Lotta Gröning Podcasts
-
I ”Parallella liv” skriver Lars Lönnroth en dubbelbiografi om författarna Sven Delblanc och P O Enquist. Boken bygger på minnen, vänskapsband och personliga värderingar. Här beskrivs deras personligheter och vad det var som färgade dem i deras författarskap. Lotta Gröning och Lars Lönnroth samtalar om hur de båda författarna följer varandra i sitt skrivande.
-
I ”Drömmarnas tid” berättar Axel Odelberg utifrån unikt arkivmaterial en närgången skildring av Axel Johnson som utvecklades från ambitiös yngling till affärsgeni. Nathan Shachar i ”Johnsonslinjen och Latinamerika” beskriver hur Axel Johnson startade rederiet Nordstjernan och efter en trevande start knöt norra Europa och södra Amerika samman i ett storslaget handelsnät. Lotta Gröning samtalar med författarna.
-
”Jag tog taxi till kriget” är Staffan Heimersons berättelse om hur han rapporterat från 34 krig på sex kontinenter. Det var ett mycket medvetet val att bli krigskorrespondent och han ser krig som en fortsättning på politiken, men med andra medel. I krig var han aldrig rädd, men hemma är han rädd för allt. Om detta samtalar han med Lotta Gröning.
-
”Nationalstaten. En essä om liberal nationalism” handlar om hur människors strävan efter en språklig och kulturell homogenitet kan skapa en liberal nationalism. Björn Östbring menar att vi måste inse att populister och nationalistiska partier inte enbart kan betraktas som fiender. Deras framgångar kan också ses som ett symtom på att ens eget politiska projekt behöver revideras. Han samtalar med Lotta Gröning.
-
I ”På vandring i språkens fotspår” tas vi med på vandring över jorden i världens språkliga och mänskliga mångfald. Sverker Johansson är kvantfysikern som blev lingvist. Han presenterar 400 språk och visar hur arkeologin och genetiken ger oss nya kunskaper om språkens utveckling. I språkens fotspår ger han oss ett mönster som fyller mänsklighetens historia. Han samtalar med Lotta Gröning.
-
”Allmogemålaren Jonas Hertman” från Hälsingland har kartlagts av konsthistorikern Maj-Britt Andersson. Hon har eftersökt alla hans verk och Jonas Hertman var en enastående skicklig rokokomålare. Han målade efter 1700-talets mode och galanta scener med en teknik som aldrig tidigare skådats i stugorna. Maj-Britt Andersson samtalar med Lotta Gröning.
-
I ”Traditioner och Högtider” berättar Tora Wall om våra högtider från medeltiden till nutid. Många av högtiderna lever kvar men andra har fallit i glömska. Men traditioner förändras ständigt och uppkommer i nya skepnader. Vi får bland annat höra om den magiska julen som i folktron var farlig och ansågs vara de dödas natt. Tora Wall samtalar med Lotta Gröning.
-
Samtal om demokrati socialdemokrater, sverigedemokrater och liberaler och landsbygdsuppror hemma hos Lotta Gröning i den k-märkta byn Olsbenning.
-
Politiker från höger till vänster har börjat flirta med vanligt folk. För tretton år sedan ansågs sådant vara nazistiskt. Vad beror denna omsvängning på? Dessutom berättar Chang Frick om sin avsky för medelklassen, Lotta Gröning om maktelitens identitetskris och Johan Hakelius analyserar Daniel Suhonens (S) angrepp på sitt eget parti. Gäster: Chang Frick, Nyheter Idag, Lotta Gröning, riksdagskandidat L, Johan Hakelius, Fokus. Programledare: Nina Solomin.
-
Begreppen “bruksanda” eller “bruksmentalitet” används för att beskriva attityder och värderingar som förknippas med gamla brukssamhällen. I ordböcker definieras det som något bakåtsträvande och allmänt intolerant eller negativt. Men finns och fanns det verkligen en bruksanda – eller är det bara ett påhitt? Hur påverkas vi om idén av bruksandan idag? Det ska vi ta reda på med hjälp av journalisten och historikern Lotta Gröning.
Du finner Järnbrukens historia samt Bokförlaget Stolpes övriga utgivning hos Bokus.se, dessutom till 20 procents rabatt med koden STOLPE20.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förr genomfördes samhällsreformer med stor hänsyn till vilka praktiska effekter de skulle få. Men sedan nittiotalet tar politiker beslut på nya sätt. Den ideologiska visionen blev det viktiga, och konsekvensanalyserna saknas. I dag tampas Sverige med stora brister på områden som försvar, skola och integration. Gäster: Carl Hamilton, författare till nyutkomna boken "De ofelbara", Lotta Gröning, riksdagskandidat L, Johan Hakelius politisk chefredaktör för Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
Magdalena Andersson kommer att sitta kvar. Länge. Det är en av slutsatserna i Fokus nyårspanel, som sammanfattar 2021 och blickar fram mot valåret 2022. Gäster: Lotta Gröning, riksdagskandidat för Liberalerna, Linn Svansbo, vice ordförande Reformisterna, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör för Fokus. Programledare: Jon Åsberg
-
När organiserades vikingatidens samhälle? Lotta Gröning samtalar med Kristina Ekero Eriksson som är vetenskapsjournalist och arkeolog. I sin bok Vikingatidens vagga berättar hon om handelsvägar, segelfartyg och utveckling av järnsmide och vapen, och om hur krigarna rustades med raseriet som grund och stridstekniken som vapen.
-
Håkan Strömberg ger oss nya insikter om Karl XII. Han jämför honom med Greta Garbo och hävdar också att det finns likheter med andra världskriget. Det finns nämligen alltid en ny vinkel att lyfta fram. Vi får insikt i Karl XII personliga egenskaper, i hans stridsteknik och hans förmåga att styra landet trots att han i många år var utomlands.Håkan Strömberg intervjuas av Lotta Gröning.
-
Gunnar Broberg ger oss en ny bild av Carl von Linné, både som ett geni och som en personlighet som kunde ha haft ADHD och som planlade sitt liv redan vid 23 års ålder. Linné skapade naturens ordning, han inventerade, klassificerade och beskrev växter, stenar och människor. Gunnar Broberg intervjuas av Lotta Gröning.
- Mostrar más