Reproducido
-
När använder ni lärarrösten även utanför jobbet? Vi berättar om de situationer då det märks tydligt att vi är förskollärare. Om förmågan att se konflikter bland barn innan bråket bryter ut och om att kunna kissa och äta väldigt snabbt.
Blir man en bättre förälder om man är förskollärare? Eller i alla fall annorlunda? Vi berättar om hur vårt yrkesval påverkat vårt föräldraskap.
-
Vad är egentligen omsorg och hur ska vi lyckas med det? Vi har träffat psykolog Gunilla Niss, för att prata om vad det egentligen är barnen behöver. Hur kan vi skapa en helhet?
-
Det borde hända mer på gården! Fredrik tycker att vi har för lite uppstyrda aktiviteter och planerad undervisning på förskolans gård. Så varför är den på många förskolor lite av en ”rastgård” där barnen får springa av sig och där vi vuxna står och snackar? Vi pratar om hur en bra gård borde vara och att utomhusvistelse kräver mycket mer av oss.
-
Vi träffar Ninni Länsberg som är beteendevetare och specialist på arbete och hälsa. Hon hjälper oss att reda i hur vi ska tänka kring stress och balans - hur vi skapar de bästa förutsättningarna för oss själva!
Hon berättar om vikten av att säga nej, vad vi gör med problem som inte går att lösa och vikten av att göra avkall på vissa saker och mer av sånt som gör en glad!
Följ oss på instagram och facebook @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Hur leder man sitt arbetslag? Kan man vara en bra förskollärare om man inte kan leda sina kollegor? Vi pratar om strategier för att leda och berättar om våra erfarenheter av att skapa ett lyckat arbetslag.
-
Hur skapar vi en lustfylld matsituation och en bra pedagogisk måltid? Måste man smaka, sitta still och vad händer om man struntar i fasta platser? Vi upplever att det finns många märkliga idéer och regler i kring matsituationen som skulle må bra av att ifrågasättas.
-
Vi träffar didaktikern John Steinberg och pratar om arbetslaget, vad som symboliserar ett starkt arbetslag och hur vi når dit. Små medel som kan göra stor skillnad.
Följ oss på Facebook och Instagram @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Vilka lekar tillåter vi i förskolan? Hur styr vi barnen och när säger vi stopp? Vi pratar om brottning, Squid Game-lekar och hur miljön på förskolan kan påverka hur barnen leker. Och hur vänder man en negativ lek till något positivt?
-
Vi ifrågasätter föräldramötet. Vad ska vi ha föräldramötet till egentligen? Vilken information vill föräldrarna ha? Många förskollärare känner sig obekväma med att hålla i mötet och det finns föräldrar som aldrig dyker upp. Borde vi kanske ta bort föräldramötet och ersätta det med något annat?
-
Vi pratar struktur. Vad är struktur? Varför behöver vi det? För vem? Så många frågor, så lite svar, men det handlar om professionalitet, uppdragsfokus och hållbarhet - att hitta en röd tråd.
-
Vi är framme vid sommarkrönikan och sammanfattar och avslutar - knyter ihop den röda tråden.
Vi tänker kring vart vi är, styrkor och utmaningar, hur vi får ihop vardagen och skapar förutsättningar både för oss själva och barnen. Vad tar vi med oss från det här året och hur kommer vi vidare?
Följ oss på Instagram och Facebook @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Hur gör man en riktigt bra introduktion? Vi pratar om föräldraaktiv inskolning, anknytning och föräldrar som gråter.
Introduktion av nya barn pågår numer hela tiden och inte bara vid terminsstart, hur påverkar det förskolan? Vad är bäst för oss och vad är bäst för barnen?
Dessutom introducerar vi förskolläraren Fredrik i det här avsnittet! Vår nya poddkollega!
-
Sekretessen är självklar och ska skydda barnen men det finns tillfällen då vi tycker att det varit knepigt. Vi snackar om tveksamma fall och om solklara övertramp. Och hur gör man med all tung information som man får ta del av på jobbet, får man snacka av sig med kollegorna om allt?
-
I det första avsnittet gästas podden av Jonas Edlund. Jonas är en rolig, kunnig och ärlig lärare med lång erfarenhet inom journalistik. Jonas arbetar efter följande motto: "Du är alltid människa först, lärare sen"Temat för dagens avsnitt: Ny som lärareKlicka på länken för att komma till våra sociala medier och veckobrev!
-
Hör av er till oss på instagram så kan vi svara på era frågor, hjälpa er med problem och dilemman: @johannanordstrm & @edvintornblom!
ursäkta klipps och redigeras av Niklas Runsten @niklasrunsten