin ook in Nederland actief is? Neem eens een kijkje op hun site: https://wintertuin.nl/
Het project Kurá di Kuenta oftewel verhalenhuis is een project van Wintertuin Curaçao in samenwerking met Stichting Birgen di Rosario en Universiteit van Curaçao. Vijf maanden lang hebben tien bewoners en cliënten van Stichting Birgen di Rosario hun eigen geschiedenis opgeschreven. Zij hebben zelf hun teksten geschreven en geredigeerd onder leiding van de schrijver Nifa Ansano. De meest in het oog springende teksten zijn in boekvorm verzameld en verkrijgbaar in verschillende talen. In oktober 2024 is er een vervolg editie geweest van Kurá di Kuenta in de wijk Otrobanda. Voor meer nieuws hierover zie de facebook pagina van Wintertuin Curaçao.
Ben je nieuwsgierig naar de 100 objecten die verzameld zijn en de verhalen die hierbij horen neem dan een kijkje op deze pagina: https://100opheto.org/ en misschien ontdek je een link met je eigen geschiedenis!
In deze podcast hoor je een fragment uit de rap van Joeri alias Pharoa. Wil je de hele rap van Joeri beluisteren check: https://www.youtube.com/watch?v=gD1joEER5lM
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/
In deze Social Challenge aflevering een interview met Amber Boot. Amber is een jonge gedreven basisarts die altijd op zoek is naar verbinding én menselijk contact in haar werk.
Tijdens haar studie en praktijkervaring krijgt Amber unieke inzichten in de manier waarop de gezondheidszorg in Nederland wordt vormgegeven. Deze inzichten leidden niet alleen tot vragen, maar bij haar ook tot de behoefte om verder onderzoek te doen en haar bevindingen op een bredere schaal te delen. Om dit te bereiken, bundelt ze haar krachten met drie andere co- assistenten en maken zij een documentaire over de gezondheidszorg in Nederland. Ze zamelen geld in door middel van Crowdfunding en al snel hebben ze hun financiering rond om de documentaire te maken: De Zorg van Morgen.
De documentaire behandelt de uitdagingen waar de gezondheidssector momenteel mee wordt geconfronteerd.
🩺 Mensen die alsmaar ouder worden én ook meer chronisch ziek zijn?
🩺 Het enorme personeelstekort binnen de zorg?
🩺 Door de huidige opzet van het zorgsysteem en de toename van het aantal ouderen is het straks nodig dat 1 op de 3 mensen in de zorg moet werken?
🩺 De mensen die werkzaam zijn in de zorg, staan onder enorme druk en de vraag is hoe blijven zij gezond?
🩺 Hoe kan onder deze omstandigheden de zorg menselijk blijven en hoe werken we toe naar de Zorg van Morgen?
Je hoort de zoektocht van Amber naar wat er wel mogelijk is in de zorg en ook hoe de documentaire het gesprek over transitie in de zorg op gang brengt. Daarnaast geeft deze aflevering je inzichten in de wereld van de gezondheidszorg vanuit het perspectief van een jonge medische professional.
Benieuwd wanneer de documentaire online komt? Volg Amber en de anderen via LinkedIn Zorg van Morgen via deze link: https://www.linkedin.com/company/zorgvanmorgendocumentaire/
Of volg ze op Instagram via de link: https://www.instagram.com/zorg.van.morgen/
-
¿Faltan episodios?
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/
In deze Social Challenge aflevering een interview met Juan Carlo Goilo. Hij is een multi talent geboren op Curaçao. Hij is een antropoloog die met een zekere flexibele bril naar de werkelijkheid kijkt en probeert te achterhalen wat er werkt en wat niet werkt in de relaties tussen mensen en systemen.
Hij werkt bij de Gemeente Amsterdam aan innovatie. Is een bruggenbouwer, een spoken Word artist, filmmaker, wereldverbeteraar en noem maar op. In alles wat hij doet wil hij impact maken en heeft hij een grote behoefte om van de wereld een betere plek te maken voor de mensen nu, maar ook voor zijn kinderen en de kinderen van zijn kinderen.
Je hoort hoe zijn liefde voor woorden, verzet en verandering ontstaat in de tijd dat hij als punker met gebleached haar in een band speelt samen met zijn broer en goede vriend Fernando.
Juan Carlos laat je in deze aflevering de grenzen aan onze economische groei ontdekken. Je leert over planetaire grenzen en hoe verstoringen daarvan onze veiligheid beïnvloeden. Ook hoor je hoe we een economie kunnen opbouwen die voldoet aan de behoeften van iedereen en tegelijkertijd de grenzen van onze planeet respecteert, de doughnut economie.
Je verkent de circulaire economie en hoort hoe een stad als Amsterdam en een eiland als Curaçao werken aan het veranderen van hun economie om duurzaamheid en circulariteit te bevorderen. Je hoort de rol van de overheid in beide en de mogelijkheid van publiek private samenwerkingen. Ook neemt Juan Carlos je mee in hoe kunst en de publieke sector verbonden zijn en je hoort hoe kunst nieuwe ideeën brengt en kan zorgen voor meer cohesie in de samenleving. Daarnaast vertelt hij je ook hoe het nemen van een breder perspectief en het denken in systemen kan bijdragen aan het vinden van oplossingen voor complexe problemen.
Juan Carlos droomt groots en roept jou op om dit ook te doen zodat ook jij meer impact kunt hebben EN kunt bijdragen aan een duurzame toekomst binnen de grenzen van onze planeet!
Hier vind je alles over Juan Carlos: https://nl.linkedin.com/in/juan-carlos-goilo-96874ba en kun je je ook aanmelden bij de denktank over circulaire economie.
Ben je nieuwsgierig naar zijn nieuwe korte film Laman check dan zijn Instagram account https://www.instagram.com/soulragnow/ met de laatste informatie waar je deze prachtige korte film binnenkort kunt bewonderen. Laman wordt in ieder geval vertoond op:
Indie Short Fest: https://indieshortfest.comShortcutz Fest Amsterdam: https://www.shortcutzamsterdam.com/Nijmegen: https://www.lux-nijmegen.nl/film/go-short/Je kunt nu wel alvast de trailer hier bekijken: https://filmfreeway.com/Laman
Ben je nieuwsgierig naar een van zijn spoken Word bijdragen check deze link: https://www.youtube.com/watch?v=noDRTb5xjKA
Meer informatie over de Doughnut Economy vind je via onderstaande link: https://www.kateraworth.com/doughnut/
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/
In deze Social Challenge aflevering een interview met Herman van Bergen. Herman is een eigenzinnige en kritische Kunstenaar of maker zoals hij zichzelf liever noemt. Hij is opgegroeid in Nijmegen waar hij van jongs af aan te maken krijgt met astmatische bronchitis. Je hoort hoe hij dankzij deze ziekte zijn talent kan ontwikkelen en wat voor rol zieke speelt in zijn artistieke leven.
In Nederland ontmoet hij zijn vrouw Desi en samen vertrekken zij naar Curaçao waar Herman door wandelingen de Sumpinas, oftewel doornen ontdekt. Je hoort hoe deze gehate doornen veranderen tot zijn Cathedral of Thorns; oftewel Kathedraal van Doornen. Een enorm labyrint van doornen ter ere van Moeder Natuur en de Vrije Geest. Onlangs heeft hij voor dit prachtige meesterwerk de prestigieuze 2022 Innovator in Arts award van de International Sculpture Center (ISC) in New York mogen ontvangen.
Je hoort hoe dit enorme bouwwerk van 10 meter hoog en met een oppervlakte van meer dan 400 m2 is gebouwd en hoe Herman de community hierbij betrekt. Ook hoor je hoe de kathedraal uitdrukking geeft aan het vermogen van de mensheid om te veranderen, te delen en samen te werken.
In deze aflevering neemt Herman je mee in het belang van kunst en creativiteit om innovatie aan te jagen in onze samenleving. En wat zijn uitspraak: ‘Het goud van de verbeelding verandert in het lood van de realiteit’ betekent?
Daarnaast hoor je waarom jij ook je bewustzijn moet verhogen, juist nu in deze tijd en waarom uitproberen en volhouden zo belangrijk is om tot verandering te komen.
Hier vind je alles over het meesterwerk van Herman the Cathedral of thorns: https://cathedralofthorns.com
Wil je Herman en zijn mensen steunen in zijn prachtige werk, dan kun je hier een donatie doen. Alvast super bedankt: https://cathedralofthorns.com/fundraising/
Meer weten over het werk van Herman neem eens een kijkje op deze site: https://curacao-art.com/team/bergen-herman-van/
En ben je nieuwsgierig naar de award die Herman onlangs in New York in ontvangst heeft mogen nemen, check deze link: https://curacao.nu/herman-van-bergen-wint-prestigeuse-prijs-in-new-york/
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/
In deze Social Challenge aflevering een interview met Yolanda Wiel. Zij is een vrolijke, kleurrijke en optimistische vrouw die ook wel de Queen of Kindness wordt genoemd.
Yolanda is geboren op Curaçao en opgegroeid in verschillende landen. Je hoort hoe haar jeugd haar gevormd heeft en waarom zij niet in haar bitterheid blijft marineren. Ook hoor je wat voor impact kleine briefjes hebben in haar en andermans leven. En hoe lief zijn voor iemand je hersenen op een andere manier laten werken, dat is gewoon magic aldus Yolanda.
Samen met Kolektivo speelt zij een rol in het opzetten van een regeneratieve economie op Curaçao. Zij willen de bevolking de kans geven om hun eigen wensen voor de samenleving mogelijk te maken. Kolektivo geeft grands of donaties aan mensen die projecten organiseren voor de gemeenschap op Curacao. Dit zijn projecten die iets goeds willen doen voor de gemeenschap. Door hierbij gebruik te maken van een digitale munt wordt de weg naar welvaart makkelijker en toegankelijker voor iedereen.
Yolanda vertelt dat het wereldwijde besef in de samenleving groeit, dat we ZELF dingen in beweging kunnen zetten en veranderen. Dat we ons leven kunnen organiseren op een manier die wij willen en belangrijk vinden en niet afhankelijk hoeven te zijn van instituten of overheden.
Je hoort hoe van haar hoe de jongere generatie omgaat met uitdagingen van deze tijd. Hoe zij veel meer denken in mogelijkheden dan in obstakels en in manieren om dingen voor elkaar te krijgen en partijen bij elkaar weten te brengen.
In alles hoor je hoe belangrijk het is om goed te zijn voor de omgeving in alles wat je doet. Hoe Jolanda dat doet hoor je in deze aflevering. Maar ook dat het niet uitmaakt wie of wat je bent of wat je hebt of niet hebt. Je kunt altijd iets doen!!!!
Wil je meer weten over het mooie werk dat Kolektivo verricht check: www.kolektivo.cw
Ben je nieuwsgierig naar Spread the Love kijk dan even hier: http://www.spreadthelovecuracao.com
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/
In deze Social Challenge aflevering een interview met Berber van Beek. Deze nieuwsgierige fotografe wil al op 4-jarige leeftijd dingen anders doen. Een realistische realist noemt ze zichzelf. Met haar camera laat ze je dingen zien die anders ongezien blijven. Haar motto: seeing is believing!
Samen met een vriendin start zij de Green Hidden Movement. En zoals de naam het zegt is het een beweging die meer bewustwording wil creëren over lokaal voedsel op Curaçao. Er zijn prachtige boeren die gezond en lokaal voedsel produceren op het eiland. Iedere maand zet zij een van deze boeren in de schijnwerpers. Je leest hun verhaal, waarom zij boer geworden zijn en wat hen drijft in dit mooie vak. Daarnaast kun je er heerlijke gerechten vinden, interessante blogs lezen, restaurants zoeken die lokale gerechten op de kaart hebben en nog veel meer. Alles met als doel: bewustwording creëren en meer lokale producten kopen als je in de winkel staat. Omdat het gezonder is dan al het voedsel dat geïmporteerd moet worden op Curaçao en je op deze manier de lokale boeren steunt en zodoende het eiland minder kwetsbaar wordt.
Berber laat zien wat het betekent om vol te houden en niet op te geven. Vandaag niet, morgen niet, nooit niet. Er is altijd een manier om dat te doen wat jij nodig acht!
Wil je meer over the Hidden Green Movement lezen check: https://thehiddengreenmovement.com
Meer informatie over Berber en haar andere waardevolle projecten vind je hier: https://www.studiorootz.com
-
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe Social Challenge afleveringen en ander inspiratie voer? https://thenewpublic.nl/contact/.
In deze Social Challenge aflevering is Kurt Schoop te gast. Kurt Schoop is een enthousiaste, creatieve community builder en heeft een grote liefde voor Curaçao.
Hij heeft verschillende mooie initiatieven opgezet in Nederland en Curaçao. Hij heeft een grote droom namelijk de wijk Seri Otrabando ontwikkelen tot een veilige en aantrekkelijke wijk voor iedereen.
Samen met twee vrienden gaan ze aan de slag en beginnen met het organiseren van een feestje in de buurt. Dat feestje heet Kaya Kaya. En zoals gebruikelijk is op Curaçao, zorg je er dan voor dat je huis er spik en span uitziet. Maar hoe doe je dat in een buurt waar mensen liever niet komen? Je hoort hoe Kurt samen met zijn vrienden een beweging in gang krijgt en wat dit teweeg brengt. Maar ook wat voor impact kunst en cultuur hierin hebben en waarom geld nooit een issue is.
Zijn motto: leave it better behind klinkt in alles door!
Wil je meer weten over Kurt Schoop check dan even zijn site over Kaya Kaya: https://www.kayakayafestival.com/meet-the-team
En hier vind je een mooie samenvatting van de laatste Kaya Kaya: https://youtu.be/OFhnJ_xjPPc
Naast Kaya Kaya is Kurt met zijn twee vrienden Bario Hotel gestart. Ook hier maken zij de buurt onderdeel van hun hotel. Meer dan 50% van de medewerkers zijn jongeren uit de buurt. Zij worden opgeleid tot uitstekende servicegerichte medewerkers. In het hotel ervaar je Curaçao, zijn muziek, zijn eten en dushi mensen. Alles wat ze doen is gericht op het verheffen van de wijk Ser'i Otrobanda en Curaçao in zijn geheel. Meer over Bario Hotel vind je hier: https://www.bariohotel.com/nl/ons-verhaal/
De transformatie die Kurt persoonlijk heeft doorgemaakt dankt hij voor een deel aan zijn deelname aan de Oasis Game. Benieuwd wat dit is check dan de volgende link: https://institutoelos.org/?lang=en
-
In deze introductie aflevering van mijn nieuwe maandelijkse podcast the Social Challenge hoor je wie ik ben en waarom ik deze podcast maak. Ook hoor je wat mijn intenties zijn met de podcast. Ik hoop je te inspireren en veel luisterplezier!
-
In deze trailer neem ik je mee in het wie, wat en waarom ik deze podcast start. En waarom er zo hard beweging nodig is binnen het publiek domein. Daarnaast hoor jij hoe je als professional binnen het publiek domein zelf beweging kunt creëren in jouw werk. Welkom bij the Social Challenge podcast!