Episodios

  • Velkommen til Vakkert Arbeid, en podcast-serie hvor jeg, Marte Vold, snakker med filmskapere om hvordan de arbeider, tenker og tviler i sitt virke. Jeg prøver å få svar på spørsmål jeg selv lurer på som filmskaper; hvor finnes det som gir filmen liv, hvordan griper man det, og hvordan overleve kunstnerisk, materielt og emosjonelt i randsonen mellom kunstverdenen og den kommersielle filmindustrien.

    Podkasten er et samarbeid med Kunstnernes Hus Kino.

    Om episoden:

    Franciska Seifert Eliassen er en norsk filmskaper og miljøaktivist.

    Hun er aktuell med spillefilmen Den siste våren, som har gått på kino i 2023, og som også har ført til 4 Amandanominasjoner, blant annet for beste regi og beste kvinnelige hovedrolle.

    Franciska avsluttet en BA på filmskolen i Kabelvåg i 2019. Den siste våren er hennes eksamensprosjekt.

    Filmen fikk premiere på Filmfestivalen i Locarno, hvor den vant De unges jury-pris, og Special mention i konkurranseprogrammet. Den har også blitt vist på Lubeck filmfestival, Transilvania Internasjonale filmfestival, og Tromsø internasjonale filmfestival, for å nevne noen.

    Mens Franciska studerte i lofoten, så bygde ho en hytte av jord og drivved i fjellet der hun bodde i halvannet år under studietida. Nå e denne gammen et sted kor folk kan bo gratis for å komme tettere på naturen.

    Hun har også laget filmen Blue Borders, fra flyktningleiren Moria. Den ble vist på Høstutstillingen i 2018 sammen med piloten til Den siste våren.

    Franciska har også studert miljøfilosofi, og tverrfaglig økologi på universitetet i Oslo.Nå er hun i gang med en MA på Kunsthøyskolen i Oslo.

    Takk for at dere lytter!

    Linker til verk i samtalen :

    Franciskas Instagram

    Gammen

    Björk: Sonic Symbolism

    Rilke, Letters to a young poet

    The Spiritual Journey of Alejandro Jodorowsky

    Natural farming

    Xr ung

    Woofing

    Films for action

  • Velkommen til Vakkert Arbeid, en podcast-serie i 8 deler, hvor jeg, Marte Vold, snakker med filmskapere om hvordan de arbeider, tenker og tviler i sitt virke. Jeg prøver å få svar på spørsmål jeg selv lurer på som filmskaper; hvor finnes det som gir filmen liv, hvordan griper man det, og hvordan overleve kunstnerisk, materielt og emosjonelt i randsonen mellom kunstverdenen og den kommersielle filmindustrien.

    Podkasten er et samarbeid med Kunstnernes Hus Kino.

    Om episoden:

    Thomas Østbye er en filmskaper og aktivist som lever og arbeider i Oslo. Han jobber hovedsaklig med dokumentar, ofte med en sterk politisk bevissthet og en stor vilje til å utforske det filmatiske.

    Jeg og Thomas overlappet et år på Nordland Kunst og Filmfagskole i Kabelvåg, rundt år 2000, etterpå gikk han på klippelinja på filmskolen på Lillehammer.

    Vårt første samarbeide var 20 år senere, i 2020, da vi begynte opptakene til filmen Tyngde, han på regi og lyd, jeg på foto. Det var kun oss og Skuespiller Terje Strømdal, og i løpet av en liten uke filmet vi i Ljørdalen i Trysil, både dag og natt, der noen ting var planlagt, mye fant vi ut av underveis.

    Av arbeider Thomas har markert seg med vil jeg nevne HUMAN fra 2009, Imagining Emanuel fra 2011, Enhver har rett til fra 2021, og Tynge fra 2022.

    Arbeidene hans har blitt vist i gallerier, på tv, og på filmfestivaler som blant annet Hotdocs, IDFA, CPH:DOX og New directors, new films på MoMa.

    Akkurat nå jobber han på dokumentaren Sivil ulydighet, som er del to i klimatriologien hans. Den handler om strategier og metoder i klimakampen.

    Parallelt med den jobber han også med dokumentaren Samfunnet, hvor han ser på hva samfunnet er for oss, hva vi ønsker å bevare, og hva vi er villige til å gi slipp på.

    Takk for at dere lytter!

    Linker til arbeider nevnt i episoden:

    Thomas sin hjemmeside

    Klimatriologien

    Drømme kan du gjøre senere (hele filmen)

    Imagining Emanuel & Out of Norway

    Tyngde & Første Stemme

    Human


    Enhver har rett til / The Play of Everyman

  • ¿Faltan episodios?

    Pulsa aquí para actualizar resultados

  • Velkommen til Vakkert Arbeid, en podcast-serie i 8 deler, hvor jeg, Marte Vold, snakker med filmskapere om hvordan de arbeider, tenker og tviler i sitt virke. Jeg prøver å få svar på spørsmål jeg selv lurer på som filmskaper; hvor finnes det som gir filmen liv, hvordan griper man det, og hvordan overleve kunstnerisk, materielt og emosjonelt i randsonen mellom kunstverdenen og den kommersielle filmindustrien.

    Podcasten er et samarbeid med Kunstnernes Hus Kino.

    Om Episoden:

    Samtalen er med Ane Hjort Guttu, billedkunstner og filmskaper. Jeg har fotografert flere av hennes arbeider, senest spillefilmen Voice, som kommer på kino en gang i løpet av 2023. Samtalen ble spilt inn rett etter at vi hadde avsluttet opptakene til filmen, og mye av det vi snakker om refererer løst til problemstillinger og tanker vi hadde i arbeidet med akkurat den filmen.

    Ane arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk — fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon og alt imellom. Ane er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunstakademiet i Oslo.

    Hun har blant annet vært festspillkunstner, deltatt på 11th Gwangju biennale, Sør-Korea, stilt ut på South London Gallery og Musee de Joliette i Canada.

    Hennes siste filmer er Tiden går (2015), The Lost Dreams of Naoki Hayakawa (2016), Møbler er ikke bare møbler (2017), Manifest (2021) og VOICE (2023). 

    Linker til nevnte verk i samtalen:

    Metope (Olaf Bull)

    Voice (2022)

    Manifest (2021):

    Se traileren | Lei filmen på Kunstnernes Hus Hjemmekino

    Møbler er ikke bare møbler (2017)

    Tiden går (2015)

    The Lost Dreams of Naoki Hayakawa

    Germain Ngomas bok Photography & sculptural experiments

  • Vakkert Arbeid er en Podkast om hvordan filmkunstnere arbeider, tenker og tviler i sitt virke. Filmskaper Marte Vold snakker med 8 av sine kollegaer, og prøver å få svar på spørsmål hun selv baler med som filmskaper; hvor finnes det som gir filmen liv, hvordan griper man det, og hvordan overleve kunstnerisk, materielt og emosjonelt i randsonen mellom kunstverdenen og den kommersielle filmindustrien.

    Podkastenen er et samarbeid med Kunstnernes Hus Kino.

    Om Episoden:

    Dette er en samtale med Jumana Manna, billedkunstner og filmskaper, oppvokst i Jerusalem, nå bosatt i Berlin. Vi møtte hverandre første gang da vi begge gikk på kunstakademiet i Oslo i 2004, men vi begynte først å jobbe sammen på filmen hennes Wild Relatives i 2017, hvor jeg var filmfotograf.

    Jumana arbeider hovedsaklig med skulptur og film, og har de siste årene produsert separatutstillinger på blant annet Berkley Art Museum and Pacific Film Archives,  Hollybush Gardens i London og  Museum of Contemporary Art Antwerpen. Filmene hennes har blitt vist på blant annet Berlinalen, Tate Modern i London, Rotterdam filmfestival, og en drøss av andre steder.

    Om du er i new York i nærmeste fremtid, kan du se den nye utstillingen hennes på MoMa PS1, som heter Break, Take , Erase, Tally. Den står fra september 2022 til april 2023, og viser nesten 20 arbeider, deriblant en serie skulpturer, og hennes to siste filmer Wild Relatives og Foragers.

    Jumanas siste film, Foragers, vises den 14. oktober 2022 på Kunstnernes hus kino. Jumana vil være tilstede på visningen, og det blir samtale etter filmen.

    Linker til nevnte verk i samtalen:

    FORAGERS by Jumana Manna, 2022

    WILD RELATIVES by Jumana Manna, 2018

    THE CONNECTION by Shirley Clarke, 1961

    IZKOR (Slaves of Memory) by Eyal Sivan, 1990

    ATLANTICS by Mati Diop, 2019

    AS BOAS MANEIRAS (Good Manners) by Marco Dutra /Juliana Rojas, 2017