Olof Palme Podcasts
-
1968 utkommer författaren Bo Balderson med sin första deckare. Statsrådet och Döden blir en omedelbar succé och startskottet för en deckarserie om elva böcker. Men bakom framgångarna döljer sig ett av litteratursveriges största mysterier: namnet Bo Balderson är en pseudonym, och än idag har den hemlige författaren inte gett sig tillkänna. I första avsnittet bestämmer sig radiojournalisten Axel Winqvist för att gå till botten med fallet Bo Balderson. Han bockar av de mest uppmärksammade teorierna om pseudonymen och intervjuar Astrid Lindgrens barnbarn, Olof Palmes son och vår före detta statsminister Ingvar Carlsson. Är det en svensk superkändis som ligger bakom Balderson – och finns det personer på bokförlaget Bonniers som känner till sanningen? Lever författaren fortfarande, eller planerar Balderson att gå i graven med sin hemlighet? Axel befinner sig snart i en labyrint av olika spår och bevis. Jakten på Bo Balderson görs av produktionsbolaget Studio Olga för Spotify Dok. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Bo Balderson har sålt över en miljon böcker - men vem står bakom pseudonymen? I Jakten på Bo Balderson letar journalisten Axel Winqvist efter Baldersons sanna identitet. Är det en spinndoktor, en före detta statsminister – eller en svensk superkändis? Axel intervjuar Astrid Lindgrens barnbarn, Olof Palmes son och en mängd “privatspanare” för att få klarhet i vem som skrivit böckerna – och varför han eller hon velat hålla sig gömd. Lever författaren fortfarande, eller planerar Balderson att gå i graven med sin hemlighet? Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Hur gick diskussionerna inne på UD när sovjetiska ubåten U 137 (S-363) gick på grund i Blekinges skärgård 1981? Vilken prägel har Olof Palme satt på svensk utrikespolitik? Och vad var det som gjorde att Sverige bytte till en mer Israelkritiskt hållning? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som handlar om neutralitet, diplomati och politisk styrning.
Gäst i programmet är Bo Theutenberg, professor i folkrätt, som har varit folkrättssakkunnig på Utrikesdepartementets och ambassadör från 1976 till 1987.
-
Nu är podden med landshövding Helene Hellmark Knutsson tillbaka efter ett uppehåll! Den här gången riktas blicken mot självaste residensstaden - Umeå fyller nämligen 400 år i år och det vill även Länsstyrelsen Västerbotten fira. Efter ett initiativ av Helene släpps nu jubileumsboken ”Umeå: 400 år av framtid”, där stadens framväxt skildras på ett helt nytt sätt. I poddavsnittet samtalar landshövdingen med bokens författare Hans Forsman, erfaren journalist på Folkbladet, om stadens kända och okända sidor. Varför blev aldrig Umeå en ”riktig” industristad? Hur gick det med Olof Palmes militära karriär på K4? Varför förvandlades blomrabatter till cykelbanor? Och vad kan Umeås historia betyda när man ska spå stadens framtid?
Boken är ute i handeln nu. Allt överskott från försäljningen av boken går till UNHCR-FN, FN:s flyktingorgan som räddar liv och kämpar för flyktingars rättigheter. -
Spanska inbördeskriget mellan 1936 och 1939 var en blodig kamp mellan höger och vänster bara några år innan hela Europa exploderade i andra världskriget. I det här avsnittet ska vi djupdyka i den här konflikten, om hur allt startade och vad som blev konsekvenserna.
Den som ska berätta för oss om kriget är Henrik Berggren. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter och som historiker skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, bland annat om Dag Hammarskjöld och Olof Palme.
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Foto Henrik Berggren: Elnaz Baghlanian
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Forskaren Itai Reuveni är talesperson för forskningsinstitutet NGO Monitor. De bevakar NGOs, alltså icke-statliga organisationer. Han var inbjuden för att debattera på Olof Palme centrets Globala torget på bokmässan vars motto i år var Länge leve ordet! Du kan aldrig gissa vad som hände sedan…For more info: https://bit.ly/DK_BOKMASSAGBGSTÖTTA DEKONSTRUKTIV KRITIK på:SWISH 0046768943737paypal.me/ARONFLAMDKs Patreon: bit.ly/ARONFLAMDKBitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSHEdited by Marcus Blomgren Intro by: Intractable by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/...) Source: incompetech.com/music/royalty-... Artist: incompetech.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varvat pratar spel och politik, och i del 1 av 2 presenterar vi spelkoncept med temat "svensk politik". Det blir bl.a. vilsen pixlad Olof Palme, Hanif Bali-simulator, ett påklädningsspel med Lars Adaktusson, Pig-kopia med Morgan Johansson och Göran Greider, ett sexspel med Birger Schlaug och ett skräckspel där ensamkommande flyktingbarn gömmer sig för Lars Leijonborg.
-
I över hundra år har vi vetat att minnet till sin natur är formbart, nyckfullt och lätt att påverka. Ändå tar man ingen hänsyn till det i rättegångar utan behandlar det som om det vore lika mycket värt som teknisk bevisning, trots att det inte på långa vägar behandlas lika varsamt som DNA-bevis eller fingeravtryck.
Veckans gäst är expert på minnets roll i rättsprocesser. Hon heter Julia Korkman och är legitimerad psykolog och docent i rättspsykologi Hon är också författare boken “Minnets makt” där hon beskriver ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till kända fall från senare tid, som mordet på Olof Palme och terrordådet på Drottninggatan.
I podden kan du höra henne prata om hur mycket vi egentligen minns, varför vi glömmer saker så fort och hur vittnesmålen i rättegångarna borde fungera.
Bokrekommendationer:
Sinun, Margot - Meri Valkama.
On the Witness Stand: Essays on Psychology and Crime - Hugo Munsterberg.
Handbok i rättpsykologi - Pär Anders Granhag, Leif Strömwall, Karl Ask, Sara Landström.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Flera konjunkturrapporter talar sitt tydliga språk. Vi går mot tuffare tider och idag kör vi “På spåret” med nationalekonomen Klas Eklund. Han är en av rikets mest kända ekonomer, inte minst för sin lärobok "Vår ekonomi".
Klas Eklund har ett långt CV. Han är numera Senior Economist på advokatbyrån Mannheimer Swartling, men har tidigare arbetat som Chefekonom på SEB och på regeringskansliet under Olof Palme.
Drar han redan på tio poäng på frågan: Vart är vi på väg?
-
Flera konjunkturrapporter talar sitt tydliga språk. Vi går mot tuffare tider och idag kör vi “På spåret” med nationalekonomen Klas Eklund. Han är en av rikets mest kända ekonomer, inte minst för sin lärobok "Vår ekonomi".
Klas Eklund har ett långt CV. Han är numera Senior Economist på advokatbyrån Mannheimer Swartling, men har tidigare arbetat som Chefekonom på SEB och på regeringskansliet under Olof Palme.
Drar han redan på tio poäng på frågan: Vart är vi på väg?
-
Inför valet har vi bett partiledarna berätta om varsitt kulturellt verk som betytt något särskilt för dem. Magdalena Andersson, (S), har valt boken "Never let me go"av Kazuo Ishiguro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"GORBATJOV FÖRÄNDRADE SPELPLANEN FÖR DET RYSKA KULTURLIVET"Sent igår kom nyheten om att Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov dött. Idag analyserar kulturredaktionens Fredrik Wadström vilken kulturhistorisk roll Gorbatjov spelat, och menar att det är svårt att tänka sig att Svetlana Aleksijevitj fått Nobelpriset i litteratur 2015 utan Gorbatjovs betydelse för det ryska kulturlivet.
"NÄR EN MÄNNISKA BLUNDAR OCH TITTAR UPP KAN HON VARA HELT FÖRÄNDRAD"Det säger den svenske porträttfotografen Hans Gedda. Han har plåtat alla: Nelson Mandela, Olof Palme, Astrid Lindgren, Andy Warhol, Taube, Cornelis Wreesvijk... men nu jobbar han mest med stilleben. Hans Geddas verk kan man se på utställningen "Nära ögat" på Fotografiska muséet i Stockholm, och Mårten Arndtzén har träffat honom för en pratstund.
"FRIHETEN VAR SOM EN KALLNAD MATRÄTT"Citatet är hämtar ur Lea Ypis bok "Fri. En uppväxt vid historiens slut". En berättelse om en elvaårig albansk flicka vars hela värld rasar när landets kommunistiska regim störtas år 1990. Vår kritiker Katarina Wikars beskriver en omvälvande läsupplevelse.
"TBC SÅGS SOM SJUKDOMARNAS PILSNERFILM"Det säger Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, om romantiseringen och mytologiseringen av den lungsjukdom som tagit så många människoliv. Nu har han själv skrivit en bok om tbc, med utgångspunkt i hans mammas historia. Hur hon två dagar innan sin sjuårsdag 1942 skrevs in på Norrtulls sjukhus och skildes under lång tid från sina föräldrar. "I en sal på lasarettet" heter boken, och vår reporter Nina Asarnoj stämde träff med Björn Wiman några kvarter från den plats där sjukhuset tidigare låg.
"VARJE BEGÄR SKA KUNNA TILLFREDSSTÄLLAS MED ETT KLICK"Har vår uppfattning av tiden förvandlats till en erfarenhet av ett ständigt pågående...nu? Hör författaren Helena Granströms essä, den andra delen i OBS serie om klimatet och tiden.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producent: Ulph Nyström -
Det konstiga är inte att så många, oftast män, intresserar sig för det olösta statsministermordet, utan att de ofta avfärdas som foliehattar eller konspirationsteoretiker. Det säger författaren Lena Andersson, aktuell med en "konspirationsroman" baserad på mordet på Olof Palme. Vad berättar hanteringen av Palmemordet – och Estoniakatastrofen för den delen – om Sverige? Gäster: Lena Andersson, författare, Mats Holm, redaktör på Fokus, Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
-
Prenumerera på underproduktion.se/pmp för att få hela upplevelsen av PALMEMORDSPODDEN. Detta avsnittet släpptes där för ett år sedan.
Avsnitt 95 av Palmemordspodden - en podcast om Palmemordet. Där det ska avgöras huruvida olika låtar om Palmemordet svänger eller inte svänger. Den som ansvarar för uppdraget är en riktig expert, nämligen musikjournalisten och Tryck till-veteranen Fredrik Strage. Vi får höra en skakande historia om hur Palmemordet sabbade en inplanerad videovåldskväll och får en unik inblick i hur ungmoderater i Linköping reagerade på dådet. Men det handlar också om att beefa med generationer av hiphoppare, hur Skäggetorp har gangster-credd på internet, och hur DJ-kollektivet Whyte Kuntz fick sitt namn. Bland mycket, mycket annat.
Låtarna som bedöms är:
"Jag sköt Palme" - Looptroop feat Pst/Q
"Syndabock" - De Lyckliga Kompisarna
"Palme var en fräck filur" - Stefan Sundström
"Palme sköt först" - Alliansen
"Palme sköt först" - Palme sköt först
"Chrille P" - Öris & Ågren
"Olof Palme gick på bio" - Sverigedemokraterna via radioprogrammet Kaliber
Avsnittet släpptes ursprungligen i juli 2021 i den nya feeden för PALMEMORDSPODDEN som du borde börja prenumerera på omedelbart. Den finns på underproduktion.se/pmp.
Gå med i eftersnacksgruppen på facebook på https://www.facebook.com/groups/226383862490223 och köp biljetter till balla grejer på underjord.nu.
-
I veckans avsnitt: David och Teo har sett den från 70-talet stjärnspäckade tv-serien baserad på Strindbergs bestseller Röda Rummet. Allan Edwall brilljerar, Per Ragnar låter som Martin Timell och Grynet Molvig pratar ett hittepå språk. En av huvudrollerna är starkt förknippade med klimathjältinnan Greta Thunberg, men vad har Olof Palme med veckans avsnitt att göra?
Välkomna till ännu ett avsnitt av Bläck Metal och tack för att du lyssnar!
Idé och medverkande: David Andersson & Teodor Stig-Matz
Producent/Klippning: : Mikael Solkulle
Produktionsbolag: polpo play
www.polpoplay.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu är det sommar och då börjar poddens sommarspecial - platser som inte längre finns. Först ut är Bierhalleplatsen som fanns ett par år i mitten av 1800-talet. Den låg ungefär där Olof Palmes plats ligger idag.
Om du vill slippa reklamen och lyssna på alla avsnitt - bli månadsgivare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más