Reproducido
-
In ‘Het Blommeke van Leuven’ onderzoekt Meneer Zee een bijna 500-jaar oude historie die in 1954 kon worden opgeschreven, dankzij een getuigenis van een Rupelmondenaar. Hij neemt je mee naar het Rupelmonde van de 16de eeuw, met niemand minder dan cartograaf Mercator in de hoofdrol.
-
Wie de Kattebrug in Temse kent weze gewaarschuwd. Na het beluisteren van dit verhaal kijk je met heel andere ogen naar deze ogenschijnlijk lieflijke straat in Temse. Vertelster Sarah Moens neemt je er mee naar toe en onthult beetje bij beetje hoe de straat werkelijk aan zijn naam komt...
-
Lotte Mariën voert ons mee in een verbluffend verhaal van een Lokerse molenaar en zijn vrouw. Samen bouwen ze hun leven op rond de molen die hen nauw aan het hart ligt. Maar wanneer de molenaar hulp aanneemt voor zijn werk in de molen, gebeuren er vreselijke dingen en valt een schaduw over het vredig bestaan van de liefhebbende molenaar en zijn vrouw. Laat je meevoeren door de stem van Lotte Mariën en luister naar het verhaal van de molenaar.
-
Een zeemeermin voorspelt de verdwijning van het Scheldedorp Bats. Op basis van deze anekdote onderzoekt Joke overeenkomsten tussen ons mensen en het mythisch bestaan van zeewezens.
-
“Ik wilde als martelaar sterven en mij niet overgeven aan de ongelovigen.” Een week na de moord op cineast Theo van Gogh leert heel Nederland moslimterrorist Jason W. kennen. Bij een 14 uur durende belegering in het Haagse Laakkwartier gooit hij een handgranaat door de deuropening van zijn woning en doodt daarbij bijna 3 agenten.
Op een anonieme plek spreekt Jason over hoe hij radicaliseerde, of hij de moord op van Gogh had kunnen voorkomen en waarom hij zo boos is op zijn broer die als Syrië-ganger om het leven kwam in het kalifaat. Jason geeft hiermee een uniek inkijkje in het brein van terroristen die bereid zijn hun leven te geven in naam van het geloof. -
“Ik deed alles voor geld.” Een zin die het leven typeert van Nina, die jarenlang een imposante drugslijn runde waar miljoenen in om gingen. Ze leefde altijd op het scherpst van de snede. Als enige vrouw in de top van een criminele organisatie keek ze meerdere keren de dood in de ogen.
Maar ook bij haar man, een bekende Surinaamse drugsbaron, is ze niet altijd veilig. Zo moet ze een paar keer letterlijk zijn kogels ontwijken als hij een pistool op haar leeg schiet. Het kenmerkt het bizarre leven van Nina. Een verhaal over prostitutie, keiharde drugscriminaliteit en seksuele relaties in vrouwengevangenissen. -
Mike is 19 jaar oud als hij op gruwelijke wijze zijn vriendin om het leven brengt. Hij komt tot zijn fatale daad na een ruzie in de slaapkamer. "Ik drukte haar zo hard op bed dat haar strottenhoofd verbrijzelde. Daarna heb ik een mes gepakt en haar keel doorgesneden." Jaren later overheerst bij Mike geen spijt over dat hij de liefde van zijn leven heeft vermoord. Wel zegt hij een ander mens te zijn en dat het nooit meer zal gebeuren.
-
Wie was Marja Nijholt? In aflevering 2 een portret van deze lieve, maar ook gepijnigde vrouw, en een bezoek aan het hotel waar Marja vlak voor haar dood verbleef. Welk leven ging vooraf aan haar dood?
-
Wat staat er in het politiedossier van Mathilde’s dood, en welke aanwijzingen kunnen we halen uit het sectierapport? Samen met cold case-expert Carina van Leeuwen van de Politie Amsterdam en oud tactisch rechercheur Willem Doorn houden we het dossier tegen het licht en vinden we antwoorden. Is Mathilde’s dood moord of zelfmoord? Met o.a. Carina van Leeuwen, Willem Doorn, Ger Lammens en Lisette de Zoete.
-
Waarom was Mathilde de dagen voor haar dood zo bang? En wat staat er in haar agenda, die plotseling opduikt? Staan er aanwijzingen in over een geruchtmakende ontvoeringszaak waar haar dood mee in verband wordt gebracht? Een brief van twee van haar beste vrienden werpt nieuw licht op Mathilde’s dood. Met o.a. Lisette de Zoete, Wil Fagel, Ger Lammens, Carina van Leeuwen en Willem Doorn.
-
Op de verjaardag van Pistolen Paultje ontmoet Mathilde Gerard Vittali. Vanaf dat moment lijkt ze in een gangsterfilm te zijn beland. Vrienden krijgen telefoontjes van haar dat ze ontvoerd is. Maar in interviews lijkt Mathilde haar leven te hebben herpakt. Zoals in het allerlaatste interview op de avond voor haar dood, afgenomen door de toen nog 17-jarige René Mioch. Met o.a. Imca Marina, René Mioch, Ger Lammens en Lisette de Zoete.
-
Geheel plotseling komt er een einde aan Mathilde’s huwelijk met Carel Willink. Mathilde lijkt de grip op haar leven te verliezen. Ze vliegt naar New York in de hoop de nieuwe muze te kunnen worden van Salvador Dalí. Haar vrienden hebben moeite met haar soms onhandelbare gedrag. Met o.a. Imca Marina, Lisette de Zoete, Ger Lammens, Joop van loon en Adrian Stahlecker.
-
Om meer over de dood van Mathilde te weten te komen, duiken we samen met vrienden en familie in haar leven. Wie was Mathilde Willink? En kunnen we in haar leven aanwijzingen vinden voor haar doodsoorzaak? Imca Marina, Ger Lammens, Joop van Loon, Lisette de Zoete, Adrian Stahlecker en Mathilde’s zus Cyrilla de Doelder vertellen wie Mathilde was.
-
Op 25 oktober 1977 wordt societydiva Mathilde Willink door haar vriend dood aangetroffen in haar bed. Wat is er met haar gebeurd? Is het moord of heeft ze zelf een einde aan haar leven gemaakt? O.a. René Mioch, Imca Marina, Lisette de Zoete en Ger Lammens blikken terug op deze dag.
-
Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd? DvhN duikt in deze nog altijd onopgeloste zaak.
In deze eerste aflevering, Stram en Lam, maken we kennis met de familie en vrienden van Ralf. Wie was hij? Wie waren zijn vrienden? En was hij echt zo onschuldig als wordt beweerd?
De Kofferbakmoord is een vierdelige podcast van Dagblad van het Noorden, geproduceerd door Renate Winkel en Bas van Sluis. De podcast kwam tot stand met hulp van Willem Dekker, Inki de Jonge, Liselotte Schuren en Alwin Wubs. Eindmontage Matthijs Mol.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
”Die vriend keek mij aan en maakte het 'pistool teken'. Ik knikte en deed een pas naar voren en schoot hem door zijn voorhoofd.” Het is de eerste, maar niet de laatste keer dat Daniel een drugsrivaal vermoordt. Jarenlang maakt hij deel uit van de top van de georganiseerde misdaad waar harde criminele codes gelden. Openhartig spreekt Daniel over hoe een liquidatie in zijn werk gaat en over de miljoenen die er in de wapen- en drugshandel omgaan.
-
Op een zomerse dag in 2010 wordt horecamagnaat Sjoerd Kooistra dood gevonden in zijn badkuip in zijn villa in Ubbergen. De politie spreekt van zelfdoding. Maar wie zijn de mannen die in het weekend van zijn dood bij zijn villa werden gezien? En waarom worden er sigarettenpeuken in zijn huis gevonden, terwijl Sjoerd zo'n hekel had aan roken?
Hoe kan het dat hij in de horecawereld zo berucht was om zijn manier van zakendoen? En waarom is zijn verhaal meer dan tien jaar na zijn dood nog steeds niet is afgerond?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info. -
Speciale Zomer editie door onze eega's Di & Tinus - De Zweedse journalist Kim Wall gaat op 20 augustus 2017 in Kopenhagen aan boord van een miniatuur onderzeeër om de eigenaar ervan, de Deense uitvinder Peter Madsen, te interviewen. Daar gaat het vreselijk mis.
Luister je graag naar onze podcast? Je kunt ons een fooi (elk gewenst bedrag, anoniem, eenmalig of maandelijks) geven via: Fooienpod.com/moordzaken
Dat waarderen wij natuurlijk zeer, bedankt!
Ben je nabestaande van een moord of vermissing en je wilt contact met lotgenoten, kijk dan eens op de website van Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG Nederland) of op de besloten Facebook-pagina “Nabestaanden moord & vermissingen”.
Blijf luisteren & volg ons!
Insta: @MoordzakenPodcast
Twitter (X): @MoordzakenPod
YouTube-kanaal: @MoordzakenPodcast
📩 [email protected] -
In een gesprek met Prof. Derksen worden de bevindingen van de Deventer Moordzaak bekeken in het licht van het functioneren van onze rechtsstaat.
- Mostrar más