Åsa Melin Podcasts
-
Vilken roll och ansvar har media när de kommunicerar klimakteriet och hur vänder man sig till målgruppen kvinnor 40+ när man ska vara informativ med korrekt anslag? Tidningen Må Bra är Sveriges största hälsomagasin och Åsa Melin träffar här chefredaktör Jennie Sandberg som berättar hur de resonerar och navigerar när de skriver och bildsätter kvinnan i klimakteriet. Vi får en spännande tillbakablick på hur artiklar vinklats sedan 90-talet. Det finns en tydlig utveckling till att se på kvinnan mitt i livet som en resurs som vill ha lösningar för sitt välmående snarare än en arg, svettig tant omgärdad av problem som inte riktigt togs på allvar. Idag vill man läsa om hormonell balans på ett rakt, ärligt och peppigt sätt med fokus på lösningar och suget efter kunskap är stort. Men det är en utmaning att täppa till kunskapsglapp och att tala om kvinnor som åldras. En inblick i hur googlingarna om klimakteriet ser ut ger en hint om vad som verkligen bekymrar kvinnor i övergångsåldern.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det finns många frågor vi ställs inför i början av den hormonella förändringen. Det kan kännas oroande eftersom man ofta upplever man att något är fel men man vet inte varför och vad man kan göra åt det. I det här avsnittet får du svar på en rad frågor som handlar om tiden innan mensen upphör, perimenopaus, det som ofta kallas förklimakteriet. För de flesta kvinnor är tiden innan menopaus den mest utmanade av klimakteriet. Menopaus inträffar vanligtvis vid 51 års ålder och den hormonella omställningen brukar vara kännbar mellan 5-7 år innan. Många kvinnor går igenom dessa år med känslan av att inte känna igen sig och att olika symptom smyger sig på. Vi tar upp en rad tecken som förändrade blödningsmönster och vad man kan göra för att bli av de känningar som påverkar livskvaliteten negativt. Med Dr Naomi Flamholc talar Åsa Melin om livsstilsåtgärder, olika former av hormonbehandling och hur olika insatser och preparat påverkar dig fysiskt och psykiskt. Vi talar också om hur man ska tänka kring preventivmedel, ökad pms, bröstcancer, vad man kan göra själv och vad man behöver stöd kring från vården.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är intressant att få en inblick i klimakteriets historia och hur behandlingar kommit och gått. Män skapade en bild av att kvinnan skulle botas, vilket innefattat allt från blodiglar, opium och hästurin till dagens hormonpreparat. Journalisten Ulrika Hammar lyckas presentera en intressant överblick som spänner ända från Aristoteles till dagens syn på klimakteriet i son bok Klimakteriet - besvärad eller befriad. Genom intervjuer har Ulrika fångat många aspekter som vi får höra om i det här avsnittet när hon möter Åsa Melin. Ulrika resonerar kring hur ska vi få en bättre klimakterievård i Sverige, hur man kan lyfta klimakteriet på arbetsplatser, risker med att identifiera sig med klimakteriet och fastna i det istället för att nyfiket blicka framåt. Avslutningsvis får vi höra om Ulrikas tankar kring sexualitet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att vi blir äldre både känns och syns, just på huden i ansiktet kan det upplevas ganska tydligt. Men vad är det som händer med huden i och kring klimakteriet, vilken påverkan har östrogen och vad går att göra något åt? Åsa Melin talar med Maria Brolin som är hudläkare med mångårig erfarenhet av hudvård, problemhud och olika former av hudcancer. Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter som marknadsförs för att ta bort rynkor, pigmentfläckar och andra synliga ålderstecken, fungerar de? Vi talar också om vad man ska vara vaksam på som kan vara farligt. Många upplever att huden blir känsligare kring klimakteriet och huden kan bli både flammig, fet och få olika typer av utslag som acne och rosacea medan senare i övergångsåldern kan huden kännas tunn och torr. I avsnittet lär vi oss mer om vad som händer med huden och vad vi kan göra för att hålla den frisk och fräsch.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är tur att vi har känslor men inte alltid så härligt när de sätter krokben för oss eller bara snurrar runt och skapar en negativ spiral. Välkommen till ett avsnitt där Åsa Melin talar med psykolog Siri Helle och hur det går att hantera sina känslor konstruktivt och se möjligheter i dem. Vi talar om självkänsla, glädje, motivation och vad som händer när man tar på sig för mycket och har svårt sätta gränser. Olika anledningar till varför man skapar oro både medvetet och omedvetet, det kan vara grubbel och ältande tankar som gräver ner en eller en lång period av nedstämdhet med eller utan grund. Den psykologiska triangeln utgår ifrån att man tittar på sina tankar och värderar dem för att hitta nya sätt att inte agera på känslan du har utan den du vill uppnå. Ett spännande avsnitt som ger flera insikter och verktyg för ett lugnare inre.
Läs mer om avsnittet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ska man förstå och kunna göra något åt symptom i övergångsåldern behöver man reda ut vad som är vad. Så många frågor och tankar kring när, hur och varför man eventuellt ska kunna vara hjälpt med en behandling och vad ska den då bestå av och vilka alternativ finns att tillgå? Vad passar vem och framförallt vad går att få bukt med? Det kan vara knepigt att hitta en lösning som fungerar bra och som man som kvinna mår bra av. Det är lätt att känna sig förvirras kring ord och termer som bioidentiska hormoner, gestagen, testosteron, östrogendominans, hormonsvikt. Inte lätt att veta ens vad man lider av; är det livsstilsrelaterade problem, viktuppgång, torra slemhinnor, smärta i underlivet, myom, kraftiga eller upprepade småblödningar, psykiska besvär, oro, pms, sköldkörtelproblematik eller tidig menopaus? Behöver man preventivmedel när man går in i klimakteriet? Med läkaren Naomi Flamholc, från Womni som är specialiserad på klimakteriebehandling går Åsa Melin igenom en rad frågor och typiska patientfall och reder ut vad det kan bero på och vad man kan göra åt besvären.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kvinnor startar en inre och yttre resa när de går igenom klimakteriet och känner ofta att de lämnar en oförstående man som hasat ner i soffan, bakom sig. Är det kvinnorna som skapat osäkra män som inte attraherar? Göran Adlén blev lämnad av sin fru, vid 50, och det satte igång en utvecklingsprocess där han aktivt började arbeta med sitt generella mind-set och att förbättra sin livsstil. När en läkare ville skriva ut en rad mediciner och rädslan för att drabbas av sjukdom smög på startade en ordentlig uppgradering av hälsosatsningen. Åsa Melin möter Göran Adlén; välkänd och uppskattad föreläsare, författare, trendspanare och framförallt hälsomedveten inspiratör. Göran ser att kvinnor är mer intresserade av mäns hälsa än männen själva, som lever på gamla meriter och hittar ursäkter och förklaringar. Genom att stötta, uppskatta och peppa kan man medverka till att skapa en process där sömn, kost och träning får ny status i en mans liv. Vi talar också om testosteron och de myter och missuppfattningar som omgärdar det. Och som trendspanare delar Göran sina tankar kring vart är vi på väg inom området klimakteriet och hälsa. Ett avsnitt som inspirerar och ökar kunskap kring mannens hälsa för att tillsammans må bättre. Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur kan du förstå en kropp som du inte längre känner igen? Många kvinnor upplever livsfasen runt klimakteriet som främmande och turbulent. Att hitta balans är något som många brottas med. Det handlar om livsbalans på många plan; hormonerna, stress, återhämtning, känslor, kost och vikt. Åsa Melin talar med Christina Sundequist som är personlig tränare, funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach. Christina menar att med kunskap om hur din kropp fungerar kan du lättare möta de förändringar som sker och genom att lära känna vad du behöver kommer du att hitta nya individuella pusselbitar. I sin senaste bok, guidar och delar Christina med sig av fakta, forskning och konkreta tips kring näring och kost. Det handlar bl a om kostval, mag- och tarmhälsa, hormoner, ätbeteende, verktyg till viktförändringar och mycket annat. Christina talar om matbalans, att äta smart i den ”nya” livsfasen. Du har hört Christina både framför och bakom mikrofonen här i Klimakteriepodden, hon brinner för att sprida kunskap och hjälpa kvinnor mitt i livet att må bra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett ämne man inte kan tala nog om är bröstcancer och vad de kvinnor som får eller har haft bröstcancer får utstå. De kastas rakt in i en kropp där man medicinerar bort allt östrogen och det ger inga nådiga klimakteriebesvär. Dessutom ska man gå igen en lång period med oro kring cancern och sedan ska man försöka vara tacksam för att vara frisk. Sofia Lann berättar för Åsa Melin om sin resa med rädsla, ensamhet, viktuppgång, obesvarade frågor och hur utmanande det är att hantera sina besvär. Lyssna på kloka Sofia Lann och dela gärna med någon du tror skulle uppskatta det här avsnittet som först publicerades i mars 2019.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Agneta Sjödin blev förvånad, precis som många av oss blir, när hon förstod att hon var i klimakteriet. Har man haft mycket pms kan det först vara svårt att veta vad som var vad. Något motvilligt ställde hon upp på att tala om sitt klimakterium, med Åsa Melin, i Klimakteriepodden i slutet av 2019. Hon tyckte hon talat klart, gått vidare, fått styr på det. Men att som offentlig tala om sina utmaningar ger kraft och styrka åt många andra. Mycket har hänt, men det är fortfarande mycket tabu och förlegade tankar kopplade till kvinnans klimakterium. Vad som är klart är att ens inställning påverkar, Agneta är lösningsorienterad och har mycket sunt förnuft vilket hon hade nytta av när hon successivt tog sig an klimakteriet. Ett öppet och personligt samtal som först sändes november 2019.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sommar med förväntningar, önskemål och avkoppling. Eller hur? Åsa Melin tar sig friheten att agera coach inför sommaren och delar med sig av några tips och råd hon själv ska försöka förhålla sig till, och som gästerna i Klimakteriepodden har tagit upp och delat. Åsa funderar runt tankar, rutiner, aktiviteter, mat, sömn, andras förväntningar och hur sommaren kan bli om man ger sig själv chansen att sitta vid rodret. Åsa berättar också sommarens kommande avsnitt i Klimakteriepodden.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
Du får råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation.
Läs mer och hitta andra längre avsnitt på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Holistisk hållbarhet - vad i hela friden är det? Och hur kan man koppla ihop kvinnans förmåga att alltid ta ansvar med oro för klimatet och klimakteriet? Vi är många som bär på ett stort ansvar som kan skapa frustration och en önskan om förändring. Hållbarhetsinspiratören Annika Sundin bjuder på en personlig klimakterieberättelse om hur hon har hanterat sina förklimakteriesymptom och tänker på hållbarhet kring sig själv och sin omgivning. I ett samtal med Åsa Melin berättar Annika om förvirring, stora blödningar, skepsis kring hormoner och konstiga rekommendationer från gynekologen. Den första delen av klimakteriet har förändrat synen på vilka krav man kan ställa på sig själv och andra. Vi talar också om hormonstörande ämnen och vad man kan göra för att gynna sitt välbefinnande, hormonella balans och samtidigt skapa hållbara vanor som gynnar klimat och natur på ett bredare plan.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Rädslan och skepsis kring hormoner har bitit sig fast och det är väldigt ledsamt med tanke på att så många kvinnor skulle kunna höja sin livskvalitet genom att under en period få hormonbehandling. Vi reder ut vilken risk och nytta hormonbehandling kring menopaus ger kvinnan med stöd i forskning och med klinisk erfarenhet. Natalia Cruz är en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna gynekologer inom vad gäller just menopausal hormonbehandling och vi går igenom en rad frågor kring behandling, symptom man kan behandla, vad kan man förvänta sig, om man ska ta tabletter eller få tillskott genom huden, biverkningar och inte minst hur man vet att det är klimakteriesymptom man har? Diffusa symptom kan ibland bero på annat, hur spelar placebo in när ska man börja med vad och hur snabbt får man effekt? Åsa Melin ställer frågorna i ett extra långt och kunskapsspäckat avsnitt.
Läs mer på www.klimakteriepdden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För den som har livmoder och önskar hormonbehandling är det nödvändigt att kombinera östrogen med någon form av gulkroppshormon. Det finns i kemisk form och kallas då gestagen och alternativet är bioidentiskt progesteron. Det är eftertraktat av många - bioidentiskt progesteron - vad är det som står i vägen för att det ska anses lika säkert som alternativen? Professionen anser att det behövs en studie där man jämför olika gulkroppshormoners effekt på bröst, livmoder, sexualitet och humör, på ett sätt som inte tidigare gjorts. Man vet redan att östrogen inte ökar risken för bröstcancer men det finns en osäkerhet kring hur gestagen, syntetiskt gulkroppshormon, respektive naturligt progesteron påverkar risken för cancer i bröst jämfört med livmodern. Vill du vara med och bidra till vetenskapen så får du nu chansen. Åsa Melin möter Professor Angelica Lindén Hirschberg som är ansvarig för studien på Karolinska som berättar mer. Vi får också veta mer om vem som ska få vård var och av vem med anledning av nya riktlinjer och tillgång på kvalificerad vård i olika delar av landet. Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Visste du att merparten av alla kvinnor oroar sig för sin ekonomi och att det blir en stressfaktor? Och stress spär på dina klimakteriesymptom. Så det är dags att ta kontroll och reda ordning på de där papperna i pärmen och kika närmare på vad som händer om du går ner i tid, ska uppfylla drömmar eller sluta jobba. När en kvinna separerar eller har gått igenom skilsmässa står hon skrämmande ofta med en avsevärt lägre levnadsstandard än mannen. Hur kan det blivit så och varför gör vi färre ekonomiskt kloka val än männen? Författaren, journalisten och investeraren Leni Ekendahl brinner för kvinnors välmående och arbetar med olika former av välgörenhetsarbete. Leni ger oss en intressant inblick i hur det ser ut med kvinnors intresse för ekonomi i ett samtal med Åsa Melin. Genom att inte se om sitt hus, löpande genom livet, kan du lätt hamna i en kvinnofälla och det är bara ditt eget ansvar att motverka detta. Vågar du ställa dig frågan vad skulle hända om…?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más