Episodios
-
Send us a text
Växtskyddspodden E71 – Vad hände som var minnesvärt i 2024? Hur gick det i tävlingen Rapsmästaren? Frågor för att avsluta 2024! Robert Racz fångade en av medlemmarna i 2024 års Rapsmästar vinnarlag, Freddy Bengtsson på Gullviks, och pratade med honom om deras tankar, insatser och varför det gick som det gick. Robert pratade sedan med det svenska teamet på BASF bestående av Peter, Ann-Kristin, Andreas och Thomas om deras tankar och intryck av 2024. Vilka försöksresultat och grödor stod ut? Det kom också lite tankar inför 2025 😊.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E70 – Vad är nästa steg i EU efter Farm to Fork? Strategin som lanserades våren 2020 röstades ner under dramatiska förhållanden för ett år sedan, men EU vill fortfarande ha en gemensam långsiktig jordbruksstrategi. Därför lanserades i början av 2024 en strategisk dialog med en mer konsultativ inriktning där intressenter fick ge sin input. Resultatet kommer nu ligga till grunden för den nya strategi som ska presenteras inom 100 dagar från det nya parliamentet. Susanne Kuschel, Public Governmental Affairs BASF, gästar åter Växtskyddspodden för att ge sina tankar om den strategiska dialogen och vad som väntas kan.
-
¿Faltan episodios?
-
Send us a text
Växtskyddspodden E69 – Ligger sanningen i jorden när det gäller svarta ax? Svarta ax och Crazy Top är ovanliga sjukdomar som dök upp under förra växtåret, men vad är svarta ax? Vad är Crazy Top? Vad orsakar dessa sjukdomar? Vad kan lantbrukaren göra i förebyggande syfte? Robert Racz och Ann-Kristin Nilsson bjöd in Marcus Pedersen, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne, för att dyka ner i detta tema.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E68 – Ett specialavsnitt från Växtskyddspodden 😊. Robert Racz intervjuades av podden Science Behind Your Salad och denna intervju återpublicerar vi här. Robert berättade för S.B.Y.S podden om det samarbete som BASF haft med Danish Crown om att minska CO2 utsläppen per gris genom att använda nitrifikationshämmare. Resultaten visar att de gemensamma målen på en sänkning av 3-5% nåddes.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E67 – Är det bara att tuta och köra? När höstens gräsogräs behandling ska köras? Eller vad ska man tänka på? Varför kan det vara positivt att behandla mot ogräs redan på hösten i vintersäden? Avsnittets gäst, Syngenta’s Erik Jönsson tog sig an dessa frågor tillsammans med Andreas Johansson och Robert Racz från BASF.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E66 – Vad händer om rapsen inte tillväxtregleras här på hösten? Vilka risker tas då? Hur ser det ut i landet med höstrapsen med tanke på den senaste tidens värme? Vilka insatser rekommenderas för att säkra grödan? Ellen Stolpe Nordin, växtodlingsrådgivare på Fältfokus i Mälardalen samtalade med Robert Racz och Peter Löfgren om vad som kan göras för att säkra rapsen nu. Även insekter, ogräs, biostimulanter och micronäringsämnen avhandlades i detta sextiosjätte avsnitt 😊.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E65 – Kan ett betningsmedel säkra övervintringen i höstvete eller höstkorn? Kan ett betningsmedel innebära en revolution eller vara en mer normal evolution? Kristian Johansson som driver Sanda Skattmansö Gård utanför Uppsala, Ola Drevås från Bjällerups Maskinstation och Niklas Ingvarsson produktchef utsäde Svenska Foder tog sig an dessa frågorna tillsammans med Robert Racz och Peter Löfgren. Diskussionen centerade runt betningsmedlet SYSTIVA och de goda erfarenheter som har gjorts sedan dess introduktion för 3 år sedan.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E64 – Kommer vi att förlora eller vinna kampen mot potatis bladmögel? Är bladmögel inte en svamp? Vilken viktig roll har sjukdomen ur ett historiskt perspektiv? Vad skall man tänka på från ett behandlingsperspektiv? Denna väldigt aggressiva och svåra sjukdom samtalade Robert Racz och Thomas Wildt-Persson från BASF om med fält patologen Björn Andersson från Sveriges Lantbruksuniversistet. Lite Alternaria snack blev det också, för ingen potatis podd är komplett utan att kontrastera den ena sjukdomen mot den andra. 😊 Önskar alla en glad och fin sommar!
-
Send us a text
Växtskyddspodden E63 – Välkomna till Vad Händer Just Nu - 2024 års upplaga! Det är väldigt mycket som händer i fält just nu och väldigt olika beroende på var man befinner sig i landet. Höstgrödorna ligger tidigare än vanligt medan vårgrodorna ligger oftast senare, så det spretar. Robert Racz samtalade med Peter Löfgren och Andreas Johansson om detta om vad som kan tänkas göras beroende på gröda och växtstadie. Vete, raps, korn, lök, äpple m.m. var på tapeten. PS. För er som är intresserade, så ägde inspelningen rum den 3e juni 😊.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E62 – Vilken svampsjukdom är mest dominant i höstvetet? Både i Sverige och resten av Europa? Hur ser utsikten ut för denna sjukdom i dagsläget? Vad gör BASF för att följa utvecklingen av sjukdomar i Europa och vilka lärdomar tas från dessa? Robert Racz och Ann-Kristin Nilsson samtalade med Dieter Strobel, utvecklingsspecialist på BASF om projektet Cura Crop och vilka resultat som har visats. Ann-Kristin gav också sina råd om vad som gäller just nu i höstvetet!
-
Send us a text
Växtskyddspodden E61 – Går det att tävla i jordbruk? Det kan man absolut! 😊 Rapsmästaren, tävlingen arrangerad av Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare med stöd av SFO, är just ett sådant exempel. Robert Racz och Thomas Wildt-Persson besökte Johan Nylander utanför Heberg som tillsammans med laget ERFA-Halland är regerande mästare från 2020 och som get sin in i tävlingen igen för att försvara sin titel i 2024 års version. Johan gav en spännande inblick i hur de har lagt upp sitt titel försvar och tankarna bakom alla behandlingarna.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E60 – Hur kan flexibilitet och bredd säkras i en herbicid? Hur kan en aktiv substans potential förstärkas så att fler grödor och ett bredare spektrum täcks? I denna podd undersöker vi hur just den aktiva substansen imazamox är ett exempel på detta. Robert Racz pratar tillsammans med Thomas Wildt-Persson med Göran Wilén, växtodlare i Gettlinge på södra Öland med hans erfarenheter av imazamox i produkten CORUM, men först efter att Robert pratat med Matthias Pfenning, teknisk produktutvecklare hos BASF i Tyskland, som är en expert på ämnet. Sedan lär vi också ifall Robert vet hur vi säger den tyska delstaten Bavarias namn på svenska 😊
-
Send us a text
Växtskyddspodden E59 – Hur ser framtiden ut? Väder? Ekonomi? Kronor och ören? Betning av potatis? Utbrändhet? Vem har "kollen"? Det var många olika ämnen som diskuterades när Växtskyddspodden gästades av Fredrik Tidström och Erik Sundell från Scandinavian Farmers 😊. I slutändan handlade det om hur maximerar lantbrukarna sina skördar och får mer ur av den mark de har? Som Erik sa: Farming for profit, not price.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E58 – hur högteknologisk är utsädesutvecklingen? Vad driver företags utveckling? Vilka system använder de? Robert Racz ringde upp Mario Schneider och Dirk Decherf som bägge jobbar med utsädesutveckling på BASF för att lära mer om hur högteknologisk denna utveckling är och vad som krävs för att få fram de perfekta fröna. Vid översättningen gällde det verkligen att hålla tungan rätt i mun 😊 Peter Löfgren deltog också och förklarade lite mer om CLEARFIELD teknologin för vårraps och hur den bidrar till svenskt jordbruk.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E57 – Blir det inget Farm To Fork program för EU? I början av 2020 lanserades det stora jordbruksprogrammet Farm to Fork i EU, med tydliga mål som skulle implementeras i 2030. Men nästan fyra år har gått, motståndet kraftigt mot förslaget och 2030 är inte längre så avlägset som det en gång var. Förra månaden röstade EU slutligen på lagförslaget och det röstades, till allas förvåning, ner. Ingen Farm to Fork längre! Eller? Robert Racz pratade med Susanne Kuschel, Senior Public Affairs Manager, om vad detta nu innebär för förslaget och hur framtiden ser ut.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E56 – Hur många ordningar av insekter finns det? Hur många insekticider finns det registrerade i Sverige? Vilka insekter orsakar mest skada på fälten? Vilken roll kan användningen av IPM – integrerat växtskydd – spela för att kontrollera insekter? Dessa och fler frågor diskuterade Robert Racz och Thomas Wildt-Persson med Lovisa Eriksson från Jordbruksverket då vi gjorde en djupdykning i världen av insekter och insekticider och hur dessa påverkar jordbruket.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E55 – Vad för hösten med sig förutom kortare och kallare dagar? Råttor 😊 Dessa djur älskar att komma inomhus, gräva runt i spannmålshögar, bita och äta på kablar och det hela. Surt när en flermillions maskin står stilla för att råttorna har bitat av några kablar! Det är hanterbart, men vilka är den senaste innovationen inom detta segment? Robert Racz ringde vår globala expert på ämnet råttor och råttmedel Sharon Hughes för att prata om de senaste innovationerna som t.ex. det nya övervakningsbetet, hur detta är mer hållbart och vad som mer är aktuellt just nu.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E54 – Vilka frågor har du just nu om höstsådden? Vilka frågor får vi här på BASF från er lantbrukare? Det är fortfarande varmt här mot slutet av september och fukt finns i jorden, så mycket händer med de sådda grödorna. Robert Racz samlade hela BASF gänget, Ann-Kristin Nilsson, Thomas Wildt-Persson, Andreas Johansson och Peter Löfgren för att prata om de frågor som de får just nu. Tillväxtreglering och behandling av spillsäd i höstrapsen, ogräsbekämpning, insekter, höstvete med mera var temat under detta samtal 😊
-
Send us a text
Växtskyddspodden E53 – Vad gör du för att säkra att din höstraps övervintrar? Ditt höstvete? Kan ett betningsmedel säkra att höstvetet klarar vintern bättre? De senaste vintrarna har varit hårda och nollrutor har visat vilken dramatisk effekt t.ex. tillväxtreglering kan ha för att säkra övervintringen i höstrapsen. En som har erfarenhet av detta är Ola Drevås från Bjällerups Maskinstation. Robert Racz ringde tillsammans med Peter Löfgren, säljschef Sverige och Norge, Ola för att prata om hur övervintringen kan säkras upp i dessa två grödor. Ola delade också med sig av sina många erfarenheter genom åren och hans nuvarande fokus på precisionsjordbruk.
-
Send us a text
Växtskyddspodden E52 – Vad känner vi egentligen till om den mest använda aktiva växtskyddssubstansen globalt, nämligen glyfosat? Är en falsk såbädd inför sommar/höstens rapssådd något att fundera på och hur hjälper glyfosat till med detta? Är tålamod något som krävs när glyfosat används? Robert Racz ringde upp vår egen glyfosat expert Andreas Johansson som jobbar som Agronomy Manager här på BASF, för att förhöra sig om detta och mer runt ämnet glyfosat. Andreas med mångårig erfarenhet från företag med glyfosatprodukter gjorde en djupdykning i ämnet där också formuleringsutveckling, dess säkerhet och mycket mera togs upp. God sommarlyssning önskas!
- Mostrar más