Erik Thedéen Podcasts
-
Donera månadsvis: www.underorion.se/stotta
Swish: 123 696 24 43
I avsnitt 9 läser vi delar av finansmannens Peter Wallenbergs ordförandeord och funderar på...
...välståndets uppbyggnad eller kanske avsaknad av det,
Leif Östling, Karl Hedin, Peter Gyllenhammar, GW och Ingves i en bastu,
om huruvida konstgjord köpkraft är köpkraft,
tillskrivning av skuld och ansvar,
moralisk tolerans mot att delta i ett sjukt system,
privatisering av framgång och socialisering av ansvar,
och en anmärkningsvärd spaning angående Erik Thedéen.
Carola Åkesson och Heideggers varat nämns.
För att skriva lyssnarbrev, ställa frågor eller annat så använd kontaktformuläret på: https://underorion.se/about/
Hjälp podcasten genom att donera månadsvis, swisha eller skicka krypto!
Donationer ger oss möjligheten att kunna fortsätta utan reklam och utan annan finansiering som gör oss mindre oberoende.
Donera månadsvis via https://www.underorion.se/stotta
Swisha till: 123 696 24 43
Bitcoin
bc1qemxd23jleknkg9jcrlvve300whfd9a3zt3mzyy
Avsnittet spelades in 13 april 2023. -
Sverige har den högsta inflationen på många år samtidigt som ekonomin krymper. Hur ska den nye Riksbankschefen få ner inflationen utan att knäcka hushåll och företag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Thedéen blev chef över Riksbanken vid årsskiftet, i ett läge med både höga räntor och negativ tillväxt. Sedan i maj i fjol har Riksbanken höjt styrräntan från 0 till 3 procentenheter. Målet med höjningarna är att få ner inflationen, som idag ligger på 9,3 procent, till Riksbankens mål på 2 procent.
Vid Erik Thedéens första räntebesked i februari höjdes styrräntan med 0,5 procentenheter, från 2,5 till 3 procent. Han aviserade då en ny höjning på 0,25 eller 0,5 procentenheter i april. Sedan dess har den underliggande inflationen stigit mer än förväntat, både i Sverige och i Euro-området. Men Erik Thedéen säger att aprilprognosen fortfarande står sig.
– Den förväntan står sig väl ganska väl. Den är ju lite allmänt hållen då, men att det blir en höjning och att det blir 25 eller 50. Det sade jag då och det säger jag nu, säger Erik Thedéen.
Riksbanken har fått kritik både från bedömare som menar att de kraftiga räntehöjningarna riskerar att slå ut hushåll och företag och att Riksbanken därför inte bör höja mer – och från de som tvärtom menar att Riksbanken borde höja snabbare för att få ner inflationen. Erik Thedéen säger att de gör en samlad bedömning av olika faktorer och att bedömningen just nu inte motiverar någon kursändring.
– Inflationen är så mycket över målet och indikatorerna för svensk ekonomi än så länge är inte så dramatiskt negativa så att det skulle ändra de prognoserna vi har för styrränteförändringar, säger Erik Thedéen.
Riksbankschefen menar att inflationen är så spridd i ekonomin att det motiverar fortsatt höjda räntor.
– Det är inte bara att köttet gått upp eller mjölkpriserna gått upp, utan det är brett i stort sett överallt. Och det här gör ju också att uppgången i någon mening är svårare att bromsa. Så kraften i den här uppgången har förvånat Riksbanken och har förvånat all världens centralbanker.
Två procents inflation till årsskiftetIdag ligger inflationen (KPIF) på 9,3 procent. Erik Thedéen säger att han tror att den kommer att sjunka snabbt under året.
– Vi spår ju en ganska kraftig nedgång i inflationen, så vi tror ju att den börjar närma sig två procent redan till årsskiftet. Tittar du på KPIF, alltså det som inkluderar även energi, då är den nere på två procent redan till årsskiftet, enligt vår prognos, som är osäker. Tittar vi på den exklusive energi tar det nåt halvår till. Så det är en kraftig nedgång vi ser framför oss.
"Farlig kombination"Svenska hushåll är högt belånade jämfört med hushåll i andra länder. Erik Thedéen tycker att människor ska dra lärdom av det senaste årets dramatiska händelser som lett till snabbt höjda räntor. Att ha hög belåningsgrad på sin bostad och rörlig ränta är en farlig kombination i ett sånt läge, tycker han.
– Jag tror att vi behöver ha en ordentlig diskussion om skuldsättning och räntebindning och vad vi ska göra mer för att få en sund utveckling framåt, säger Erik Thedéen.
Erik Thedéen blev riksbankschef vid årsskiftet, han var dessförinnan generaldirektör på Finansinspektionen. Han intervjuades i sin dåvarande roll i Ekots lördagsintervju i höstas.
Gäst: Erik Thedéen, riksbankschef
Programledare: Katarina von Arndt
Kommentar: Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Victor UbeiraIntervjun spelades in fredag den 3 mars kl 10.15. Intervjun är inte redigerad.
-
Världens sämsta prognosmakare från hästens egna mun...
– Vår ränteprognos är en prognos, och den har ibland kommit att missuppfattas. Man ska inte ta den som ett löfte, tvärtom är den extremt osäker. Men den kan bli högre, och den kan bli lägre.
Erik Thedéen fortsätter:
– Jag tycker att det är bekymmersamt att folk litar på våra prognoser. Man ska ha lite mer attityden som man har om meteorologers prognoser, vad det ska bli för väder i sommar.
– De är osäkra, men vi måste ändå ha dem för att fatta någon form av beslut.
Idag är det måndagsmys....
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
När inflationen stiger så stiger räntan. Men är verkligen räntan ett särskilt effektivt sätt att bekämpa inflation? Och vad finns det för andra bekämpningsmedel? Vi frågade riksbankschefen.
Medverkande: Erik Thedéen, riksbankschef. Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena idé. -
Är Erik Thedéen, är den seglande m-märkta riksbankschefen, en duva eller en hök? Torbjörn Nilsson frågar om riksbanksfullmäktige är landets mest anonyma politiska församling. Maggie Strömberg synar maktkampen inom Grön ungdom och upptäcker den lilla högerfalangens kopplingar till tankesmedjan Fores. Henrik Torehammar ser en kamp om liberalismen mellan nationalliberaler och Schenström-liberaler.
-
VECKANS AKTUELLT | Stor besvikelse hos fastighetsägare och Allmännyttan över Hyresmarknadskommitténs första beslut – men de stora förlorarna är faktiskt hyresgästerna, menar vår expertkommentator Kent Persson, som inte håller med Sveriges Allmännytta om LOU – även om det finns enorma problem med de offentliga upphandlingarna.
Erik Thedéen verkar fortsätta på Ingves hökaktiga linje och Stadsmissionen levererar en viktig rapport om hemlöshet som både politiker och bransch borde läsa.
Programledare: Nicklas Tollesson. -
Riksbanken har en ny chef och en ny vicechef, Erik Thedéen och Aino Bunge. Vad kan vi förvänta oss av den nya direktionen? Är Thedéen hök eller duva? Och vad händer nästa vecka? Allt detta och mer när riksbanksexperterna Robert Bergqvist och Olle Holmgren lägger pannorna i djupa veck.
-
Riksbanken har en ny chef och en ny vicechef, Erik Thedéen och Aino Bunge. Vad kan vi förvänta oss av den nya direktionen? Är Thedéen hök eller duva? Och vad händer nästa vecka? Allt detta och mer när riksbanksexperterna Robert Bergqvist och Olle Holmgren lägger pannorna i djupa veck.
-
Sven Hagströmer gästar EFN Marknad och snackar bland annat om Creades och Creaspac. Förutom det avhandlas även Riksbankens roll under den nya chefen Erik Thedéen.
-
Stefan Ingves har lämnat rodret på Riksbanken efter 17 år. Under den största delen av hans tid har Riksbanken missat inflationsmålet. Nu ska Erik Thedéen ta över i den värsta inflationskrisen på flera decennier. Hur mycket kommer räntan behöva fortsätta höjas i år?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Anders Jelmin
Röster och medverkande i programmet
Johan Prane, tidigare reporter, Ekonomiekot
Annika Alexius, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet
Stefan Ingves, tidigare Riksbankschef
Erik Thedéen, Riksbankschef
Jörgen Appelgren, revisionsdirektör, Riksrevisionen
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker, Nordea
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Lotta Linde-Rahr
[email protected] -
M, SD, KD och L vill på olika sätt begränsa amorteringskraven så att hushåll inte ska behöva amortera lika mycket som idag. Men Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tycker att det är en dålig idé.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Thedéen har varit generaldirektör för Finansinspektionen i sju år och var med om att införa amorteringskrav i två steg. Amorteringskraven innebär att den som tar bolån på över 50 procent av bostadens värde måste amortera på lånen. Tanken med kraven är att hushåll inte ska ta för stora lån i förhållande till sin inkomst.
I augusti gav S-regeringen Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera amorteringskraven. Bakgrunden till regeringsuppdraget är att stigande priser för el, mat, bensin och höjda räntor pressar många hushåll. Under pandemin pausades amorteringskraven tillfälligt. De fyra partier som förhandlar om ett regeringssamarbete har också uttryckt att de på olika sätt vill pausa eller lätta på amorteringskraven.
Finansinspektionen ska lämna sitt svar till regeringen nästa fredag, men redan nu säger Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju att han inte tycker att regeringen ska ändra på amorteringskraven. Han menar att det skulle motverka Riksbankens försök att genom en stram penningpolitik få ner inflationen. Och vill man hjälpa de hushåll som drabbas värst av stigande priser och räntor så är sänkta amorteringskrav ingen träffsäker metod, enligt Erik Thedéen. "Det är bara hälften av hushållen som har bolån, och de har typiskt sett ganska goda inkomster. Så ska vi klara av de med lägst marginaler, då är det här en väldigt dålig åtgärd, då finns det många bättre åtgärder som finanspolitiken kan komma med", säger Erik Thedéen.
Han framhåller att de hushåll som inte klarar att amortera på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar pga arbetslöshet, sjukdom – eller väldigt höga elräkningar – kan söka om undantag från amorteringskraven från sin bank.
Lågkonjunktur – och hög inflationBåde hushåll och företag pressas av stigande kostnader och av inbromsningen i ekonomin.
"Det här är ett väldigt bekymmersamt läge. Normalt sett när vi går in i en lågkonjunktur så går inflationen ner och penningpolitiken kan stimulera ekonomin. Det är inte det läge vi har nu utan nu stramar istället penningpolitiken åt för att få ner inflationen. Och samtidigt faller ekonomin.", säger Erik Thedéen.
Hur orolig är då Erik Thedéen för Sverige ekonomi? "Jag är vaksam, och kanske lite extra vaksam. När det rör sig såhär mycket på räntor, på inflation, på aktier och bostadspriser – då kan det hända olyckor. När det sker så här stora förändringar, då kan det uppstå saker som vi inte kan förutse.", säger Erik Thedéen.
De högt belånade kommersiella fastighetsbolagen som Finansinspektionen länge framhållit som en risk för den finansiella stabiliteten har på senare gått ner i värde. Men Thedéen ser inget hot just nu mot den finansiella stabiliteten eftersom bankerna är stabila.
Riksbankschef efter nyårEfter årsskiftet tar Erik Thedéen över som riksbankschef efter Stefan Ingves. Vad tar han med sig in i den rollen?
Gäst: Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen
Kommentar: Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Elin Hagman -
SBAB sänker alla sina listräntor, men det innebär inte något trendbrott över lag, säger Bopolpoddens expertkommentator Lennart Weiss.
Att antalet byggstarter är fler än väntat visar inte att bostadsbyggandet håller i sig – snarare att statistiken inte följer med det verkliga byggandet. Sju förslag till reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad är ett välkommet inslag i bostadsdebatten. Erik Thedéen är nöjd med kreditrestriktionernas effekt på den finansiella stabiliteten – Lennart Weiss håller absolut inte med. Han ger också sin syn på huruvida Magdalena Andersson kan bilda regering efter valet.
Programledare: Anna Bellman -
BOPOLPODDEN | Kriget i Ukraina kommer att få större konsekvenser än vad vi tror, men om vi drar rätt lärdomar av Syrienkriget och pandemin så kan krisen vändas till goda lösningar både för de människor som är på flykt och det svenska samhället. Regeringen kallade till samtal om byggfusket vid offentliga upphandlingar och markerar att frågan har hög prioritet. Bra att Erik Thedéen sätter press på bankerna, men det stora problemet är ändå KALP-kalkylerna, påpekar vår expertkommentator Lennart Weiss.
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
I dagens avsnitt bland annat: Elon Musk lovar 6 miljarder USD till FN:s matprogram mot förklaring av hur pengarna skulle lösa problemet, Finansinspektionen och Naturvårdsverket vill se förbud mot brytning av kryptovalutor, Lord Rothermere lägger bud på att köpa ut Daily Mail och Mail Online från börsen, Daniel Suhonens nya vänsterfalang inom S hyllas och fruktas av den gamla högerfalangen samt Addis Abebas styre ber befolkningen registrera vapen och organisera försvar då tigreanska styrkor kan komma att anfalla staden
https://radio.bubb.la/sondag-7-november-2021/
Länkar som diskuterades i dagens sändning:
Elon Musk lovar sälja Tesla-aktier och skänka 6 miljarder USD till FNs matprogram för att lösa världshungern på villkor att direktören David Beasley kan förklara exakt hur pengarna skulle lösa problemet, uttalanden kommer efter att Beasley sagt att endast 2% av Musk förmögenhet skulle lösa världshungern
Erik Thedéen på Finansinspektionen och Björn Risinger på Naturvårdsverket vill se förbud mot brytning av kryptovalutor inom EU, hänvisar till koldioxidutsläpp och att valutorna kan användas av kriminella, vill att EU utreder förbud mot proof of work
Lord Rothermere lägger bud på att köpa ut bolaget bakom Daily Mail och Mail Online från börsen efter samtliga tidigare hinder undanröjts, planerar omorganisera och renodla verksamheten till dedikerat mediabolag, affären inväntar aktieägares omröstning, bolaget har varit noterat i 90 år
Klas Eklund: Daniel Suhonen bygger genom Reformisterna och Katalys en ny vänsterfalang med en intellektuell kaliber som inte funnits inom S sedan kanslihushögerns dagar på 80-talet, partiledningen bör besvara utmaningen genom att höja sin egen intellektuella nivå
Addis Abebas stadsstyre ber befolkningen registrera sina vapen och organisera försvar lokalt sedan tigreanska styrkor meddelat att de kan komma att anfalla staden, tigreanerna uppger sig erövrat bland annat strategiskt viktiga städerna Dese och Kombolcha inklusive motorvägen till Djibouti senaste dagarna