Episodios
-
Är du trött och deppig tar du sämre hand om din diabetes. Anna berättar om hur hennes motivation att sköta sina sockervärden påverkas av livsfaktorer och känslor. Och vår expert ger handfasta råd om hur det psykiska måendet kan stärkas för dig som lever med typ 2-diabetes.
-
Diabetes ökar risken för njursjukdom och problemen kan komma utan att det märks. Hör expertens råd om vad du kan göra för att undvika att drabbas av de farliga följderna. Och ta del av de gripande patientberättelserna.
-
¿Faltan episodios?
-
Få tips om hur du planerar resan på bästa sätt så att du tryggt kan åka iväg även om du har diabetes. Du får råd om alltifrån försäkringar och läkarintyg till packning och vilken mat du ska välja på tågstationen eller macken.
-
Hör berättelser om människor vars liv tagit olika vägar beroende på hur mycket de förstått om sin diabetes. Få tips om hur sjukdomen kan förklaras på ett lättförståeligt sätt och hör om varför information utan krångliga ord kan rädda liv.
-
Kan man dricka en drink när man har diabetes? Och går det att bli botad från sjukdomen? Ja, vad stämmer om allt som sägs egentligen? Typ2poddens diabetesexpert bekräftar och dementerar olika påståenden om diabetes.
-
Få tips och råd om sådant som kan vara bra att tänka på när du som har diabetes blir bortbjuden på festligheter och ska dricka alkohol. Dessutom ger en vinnare i teveprogrammet Årets Mästerkock tips på en middag som passar bra just vid typ2-diabetes så att du kan få inspiration när du själv är värd för en bjudning.
-
Ta makten över din behandlingsplan. Vi reder ut vad som menas med personcentrerad vård och förklarar hur det kommer sig att du mår bättre med diabetes om du själv skrivit vilka mål du vill uppnå.
-
Bengt Löfvenberg brukade förr äta onyttigt och oregelbundet. Men så bestämde han sig för att ta sin diabetes på allvar och lyckades med det som är så svårt – att byta matvanor. Hör hur han gick till väga och ta del av diabetesexpertens råd kring vad som krävs för att lyckas med Bengts bravader.
-
Kristin Björnsdotter har nyligen fått en efterlängtad liten dotter men väntabarntiden kantades av besvär och extrakontroller eftersom Kristin fick graviditetsdiabetes. Kristin berättar om sina upplevelser och vår expert reder ut vad som händer med sjukdomen efter förlossningen.
-
Han har fått kändisar och Biggest Loser- deltagare att bli värsta träningsfantasterna och fokuserar nu på att uppmuntra personer med diabetes att röra på sig mer. I Typ2podden ger Mårten Nylén sina bästa tips och bemöter argumenten från de mest svårflörtade träningsskeptikerna.
-
Att umgås med personer som är i samma sits som en själv kan ge samhörighet och stöd. Per och Petra ser fördelen med att vara med i en förening. Och komikern Anna-Lena Brundin menar att man kan bli stärkt av humor, hon har valt att skoja om sin typ 2-diabetes.
-
Hur påverkas du som har typ 2-diabetes av att stressa och sova dåligt? Och varför är det vanligt att de som har med diabetes också blir deprimerade? De frågorna besvarar diabetesexperten och vägleder även om hur de psykiska problemen kan hanteras och botas.
-
Magnus Sandman är 55 år och det är full rulle i hans liv, både på jobbet och privat. Han har nyligen fått veta att har typ 2-diabetes och kämpar med att sluta röka men överlag tar han diagnosen med ro. Hur ska han hitta balansen mellan att å ena sidan fortsätta leva ett glatt och bekymmersfritt liv och å andra sidan ta in allvaret i den kroniska sjukdomen?
-
Björn tycker det är ensamt och har fått hjälp av grannen för att få tag i insulinsprutor och Marjaana våndas över att inte få krama om sina barnbarn. Hör hur de tacklar vardagen med typ 2-diabetes under rådande pandemi. Även föreningslivet kan ge stöd och tips i svåra tider trots att det sker på distans. Ordföranden för Storstockholms Diabetesförening Anders Ekholm gästar Typ2poddens coronaspecial.
-
Marjaana Ruotsaari blev nedstämd när hon fick typ 2-diabetes, hon orkade inte bry sig och medicinerna rörde hon inte ens. Det såg ut att kunna gå riktigt illa. Hör hennes gripande historia. Diabetesexperten resonerar kring vad som påverkar viljan att följa vårdens råd och rekommendationer.
-
Roger Grönroos var tidigare en stillasittande man som vantrivdes på gym. Men han hittade motivationen till att bättra på sitt flås och idag är han en stammis i träningshallen. Poddens expert förklarar varför fysisk aktivitet är toppen vid diabetes och Roger berättar vad som är så kul med spinning.
-
Vad är egentligen bra diabetesvård? Och hur vet du om du verkligen får den hjälpen från din diabetesmottagning? Typ2poddens expert ger svaren på de frågorna och tipsar även om vad du ska göra om du upptäcker att det är något i din vård som du saknar.
-
Sigrid Lindgrens make har typ 2-diabetes och sjukdomen påverkar även Sigrid. Hon tar ett stort ansvar för hans hälsa. Hör hur det kan vara att leva sida vid sida med en person som har typ 2-diabetes och ta del av expertens råd om hur man är ett bra stöd som anhörig.
-
Ann Engström har typ 2-diabetes och har även drabbats av hjärtinfarkt. Det är hon tyvärr inte ensam om. Hör Anns berättelse och expertens svar på hur och varför diabetes är en hjärtfråga och vad som kan göras för att minska risken att drabbas av problem med hjärtat och blodkärlen.
-
Ullis försökte gå ner i vikt men suget efter snabbmat kom alltid tillbaka. När hon fick diabetes bestämde hon sig att göra en viktoperation. Diabetesexperten förklarar hur fetma och diabetes hänger ihop och ger råd till den som vill minska på midjemåttet.
- Mostrar más