Reproducido
-
I veckans avsnitt gästar forskaren Patrik Magnusson, PhD, som bland annat är ansvarig för det svenska tvillingregistret Tyngre Träningssnack. Det blir en längre diskussion kring hur våra gener interagerar med vår miljö för att påverka vår hälsa och prestation.
Du får bland annat en förklaring till hur gener kan sägas ha stor inverkan på övervikt och fetma trots att människor hade samma gener för 50 år sedan som de har idag. Vilka fördelarna är med att studera tvillingar på olika vis inom epidemiologin och vilka brister som ändå finns i den metoden.
I slutet blir det även en diskussion kring talang inom idrotten.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Jacob Tränar för hårt när ungdomar tittar på 00:02:39 Dagens gäst, Patrik Magnusson 00:04:15 Ett otroligt ambitiöst examensarbete 00:06:31 Teknologin driver väldigt mycket vad man väljer att forska på 00:08:27 Dåliga metoder gjorde att årtionden av arbeten lades på meningslösa studier 00:12:10 Studier på gener genom befolkningsregistret 00:16:15 Sveriges personnummer gör att populationsstudier blir lätta att göra 00:17:30 Hur fungerar det kring etik när man gör populationsstudier med hjälp av register? 00:21:15 Om man inte får lov att göra studier på kompletta register så sjunker forskningskvaliten markant 00:23:18 En postdoc som mest slösades bort på grund av dålig metodik 00:23:39 Ärftligheten kring BMI hos män som mönstrat 00:26:38 Föräldraskapet verkar inte ha särskilt stor inverkan på BMI hos äldre barn 00:27:35 Hur kan gener har stor inverkan på fetma när knappt någon var fet förr 00:31:35 Med bättre förutsättningar miljömässigt så flyttar vi oftast hela normalfördelningskurvan 00:34:24 Är frågan kring genetik kontroversiellt inom akademin? 00:39:21 Hur vanligt är det att människor verkligen inte vill acceptera resultaten baserat på deras ideologi? 00:43:46 Arbete med att ta fram en biobank kring tvillingregistret 00:45:55 Vilka fördelar finns det med att studera tvillingar? 00:51:22 Patriks arbete som ansvarig för svenska tvillingregistret 00:53:50 Att vara hundägare är till viss del genetisk styrt 00:57:03 Hur mycket interventionsstudier görs det på tvillingar idag? 01:01:11 Att studera olika träning för vänster sida mot höger sida kan vara informativt 01:05:29 Blir barn smartare om de får utöva någon typ av musikalisk träning? 01:10:31 Gener och att försöka leta upp talanger inom idrotten 01:13:42 Ett enkelt prestationstest berättar betydligt mer än dyra gentester 01:15:44 Är det bra att verkligen försöka hålla så många som möjligt kvar inom en viss idrott? 01:17:58 En exponering för många idrotter ökar chanserna för att man hittar en idrott som passar ens egna förutsättningar -
Ärligt och avskalat berättar Martin om den svåra tiden efter segern på Sverige Starkaste Man – om mörka stunder och vägen till panikångest, men också hur han tog sig tillbaka. Nu mot finalen på SSM 2019!
0:09:49 - Martin in 1:03:35 - Martin ut -
Håkan Andersson är tillbaka för tredje gången i Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuterar vi periodisering med fokus för sprinters och friidrottare.
Det blir en intressant diskussion både med exempel på hur en träningsvecka kan se ut under olika delar av året och hur en idrottares utveckling, träningsbakgrund och egenskaper kan förändra hur periodiseringen ser ut från år till år.
Gillade du det här avsnittet så kommer du säkert också att uppskatta de två tidigare avsnitten med Håkan. Avsnitt 35, Sprintidrott och snabbhetsträning och avsnitt 73, Styrketräning för snabbhet och explosivitet
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Gudiol har börjat köra lite med trainern inomhus 00:03:22 Håkan Andersson är tillbaka för att diskutera periodisering 00:07:01 Håkans nya jobb på High Performance Center i Växjö 00:10:45 Periodiseringens rötter och hur det nyttjas inom sprintidrotter 00:15:18 Började utvecklingen kring periodisering verkligen i sovjet och öststaterna? 00:19:24 Den klassiska träningsperiodiseringen fungerar inte om du måste prestera bra ofta 00:23:21 Hur kan idrottare vara lika bra idag när de har mindre grundträning? 00:25:15 Även om gruppträning ibland är bra så behöver du se till idrottare som individer 00:30:06 De större typerna av periodisering och männen bakom 00:35:20 Charlie Francis och det vanligaste träningssättet för sprinters idag 00:38:34 Tempo runs - 100-200m intervaller på 70% av max 00:41:04 Periodiseringen mer specifikt för en sprinter 00:46:47 Mängden sprintträning minskar när intensiteten blir högre 00:48:27 Hur intensiteten regleras vid sprintträning 00:50:09 Ökad volym och bibehållen intensitet under uppbyggnad och motsatsen vid toppning 00:53:41 Att bibehålla en kvalité är mycket lättare än att bygga upp 00:54:20 The law of diminished return (minskad avkastning) 00:55:56 Det är viktigt att våga släppa träningsupplägg som fungerat bra för en tidigare men nu kanske tränar fel egenskaper 01:00:20 Håkans besök i Jamaica under våren 01:03:16 Jamaicanerna tränar med större volym och mycket på gräs 01:05:58 Formtoppning inför tävlingar -
Dervis ”Dennis” Arkay - Utpressning, knarkförsäljning och torpedverksamhet blev hans vardag i Sverige, efter uppväxten i Turkiet med hederskultur som måttstock.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tyngres utsände bänkkrigare Josef Eriksson fick ta på sig poddvärdshatten och summera några av intrycken från bänk-VM i Japan.
-
I veckans Tyngre Rubriker får du bland annat höra en genomgång av de klassiska och dåliga argumenten för LCHF och hur väldigt lite trappträning kan ha positiva effekter på folks hälsa.
Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny Ågren, Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.
Hålltider
00:01:41 Nya kostråden i Kanada får dålig kritik från LCHF-are 00:30:02 20 sekunders trappträning 2 gånger om dagen har positiva effekter 00:38:34 Nya studier på lågkolhydratkost och prestation är på väg 00:47:21 Rödbetsjuice förbättrar prestationen hos vältränade konditionsidrottareFölj gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.
-
Vem kunde tro att Teknikveckan har ett eget orakel som vet allt om framtiden? Thor spänner ögonen, smeker sin kristallkula och berättar intensivt om Apples framtidsplaner. Marcus har sett dokumentären Fyre Festival där man lovade en festival fylld med lyx men besökarna möttes av något med lägre standard än Roskilde. Peter drog och hämtade en elbil i Södertälje och gled ljudlöst ned till Skåne med den och berättar om sitt äventyr. Och mycket mera!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det svåra trehundrafemtiofjärde avsnittet med skådespelaren Sanna Sundqvist. Vi pratade om Björkliden, sorg som är öppen åt alla håll, den ständiga oron, Härnösandsdialekten som aldrig fanns, grupparbeten, jobb som kommer för att man är ett fan, att vara fruktansvärt ärlig mot publiken, roliga timmen, klippa en vuxen persons hår vid ett första möte och givetvis en hel del om att tappa skosulan inför Gösta Ekman.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf.
Producent: Clara Åström O’Månsson.
Distribution: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Johnny Warström saknade ett verktyg för att göra presentationerna roligare och mer interaktiva. Tillsammans med tre vänner tog de saken i egna händer och resultatet blev Mentimeter. Framgångssagan är ett faktum med 32 miljoner användare i över 120 länder. Idag lär han dig om deras resa och hur man bäst skapar en organisation anpassad för snabb tillväxt och expansion.
-
Mycket snack om både initierade dietstrategier och kommande tävlingsplaner med byggartalangen Joar Fällmar.
0:30:50 - Joar in 1:20:27 - Joar ut -
Anna Stenberg, som efter en framgångsrik karriär på MTG och inom Kinnevik gick vidare och startade WES - Women Executive Search för att rekrytera framtidens kvinnor i ledarpositioner. I dagens avsnitt diskuterar vi hur framtidens ledarskap bör vara och hur företag gynnas av diversifiering. Anna avslöjar de mest vanliga fällorna folk gör i rekryteringsprocesser.
Följs oss på instagram: @underfemtonGlöm inte prenumerera :)
-
Ny vecka, nya möjligheter och en rykande färsk podd. Peter har knappt hunnit svälja sista tuggan av den franska baguetten efter sitt äventyr i Paris där han har spanat in Honor View20 och han tar en mellanlandning hemma hos Marcus där även dagens podd spelades in. Vi vill varna känsliga lyssnare redan nu att det franska vinet gick ut snabbt i blodet så det kan vara lite mer avslappnat än vanligt då vi försöker komma fram till vad det lilla hålet som numera ersätter flärpen på dagens telefoner ska kallas. Sonos och IKEA har gått ut och meddelat att deras samarbete som resulterar i en eller flera högtalare kommer att lanseras nu i sommar och Spotify ryktas släppa hårdvara. Thor är i sedvanlig ordning mest förbannad, förmodligen då han inte hade det franska vinet i blodsystemet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En ny vecka och ett nytt avsnitt av Tyngre Rubriker. Denna gång blir det diskussioner kring smärtstillande som doping, hur ofta du ska äta när du vill gå ner i vikt och en dåligt kontrollerad studier på fettlever hos ungdomar sponsrad av NuSI
Dessutom blir det en lång introduktion till varför det oftast är bäst att dricka efter törst när du motionerar och när det eventuellt skulle vara en bra idé med en plan istället.
Medverkar i panelen gör Jenny Ågren, Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.
Hålltider
00:00:00 Försnack 00:01:45 Tramadol förbjuds inom cyklingen 00:14:59 Stefan Rössner om måltidsfrekvens i Aftonbladets Viktklubb 00:25:19 Dricka efter törst eller planerat vätskeintag för prestation 00:48:38 En dåligt kontrollerad studie på fettlever från NuSIFölj gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.
-
Fredrik snackar programmeringsspråk med Henrik Enström - grundare av Future skill och Software skills. Vi snackar om vilka språk vi arbetat i, vilka vi gillar och hur känslan skiljer mig mellan olika språk. Fredrik gillar fortfarande att leva i Javascript trots alla märkligheter medan Henrik gillar mycket med och i Python. Vi diskuterar också hur mycket omständigheterna under vilka vi kom i kontakt med i ett språk påverkar vad vi tycker om det. Vi kommer även in på automatiska tester och hur mycket nytta de kan tänkas göra i olika sammanhang.
Som bonus: en liten historia om när kompilatorn jobbar mot den som försöker uppmuntra prestandatänk i kodtester.
Ett stort tack till Cloudnet som sponsrar vår VPS!
Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack, @tobiashieta, @iskrig, @itssotoday och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på [email protected] om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.
Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna recensera oss i iTunes!
Länkar Henrik Enström Future skill Software skills Henrik var med i Under utveckling och snackade om kodtester COBOL Pascal Eclipse Haskell Brendan Eich - Javascripts skapare Studien typade kontra otypade språk Typescript Pair i Java Stack overflows undersökning - sektionen om språk man gillar och ogillar Jeppesen Unity Xamarin Tupel Clean code Objective-C Swift PHP:s array Perl The leprechauns of software engineering - en kort och intressant bok Skörbjugg Elixir Hack - Facebooks språk HHVM - Facebooks egen virtuella maskin för PHP och Hack Gherkin Kotlin Studien om antal kodrader i olika språk - 50 i Haskell, 500 i C++ Antal Goolge-sökningar efter tutorials i olika språk Titlar Inte så hemskt som det kanske verkar Tydligen för skrämmande Lite för jobbigt att säga fel Inte säga något som inte stämmer till 100% Samma problem fast i olika språk 15% är straffet Man kan göra fel väldigt snabbt Inte någon professor som suttit och kommit på Jag har alltid haft det i relation till Java Inget språk är riktigt dåligt och inget är riktigt bra En fördel för Haskell “Det beror på” som vi brukar säga Pythonpajas Det är spännande med språk -
Det är återigen dags för frågestund i Tyngre Träningssnack och i det här avsnittet får du bland annat höra en lång diskussion kring utvecklingen inom idrott och varför det ibland kan verka som att det inte har skett någon större utveckling sen kalla kriget.
Dessutom blir det en lång diskussion kring träningsbelastning och vilka variabler som du bör lägga in när du försöker avgöra hur hårt du tränar.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Wille har köpt en ny stol till sin katt 00:01:13 Gudiol gjorde hattrick i nyårssaluten 00:07:16 Vad gäller när det gäller kolhydratinlagring inför träning? 00:11:19 Varför verkar det inte hända något nytt kring träning av elitidrottare sen sovjettiden? 00:26:31 Varför har folk olika maxpuls vid olika aktiviteter? Ska man anpassa träningen efter det? 00:30:28 Hur länge kan man använda sina löparskor innan man byter ut dem? 00:36:03 Hur inkluderar man rörelseomfång i träningsvolym? 00:45:05 Yttre kontra inre belastning på idrottaren -
Inne på ett äldreboende i Solna ropar de äldre efter hjälp. Blöjorna är tunga och hälarna svarta av trycksår. När undersköterskan Sarah slår larm och berättar om missförhållandena vaknar hela Sverige.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Äldreboendet Polhemsgården i Solna öppnar hösten 1997.
På tio dagar flyttar 84 svårt sjuka äldre in i de nya lokalerna. Vårdhemmet är inte färdigställt och det saknas utrustning och material. Hur ska personalen klara det här? Vad kommer att hända med de äldre?
Sex veckor går och en kväll ser den 23-åriga undersköterskan Sarah Wägnert två personer kliva ur hissen. De går fram och presenterar sig. De kommer från Sveriges Television och har fått ett tips om att saker inte står rätt till på Polhemsgården. Kan någon i personalen berätta om det i TV?
"Hjälp, hjälp!"
Inifrån rummen på Polhemsgården hörs ropen från de äldre och en undersköterska träder fram och berättar om missförhållandena. Sverige skakas av nyhetsbilder och vittnesmål från äldreboendet Polhemsgården i Solna.
Lex Sarah, vårdskandalen och visselblåsaren är en historia om vanmakt och frustration. Men det är också en berättelse om civilkurage och mod.
Ett program av: Hugo Lavett
Producent: Rosa Fernandez
År: 2019 -
Fallet är unikt – mannen satt vid en dator i Sverige och förmådde barn på andra sidan Atlanten att föra våld på sig själva. Värvet dokumentär berättar hela historien om gärningsmannen och den svenska domen som blev en världsnyhet. Känsliga lyssnare varnas då avsnittet innehåller grafiska beskrivningar av övergrepp.
Av: Henrik Säll och Kristoffer Triumf.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.