Reproducido
-
Hat og hets er igjen på alle forsider. Men det virker ikke som om mediabildet har særlig god kontakt med det bildet forskningsresultatene på dette viser. Og hvem er da bedre å snakke med enn Anine Kierulf fra Norges institusjon for menneskerettigheter og Kjersti Thorbjørnsrud fra Institutt for samfunnsforskning? For å få en litten realitetsorientering. Og for å kunne puste litt fritt i et heseblesende øyeblikk.
Vi var enige om at det var best om vi var litt uenige. Så som vert forsøker jeg å dra det litt langt noen ganger, slik at de to kan hale meg inn igjen. Jeg vet ikke helt om det lyktes. Men samtalen var god, sku` jei si. -
Hvem er de fryktede masser? Hvem er de fryktende eliter? Hvordan snakkes de om, og er de så fæle som mange skal ha det til? Det er mye snakk om hvem som er "folk flest", den faktiske majoriteten og de truende mobber om dagen. Leivestad har skrevet bok om dette, og vi tar en prat. En prat som tas opp mellom stue i Berlin og kjøkken i Hølen, så her er det Covidkvalitet på lyden, dessverre. Jeg lengter tilbake til smittefritt studio. Men praten, den var bra, sku` jei si.
-
Arbeiderklassen. Hvem var de, hvem er de, hva mener de og hvordan går det med dem? Jørn Ljunggren og Marianne Nordli Hansen har satt sammen boka med det ganske klare og velfungerende navnet "Arbeiderklassen". Slike bøker trengs nå. Alle mener mye om denne demografiske gruppen. Men mye av det er basert på synsing og fingern-i-været-konklusjoner (skyldig, forøvrig). De er også i stor grad nøkkelen til mange politiske partier i hele Europa. De har iu flere land endevendt det partipolitiske bildet. Det er viktig å få en oversikt over dem. Denne boka søker å gi en slik oversikt.
Ljunggren kommer innom studioet, og vi bruker en oval time på å snakke om det. Det ble bra, og om et interessant tema. -
Når man lager podcast må man av og til strukturere samtaler nøye. Spesielt om de er korte. Andre ganger - og dette er min favoritt - sikter man på en mellomting av struktur og improvisasjon. Den siste varianten er der man bare trykker på startknappen ett eller annet sted, og nesten lar samtalen fare dit den vil.
Denne episoden er så definitivt en slik. Den er en episode etter mitt eget hjerte. Den går fra lattermilde beskrivelser av farlige hendelser til småmørk alvorstone. En lang, kaotisk prat, rett og slett. Men ispedd kunnskap og dyp innsikt.
Slike episoder er ikke for alle. Men av og til må de bare lages. Spesielt når man får på to typer av dette slaget. Og så beklager jeg llitt ydtrøbbel. Jeg lover bedring. -
Harald Eia har undersøkt hvordan vi har klart å få til det fantastiske systemet vi lever i her opp på berget. Han begynner med kaldt, rennende vann, og ender opp med en hyllest til landet hvor intet øye forblir tørt. Vel ... om ikke her på podden, så i hvert fall på TV. Kjøp boka vi snakker om. en er overbevisende, og vil gi deg ny kontakt med hvor heldig du er som får leve her oppe.
-
Asle Toje har skrevet nye bok: Gullbrikkespillet. Den handler om et Europa i småkrise, sett gjennom hennes ruiner. Et fugleperspektiv fra bakkenivå, nærmest. Han inviterte seg selv og leder av Agenda Trygve Svensson til å snakke om den. Og hvem kan si nei til noe sånt?
Det ble en vid og god samtale med fin flyt. Vi kom innom mye, men ikke på langt nær nok. Og de to timene fløy forbi, akkurat som de skal når en podcast fungerer. Så kos døkk. Det gjorde vi. -
Det er ikke så lett å finne linjene i politikken om dagen. Temaer og mennesker flytter seg frem og tilbake over de politiske skillelinjene, det hele fremstår litt kaotisk, og mange vil ha vekk den tradisjonelle venstre/høyre-aksen. Dette er interessant. Så jeg inviterte to personer som passer i beskrivelsen, og som det kan være litt vrient å plassere. Først Asle Toje, så Mímir Kristjánsson. I hver sin episode, selvsagt. Dette er den første.
-
Den siste tiden har vært heftig, rent diskusjonsmessig. Noen få har forsøkt å helle litt olje på opprørt hav. Cathrine Sandnes er en av disse. Så vi lager en veldig raskt sammerufset podcastepisode om brennbare temaer.
Velkommen til sesong 2 av Goffeng På Leting. -
To gløgge folk har skrevet hver sin bok på hver sin måte om USA. De kommer fra helt forskjellig ende av det politiske spekteret her i Norge. Så jeg tenkte det kunne være artig med en dobbeltepisode hvor de to snakker om det samme temaet. Jeg prøvde å få dem på samtidig, men en av dem er så gammeldags at han fremdeles tenker tidsbegrensning :-) . Så podcastnerden tok heller opp to episoder, og la dem etter hverandre.
Det ble artig.