Statistiska centralbyrån Podcasts
-
17% av männen i Sverige har inga nära vänner, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån. Hur är det för dig, vad har du för erfarenheter av att hålla liv i en vänskapsrelation? Har du en bästa vän?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om manlig vänskap i kvällens Karlavagnen. Har du en bästa vän som du haft kontakt med sedan barndomen eller sedan ni gjorde lumpen? Tror du att kvinnor är bättre än män på att hålla i sina vänner från förr eller skapa nya nära relationer? Varför?
En bästa vän kan vara en nästan lika viktig person som en kärlekspartner . Hur är det för dig? Är du man och har en vän som du kan prata med allt om och vad gör ni när ni ses? Är det bara en myt att kvinnor har närmare kontakt med sina tjejkompisar, än en man har med sina vänner+ Kanske har det förändrats på 2000-talet. Hur ser du på vänskap mellan män? Var har du hittat dina vänner? Har de hängt med hela livet eller dykt upp senare i samband med exempelvis jobb, pappagrupper eller hobbyer? Har du en specifik bästa vän, ett litet gäng eller en stor vänskara?
Programledare: Sanna Lundell
Karlavagnen startar kl 21.40 och telefonslussen öppnar kl 21.00 - ring 020-22 10 30. Mejla: [email protected]. Vi finns också på sociala medier där kan du söka upp oss och dela dina tankar om vänskap.
Producent: Monika Bohman
Ansvarig utgivare: Sofia Söderholm
-
Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och vi står inför några riktigt tuffa år.
De allra rikaste kommer kanske få en mindre aktieportfölj - men för hundratusentals svenskar så kommer det bli extremt tufft. Antalet personer som har så kallad låg ekonomisk standard har vuxit rejält sen Sverige senast hade en så hög inflation som vi har nu.
1991, så hade 7,3 procent av svenskarna låg ekonomisk standard enligt Statistiska Centralbyrån. 2020 var den siffran 14,7 procent. Värst drabbade är ensamstående mammor. Samtidigt som elpriser, boräntor, drivmedel och matpriser rusar i höjden så förväntas också arbetslösheten öka de kommande åren - är Sverige på väg att bli ett fattigt land? Vi har precis haft val och högern håller som bäst på att bilda regering - vad kan de göra för att vända situationen?
Om det här pratar vi om i dagens avsnitt av Daily.
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh.
Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.
Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.
Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.
Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.
David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce. Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Hur har SCB (Statistiska Centralbyrån) byggt upp sin strategi och succé på Instagram? Detta pratar vi om i detta avsnittet av Digitalsnack-social mediepodd. Vi gästas av Elma Jakupovic som varit med och tagit fram SCB nya framgångsrika strategi.
Så skapade de strategin steg-för-steg Så gick implementeringen till av den nya strategin Elmas bästa tips för att lyckas med en ny strategi Hur de skapar sitt visuella innehåll för Instagram Hur de effektiviserar sitt arbete i sociala medier
I podden berättar hon om:Lämna gärna en recension om du gillar avsnittet.
👍🏼 Följ oss på Instagram för fler tips och nyheter inom sociala medier.
👍🏼 Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter, utbildningar, webinar direkt i inkorgen! -
Avsnitt 21. Statistiska undersökningar - ett av journalistikens grundläggande redskap. "Hårda siffror målar en bild av oss och världen omkring oss" säger Johannes Cleris, pressansvarig på SCB, Statistiska Centralbyrån.
Men hur pålitlig är undersökningar? Den går alltid att ifrågasätta och skruva isär. Och hur bra är journalister på statistik?
MurvelMarko reder ut med Johannes Cleris, som även arbetat som journalist i drygt 15 år. "Många journalister frågas oss varför, men det är inte nödvändigtvis vi som ska svara på den frågan. Men vi har på SCB en viss analyskapacitet"(7:15).
Testet handlar om fotboll (42:33)
Inspelad på Goto10 vid Hammarbykajen i Stockholm 15 september.
Musik: Emmon Foto: Henrik Montgomery Grafik: Johan Hallnäs -
En trailer för avsnitt 21 av mediepodden MurvelMarko. En undersökning kan efter närmare analys stå på svajiga ben. Den används ofta som topp i nyheterna. Ett redskap som gjord för journalistik. Men hur ska vi förhålla oss nyanserat till den, för mycket kan gå fel i vår iver att vinkla.
Jag pratar journalistik och statistik med Johannes Cleris, pressansvarig på Statistiska Centralbyrån. Han har också jobbat som journalist i drygt 15 år.
Hela avsnittet läggs ut i slutet av september.
-
Äntligen ett nytt avsnitt av Sahlgrenska akademins podcast Akademiliv! Vi pratar med Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi, om möjligheterna med registerforskning. Intervjuar gör kommunikatörerna Karin Allander och Elin Lindström.
Kvalitetsregister är register som finansieras med offentliga medel som oftast är inriktade mot en speciell patientgrupp. Det primära syftet är att följa upp och förbättra vården. Registren ger detaljerad information om patientgruppen, som exempelvis visar hur det går för dem, vilka behandlingar som ges och hur bra resultat som dessa behandlingar ger. Ju fler patienter som accepterar att deras data ingår i kvalitetsregistren, desto bättre kan registren fungera som underlag för att förbättra vården.
Kvalitetsregister kan också användas till forskning. Registren drivs både på nationell nivå och på regional nivå. Data ur kvalitetsregister kombineras ofta med data ur andra register och hälsodatabaser, exempelvis från Statistiska centralbyrån, dödsorsaksregistret eller Värnpliktsregistret. Det innebär att det går att koppla samman sjukdom med exempelvis socioekonomi eller den fysiska konditionsformen i ungdomen. Vilka register som en forskare väljer att använda beror på den frågeställning som forskningen söker svar på.
Även covid-19 är föremål för registerforskning. När pandemin covid-19 kom till Sverige inledde Fredrik Nyberg tillsammans med flera andra forskare registerstudier för att exempelvis ta reda på mer om hur många som insjuknade, vilka riskfaktorer som kan kopplas till covid-19 och vilka grupper som drabbats hårdast av sjukdomen. Utifrån riskfaktorer kan forskarna sedan kanske skapa prediktionsmodeller som kan förutspå vem som riskerar bli mest sjuk och kunna rika in förebyggande insatser.