Sveriges Kommuner och Regioner Podcasts
-
Vi har samlat in minnen och tankar kring Ing-Marie Wieselgren - hon gjorde stort avtryck hos många
-
Vi följer upp tidigare granskningar: om en femårig pojke som rymde från ett HVB-hem och drunknade, om bolag som kräver tillbaka lån som aldrig betalats ut och om glömda sprängkistor runtom i landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
HVB-hemmetKalibers tidigare granskning har genom intervjuer, journaler och HVB-hemmets egen Lex Sarah-utredning gått igenom vad som hände under natten och morgonen då femåriga John Walter avvek från HVB-hemmet han bodde på och hur han senare hittades drunknad i en å.
Här tar vi avstamp i domen mot de två anställda på boendet som i början av december i år dömdes för vållande till annans död. Vi går igenom bevisfrågan men också reaktioner på domen.
KreditkrigetI granskningen ”Kreditkriget” som publicerades 2019 undersökte vi en person som genomförde en affärsidé under flera år, som gick ut på att personer bland annat krävs på betalning för snabblån som de ansökt om, men aldrig fått. Och där räntan på lånet som inte betalades ut, ändå kunde förvandla summan som krävts tillbaka till miljonbelopp.
Nu har mannen med kopplingar till bolagen som krävt folk på pengar dömts för bland annat grovt bedrägeri.
Vi berättar mer om vad som hänt efter granskningen 2019 – om rättegången, domen och hur den nu dömda mannen ser på saken.
SprängkistornaI granskningen ”De bortglömda sprängförråden” berättade Kaliber bland annat om Emil, som dog 2020 när han på uppdrag av Östersunds kommun skulle montera ned ett metallskåp som stod i skogen. Vad ingen visste var att skåpet innehöll sprängmedel. Gnistorna från skärbrännaren som Emil använde gjorde att skåpet exploderade. Emil omkom omedelbart.
Kalibers granskning visade att sådana här bortglömda sprängkistor stod kvar på flera ställen i landet. Och efter dödsolyckan i Östersund larmade också Arbetsmiljöverket och Östersunds kommun till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR om riskerna med sprängkistor som blivit kvar. Både MSB och SKR ansåg att det var viktigt att sprida den här informationen till alla landets kommuner för att också de skulle leta efter gamla och bortglömda sprängförråd.
Men den här planerade informationssatsningen sjabblades bort. Över hundra kommuner som svarat på frågor från Kaliber om de hade gjort de här inventeringarna, hade inte gjort det eftersom de inte fått vetskap om riskerna. Men när vi började ställa frågor om det här till MSB och SKR i våras, så hände något. Då började de arbeta med en informationskampanj, som gick ut till kommunerna nu under hösten.
-
Det är en ny socialtjänstlag på gång. Åsa Furén-Thulin är sektionschef socialtjänst på Sveriges Kommuner och Regioner och berättar om vad som är nytt i den kommande lagen. Det handlar bland annat om en socialtjänst som är kunskapsbaserad, förebyggande och lätt tillgänglig.
-
Under 2023 kan kommuner enligt lag få ansvar att förebygga brott. Syftet är att ge förutsättningar för effektivt brottsförebyggande arbete, genom att ställa krav på att detta ska ske på ett kunskapsbaserat sätt och i samverkan. Vad innebär lagförslaget för kommuner och deras samverkansparter? Vad kan lokala brottsförebyggare göra för att möta lagkraven? Hur påverkas polisen och kommuner av föreslagen kommunlagstiftning? Det diskuteras i det här avsnittet av Snacka om brott special, inspelad vid ett seminarium som Brå arrangerade under Almedalsveckan 2022.
Medverkande: Greta Berg, handläggare, Sveriges Kommuner och Regioner; Charlotta Gustafsson, utredare, Brå; Malin Wiktoreng, nationell samordnare för brottsförebyggande arbete, vid Länsstyrelsen Västerbotten samt Annica Odelind, polisinspektör vid utvecklingscentrum Nord, Nationella operativa avdelningen.
Moderator: Karin Svanberg,enhetschef, Brå.
Relaterad information: Kommunalt ansvar för brottsförebyggande arbete
-
Var fjärde förtroendevald i riksdag, kommun och region uppger att de utsatts för trakasserier, hot eller våld, men få polisanmäler. Vad leder den här utsattheten till? Undviker förtroendevalda att engagera sig eller att uttala sig i olika frågor? Är utsattheten större under ett valår? Hur påverkar dessa händelser vår demokrati och hur arbetar man för att förebygga hot, våld och trakasserier mot politiker? Det diskuteras i det här avsnittet av Snacka om brott special, inspelad vid ett seminarium som Brå arrangerade under Almedalsveckan 2022.
Medverkande: Anna Frenzel, utredare, Brå; Martina Lindberg, verksamhetsutvecklare vid Demokratihotande brottslighet på Nationella Operativa Avdelningen, Polismyndigheten; Anna-Lena Pogulis, projektledare vid Demokratisektionen, Sveriges Kommuner och Regioner samt Jan Jönsson, gruppledare och socialborgarråd i Stockholms stad.
Moderator: Karin Svanberg, enhetschef, Brå.
Relaterad publikation: Politikernas trygghetsundersökning
-
Efter drygt två mycket speciella år för alla kommuner och regioner i Sverige, som har ansvar för mycket av de välfärdsverksamheter som vi alla tar del av, men som också är en viktig del av den svenska obligationsmarknaden där de finansierar sina investeringar. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, berättar om läget inför […]
-
Avsnitt 40 av Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse” handlar om arbetsmiljön. Ordförande Cecilia Winberg samtalar med Anders Westlund, som är utredare med fokus på arbetsmiljöfrågor, på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Samtalet handlar bland annat om samverkan och det systematiska arbetsmiljöarbetet som framgångsfaktor för ett friskare arbetsliv.