Escuchar más tarde
-
Tuntuuko, että on välillä vähän liian kiire? Että jokaista arjen 100 aikayksikköä kohden on tekemistä, vastuita ja velvollisuuksia vähintään 140 aikayksikköä?
Et ole yksin ja minäkin poden samaa vaivaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Maailma on kuitenkin täynnä käveleviä esimerkkejä siitä, että on mahdollista saada paljon mielekästä aikaan, viettää aikaa itselle arvokkaiden asioiden parissa ja kaiken tämän ohella pysyä myös hyvässä kunnossa.
Taikasana tämän tilan saavuttamisessa on priorisointi. Mihin minun kannattaa kuluttaa aikaa, mistä tietää mikä on tärkeää juuri nyt ja miten johtaa omaa viikkokalenteria joustavan jämäkästi? Minulla oli kunnia saada studioon vieraaksi aihetta pohtimaan Juu ei -kirjan kirjoittanut Saku Tuominen. -
Mitä käy, kun intohimoisesti elämään ja tekemiseen suhtautuva ihminen tarraa kynsin ja hampain kiinni kiitettävien koulutodistusten jahtaamiseen, työelämään, Ironman-triathlon kilpailuun, start up -yrittäjyyteen ja mielekkään elämän etsimiseen?
Oman tarinansa piipahti studioon kertomaan nykyinen ammattipuhuja ja start up -sparraaja, Licence to Fail -miehenä tunnettu Tomi Kaukinen. Luvassa ajatuksia (työ)elämästä ja huikeita tarinoita ja toinen toistaan ihmeellisempiä käänteitä epäonnistumisten ja onnistumisten viidakossa burnoutin, masennuksen ja uuden ylösnousemuksen siivittämänä. -
Yli 70 Väkevä elämä -lähetystä ehdittiin purkittamaan kun yhtäkkiä huomasin, että hyvinvoinnin yksi oleellisimmista osa-alueista on unohtunut kokonaan: seksi, seksuaalisuus ja seksielämä.
Mitä nämä eri termit tarkoittavat, mistä asioista rakentuu hyvä seksielämä tai miksi seksi ei välillä luista? Minkälaisia väärinymmärryksiä seksiin liittyy ja mitkä ovat parhaat muistisäännöt hyvän seksielämän synnyttämiseksi?
Näihin kysymyksiin sekä aihetta muutenkin avaamaan pyysin studioon vieraaksi seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemen. -
Sadat tuhannet suomalaiset tekevät elämäntapamuutoksia tammi-, touko- ja syyskuussa vuosi toisensa perään, mutta valitettavan harva onnistuu viemään sen menestyksellä maaliin asti niin, että hyvistä elämäntavoista tulisi ympärivuotinen osa arkea.
Se, että muutos kuitenkin onnistuu ei ole puhdasta sattumankauppaa vaan tekemällä oikeita asioita ja asioita oikein, lisäät todennäköisyyksiä muutoksessa onnistumiselle. Jotta tämä fiksu muutoksen polku tulisi kaikille selväksi, pyysin studioon vieraaksi aivotutkimuksesta väitelleen psykologi Ville Ojasen. -
Podcastissa on ajan saatossa puhuttu paljon fyysisestä hyvinvoinnista. Mutta kuten tiedämme, kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa myös sitä, että mieli voi hyvin.
Mutta mistä asioista mielenterveys rakentuu, mikä on elintapojen rooli tässä ja mitä me voimme tehdä edistääksemme omaa ja toisten mielen hyvinvointia?
Näihin ja muihin aiheeseen liittyviin kysymyksiin löytyy nyt vastauksia sillä sain studioon vieraaksi Suomen mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertasen. -
Aikaisemmissa jaksoissa on tullut useaan otteeseen ilmi, että fysiikan kehittäminen treenaamalla, syömällä ja palautumalla auttaa jaksamaan arjessa, työssä ja elämän melskeessä.
Mutta vähemmän käsitelty kokonaisuus on tämän fyysisen puolen vastinpari eli psyykkinen palautumiskyky, toiselta nimeltään resilienssi. Mistä rakentuu henkisesti vahva ihminen, joka kuormituksen alla taipuu mutta ei katkea?
Jakson vieraalla, ratkaisukeskeisellä valmentajalla Ulrika Björkstamilla, on aiheesta omakohtaista kokemusta. Hän seisoi vuonna 2008 Mexico Cityn kadulla odottamassa taksia kun yhtäkkiä lentokone syöksyi vieressä maahan ja räjähti. -
Uni on tällä hetkellä kaikkien huulilla. Lehdissä, verkkosivuilla ja kahvipöytäkeskusteluissa pohditaan mitä ongelmia syntyy huonosta unesta, mitä hyötyä on kun nukkuu laadukasta unta riittävästi ja mitä kaikkea jokainen meistä voisi tehdä oman unensa parantamiseksi?
Entä mitä kannattaisi ajatella nukkumisesta, kun
"ilta on kuitenkin se ainoa hetki saada omaa aikaa", onko alkoholilla minkälaisia vaikutuksia unen laatuun tai mitä vuorotyöläinen tai kovan kuormituksen alla olevan kannattaisi tehdä?
Jotta meidän ei tarvitsisi arvailla ja saadaksemme parasta mahdollista tietoa aiheeseen, pyysin studioon vieraaksi unitutkija ja -lääkäri Henri Tuomilehdon. -
Nykyajan työelämässä moni kamppailee tunteiden ja tosiasioiden ristiaallokossa.
Oman itsensä ja muiden johtaminen, esimiestyö ja menestystä synnyttävä tiimihenki onnistuvat sitä paremmin mitä kehittyneemmät tunnetaidot kaikilla osapuolilla on. Entä kuuluvatko tunteet työpaikalle ja onnistuuko johtaminen pelkällä fiiliksellä tai numeroilla?
Erilaisia näkemyksiä aiheesta riittää ja niitä läpikäymässä tällä kertaa vieraana luennoitsija, kirjailija ja startup-yrittäjä Camilla Tuominen. -
Harva asia synnyttää elämään yhtä merkityksellistä sisältöä kuin itselle mielekkäiden tavoitteiden eteen ponnistelu ja tavoitteiden saavuttaminen.
Mutta aika ajoin elämä, kilpakumppanit ja sattumukset lyövät kapuloita rattaisiin ja määränpää jää saavuttamatta. Mitä näillä hetkillä kannattaisi tehdä, mitä meidän jokaisen olisi hyvä ymmärtää ja sisäistää, jotta tappion karvas kalkki kääntyisi lopulta voimavaraksi?
Studiossa vieraana aiheesta keskustelemassa neljät olympialaiset läpikäynyt pikaluistelija Mika Poutala. -
Ammattiurheilijoiden suorituskyky ja taidonnäytteet kilpailussa ovat monelle meistä tavoitteellisestikin urheilevista kuin toisesta ulottuvuudesta.
Ymmärtääksemme paremmin miten sellainen taso saavutetaan, mitä se vaatii keholta, mieleltä ja arjen tekemiseltä, pyysin studioon vieraaksi painonnostaja Anni Vuohijoen.
Millainen on urheilijan päivä, viikko, kuukausi ja vuosi? Miten yltää oman potentiaalinsa maksimiin kovan paineen alla ja miten käsitellään onnistumisia ja epäonnistumisia? Onko urheilijalla muuta elämää? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia tässä lähetyksessä. -
Hyvinvointi on noussut Suomessa isoksi ilmiöksi viimeisen 10 vuoden aikana. Erilaiset valmennukset ja trendit ovat tänäkin aikana kulkeneet läpi sekalaisen evoluution erilaisia syklejä ja muotoja: verkossa vs livenä, joustavaa vs jäykkää ja tarkkaa vs suurpiirteistä.
Lähetyksessä vieraana hyvinvointialan vaikuttaja Kukka Laakso pohtimassa miten nämä eri ilmiöt ovat muuttaneet ihmisiä, ajattelua ja suomalaista hyvinvointia. -
Viime vuosien aikana keskustelu ja tietoisuus tunnesyömisestä on nostanut päätään myös valtamediassa. Siinä missä moneen muuhunkin teemaan terveydessä ja hyvinvoinnissa, myös tunnesyömiseen liittyy paljon väärinymmärryksiä.
Mitä tunnesyöminen on, kenellä ja miten sitä ilmenee ja onko siitä aina haittaa? Entä mitä sille voi tehdä ja auttaako ryhtiliikkeet ja niskasta kiinniottamiset?
Vieraana ravitsemusterapeutti ja Tunnesyöminen: löydä terve suhde itseesi ja ruokaan -kirjan toinen kirjoittajista Anette Palssa. -
Hyvät ihmissuhteet - tutkitusti terveempi elämä!
Vuosien ajan olemme auttanee ihmisiä voimaan paremmin syömällä, liikkumalla ja palautumalla paremmin.
Samassa yhteydessä olemme aina korostaneet, että elämässä on tärkeä olla muutakin sisältöä kuin kuntosali ja maitorahka ja yksi näistä hyvän elämän elementeistä on ihmissuhteemme.
Vieraana niiden merkityksestä ja vaikutuksesta omaan hyvinvointiimme on Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.