Episodios
-
Stig och Kajsa på Lillängens Gårdsmejeri producerar ost i den långa svenska osttraditionen. På gården finns bland annat getter och fjällkor. All ost på gårdsmejeriet görs av egenproducerad mjölk. Ostarna säljs bland annat i specialbutiker för ost och via rekoringar.
-
I flera generationer har Greeks Handelsträdgård arbetat med odling. Kenneth Greek har upplevt både hur intresset för det handelsträdgården odlar både har gått upp och ner. Idag vill många konsumenter köpa närodlat och populära kockprogram på tv gör att vissa grönsaker som tidigare var rätt okända i Sverige har blivit populära. En utmaning är konkurrens från grönsaker odlade i länder med lägre kostnadsläge än här. Lena Calis från NIFA berättar om vad NIFA gör och intresset för råvaror från Värmland.
-
¿Faltan episodios?
-
En av dem som grävt djupast i hur det sociala spelet i måltiden har gått till i dåtid och nutid är Håkan Jönsson. Han är måltidsforskare och föreläste under en workshop i Värmländska smaker i kulturhistoriska miljöer. Här får du höra honom berätta om hur faktorerna som inte handlar om maten eller drycken, påverkar måltiden.
-
På Wermlands Brygghus i Kristinehamn berättar bryggmästaren Hans Skan om hur ölbryggningen går till. Han kommer in på vad som har betydelse för ölets smak och om hur företaget arbetar med PR och betydelsen av varumärket.
-
Vad som ska till för att lammkött ska bli riktigt gott berättar Elsa Lund Magnussen som har startat Lindås Lamm. Här handlar det om småskalig köttproduktion som riktar sig till hängivna kunder. Johan Swahn som är filosofie doktor i Måltidskunskap ger sin syn på Värmländska smaker.
-
Skulle du våga dig på att driva ett företag med din pappa? En som gör det är Carl Johan Granqvist som tillsammans med sin pappa Carl Jan Granqvist driver gästgiveriet Saxå Bruk. Hör om bådas uppväxt och om deras samarbete i familjeföretaget. De berättar om vägen som ledde dem in i måltidsbranschen och kommer också in på varför platsens historia har stor betydelse för gästerna på Saxå Bruk.
-
Entreprenören Per Fritzell som har arbetat med ädla drycker under många år, fick idén att göra hjortronvin när han besökte sin mormor och åt hennes makalöst goda hjortronsylt. Flera år efter det sa han till slut upp sig från ett välavlönat jobb och flyttade till släktens förskräckelse från Skåne till Grythyttan och startade Grythyttan Vin, där varje arbetsdag innebar hårt slit men ett slit Per tyckte var väldigt kul. Per delar med sig av hur det var att behöva hälla ut innehållet ur 10 000 flaskor efter problem som uppstått och andra utmaningar med att producera fruktviner. Vi får också följa med på en rundtur i tillverkningsanläggningen i Grythyttan.
-
Mjölnaren Henry Ketola driver Stöpafors kvarn som ligger i Sunne i Värmland. Här rostar och maler han och kollegorna havre som blir till skrädmjöl. Ett traditionellt och unikt mjöl som blir allt mer efterfrågat. Hör om Henrys rätt krokiga väg till att bli mjölnare och vilken betydelse mjölpåsen har för försäljningen.