Episodios
-
De theatervoorstelling A Seat at the Table is een ontroerend, confronterend en humoristisch portret over racisme in ons land.
Merel Metzing, Politie Nederland en Saman Amini, artistiek directeur van Black Sheep Can Fly en maker van A Seat at the Table, gaan dieper in op hun jarenlange samenwerking rondom de voorstelling die door heel Nederland voor de politie wordt gespeeld, inclusief nagesprekken, en inmiddels door ruim 8000 politiemannen- en vrouwen is gezien.
Merel is Adviseur Diversiteit, Inclusie & Gelijkwaardigheid en projectleider van het project rondom A Seat at the Table, dat vanuit de samenwerking tussen de Politie en Black Sheep Can Fly in 2023 is gestart.
Een aflevering over het belang van het tot stand brengen van ontmoetingen, elkaar horen en zien, je gezien en gehoord voelen, en het ijs te breken voor moeilijk bespreekbare onderwerpen.
“De kracht van deze voorstelling zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren.” NRC ★★★★★
Theatermakers Saman Amini en Nima Mohaghegh maakten A Seat at the Table samen met acteurs en mede-makers Werner Kolf, Yannick Jozefzoon, Ward Kerremans en Arie de Mol. Zij verwerkten hun pijnlijke ervaringen die te maken hebben met racisme in de voorstelling. Ervaringen soms zo absurd, dat het lachwekkend wordt.
Credits:
Audio en videofragmenten A Seat at the Table: The FilmFactory -
In deze nieuwe aflevering van Tussen Kunst en Misdaad zijn te gast: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam en Floris van Delft, artistiek directeur van theatergezelschap WAT WE DOEN.
Floris van Delft maakte samen met hiphop artiest Winne de voorstelling Angry Young Men, vlijmscherp theater met hiphop over leven aan de ‘onderkant’ van de samenleving.
In een spannende combinatie van rap en theater voeren twee jongens een aangrijpend gesprek met hun moeders. De ene jongen zit vast. De ander is dood. Samen proberen ze uit te vinden of hun levens anders hadden kunnen lopen.
Angry Young Men gaat over de veiligheid van de samenleving versus de moeite die de samenleving moet doen om jongeren in veiligheid te laten opgroeien. In 2022 hielp burgemeester Halsema de voorstelling naar Amsterdam te halen.
Burgemeester Halsema en van Delft gaan dieper in op de verbindende werking van de voorstelling voor zowel de makers, de betrokken jongeren, als het gevarieerde publiek.
Welke oplossingen zijn er te vinden in de wereld van kunst en cultuur voor de maatschappelijke vraagstukken en grote dilemma’s van deze tijd? En hoe zorg je als overheid voor een gezonde inbedding van sociaal geëngageerde projecten?
-
¿Faltan episodios?
-
Documentairemaakster Nirit Peled maakte de documentaire ‘Moeders’. De documentaire gaat over de ervaringen van vier moeders met zonen in de Amsterdamse aanpak Top400. Ze koos een bijzondere vorm: ze nam de interviews met de moeders op en liet ze later door actrices lip sync naspreken.
Nirit gaat in gesprek met Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit bij de Hogeschool Leiden. Jan Dirk is socioloog en criminoloog en doet onderzoek naar groepsdynamiek en (jeugd)criminaliteit, straatcultuur en de effecten van sociale achterstand (o.a. door armoede, migratie en gebrek aan inclusie).
Een gesprek over de aanpak en de complexiteit van integrale samenwerking, wat er anders of beter kan, en de impact hiervan op het gezinsleven.
Wat is de Top400?
In 2015 startte de aanpak Top400 (sinds november 2023: Veilig Alternatief) gericht op jongeren over wie zorgen bestaan dat zij zonder ingrijpen afglijden in de criminaliteit. Integrale samenwerking tussen de netwerkpartners uit de werelden van veiligheid, zorg en het sociaal domein klinkt hierbij logisch, maar is in de praktijk niet vanzelfsprekend.
In de aanpak wordt integrale en persoonsgerichte regie geboden aan jongeren van 12 tot en met 23 jaar die al meermaals door de politie zijn aangehouden als verdachte van een misdrijf, en bij wie bovendien meerdere zorgelijke signalen zichtbaar zijn. Bij de regie is oog voor perspectiefverbetering, voor het gezin en diens leefomgeving.
Bekijk hier de documentaire:
https://www.2doc.nl/documentaires/2022/11/moeders.html
-
Will Falize groeide op als zoon van de beruchte Venlose hasjhandelaar Jan ‘de Pinda’ Falize die in de jaren 80 en 90 furore maakte en jarenlang ongrijpbaar was voor de politie. Will was de troonopvolger en neemt je mee in de wereld van hasjhandel, rijkdom en geweld en laat hij zien wat het opgroeien in deze wereld voor impact heeft gehad op zijn leven en zijn familie.
In deze aflevering van ‘Tussen Kunst en Misdaad’ gaan Will Falize, maker van de documentaireserie ‘Mijn vader de Hasjkoning’ en Jamale Boukhetamme, coach en ontwikkelaar bij Incluzio Sociale Basis Venlo in gesprek over de documentaire.
Will en Jamale bespreken o.m. de impact van rolmodellen en hoe het delen van een persoonlijk verhaal kan worden ingezet om een positief effect te hebben op kwetsbare groepen jongeren en de keuzes die zij maken.
-
In de derde aflevering van Tussen Kunst en Misdaad neemt storyteller en mede-maker van de theatervoorstelling 'My name before Naomi' je mee in haar persoonlijke verhaal over hoe zij als slachtoffer van Mensenhandel terecht kwam in Nederland. Met Alex Ransdorp - Operationeel Expert, 1e lijn Forensische Opsporing - die 12 jaar werkzaam was als Tactisch Rechercheur Mensenhandel, en als spreker deelnam aan de nagesprekken van de voorstelling, bespreekt zij de complexiteit van Mensenhandel in Nederland, slachtofferhulp en de ambtelijke procedures waar slachtoffers mee te maken kunnen krijgen.
Wat was de helende werking van het maken van de voorstelling voor Naomi? Heeft het bijgedragen aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning? En wat voor een effect had het zien van de voorstelling op Alex en op zijn werk in de aanpak van Mensenhandel?
De theatervoorstelling 'My name before Naomi' is een voorstelling van THEATER DEGASTEN /Frascati Producties / ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
Wil je meer informatie over de voorstelling kijk dan hier: https://www.frascatitheater.nl/en/agenda/295/degasten-frascati-producties-arq-nationaal-psychotrauma-centrum/my-name-before-naomi
En wil je de voorstelling zien? Dat kan! Bekijk de registratie van de voorstelling via: https://vimeo.com/919523478?share=copy
Deze videoregistratie wordt beschikbaar gesteld door THEATER DEGASTEN. -
In de tweede aflevering van 'Tussen Kunst en Misdaad' duiken we in het opmerkelijke verhaal van de grootste fraudezaak in Nederland: De zaak Schaap.
Mattias Schut, regisseur en producent van de documentaireserie 'De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat', en Joost van Onna, criminoloog en adviseur bij het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie), bespreken fraude op het hoogste niveau.
Wat zou er zich hebben afgespeeld in de psyche van Frank Oranje, de notaris van het Rijk die jarenlang fraude pleegde en bekend stond als 'Mr. Integrity'? En hoe voorkom je als overheid dat je het slachtoffer wordt van een externe leverancier?
De 4-delige documentaireserie 'De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat' staat in de top 3 van best bekeken documentaires van 2023 en is te streamen via @npo_start.
Audio en videofragmenten 'De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat': CCCP
-
Hoofdofficier van justitie René de Beukelaer en Ashar Medina over MOCRO MAFFIA
In de eerste aflevering van de podcast ‘Tussen Kunst & Misdaad’ gaan hoofdofficier van justitie Amsterdam - René de Beukelaer en scenarioschrijver en creative producer van de dramaserie MOCRO MAFFIA – Ashar Medina in gesprek over het fictionaliseren van de werkelijkheid in de kunsten en het effect ervan. Welke rol kan een serie als MOCRO MAFFIA spelen in de wereld van justitie en als brugfunctie dienen voor een maatschappelijke dialoog?
Gepresenteerd door theatermaker Sheralynn Adriaansz en filmmaker Julius Ponten. De eerste aflevering is vanaf 31 januari beschikbaar via alle bekende platforms. Om de paar weken verschijnen één voor één de overige vijf afleveringen.
Volg Tussen Kunst en Misdaad en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen.
Credits:
Redactie: Julius Ponten, Sheralynn Adriaansz, Floris van Delft, Insha Klinkenberg, Job van Beekhoven
Presentatie: Sheralynn Adriaansz en Julius Ponten
Productie: Insha Klinkenberg
Muziek: Jacob van de Water
Opname en edit: Trenchcoat Film
Vormgeving: Undog
Marketing en communicatie: Špela Semion, Marisa Santos Da Cruz en Sanne van Meeteren
Zakelijk leiding: Aziza Sbiti
Audio en videofragmenten Mocro Maffia - de serie: Videoland
Tussen Kunst en Misdaad wordt mogelijk gemaakt door RIEC Amsterdam-Amstelland
De makers van de podcast – WAT WE DOEN, RIEC Amsterdam-Amstelland, POMPSTATION en Sheralynn Adriaansz – geloven in de impact van kunst en cultuur op de complexe uitdagingen van onze samenleving.
-
In de 6-delige podcastserie Tussen Kunst en Misdaad gaan misdaadbestrijders het gesprek aan met kunstenaars en makers over hoe een voorstelling, film of kunstwerk mee kan helpen een brug te slaan tussen de burger en de overheid. Theatermaker Sheralynn Adriaansz en filmmaker Julius Ponten leiden deze interessante gesprekken.
De makers van de podcast - theatergezelschap WAT WE DOEN, RIEC Amsterdam-Amstelland, productiehuis Pompstation en theatermaker Sheralynn Adriaansz - geloven in de impact van kunst en cultuur op de complexe uitdagingen van onze samenleving.
Vanaf 31 januari 2024 en is de podcast te beluisteren via alle bekende podcast kanalen en/of te zien op YouTube. Meer info op: https://watwedoen.nl/project/podcasts...
Credits
Redactie: Julius Ponten, Sheralynn Adriaansz, Floris van Delft, Insha Klinkenberg, Job van Beekhoven
Presentatie: Sheralynn Adriaansz en Julius Ponten
Productie: Insha Klinkenberg
Muziek: Jacob van de Water
Opname en edit: Trenchcoat Film
Vormgeving: Undog
Marketing en communicatie: Špela Semion, Marisa Santos Da Cruz en Sanne van Meeteren Zakelijk leiding: Aziza Sbiti