Reproducido
-
Vi har besøk av Irene Kleppan, leder av Norsk roseforening, avd. Oslo og omegn. Sjekk ut http://www.oslorose.com/
Vi lærer om klassifisering av roser, stell, valg av riktig sort og mye mye mer! Veldig lærerikt:-)
Følg oss på facebook.com/hagepodcast -
Det er høst, og en ypperlig tid for å dele stauder! Men hvordan gjør man det, egentlig, og hvorfor? Sofie har hatt hell med deling av lungeurt, mens Helene har hengitt seg til graving og muring. Ukens plante er Akeleiefrøstjerne, en svevende skjønnhet som fortjener oppmerksomhet.
-
I bratta bak huset til Sofie smuldrer skiferen, og bare ugresset vil gro. Kan det på sikt bli et fint utekjøkken her? Helene har slitt med den invasive arten parkslirekne i et lurvete komposthjørne. Men heter det park-slire-kne, park-sli-rekne eller noe helt annet? Uansett blir det orden i sakene når det nye komposthjørnet straks er ferdig.
-
Episode 4 av Hagepodden. Denne gangen handler det om stauder og å anlegge bed.
Intromusikk:
Track: Woods
Music composed and recorded by Oak Studios
Creative Commons - Attribution ND 4.0
https://youtu.be/eAiAlg22gqQ
-
Alle ønsker vi oss en trivelig uteplass, men hvordan kombinerer vi elementer sånn at de passer bra sammen? Helene besøker dekoratør Mina Ingerine Nalum, som skal innrede sitt nye grillhjørne på terrassen. Bli med og hør hvordan Mina setter sammen former, høyder, farger og materialer for å skape en harmonisk og tiltalende styling!
-
Har du en humlevennlig hage? Vi har tatt en inspirerende tur rundt omkring i urtehagen på Universitetet i Oslo sammen med botaniker Eirin Bruholt fra La humla suse, humlenes egen interesseorganisasjon! Hvorfor er humlene så viktige, og hvordan tilrettelegger vi best for dem? Og hva er egentlig forskjellen på bier, humler, veps og alle disse stripete, summende skapningene?
-
Vi prøver å finne ut av om det er så enkelt med disse krukkene som vi tenkte etter forrige episode. Blomsterdekoratør Katrine lager en skål med takløk, og Helene innser at hvis det skal bli drivhus, må hun ha en plan.
-
Helene har tatt turen til en hagedesigner for å dykke ned i mysteriene "flyt" og "helhet" - eller rød tråd, som designer Marit Næss Jørgensen kaller det. Hva er det egentlig som utgjør et hagerom, og hvordan kan du binde disse rommene sammen på en spennende måte? Og hva er det som gjør at en vakker gjenstand blir en ordentlig blikkfang, og ikke bare en tilfeldig ting? Bli med og få Marits gode knep på veien til en helhetlig hage!
-
Ingen grunn til å skygge banen i ukens episode! Vi drøfter hvilke stauder og busker som kan klare seg med lite sol. For det må da være flere enn bare hosta? Lite vitsing, mer tipsing: Pipeholurt, storkonvall, rødbispelue, storkenebb og hasselurt er blant de mange plantene vi er innom i praten om hagens skyggebed. Fortell oss dine suksesshistorier fra skyggen!
-
Bli med til Bodil Udstuens samlerhage i Åsgårdstrand! I Bodils hage finner vi over 1500 forskjellige planter, og i denne episoden deler hun tips til hvordan du kan skaffe deg sjeldne planter du ikke finner i vanlige hagesentre, og hva som skal til for å lykkes med frø. Og hvorfor er det lurt å lære seg litt latin? Det finnes garantert mange uvanlige planter som trives akkurat i DIN hage - i denne episoden lærer du hvordan du kan finne dem.
-
Endelig er sommeren her, og det bugner i hagene! Sofie får voksenpoeng for å glede seg over regn på vegne av plantene. Helene har gått på en grusom, men svært rimelig smell. Vi ringer mamma for å sjekke status på «verdens minste rhododendron», og sist, men ikke minst: Er nittitallsklassikeren blå krukker heit eller teit?
-
Ny sesong! Vi gleder oss til å sette i gang med ny sesong for hjemmedyrking. Vi oppsummerer fjoråret. Hvilke erfaringer kan vi ta med oss til neste år? Hva skal vi prøve av nye sorter? Oddbjørn briefer med mexicanske oppskrifter.
Følg oss gjerne på facebook.com/hagepodcast
Still spørsmål og kom gjerne med ønsker om hva du vil høre om. -
Vi snakker om overvintring av sommerblomster inne. Mange har store og flotte planter på slutten av vekstsesongen. Har man ikke hjerte til å kaste disse, kan de overvintres. Vi snakker om lys, temperatur, vann, gjødsel og lokaler. Oddbjørn lurer også inn på hvordan man tar stiklinger!
Følg oss på facebook.com/hagepodcast
Send oss gjerne spørsmål og tips til temaer vi kan ta opp! -
Vitlök går att odla i större delen av landet. Den är lättodlad och tacksam, men vill ha rejält med gödsel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maria Palmqvist odlar till husbehov. Med sex personer i familjen blir det rätt mycket. Men hon får också en rik skörd i år. Just nu har hon famnen full av mangold.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om maskangripna plommon i komposten, om att övervintra hibiskus och om pyttesmå tomater
-
Lianer kallas de klätterväxter som också blir vedartade. En av de kraftfullaste är rostvin. Men det finns också mindre expansiva växter vi kan använda som gardiner i trädgården, berättar Henrik Sjöman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi får många frågor till Odla med P1, och vi hinner svara på långt ifrån alla. Men till detta, det sista, programmet för i år har Ulla inte gjort något reportage, utan Maj-Lis ska svara på extra många lyssnarfrågor. Om pyttesmå tomater, röd påväxt på gamla äppelträd, jordgubbsodling, snötyngda enar, jätteverbena och äppelträd som blommar om.