Skandias Hälsoforum Podcasts

  • Det är ett år sen MeToo svepte över världen. Vi tar tillfället i akt att prata om diskriminering på jobbet och vad man kan - och ska - göra för att förebygga det.

    I januari 2017 skärptes diskrimineringslagen. Sen dess räcker det inte längre med att ha en jämställdhetsplan. Varje arbetsgivare behöver jobba förebyggande med det som kallas aktiva åtgärder. Där ingår bland annat att kartlägga hur riskerna för diskriminering ser ut och aktivt främja lika rättigheter och förutsättningar för alla medarbetare.

    En handbok för chefer Det här är inte alltid helt lätt säger vår gäst, jämställdhets- och mångfaldskonsulten Matilda Andersson. Därför har hon tillsammans med Lisa Andersson Tegnér och Frida Ohlsson Sandahl skrivit boken Diskrimineringslagen - Handbok för chefer. Matilda Andersson menar att det i grund och botten handlar om att alla ska få vara sig själva på jobbet. Det finns många krav i lagen som är väl kända, däremot vet inte alla hur man ska göra.

    Öka medvetenheten - jobba med kulturen På många arbetsplatser förekommer diskriminering. Det kan ske mer eller mindre medvetet. Ibland är det ett sätt att jobba, att rekrytera, att prata och att befordra som satt sig i system. Då behöver vi bli medvetna om våra förutfattade meningar. På en arbetsplats är det viktigt att det både finns ett systematiskt stöd för att förändra men även ett arbete som påverkar kulturen.

    Berätta hur man rapporterar En arbetsgivare behöver kommunicera i organisationen hur en medarbetare ska göra om man upplever diskriminering: vem man vänder sig till, om man kan vara anonym och vad som händer i vilken följd om man någon blivit diskriminerad.

    Dialog och utredning Matilda rekommenderar att när misstanke eller påståenden om diskriminering eller kränkande särbehandling uppstår behöver arbetsgivare ta en dialog med alla parter och göra en utredning. Diskrimineringslagen säger att arbetsgivare alltid måste ta ställning, det går helt enkelt inte att släppa ärendet utan ett resultat. Självklart kan det behövas hjälp utifrån om ärendet är svårt och allvarligt.

    Ni som är chefer därute, bli inte skrämda av lagkraven. Matilda säger att det bästa är att börja med att göra något alls snarare än att bli överväldigad över att ämnet känns stort. Tänk också på att ett aktivt arbete mot diskriminering kan göra arbetsplatsen till en bättre plats att vara på, där alla får vara sig själva.

    Vår partner Twitch Health hjälper företag och organisationer med hälsoarbete på alla plan, från organisation till individ, från helhet till aktiviteter. De har identifierat tre vanliga misstag många gör i sitt hälsoarbete som du kan läsa om här. Det kan vara värt att kolla att din arbetsplats inte går i de här uppenbara fällorna.

    Om du är intresserad av Skandias Hälsoforum som vi nämner i avsnittet kan du som vill söka en plats i Göteborg gör det här och du som vill söka en plats i Stockholm gör det här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Konflikter är en del av livet. Men de är inte bara av ondo, de kan föra oss framåt - om vi hanterar dem på rätt sätt!

    Erik Lorinder från P2 Enterprises har lång och gedigen erfarenhet av att förebygga och hantera konflikter både inom Polisen och på andra arbetsplatser.

    Det bästa sättet att motverka konflikter är att bygga relationer. Då behöver vi undvika att vara anonyma inför varandra. Att kunna namnet på en person är det första steget till en bra dialog.

    Erik Lorinder menar att fördomar är något vi alla har. Det är hur vi hanterar dem som spelar roll.

    Tre sorters konflikter Konflikter är komplexa men kan kategoriseras i tre huvudsakliga typer:

    Ordningskonflikter som handlar om olika åsikter om hur något ska vara. Fördelningskonflikter där man upplever orättvisa kring vem som får vad, och hur mycket. Positioneringskonflikter där det bara är en av oss som kan vara i den aktuella positionen.

    Vi hamnar lättare i konflikter när vi inte blir sedda, hörda och bekräftade. Då "brinner det till i attitydhörnet" som Erik Lorinder beskriver det. Viljor, tankar och attityder ger eld åt konflikten och vi får svårt att fokusera på sakfrågorna.

    Hur löser vi konflikter? Prata. Prata. Och prata, menar Erik. Vi behöver sätta ord på det vi upplever för att kunna mötas i en lösning. Det kanske inte går utan hjälp utifrån när det är för mycket känslor inblandade. Vi kan behöva blotta oss, prata om våra känslor och visa vår sårbarhet trots att det kanske känns otäckt. Det vi upptäcker när dialogen är igång är ofta att vi alla har farhågor och förhoppningar som många gånger liknar varandra. Däremot skiljer sig våra bilder av verkligheten åt och när vi förstår hur den andres bild ser ut har vi närmat oss en lösning. God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel! Kom till Skandias Hälsoforum Den 24:e oktober på förmiddagen hålls Skandias årliga Hälsoforum. Vi, Ann-Sofie och Boel kommer vara moderatorer. Med panelgäster som läkaren Anders Hansen, författare till boken Hjärnstark, och vår tidigare poddgäst Torbjörn Eriksson, vd för Tenant & Partner kan vi utlova en intressant och inspirerande förmiddag. Du har möjlighet att få en av fem kostnadsfria platser. Här kan du göra en intresseanmälan. Läs mer om Skandias hälsoarbete och vad de erbjuder sina kunder här.

    Vår samarbetspartner Twitch Health har tips att ta till när agendan svämmar över.

    Det handlar om att identifiera de 3-5 viktigaste uppgifterna man har framför sig, både på jobbet och privat Rangordna dem i hur viktiga de är, hur lång tid de tar och ... i vilken ordning de bör göras Fokusera på dem en i taget Skapa förutsättningar för att arbeta ostört

    Läs mer på deras hemsida.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Tar robotarna över våra jobb i framtiden? Eller kan teknikutvecklingen hjälpa oss att ta bättre hand om varandra? Både och menar Ann-Therese Enarsson från tankesmedjan Futurion.

    En ofta citerad studie från 2013 menar att 47 % av alla dagens jobb kan försvinna inom 10-20 genom automatisering. Robotarna tar över, alltså. Det ger en fingervisning om hur brutal den strukturomvandling vi befinner oss mitt i kan komma att bli.

    Samtidigt är det faktum att maskiner ersätter mänsklig arbetskraft inte något nytt fenomen, det har pågått i flera hundra år och genom hela industrialiseringen. Många menar också att varje gång ny teknik har ersätt mänsklig arbetskraft har det uppstått nya behov och nya jobb.

    Morgondagens arbetslivNågon som funderar mycket på det här är Ann-Therese Enarsson. Hon är vd för Futurion, en tankesmedja ägd av TCO. Deras syfte är att diskutera förutsättningarna för morgondagens arbetsliv.

    Hur blir det då i framtiden? Ann-Therese Enarsson menar att de yrkesgrupper som har mer avancerade jobb inte är fredade från hotet om automatisering. Ett experiment från organisationen Institute of the Future visade att en chefs-app kan leda avancerade kunskapsprojekt i stora bolag med goda resultat.

    Den lärande arbetsplatsen De goda nyheterna är att det finns mycket vi kan göra för att påverka och forma utvecklingen. Skolsystemet och arbetslivet behöver samverka ännu mer och Ann-Therese pratar om den lärande arbetsplatsen. Hon menar att en modern kompetensutvecklingsstrategi kommer vara centralt. Vi behöver mer än tidigare lära hela livet.

    Till medarbetare vill hon skicka med att ha sin egen kompetensutveckling högt på sin agenda och ställa högre krav. Hon använder begreppet "branta inlärningskurvor" som inte nödvändigtvis handlar om en kurs utan kanske om att byta arbetsuppgifter då och då. Det gynnar både individen och organisationen. Ett sätt att vara redo för den här sortens omställning är att jobba processorienterat och undvika hierariska strukturer.

    Mer tid för samarbete och mötenAnn-Therese pekar på den möjlighet som digitala lösningar ger till att fokusera på det vi människor är bäst på och som inte går att programmera: Att vara nytänkande, samarbeta och vara lyhörda. Hennes slutsats är att kanske behövs det färre läkare i framtiden, men desto fler sjuksköterskor.

    Vi konstaterar också att om chefernas tid kan avlastas av automatiserade processer kan de få mer tid över till det som gör chefen riktigt bra: att möta människor och bygga relationer.

    Kom till Skandias Hälsoforum Den 24:e oktober på förmiddagen hålls Skandias årliga Hälsoforum. Vi, Ann-Sofie och Boel kommer vara moderatorer. Med panelgäster som läkaren Anders Hansen, författare till boken Hjärnstark, och vår tidigare poddgäst Torbjörn Eriksson, vd för Tenant & Partner kan vi utlova en intressant och inspirerande förmiddag. Du har möjlighet att få en av fem kostnadsfria platser. Maila ditt namn och din arbetsplats till event(at)skandia.se för att anmäla ditt intresse, och skriv gärna "hälsa" i ämnesraden. Läs mer om Skandias hälsoarbete och vad de erbjuder sina kunder här.

    Vår samarbetspartner Twitch Health har skrivit ett intressant och tankeväckande inlägg om friskvårdsbidraget och dess effekter. Detta omtalade bidrag är i grunden en skattesubvention och det finns inte mycket som stödjer dess hälsofrämjande effekt. Men man kan göra mycket annat i dess ställe!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.