LYSA Podcasts
-
Reklam för Lysa AB. I dagens avsnitt intervjuar medgrundaren och VD:n Patrik Adamson och pratar om marknadsläget, räntan, inflationen och mycket mer.
Framförallt så pratar vi om ett koncept som jag skrev om i ett nyhetsbrev häromveckan kring "strategisk mediokritet". Det är ett lite ointuitivt resonemang som går ut på att inte sikta på att bli bäst men att konstant hålla sig i toppen. Teorin är att om du försöker bli bäst, så måste du ta risk och ha tur. Om du tar den typen av risk över tid som behövs så kommer du till slut att straffa ut dig.
Strategisk mediokritet handlar om att istället sikta på att vara t.ex. topp-30 % konstant. Men bara genom att hålla sig konstant topp-30 % så kommer man över tid kanske hamna på topp-10 % eller bättre. I mångt och mycket är det precis vad det handlar om när man investerar på det sättet som vi förespråkar - att äga hela höstacken istället för att leta efter nålarna.
För visst, ett enskilt år så är kanske "Ny Teknik", "Krypto" eller "Småbolag"-nålarna bättre än att äga hela höstacken.
Vi hoppas att du gillar intervjun och det finns faktiskt ett bonusavsnitt där Patrik svarar på flera frågor från er i communityn.
Dina strategiskt mediokra ekonomikompisar,
Jan och Caroline
PS. Var vänlig notera att om du köper en fond så kan den öka och minska i värde, i värsta fall kan du förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren.
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)LYSA (sponsrad länk)Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,
allt ordinarie material utan reklam
tips och struktur för en bättre ekonomi,
inbjudningar till olika event
Läs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.
-------
00:00:00 - Intro
00:11:29 - Fördomar kring finansbranschen
00:18:56 - Du kommer aldrig vara bäst ett enstaka år med Lysa
00:28:52 - Tur som strategi är nog ingen bra grej
00:33:50 - Detta kanske kommer kallas för plånbokskrisen
00:45:52 - Stigande räntor och sjunkande värden på hus
00:54:48 - Jag önskar mig en graf i julklapp
01:04:01 - Ökar räntan så minskar värdet på räntefonden
01:14:21 - Svensk ekonomi är inte så stark nu
01:21:10 - 4% av alla bolag skapar överavkastningen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklam för Lysa AB. Detta bonusavsnitt hänger ihop med ordinarie avsnitt 271.
Här går vi genom frågor som kom in från er i communityn men som vi inte fick möjligheten att ta i det ordinarie avsnittet.
Tack för alla frågor!
Jan, Caroline och Patrik-------
Lysa (sponsrad länk)Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet
Länkar:-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via PatreonOm du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.
-------
00:00:00 - Introduktion00:01:43 - Välkommen tillbaka Patrik00:02:18 - Varför ger inte LYSAs sparkonto bäst ränta?00:07:12 - Kan jag flytta pengar mellan ISK och sparkontot?00:09:19 - Daytrada inte, men speciellt inte på vår plattform 00:10:08 - Kan man sätta in mer än insättningsgarantin?00:14:03 - Kommer ni erbjuda en produkt med hävstång?00:15:02 - Rykten på stan antyder att LYSA håller på att bli försäkringsbolag00:17:57 - Fråga om guld, råvaror och valutasäkring?00:19:50 - Kommer man kunna ha ISK / KF för sina barn?00:20:57 - Kommer LYSA introducera en allvädersportfölj?00:23:48 - Kommer man kunna välja bort slagsidan mot Sverige?00:26:19 - Finns det planer på marknadsviktad globalfond?00:28:45 - Har ni tanke på ta in tillväxtmarknader i det hållbara sparandet?00:32:47 - Kommer avgifterna sänkas mer?00:34:48 - När kommer man kunna sätta mål och glidepath?00:35:19 - Vad är planerna för Finland?00:36:26 - Möjlighet för utbetalningsplan?00:37:28 - Jacke77 sammanfattar allt
InnehållsförteckningHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En av de sakerna som är mest fantastiska med sparande är att det till stor del faktiskt är ett engångsjobb. Om du gör rätt från början, så behöver du sedan inte göra något på tio år. Tänk om fler saker vore så i livet? Du städar en gång och sedan behöver du inte städa på 10 år.
Tvärtemot vad finansbranschen, finansiella rådgivare och många vill påstå så är det dessutom enkelt att göra rätt. Forskningen är nämligen tydlig. Det går inte att förutsäga hur vilka investeringar som kommer att gå bra i framtiden eller inte. Det bästa man således kan göra är att äga allt. Dvs. istället för att försöka leta efter nålarna i höstacken är det bättre att bara köpa hela höstacken.
Om du dessutom äger hela höstacken så behöver du inte - och bör inte - lägga någon mer tid eller energi på det. Forskningen är nämligen också tydlig med att den som äger hela marknaden och därefter är lat, passiv, oengagerad och ointresserad - dvs. låter pengarna jobba i fred, med stor sannolikhet kommer bli vinnaren. Men, det får du se som en bonus.
Kom ihåg att du som vanligt kan ställa frågor i forumet eller besöka vår sidan ”vanliga frågor när man ska börja”.
Lycka till med sparandet!
Jan och Caroline
PS. Det här är en nyinspelning gjord 2022-08-14 av ett gammalt avsnitt publicerat för mer än tre år sedan. DS
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklam för AuAg Fonder AB. Dagens avsnitt är ett samtal med fondförvaltaren Eric Strand om det kluriga marknadsläget just nu, om skuldsättning, inflation och tankar hur man som investerare kan agera. Det är ett bonusavsnitt i form av att det är en inspelning från ett FikaTillsammans-tillfälle i Patreon-communityn vi hade tillsammans i början juni.
Eftersom det är ett FikaTillsammans-tillfälle är det lite speciellt, då det är ett lite mindre formellt sammanhang, det är flera andra personer som ställer frågor till Eric och formatet är lite annorlunda. Ingen ersättning har eller utgått varken till oss eller Eric. Dock behöver man ju självklart ha i åtanke att han är fondförvaltare som förvaltar tre fonder med inriktning mot guld, silver och green tech. Dessutom har vi på Patreon inplanerat en bokklubb för dig som vill läsa samma böcker som några av oss gör.
Till den 20 juli läser vi Atomic Habits av James Clear och till den 3 augusti blir det Ishmael av David Quinn. Den 18 augusti kommer vi även ha ett tillfälle om bostadsmarknaden med en analytiker från ett bolag som arbetar mot fastighetsbranschen. Så du är varmt välkommen att hänga med oss på Patreon.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
PS. Var vänlig notera att om du köper en fond så kan den öka och minska i värde, i värsta fall kan du förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren.
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetAuAg Fonder-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtLäs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.
Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.
-------
00:00:00 - Intro00:02:54 - Tillgångsinflation och prisinflation00:17:13 - Aktier skyddar mot inflation00:28:00 - Var det bättre förr?00:32:58 - Spendera dina pengar på upplevelser00:42:40 - Marknaden faller på spekulation00:52:55 - En finansiell termometer01:00:34 - Guld fungerar som en krockkudde01:10:44 - Hålla ner priser med automatisering01:20:08 - Möjligheter skapas i volatilite01:29:30 - En portfölj för skydd mot inflationHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt diskuterar vi några av de frågor som vi har fått in via Facebook och Instagram. Väldigt många av de frågor som kom in var relaterade till boende, bostadsköp, räntor och liknande.
Mycket av det jag och Caroline har förmånen att göra är en följd av de frågor, kommentarer och inspel som kommer från er tittare. Därför är det alltid roligt att "gå tillbaka till rötterna" med dessa frågor och svar-avsnitt. Vi får möjligheten att beröra ämnen både högt och lågt. Särskilt nu när vi har vår vän Caspian som moderator i avsnitten.
Se gärna innehållsförteckningen nedan för att få en känsla för temat i avsnittet.
Tack för denna veckan,
Jan, Caroline och Caspian-------
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet
Länkar:-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via PatreonOm du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.-------
00:00:00 - Intro 00:06:35 - Varför ska man ombalansera sin portfölj?00:10:59 - Vad är det viktigaste att tänka på vid bostadsköp?00:15:31 - Ta ut pengar från LYSA för att köpa bostad?00:18:30 - Bostadrättsförningens ekonomi00:24:29 - En icke fungerande hyresmarknad 00:28:38 - Investera i din relation00:30:28 - Det finns två sätt att förstöra en stad, en atombomb och hyresreglering00:34:50 - Din bostad är en konsumtion, inte en investering 00:37:37 - Låt inte marknaden påverka din strategi 00:42:30 - Bunden eller rörlig ränta?00:47:09 - Risk att man binder räntan vid fel tillfälle00:50:44 - Varför finns inte denna finansiella produkt? 00:53:56 - Är ni nöjda med Teslan?00:59:10 - Varför ska man ha ISK?01:06:14 - Investera i en hobby01:12:17 - Fler frågor och svar avsnitt kommer, ställ frågor!
InnehållsförteckningHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur ska man göra när man har en summa pengar som ska investera? Ska man investera allt på en gång eller ska man sprida ut det över tid? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. I dagens avsnitt diskuterar vi den både från ett emotionellt, matematiskt och riskmässigt perspektiv.
Det som är nytt jämfört med tidigare avsnitt #92 är att vi utgår från ett tredje alternativ som Nick presenterar, som går ut på att istället för att sprida ut pengarna över tid, så bör man istället investera allt på en gång - men med en lägre riskprofil.
Det vill säga att om man har tänkt sig att investera 100 % i en globalfond som slutmål och tänkt sig sprida ut det över t.ex. 12 månader. Då är det bättre att kanske ta 50 % / 50 % globalfond och räntor och sätta in det på en gång i denna fördelning med lägre risk. Sedan kan man istället öka risken över tid.
Ett sista överkurs alternativ är en liten kombination av båda. Det är att man sprider ut över tid, men man ökar mängden pengar om den föregående månaden var positiv och minskar beloppet om den var negativ. Det vill säga en slags momentum-anpassad sprid-ut-över-tid strategi.
Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och ser fram emot dina kommentarer!
Hälsningar,
Jan och CarolinePS. Svaret till frågan, VAD ska man investera i, hittar du i avsnitt 99. Det korta svaret är en fondrobot som LYSA. Se länk nedan.
-------
Våra bästa länkar (börja här)Sponsrad länk: Fondroboten LYSAKommentera i vårt fourmReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet
Länkar:-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via PatreonOm du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.-------
00:00:00 - Intro 00:04:55 - Investera allt på en gång00:08:00 - Vi är inte mottagliga för avancerade resonemang00:11:05 - Hur reagerade du under börskraschen 2008? 00:15:06 - RikaTillsammans Community i Patreon00:17:16 - "Buy quickly, sell slow"00:20:19 - Vad händer vid kriser?00:25:59 - Ett tankeexperiment00:28:49 - Inte ens Gud kan tajma marknaden00:35:13 - Risk för underprestation 00:38:40 - Oftast mer lönsamt att investera allt med en gång00:43:21 - Gör rätt sak på rätt sätt00:49:11 - Rekordnivåer på börsen 00:51:08 - Normalt för börsen att vara på topp00:57:45 - Vi är inte rationella01:01:36 - 2% bättre avkastning01:05:16 - Förutsättningen är att du inte får panik och tar ut dina pengar
InnehållsförteckningHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genom att äga en andel i en bred indexfond har du tusentals personer som varje dag arbetar för att gör dig och din ekonomi rikare. Idag går vi tillbaka till RikaTillsammans-rötterna utifrån Nick Magiullis nya bok: "Just. Keep. Buying."
Detta avsnittet är det första i en serie där vi diskuterar några av principerna i boken som Nick från bloggen "OfDollarsAndData" precis gett ut. Den tar avstamp i den teoretiska frågan:
- "Om man bara fick ge ett råd till en investerare, som både fungerat de senaste 150 åren och sannolikt kommer fungera även i framtiden, vilket skulle det vara?"
Svaret som Nick föreslår är: "Just. Keep. Buying" som boken bygger på. Han delar upp boken i två delar - en om sparande och en om investerande. Det som jag gillar mest med boken är att den är allmänbildande och berör alla de viktiga delarna i en privatekonomi. I dagens avsnitt diskuterar vi de första fem (av tjugo) principerna.
Vi hoppas att du uppskattar avsnittet!
Hälsningar,
Jan och Caroline
-------
Länkar:
PatreonVåra bästa länkar (börja här)Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetFondroboten Lysa-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.
-------
Innehållsförteckning
00:00:00 - Intro00:06:00 - Du sparar förmodligen redan tillräckligt00:16:16 - Köp en fondrobot, köp hela tiden så är du färdig00:21:42 - Saving is for the poor; investing is for the rich00:28:07 - Lägg mer tid på att spara mer00:32:32 - Vill du byta liv med Warren Buffet?00:38:15 - Det viktiga är att du sparar, inte hur mycket00:42:47 - Stressen över att inte spara tillräckligt00:49:09 - Buffert, boende och pension00:52:19 - Man sparar som att man ska leva för alltid00:58:42 - Du behöver inte spara så mycket som du tror01:00:37 - Dra ner på utgifterna eller öka inkomsterna?01:08:18 - Öka inkomster med humankapital01:12:42 - The Ladder of Wealth Creation01:16:18 - The 2x rule01:19:12 - En rik vardag01:25:25 - Spendera och konsumera utan dåligt samvete01:28:28 - Konsumera i linje med din vision med dina värderingar01:33:53 - Identifiera det som är viktigt för dig01:36:00 - Save at least 50% of your future raises and bonusesHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utmaningen som vår podd, blogg och youtube-kanal har gemensamt är att det är en envägskommunikation. Särskilt om man som vi gillar "tillsammans". Därför är vi så glada att RikaTillsammans-forumet har blivit populärt. Forumet har blivit ett ställe att ställa frågor, få svar, hjälpa andra, få svar och inte minst träffa likasinnade. Det är där vi på riktigt kan bli rika tillsammans. Dagens avsnitt handlar därför om guldkornen från forumet. Guldkorn i form av diskussionstrådar värda att läsa för allmänbildningens skull, men framförallt då trådarna innehåller konkreta tips. Senast igår skrev en forummedlem hur hon hade nyttjat tips i ett husköp och kunnat skippa budgivningen, vi har läsare som bytt fonder, köpt bil, sparat och tjänat pengar.
Hälsningar,
Jan, Caroline och Caspian
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Vanliga frågor i forumetKommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De flesta föräldrar vill ge sina barn en bra start i livet. I dagens avsnitt går vi genom det mesta du behöver veta om att spara till barn eller spara till barnbarn. Du får även tips på hur du kan spara med barnen, dvs. ge dem en ekonomisk kompetens och ett ekonomiskt självförtroende i området pengar.
Det här avsnittet är en sammanfattning av många tidigare avsnitt om barnsparande. Här får du guldkornen från mer än 25 års eget sparande, min bok "Gör ditt barn rikt" och många års "experiment" med våra egna barn. Som vanligt har vi även sammanfattat många av de diskussioner som har förts i forumet om både att spara till barn men också att spara med barnen.
Spara TILL barnen-tips:
====
1. Spara till dig själv först (det är okej att inte spara till barn)
2. Om du väljer att spara till barnen, spara inte för mycket
3. Bestäm vad du vill spara till (t.ex. kontantinsats)
4. Spara till barn och barnbarn på samma sätt som du investerar själv
5. Fundera på vems namn du ska spara i, det gör stor skillnad
6. Testamentera med särskild förvaltning
7. Spara rättvist till alla barnen
Spara MED barnen-tips
====
1. Ställ en motfråga istället för att ducka eller ljuga
2. När barnen får pengar låt dem få 1/3 som lön, 1/3 som bidrag och 1/3 som utdelning
3. Spara med filtkulor i en glasburk
4. Låt barnen lära sig om aktie med månadens aktie
5. Dela upp veckopengen enligt de tre typerna
6. Överväg den entreprenöriella veckopengen
7. Användning av veckopeng (konsumtion, sparande, investerande & välgörenhet)
8. Låt barnen få lära sig att sälja
9. Samtalet om pengar är det viktigaste
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetDel av vårt testamenteFondroboten Lysa (sponsrad länk)Fondroboten Opti (sponsrad länk)Avanza (sponsrad länk)-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomiLäs mer om vår community →Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi människor gillar att jämföra oss. Problemet är att vi många gånger jämför oss helt fel. Vi jämför oss med de som har mer eller som har kommit längre på resan. Vi jämför oss med några få istället för att jämföra oss med alla. Vi missar att t.ex. mer än halva Sveriges befolkning inte har en krona i ett ISK eller att bara 2 av 10 äger en aktie i Sverige.
I dagens avsnitt går vi genom data från Avanza, Pensionsmyndigheten, SCB och flera andra källor, för att ge en så rättvisande bild av den genomsnittlige svensken som möjligt. Vi hoppas även att det kan bidra till att du ska kunna:
1) Ge dig själv en liten klapp på axeln
2) Få en liten realitycheck
3) Andas ut och se att du gör bra
4) Få en möjlighet att fira dina framgångar
Det är nämligen naturligt att jämföra sig. Gjort på rätt sätt så kan det inspirera, accelerera ens ekonomiska resa eller hjälpa en när det behövs. Men det kan också vara destruktivt om det görs på fel sätt, framförallt om man jämför sig "fel". Vår hjärna är inte duktig på att göra korrekta statistiska jämförelser.
Sedan vill jag också säga tack till Avanza och Nicklas Andersson som hjälpt till med en hel del data. De är mest generösa med data av alla bankerna. En sak värd att tänka på dock är att även om Avanza är naturligt för oss som är ekonomiskt intresserade, så är ca 85 % av den svenska befolkningen INTE kunder på Avanza. Eller att 8 av 10 svenskar inte äger några aktier och av de 2 av 10 som faktiskt äger aktier, äger 42 % aktier i ett enda bolag.
Vi tittar på det även från ett globalt perspektiv. Om du har en total förmögenhet (boende, tjänstepension, inkomstpension, ppm, aktier etc) på 10 Mkr eller mer så tillhör du _världens_ rikaste procent av människor. I Sverige är det mer än halv miljon människor, eller 5 % av befolkningen. Samtidigt som halva jordens vuxna befolkning äger mindre än 1.5 % av förmögenheten.
Ja, sådana här siffror och mycket till får du i dagens avsnitt.
Tack för denna veckan,
Jan och Caroline
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Här får du vår, forskningens och RikaTillsammans-forumets syn på hur man kan och bör investera 2022 (eller vilket år som helst). Först och främst måste vi säga ett stort tack till communityn på RikaTillsammans-forumet som har samskapat dagens förslag. Det är hundratals kommentarer och många trådar som lett fram till detta förslag. Det är inget som jag hade kunnat göra på egen hand. Tack. På riktigt.
En sammanfattning lyder som:
1) Forskningen säger förenklat: "Investera i hela höstacken istället för att leta nålar. Köp alla bolag, i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt och regelbundet. Rör inte pengarna om inte dina förutsättningar eller mål har förändrats."
2) Det i sin tur översätter jag till: "Ta hjälp av en fondrobot som LYSA eller OPTI. De hjälper dig att sätta ihop en kombination av billiga indexfonder, spara långsiktigt, billigt och regelbundet." LYSA är bred, billig, hållbar och störst, men finns ej som app. OPTI liknar LYSA men finns som app men är i gengäld lite dyrare. Vi föredrar LYSA men rekommenderar även OPTI varmt, särskilt för den yngre mobile-first-generationen.
3) En variation - ej nödvändigtvis bättre - för den som vill göra själv / inte kan eller vill använda fondrobot är en kombination av fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära" och ett bankkonto med insättningsgaranti. Vi använder själva Lunar Bank med 1 % ränta i dagsläget.
4) För den som vill göra en lite bättre variant än i 3) så har vi en basportfölj på 100 % aktier. Den löser vissa problem som uppstår när man bara väljer en fond. LF-fonden äger t.ex. inte alla bolag på tillväxtmarknaderna eller globala småbolag.
Jan och Caroline
-------
Länkar:
Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetFondroboten LYSA (sponsrad länk)Fondroboten OPTI (sponsrad länk)Lunar bank (sponsrad länk)Avanza (sponsrad länk)Nordnet (sponsrad länk)-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att spara brett och köpa hela höstacken istället för att leta nålar var en framgångsrik strategi 2021. Investerade du i globala indexfonder eller i en fondrobot, bör du ha fått en avkastning på 20 - 30 %. Ett tips inför 2022 är att ta ut en liten del av pengarna och fira.
Början av året är ett naturligt tillfälle för uppföljning, reflektion och planering inför det kommande året. I dagens avsnitt tittar vi på det gångna börsåret och repeterar viktiga (men kanske tråkiga) saker och tips att tänka på för 2022. Vi gör även en sammanställning av utvecklingen för våra portföljer, fondroboten LYSA och några jämförelseindex att ha koll på.
Det viktigaste tipset som jag vill skicka med dig efter dagens avsnitt är att fira. Fira och gör något du kommer minnas om 10 år - de flesta av oss minns inte t.ex. börsåret 2016. På samma sätt kommer vi inte minnas börsåret 2021 om något år. Däremot minns vi ofta saker vi gjort tillsammans med andra. Tipset är därför, att om du tjänade pengar 2021, ta ut en mindre del av vinsten och gör något som du kommer minnas om 10 år.
Hälsningar,
Jan
-------
Länkar:
Fondroboten LYSA (sponsrad länk)Fondroboten OPTI (sponsrad länk)Avanza (sponsrad länk)Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklam för Lysa AB. Det här avsnittet, som är ett samarbete med LYSA, är en fristående fortsättning på avsnitt 234. Här svarar Patrik på många av de frågor som ni lyssnare och följare har skickat in. Vi valde att ta det separat som två avsnitt istället för att ha ett enskilt avsnitt som blev superlångt.
PS. Var vänlig notera att om du köper en fond så kan den öka och minska i värde, i värsta fall kan du förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren.
-------
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet
Länkar:-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via PatreonOm du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.Detta avsnitt är från 2021 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.
-------
00:09:12 - Varför har Lysa home bias mot Sverige?00:13:31 - Kommer man introducera belåning på portföljen?00:17:37 - Hur väljer LYSA räntor?00:23:58 - Kommer LYSA ta in guld i sin portfölj?00:29:00 - Äga en representation av allt som finns på marknaden00:31:01 - Vad kan man förvänta sig i avkastning över en längre tidsperiod från LYSA?00:35:37 - Vad hände med tail-risk hos LYSA?00:41:52 - Kan indexfonder bli för stora?00:45:54 - Vad händer om fler vill ta ut pengar från LYSA på samma gång?00:48:53 - Är Lysa lönsamma?00:51:55 - Kommer man kunna ha fullmakt för två personer på ett konto?00:55:34 - Vad har LYSA för jämförelseindex?00:57:58 - Kommer LYSA ha en home bias även i andra länder?01:02:12 - Har Lysa planer på att sänka avgiften?01:04:46 - Hur går det för LYSA i Finland och Danmark?01:06:26 - Hur ser LYSA på sin hållbara portfölj?01:09:44 - Det är viktigt i sitt sparande att vara förberedd på olika scenarion
InnehållsförteckningHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklam för Lysa AB. Dagens avsnitt är ett samarbete och en intervju med Patrik Adamson som är medgrundare till och VD på fondroboten LYSA.
För dig som har följt oss ett tag är det ingen hemlighet att vi är LYSA-fans och att vi har placerat en stor del av våra egna pengar hos dem. Och nej, det beror inte på att LYSA ger bäst ersättning (snarare tvärtom, deras jakt på låga avgifter gäller även ersättningar för samarbeten) utan för att LYSA är de som ligger närmast vår egen och forskningens investeringsfilosofi. Det vill säga att spara långsiktigt, regelbundet och billigt i alla bolag i hela världen i alla branscher och i alla storlekar. Det närmsta ett one-stop-shop-sparande vi känner till.
Dagens besök är det första av Patrik på över två år och eftersom vi har fått in många frågor från er har vi delat upp det i två delar. Den här första delen är en mer generell introduktion och samtal kring indexfonder och fondrobotar i allmänhet och LYSA i synnerhet. Nästa del är i princip bara svar på era frågor. Vi tar upp allt från den relativt smala Sverige-fonden, pratar om Lysas lösning med att göra en egen Sverige-indexfond, vi pratar om guld, hävstång, naturlig avkastning och mycket mer.
Jan Bolmeson
PS. Var vänlig notera att om du köper en fond så kan den öka och minska i värde, i värsta fall kan du förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren.
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetFondroboten Lysa (sponsrad länk)-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtLäs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt är från 2021 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag fortsätter vi med fördjupningen i frågan: "Vad krävs för att slå index och få en bättre avkastning än andra (eller en indexfond/fondrobot?"). Vi utgår från Howard Marks bok "The most important thing". Vi konstaterar att marknaden är i stora drag effektiv med öar av ineffektivitet. Dessa öar bidrar med felprissättningar som är förutsättningen för att ens kunna slå index.
OBS! Det här avsnittet är inte till för dig som är en ny sparare eller precis har kommit igång. Det är definitivt ett överkursavsnitt och vi rekommenderar alltid att börja med avsnitt 99 eller 190. Allt annat är mest nice-to-know.
Hälsningar
/Jan & Caroline
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenTack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt är från 2021 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
-------
Innehållsförteckning
00:03:12 - Repetition: Second level thinking00:08:40 - Diskussion om second level thinking00:12:58 - På börsen spelar alla på samma plan00:20:11 - Rikatillsammans-communityn00:22:34 - Fyra antaganden om effektiva marknadshypotesen (EMH)00:30:54 - Pågående dragkamp mellan passiv och aktiv förvaltning00:33:14 - Second level thinking i kombo med effektiva marknadshypotesen00:39:01 - Alla har inte tillgång till samma information00:44:14 - Kända profiler inom finans hade inte funnits om det var enkelt00:52:19 - När är marknaden ineffektiv?00:58:16 - Utnyttja ineffektiviteten på marknaden01:03:36 - Hur kännetecknar man en ineffektiv marknad?01:06:35 - Inte garanterad vinst bara för att marknaden är ineffektiv01:08:21 - En skala av ineffektiv och effektiv marknad01:12:52 - Sunda frågor att ställa sig själv kring investeringar01:18:42 - Du måste kunna identifiera schackmästarens misstagHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más