Pontus Mattson Podcasts
-
På valnatten i september 2022 står det som många väntat klart Sverigedemokraterna har gått om Moderaterna och är nu det största högerpartiet i Sverige. Hör Ekots politikreporter Pontus Mattson om partiets unika resa till i dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om SverigedemokraternaBildades: 1988
I riksdagen sedan: 2010
Partiledare: Jimmie Åkesson
Med ljud från Sveriges Radios arkiv, SVT Aktuellt, SVT Rapport, SVT Dokument inifrån, Aftonbladet TV, Expressen TV, TV4.
Medverkande: Pontus Mattson, politikreporter på Ekot och författare till två böcker om Sverigedemokraterna.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Anna Liderot Ivarsson och Susanna Hållbus
Tekniker: Jari Hänninen
Slutmix: Lisa Abrahamsson
-
Den första delen av Sverigedemokraternas vitbok är nu färdig. Hör idéhistoriker Tony Gustafsson som skrivit boken och Martin Kinnunen (SD) och Ekots politikreporter Pontus Mattson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En betydande del av de personer som grundade Sverigedemokraterna i slutet av 80-talet kom från ”nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang”. Det är slutsatsen i första delen av boken om partiets förflutna.
Medverkande: Idéhistoriker Tony Gustafsson, Martin Kinnunen (SD) och Pontus Mattson, politikreporter på Ekot.
Programledare: Pia Fridén
Sändes i P1-morgon den 15 juli 2022.
Ansvarig utgivare för P1-morgon: Klas Wolf-Watz -
Efter flyktingkrisen 2015 har Sveriges migrationspolitik varit historiskt åtstramad sedan blev det krig i Ukraina. Hör om de tvära kasten och de avgörande ögonblicken.
Kriget i Ukraina är orsaken till den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget – och just nu är de som flyr välkomna till Sverige. Alla de svenska riksdagspartierna röstade för det stora masskyddsdirektivet från EU.
– Det är svårt att säga vart det här tar vägen på lång sikt. Just nu är ju famnen öppen hos både staten och kommunerna, säger Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot.
En av de som kommit till Göteborg är ukrainska Julia.
– Min mamma sa till mig att åka, för en av oss måste leva, säger Julia till Sveriges Radio.
Flyktingkrisen 2015Under flyktingkrisen 2015 kom 163 000 personer till Sverige. Hör historien om Reinfeldts “öppna era hjärtan”-tal och Löfvens “mitt Europa bygger inga murar”.
Men pressen på regeringen blev för stor – man fattade beslut om id-kontroller vid gränsen. Även Miljöpartiet, det parti som har varit allra mest flyktingvänligt, tvingades gå med på det. Dåvarande språkröret Åsa Romson, som var vice statsminister, kunde inte hålla tårarna tillbaka.
Det är stor skillnad mellan hur det gick till 2015 och i dag, menar David Miliband, vd och ordförande för International Rescue Committee.
– Sverige och Tyskland tog ett stort ansvar 2015. I dag är EU beredda och även om det inte ännu finns på plats ett tydligt direktiv om omfördelning. Ironiskt nog är det de länder, Ungern och Polen, som blockerade i EU, som nu tar ett stort ansvar, säger David Miliband.
Ljud från: Filmarkivet, Ekots lördagsintervju, Reuters, SVT
Medverkande: Pontus Mattson, reporter på Ekot. David Miliband, International Rescue Committee.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Dennis Jörnmark och Julia Juhlin Karlsson