Episodios
-
I det här fjärde avsnittet pratar vi om de olika förutsättningarna vi människor får beroende på vårt hörsel. Ojämlik hälsa och olika förutsättningar för tillträde till samhället är ämne för denna avsnitt. Frågorna vi diskuterar är bland annat: Är tillgången till vård lika för alla? Vad betyder att ett samtal går via en tredje part eller via sms? Hur mycket vet den hörande världen om alternativ telefoni, telefon lösningar för döva och hörselskadade? Och kan den här enorma okunskapen påverka vardagen för döva och hörselskadade?
Gästen i det här avsnittet är Isabel Engwall, kommunikatör och Sveriges första döva nämndeman i en domstol. Den som håller i podden är Anders Mildner. Podden finns textad och teckenspråkstolkad på vår YouTube-kanal “Tmeetingchannel”.
-
I den här podden räknar vi upp de fem största bristerna för lika kommunikation för alla. I avsnitt nummer tre pratar vi om tekniken som inte används. Gästerna är Marie Valfredsson, verksamhetsutvecklare i Kinda kommun och Fredrik Forsberg VD för Lidol och expert på kommunikationsteknik för döva och personer med hörselnedsättning. Marie delar med sig erfarenheter av ett spännande projekt – “Enkelt och tryggt hemma” som nu ska övergå från projektform till arbetsmetod och där man genom en superutrustad visningslägenhet skapar en bro mellan teknik och medborgare genom en bred samverkan. Här stöttar kommunen sina medborgare i den digitala djungeln. Vi frågar oss hur fungerar tekniken egentligen för döva och hörselskadade i krigets Ukraina och hur sprider vi kunskap och delar erfarenheter om den teknik som finns idag på marknaden?
-
¿Faltan episodios?
-
I det här avsnittet diskuteras kopplingen mellan hjärna och hörsel och varför det är viktigt att träna sin hjärna. Vi lär oss vad lyssningsansträngning betyder för något, och vilka metoder det finns för att minska på ansträngningen när vi kommunicerar med varandra. Avsnittets gäst är Åsa Skagerstrand, audionom och forskare vid Audiologiskt forskningscentrum på Universitetssjukhuset i Örebro. Åsa pratar mer om sin forskning och sitt arbete med förslaget att optimera förutsättningarna för likvärdig kommunikation och delaktighet.
På vår Youtube-kanal Tmeetingchannel finns podden textad och teckenspråkstolkad.
-
Det här avsnittet handlar om den allmänna okunskapen och om den hörselproblematik som finns i samhället. Gästerna i det här avsnittet är Peter Gustavsson och Gunilla Karlsson. Peter är egenföretagare och berättar om sina erfarenheter som gravt hörselskadad. Gunilla arbetar som välfärdsingenjör och senior tillgänglighetsexpert, men pratar även om hur det är att leva som CODA (Child of Deaf adults). Den som håller i podden är Anders Mildner. Podden finns textad och teckenspråkstolkad här: https://youtu.be/7NbpcUUEI-g
-
T-Meetings podd "Tillgänglig kommunikation för alla" .Vi kommer att prata om årets två hetaste begrepp tillgänglighet och kommunikation. Hur fungerar det i nuläget och vad krävs för att kommunikationen ska bli tillgänglig för alla? Hur kommunikationen med omvärlden sker om man är döv, dövblind eller om man lider av hörselnedsättning eller hörselskada? T-Meeting gör debut i podd-världen med Anders Mildner, podd veteranen som är bl.a. aktiv i Samtidspodden. I denna podd kommer han att hålla i diskussioner tillsammans med några riktigt grymma gäster, med fokus på den problematik som finns idag men även potentiella lösningar.Avsnitten kommer att finnas där poddar finns men även på vår Youtube-kanal och webbsidan där avsnitten kommer att vara textade och teckenspråkstolkade.