Vasakronan Podcasts
-
Från kontorsstolar till marknadsmekanism - återbruk i praktiken i västra Sverige
Återbruk är ett sätt att tänka - från smått till stort. Göteborgs Stad har som mål att minska koldioxidutsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90 procent till 2030. Staden samarbetar med cirka 40 offentliga och privata fastighetsägare för att utveckla en lokal marknad för återbruk. När Chalmersfastigheter byggde till besökscentret vid Onsala rymdobservatorium satsade man hårt på att identifiera vilka material som kunde bevaras i de befintliga byggnaderna. Vasakronans projekt Kromet har väckt mycket uppmärksamhet och nu kan man dra vissa slutsatser. Företaget Sajkla i Tibro återbrukar möbler för offentliga miljöer. Vad ska man tänka på när man tar steget till återbruk? Vad har aktörerna lärt sig under resan? Är det så att dagens problem på byggmaterialområdet driver på utvecklingen?
Det här samtalet spelades in inför en livepublik på Business Arena Väst 9 november 2022Samtalsledare
Amanda Borneke, Specialist inom Cirkulär ekonomi, Sweco
Medverkande
Jenny Ekman, vd, Sajkla
Susan Runsten, processledare för hållbarhet, Business Region Göteborg
Anton Franker, Återbruksbyrån
Magnus Tengberg, Affärsområdeschef Fastighetsutveckling, Vasakronan -
Vad pågår det egentligen för stora förändringar för oss i arbetslivet? Och vad kan det innebära för fastighetsägare? Henrik Eriksson hjälper oss!
-
Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och Karina Antin, hållbarhetschef på fastighetsföretaget K2A, diskuterar utmaningar och konkreta åtgärder för att minska klimatpåverkande utsläpp i förvaltning av fastigheter, både när det gäller kommersiella fastigheter och bostäder. De berättar om klimatneutralitet, miljöcertifiering, nice to have-anpassningar i fastigheter och hur man som fastighetsbolag kan arbeta för att bidra till beteendeförändringar (hos hyresgästerna) som främjar hållbarhet och cirkularitet.
-
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vilka brukarkvaliteter skapar materialet trä? Har värderar olika brukare klimat och hållbarhet? Vad tycker brukarna om synligt trä? Hur används trä för att profilera sitt varumärke?Deltar gör:
Anna Denell, Vasakronan, Hållbarhetschef
Sara Haasmark, ICA Fastigheter AB, Hållbarhetansvarig
Mattias Tas, Lidl, Hållbarhetschef.
-
Göteborgs läge, vid Göta Älvs mynning, har genom tiderna skapat fantastiska förutsättningar för handel, industri, boende och rekreation. Med höjda havsnivåer och mer extremväder till följd av klimatförändringar riskerar samma läge att försämra förutsättningarna för staden och dess utveckling.
I det här avsnittet av Götepod samtalar Björn Siesjö med Lisa Ekström, klimatstrateg på Stadsbyggnadskontoret och Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan om vad är det vi gör och behöver göra för att klimatsäkra Göteborg? Vilken hänsyn tar vi till de stigande vattennivåerna när vi planerar för nya byggnationer? Och är det egentligen så klokt att bygga så mycket längs älven?
-
BOPOLPODDEN | Kapitalismen är en drivkraft för att klara den omfattande klimatkrisen, en kris som är större än vi nyss trodde. Vilka åtgärder går att göra snabbt? Hur borde vi utnyttja befintligt bestånd? Vilka lagändringar behövs för att komma till rätta med problemet? Möt Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste personer, i ett samtal om branschens ansvar, vad som orsakar störst miljöpåverkan och hur vi kan skapa sense-of-urgency. Stefan Attefall kommenterar.
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
Äntligen är 2020 över och ett nytt år har börjat! I veckans program ska vi få träffa två unga entreprenörer som utmanar de stora energibolagen.
I veckans avsnitt möter vi Linus Baihofer Werner och Hugo Larsson. Tillsammans har de grundat solcellsbolaget Save By Solar. Med stora kunder som ICA Fastigheter och Vasakronan har Save by Solar vuxit rejält sedan starten 2014. Företaget har gått från 2 till 65 medarbetare och beräknas omsätta en bit över 100 miljoner i år. I oktober utsågs duon till Årets Unga Företagare 2020.
Varför ska man som ung och ambitiös satsa på att starta företag istället för en karriär som anställd? Vilka fördelar och nackdelar finns? I denna podd får du mängder med goda råd.
Potentialen med solceller och hållbar energiproduktion är stor. Vilka affärsmöjligheter skapas när tekniken skapar nya förutsättningar? Lyssna nu!