Episodit

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 21 בינואר, היום ה-473 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 94 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.  

    נשיא ארצות הבית החדש-ישן, דונלד טראמפ, הושבע אתמול ונכנס לתפקידו החדש ישן, ותוך שעות חתם על עשרות צווים נשיאותיים שעשויים לשנות את העולם – ולאו דווקא לטובה. כבר בנאום ההשבעה שלו טראמפ הוא היה כעוס, תיאר את המציאות באמריקה בצבעים שחורים, אמר הרבה דברים שהם פשוט לא נכונים, והבטיח שורה פעולות שרבות מהן לא מתיישרות אחת עם השנייה, כמו להימנע ממלחמות אבל גם להגדיל משמעותית את תקציב הצבא, שהוא כבר עתה גדול פי כמה מכל מדינה אחרת בעולם. זהו הסיפור הגדול בעולם היום ואנחנו נתחיל לעסוק בו עם נתנאל שלומוביץ' שיספר על אירוע ההשבעה.  

    בצד הכלכלי, מייד לאחר ההשבעה והמסיבות, טראמפ חתם על שורה של החלטות, ביניהן חנינה ל-1600 משתתפי ניסיון המרד שהוא הוביל ב-6 בינואר 2021; יציאה מארגון הבריאות העולמי והסכמי אקלים; וגם שיחרר הבטחה להטיל מכסים של 25% על יבוא ממקסיקו וקנדה. למרות שעוד לא חתם עליהם – ההבטחה כבר גורמת להתחזקות הדולר ולהערכות בשווקים שלא רק שהריבית לא תמשיך לרדת – היא עשויה אפילו לעלות. כדי להעמיק בהחלטות הכלכליות הללו אנחנו נדבר עם עורכת הכלכלה הגלובלית, דפנה מאור.

    אחד הענפים שעשוי להרגיש על בשרו את משטרו של טראמפ כבר בתקופה הקרובה, למשל סביב ההחלטה להעניק או לבטל ויזות עבודה, הוא כמובן ההייטק – שמשלב לעיתים קרובות פיתוח בישראל בעוד שהניהול והעסקים מתרחשים באמריקה. בינתיים פורסמו נתונים מעניינים על איך צעירים ישראלים מגיעים להייטק, אם הם לא שירתו ב-8200, ובאופן מפתע מסתבר שדווקא האוניברסיטה הפתוחה הפכה לספקית גדולה של עובדים לענף המבוקש – ובוגריה אפילו מקבלים את השכר הגבוה ביותר. איך זה ייתכן? אנחנו נדבר עם הפרשנית שלנו מירב ארלוזורוב.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • שלום הגעתם ל'אינטרסנטים', הפודקסט הכלכלי היומי של TheMArker, יום שני, היום ה-472 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 94 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    בעוד אנחנו מתאוששים מההתרגשות של שחרור שלוש החטופות, ומצפים ונדרכים לקראת האפשרות להתחיל בשלב התיקון והבנייה מחדש, מדינת ישראל מממשיכה להתנהל ללא חזון וללא מנהיגות. במשרד האוצר, למשל, לא מתרגשים בינתיים מהסכם הפסקת האש. הם לא צופים להתפרצות כלכלית. להפך: האוצר מעריך שהצמיחה לא תזנק, שהריבית תישאר גבוהה, שהסיכונים יישארו גדולים ושהניהול יוסיף להיות כושל – ולכן בכירי האוצר הבריזו הבוקר מדיון תקציבי בוועדת הכספים של הכנסת, והישיבה נסגרה ופוזרה. אנחנו נדבר עם כתב המאקרו שלנו נתי טוקר. 
    הבורסה והשווקים הפיננסיים לעומת זאת משדרים אופטימיות: הסוחרים מאמינים שעסקת החטופים והפסקת האש תושלם על כל השלבים שלה, והמחירים של המניות ושל השקל הישראלי מזנקים בהתאם. האם האופטימיות הזו מוצדקת, ואיך היא מושפעת מהשווקים בחו"ל? אנחנו נדבר עם מודי שפריר, אסטרטג השווקים הראשי בבנק הפועלים.
    והנה עוד ראייה לכך שהכלכלה בישראל לא מנוהלת, או שהיא מנוהלת עבור בעלי הון ופוליטיקאים ולא עבור הציבור: הכנסות קרן העושר של ישראל, לשם אמורים לזרום רווחי הנפט, הגז והכימיקלים של ים המלח, צנחו בכמיליארד שקל ב–2024. למה? מסתבר שהשקעות חדשות שמבצעות חברות הגז, במטרה להגדיל את ההפקה ואת היצוא, מפחיתות את המס שהן צריכות לשלם. מופתעים? אנחנו לא. נדבר על זה עם הכלכלן פרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש הועדה לתמלוגי הגז ואוצרות הטבע הקרויה על שמו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 19 בינואר, היום ה-471 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 97 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.  
    אף אחד לא יודע כיצד תתנהל עסקת החטופים ומה יקרה בין שלב א' לשלב ב', אבל אנחנו כן יודעים אלה יהיו ימים מורטי עצבים שמשלבים שמחה יחד עם עצב ועם כעס. נכון לדקות אלה הועברה רשימה של שלוש חטופות מחמאס לישראל, והפסקת האש אמורה לצאת לדרך. כדי להבין היכן הדברים עומדים בשטח ולנסות לנתח את הסיכויים שגם שלב ב' ייצא לדרך, אנחנו נדבר עם הפרשן הצבאי של 'הארץ', עמוס הראל.
    לאחר כמה ימים שבהם לא היה ברור מה ההבדל בין העסקה הנוכחית לזו שהיתה על השולחן במאי 2024, ולמה עסקה זו נחתמה והיא לא, התקבלה התשובה: דונלד טראמפ. הוא, מסתבר, רוצה לקבל את פרס נובל לשלום ולכן ידע להפעיל על נתניהו ועל המתווכות וחמאס מנופים ולחצים גדולים יותר מאלה של ג'ו ביידן – וכך הצדדים הסכימו לחתום על העסקה, שבעבר היתה "מתווה ביידן" והיום כבר הוחלף שמה של ל"לעסקת טראמפ". והנה, בדיוק מחר יתקיים טקס ההשבעה של הנשיא החדש והוא יכנס לתפקידו באופן רשמי – ואנחנו נדבר עם הפרשן שלנו, נתנאל שלומוביץ, על טקס ההשבעה – שבינתיים הועבר לאולם סגור בשל גל קור קיצוני שפוקד את וושינגטון – ומה יהיו הדברים הראשונים שהוא צפוי לעשות. 
    סיפור מחו"ל שהקפיץ הרבה אנשים, כולל אנשים בישראל, היא הצעת חוק בספרד להטיל מס קניה של 100% על אזרחים זרים הרוכשים דירות בספרד. כמו תמיד הסיפור הוא שמחירי הדיור בספרד עולים מהר גם בגלל רכישות של דירות להשקעה על ידי אזרחים זרים, חלק מהם ישראלים, והספרדים מבקשים לעצור את המגמה הזו כדי שהם עצמם לא יידחקו אל מחוץ לשוק הדיור. בזווית הישראלית זו תוכנית שמפחידה את מי שמשקיע בתחום המגורים בספרד, אבל היא גם מעלה שאלה אחרת: מדוע שחוק כזה לא יחוקק בישראל – כדי לאפשר לישראלים לקנות דירות בארצם? אנחנו נדבר עם אמיר טייג, לשעבר עורך תחום התקשרות והיי-טק אצלנו, וכיום אזח ישראלי שעוסק בנדל"ן ומתגורר במדריד

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • האם ישראל הגיעה לסוף דרכה כדמוקרטיה ליברלית או שעדיין ניתן להציל אותה? האם אנחנו בדרך לעולם שבו השקר ישלוט והקונספיאציות יככבו? וגם, למה מיליארדרים בארצות הברית נעמדים לצדו של טראמפ? ד"ר עופר קניג וד"ר אסא שפירא על התהליכים שעוברת היום ישראל וההשלכות שעלולות להיות לכך על המשטר.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקסט הכלכלי היומי  TheMarker, יום רביעי, היום ה-467 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 98 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.  
    כל עם ישראלי, וללא ספק גם כל התושבים בעזה ובגדה המערבית, ממתינים עתה למוצא פיו של מוחמד סינוואר ולהסכמתו לעסקת החטופים וסיום המלחמה בעזה שמונחת על השולחן . בינתיים כולנו נאלצים להמתין ולהמשיך בחיים השוטפים שלנו, שגם הם מלאים בהתפתחויות ובהפתעות. אחת מהם, למשל, היא המידע על כמות הכסף הממשלתי שזורם לפרסומות בערוץ 14 - הערוץ שכל מהותו שמירה על שלטונו של בנימין נתניהו. אנחנו נדבר עם איתמר ב"ז, כתב ארגון "שקוף", שאסף את הנתונים. 
    התפתחות מרתקת  נוספת, הפעם מארצות הברית, היא הידיעה שמי שעשוי לרכוש את טיקטוק, הרשת החברתית הסינית שכה פופולרית בקרב צעירים, הוא דווקא החבר הקרוב החדש של דונלד והאיש העשיר בעולם, אילון מאסק. בית המשפט בארצות הברית קבע שטיקטוק ה"אמריקאית" צריכה להיסגר או להימכר לאזרח אמריקאי בשל שיקולי ביטחון לאומי, והשאלות הן גם האם עסקה כזו אכן תתרחש, וגם מה תהיה התוצאה של מיזוג של טיקטוק עם רשת X, לשעבר טוויטר, שאותה מאסק רכש לפני כשנתיים. נדבר על כל עם גיא רולניק, העורך המייסד של TheMarker וכיום מרצה למנהל עסקים בארצות הברית. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקסט הכלכלי היומי TheMarker, יום שלישי, היום ה-466 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 98 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.  
    כמו שזה נראה הבוקר יש סיכוי גדול שהעסקה להחזרת החטופים ולהפסקת אש בעזה, שהיא כמעט זהה למתווה ביידן שהיה על שולחנו של נתניהו במאי 2024 ופוצצה על ידי איתמר בן גביר ונתניהו עצמו, עומדת הפעם לצאת לפועל. גם שוק ההון, שאתמול לא הגיב,  החל להאמין בכך - והוא מעלה את שערו של השקל מול הדולר ואת מחירי המניות בבורסה בתל אביב. השאלה היא מה שונה הפעם ובעיקר מה הפרטים המדויקים:  איך זה יעבוד, מהן הנקודות שיכולות לגרום לפיצוץ במהלך העסקה, וכמובן: איך היא תשפיע על הדינמיקה הפוליטית הפנימית בישראל. אנחנו נדבר עם הפרשן שלנו עמוס הראל. 
    שאלה נוספת וחשובה לא פחות היא איך העסקה תשפיע על כלכלת ישראל, והאם יש בכוחה לתקן לפחות חלק מהנזקים שנגרמו מאז ה-7 לאוקטובר 2023.  הפעם אנחנו נתמקד בהיי-טק, הקטר של המשק, וננסה קודם לשרטט את המצב הנוכחי של התעשייה, שנהנתה אמנם מגיוסים ואקזיטים מרשימים  – אבל כמעט כולם בחברות הגדולות ובענף אחד: הסייבר. אבי חסון, מנכ"ל ארגון סטארט אפ ניישן סנטרל, שעוסק באיסוף נתונים על תעשיית ההייטק, אומר שהתעשייה מתמקדת עכשיו ב"כוכבים" בתת-ענפים פופולריים, בעוד שהאחרים מתקשים מאוד להשיג מימון. אנחנו נדבר איתו.
    ממשלת ארצות הברית החליטה להגביל את ההפצה של שבבים מיוחדים, אלה של הבינה המלאכותית, בקרב שורה ארוכה של מדינות – ומסתבר שישראל היא אחת מהן. אנחנו נדבר עם עורך ההייטק שלנו שגיא כהן על הנזקים של ההחלטה – ומה הסיכויים שהנשיא הנבחר דולנד טראמפ יסיר את שמה של ישראל מהרשימה השחורה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים', הפודקסט הכלכלי היומי של TheMarker, היום יום שני, היום ה-465 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 98 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.  

    האם אנחנו רגע לפני העסקה הדרמטית שכולנו ממתינים לה כבר יותר משנה: במהלך הבוקר פורסמו בתקשורת הזרה ידיעות לפיהן במהלך הלילה הושגה פריצת דרך במגעים לעסקת חטופים. המערכת הפוליטית כבר מגיבה לשמועות הללו, עם תגובה יוצאת דופן באלימותה מצד שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמכנה את העסקה "קטסטרופה" ודורש במקומה כיבוש מלא של עזה. מנגד, משפחות החטופים נכנסו לדריכות גדולה, הם מסבירים שזו ההזדמנות האחרונה לשחרר את יקיריהם בחיים,  וכי העסקה דומה לזו שהיתה על השולחן במאי 2024 – ובפועל טורפדה על ידי נתניהו. אנחנו נדבר עם כתב הארץ ג'קי חורי.

    מי שבינתיים, אולי באופן מפתיע, לא מתרגשים מידיעות על הפסקת הלחימה הם השווקים הפיננסים. הבורסה עדיין נסחרת כמעט ללא שינוי, ואילו בשק המט"ח השקל דווקא נחלש מעט מול הדולר – בעיקר ערב עלייה של הדולר מול כל שאר המטבעות החשובים. אנחנו נדבר על תגובת השווקים ועל הציפיות שלהם עם מנכ"ל פריקו יוסי פריימן.

    בין כל האירועים הדרמטיים והחדשות הקשות, יש לפעמים גם התפתחויות חיוביות, ואחת מהן היא הניסיון של יזמים להקים עסקים אלטרנטיביים וחברתיים יותר – כדרך להתמודד עם יוקר המחיה, או כדי לשפר את איכות המוצרים והשירות. למשל, יזם בשם קסם לי שהקים מיזם בשם "החישוק", שמוכר מוצרים מזון בעלות נמוכה. אנחנו נדבר איתו על המיזם שלו וגם מדוע הוא החליף את השם שלו מ'גבי' ל'קסם'.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים", הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker. יום ראשון, היום ה-464 למלחמה, בעזה יש 98 חטופים, באולפן סמי פרץ ואיתן אבריאל

    השיחות על עסקת חטופים עולות להילוך גבוה יותר, כן היינו כבר כמה פעמים במצב הזה אבל יש מי שסבור שכניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן תאיץ הפעם את המהלך ותביא פריצת דרך. בעזה אין פריצת דרך, ולאחר שבוע מדמם עם עשרה חיילים הרוגים, האם נכנסו לשלב הדשדוש ולמעשה עסקת חטופים היא הפתרון הכפול? עמוס הראל, הפרשן הצבאי של הארץ, יהיה איתנו

    שבוע לפני כניסת טראמפ לבית הלבן, המדדים המובילים בוול סטריט צנחו בסוף השבוע ומחקו את כל העליות שנרשמו מתחילת החודש. הסיבה היא דווקא טובה – דו"ח תעסוקה שמצביע על שיפור חזק מהצפוי בשוק העבודה, וגם ירידה באבטלה וגידול במספר מקומות העבודה. מדוע התפתחות חיובית שכזו מביאה לירידות בבורסה? משום שכלכלה מחוממת מפחיתה את הסיכוי להורדת ריבית, וכידוע ריבית נמוכה היא הסיבה הכי טובה לחפש תשואות טובות בבורסה. דפנה מאור עורכת החדשות הגלובליות, תסביר.

    מכירים את המושג פשרה? ברור שמכירים. פשרה היא הסכמה של שני צדדים מנוגדים על פתרון. בסוף השבוע פורסם מתווה חדש לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים המכונה "פשרת לוין-סער". כלומר, פשרה של שני חברים בכירים בקואליציה – שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער. המתווה שלהם יגביר מאוד את הפוליטיזציה של בית המשפט העליון, ישלול לחלוטין את כוחם של שופטי העליון, ולמעשה זהו המשכה של ההפיכה המשטרית, רק באריזה של "פשרה". ד"ר עידו באום, הפרשן המשפטי שלנו, ירחיב.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב"המרקרים" עם ענת ג'ורג'י וגיא רולניק:

    ד"ר מעיין גלבוע, חזרה משנתיים של התמחות-על במיאמי הישר להתמודדות היומיומית בישראל עם בן זוג, רופא גם הוא, שגויס מיד למילואים ותגמול שלא מאפשר לגמור את החודש. היא מספרת על התגובות שקיבלה כשהעזה להתלונן ומדברת על מחקר שבו היא שותפה שבחן מה גורם לרופאים ישראלים שיוצאים להתמחות לחזור או לא לחזור לישראל. בין היתר נבדקה השפעת ההפיכה המשטרית על ההחלטה, שיקולים כלכליים ומצב בטחוני.

    עם גיא לרון, ד"ר ליחסים בינלאומיים, דיברנו על משהו אחר, אבל קשור. לדבריו, לנוכח עליית ממשלות ימין במדינות רבות, לא בטוח שמצבם של הרופאים ישראלים בחו"ל יהיה פשוט וקל כל כך. הוא גם ידבר על מאמר שפרסם באחרונה ובו הסביר למעשה מדוע מחאת קפלן, שמנסה להגן על היועצת המשפטית על הממשלה ועל הסדר הקיים - מפספסת את המטרה ואת הדרך לשינוי.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקסט הכלכלי היומי של TheMArker. יום רביעי, היום ה-460 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 100 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ

    המלחמות החיצוניות והפנימיות בישראל לא מסתיימות, עם הרוגים בעזה, עם חיסול של חולית מחבלים בשומרון שגרם למוות של ילדים, עם אי ציות מופגן של גורמים בקואליציה למשטרה ולבית המשפט, ועם עוד מקרה בו הוכח שראש הממשלה בנימין נתניהו משקר כל הזמן לציבור. במילים אחרות: עוד יום בישראל. 

    היום אנחנו נעסוק בעיקר בדברים שמתרחשים בחו"ל, אבל כאלה שישפיעו גם עלינו, כשהאירוע המרכזי יהיה כמובן כניסתו לתפקיד של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ בעוד פחות משבועיים. אף אחד לא יודע מה הולך לקרות, והספקולציות משתוללות. טראמפ הציג בקמפיין שלו מדיניות בדלנית ונסיגה ממדיניות השוטר העולמי, אבל בימים האחרונים הוא מדבר על התרחבות של ארצות הברית לגרינלנד, תעלת פנמה ואפילו על מיזוג עם קנדה. האם זה רציני? אנחנו נדבר עם דר' אלי קוק, היסטוריון של הקפיטליזם האמריקאי וראש התוכנית ללימודי ארה"ב באוניברסיטת חיפה. 

    מי שעוד מתקרבים לטראמפ ומעלים סימני שאלה על הקשר בין השלטון לבין מיליארדרים, הם בעלי השליטה בענקיות האינטרנט. אחרי אילון מאסק וג'ף בזוס גם מארק צוקרברג זוחל לכיוון הנשיא הנבחר. לאחר שפגש את טראמפ  וגם תרם מיליון דולר לקופת טקסי ההשבעה שלו, צוקרברג הודיע אתמול על שינוי דרמטי במדיניות העריכה וסינון התכנים שיעלו מעתה לפייסבוק ולאינסטגרם: הוא יפסיק לבדוק ולמחוק תכנים פוליטיים, ובמקום זה יסתפק ב'התראות של הקהילה' כפי שנעשה ברשת X, טוויטר לשעבר. אלו חדשות גרועות מאוד עבור האנושות, וכדי להבין מדוע אנחנו נדבר עם עידן רינג, סמנכ"ל קהילה של איגוד האינטרנט הישראלי. 

    וגם משהו טכנולוגי שמתרחש בישראל: הממשלה הודיעה ששנת 2025 במערכת החינוך תהיה "שנת הבינה המלאכותית", אבל מה זה אומר והאם הדברים הללו יגיעו לכלל תלמידי ישראל או רק לקומץ של בתי ספר בגוש דן? אנחנו נדבר עם שחר טביב, מנכ"ל  Slice Knowledge, שמתמחה ביישומי AI בחינוך.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים" הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker. יום שלישי היום ה-459 למלחמה. בעזה יש עדיין 100 חטופים. באולפן סמי פרץ ואיתן אבריאל:

    כמה עולה המלחמה? לפי הערכות בנק ישראל כ- 250 מיליארד שקל. אבל זו רק ההתחלה. בעשור הקרוב תקציב הביטחון יקבל תוספת של 275  מיליארד שקלים אם המלצות ועדת נגל, שפורסמו אתמול, יאומצו בממשלה. זה יביא את תקציב הביטחון לסדר גודל של טריליון שקל בעשור הקרוב וזה יבוא, כמובן, על חשבון חינוך, בריאות, כבישים ורווחה. זה המחיר הכלכלי של המחדל הנורא של 7 באוקטובר והוא יעלה לנו ביותר מיסים ופחות שירותים חברתיים. פרופ' צבי אקשטיין יו"ר מכון אהרון ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל ינתח את המשמעויות.
    כדי לממן את המלחמה הממשלה הוציאה לדרך כמה גזירות כלכליות ובהן העלאת המע"מ, וזה מביא גם לגל התייקרויות ובשבוע הראשון של השנה נרשמה ירידה מסוימת במכירות בחלק מהרשתות הקמעונאיות. האם זה מלמד על הפנמה של הציבור שזו הולכת להיות שנת התכווצות? עוד מוקדם לדעת, אבל לא מוקדם לנסות לברר. סימי ספולטר כתב הקמענואות שלנו יסביר
    ענף ההייטק עבר משבר קשה בשנתיים האחרונות אך הוא מתאושש לאט לאט ובתחום הסייבר רואים התאוששות מרשימה של גיוסי הון. בענף רואים את הסייבר כתחום בטוח יחסית להשקעה כי גם אם אין אקזיט ענק בסוף –ברוב המקרים המשקיעים מצליחים להחזיר את ההשקעה. סייבר זו כמובן הגדרה רחבה ואנחנו רוצים לברר באיזה תחומים כדאי להשקיע. אופיר דור כתב ההייטק שלנו יהיה איתנו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני 20 בינואר, היום ה-458 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 100 חטופים, באולפן איתן אבריאל. 
    למרות התחושה של איזו שגרה בחיי היום-יום שלנו כאן בישראל, בפועל אנחנו עדיין במלחמה: בפיגוע היום בגדה נהרגו שלושה אנשים, ושר האוצר סמוטריץ' קורא למחוק כפרים "כמו בעזה". רק הבוקר נורו שלוש רקטות מצפון רצועת עזה, החמאס העביר רשימה של כ-34 חטופים שהוא מוכן לשחרר אבל הוא לא ציין מי חי ומי מת, ובמקביל חיילי צה"ל בחו"ל נמצאים בסכנת מעצר וחקירה באשמה של רצח עם. בתחום של הממשק בין צבא לכלכלה, ועדת נגל לתקציב משרד הביטחון צפויה לאשר את ההצעות של צה"ל לאמץ מודל של תוספות שכר ומענקים במקום פנסיית גישור — וכן להעלות בחזרה את גיל הפרישה ל–45. בצבא מודים שיש להם קושי לגייס אנשי קבע, ולכן הם שוקלים לעבור למודל שכר חדש. אנחנו נדבר עם הפרשנית שלנו מירב ארלוזורוב כדי לשמוע ממנה איך המודל ייראה, והאם הוא ישנה את ההחלטות של צעירים האם להשאר בצבא אחרי השירות הסדיר. 
    בסוף יום המסחר היום אחרי הצהריים, יפרסם בנק ישראל את הריבית לחודש הקרוב, ורוב החזאים מעריכים שהנגיד, פרופ' אמיר ירון, שוב יותיר אותה ללא שינוי – אירוע שהוא "לא אירוע". אנחנו נדבר על הריבית עם כלכלן מיטב בית השקעות, אלכס זבז'ינסקי, אבל בעיקר נעסוק איתו בתופעה של ההזדקנות וההתכווצות של אוכלוסיות בכמה ממדינות העולם העשיר – ואיך התופעה הזו תשפיע על הצמיחה הגלובלית ועל שווקי המניות. 
    מי שלא עוצר לרגע, ובכל יום שעובר נכנס למגרש חדש ועושה גם בו מהומות, הוא לא אחר מהאיש העשיר בעולם, ומי שכבר מתוייג כנשיא האמיתי של ארצות הברית, הלא הוא המיליארד אילון מאסק – כמובן. לאחר שהוביל את קמפיין הבחירות של דונלד טראמפ וקיבלת תפקיד חדש לקיצוץ בשירות הציבורי, ולאחר שהתערב בבחירות בגרמניה, עכשיו הוא צולל לתוך הפוליטיקה הבריטית – ולא מהסס להאשים את ראש הממשלה המכהן, קיר סטרמר, בהימנעות מטיפול באלפי מקרים של אונס קבוצתי שביצעו כנופיות של מהגרים מפקיסטן במשך עשרות שנים. מאסק הוא דמות מרכזית בכל תחזית פוליטית ועסקית גלובלית לשנת 2025, ולכן אנחנו נדבר עליו עם עורכת הכלכלה הגלובלית שלנו דפנה מאור

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 5 בינואר, היום ה-457 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 100 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ. 
    הציבור במדינת ישראל עדיין עוסק, ובאינטנסיביות, בסיפור ובמספרים של הישראלים שעזבו לחו"ל מתחילת המלחמה, היגרו, או רק עברו זמנית להתגורר מעבר לים – עד שיתברר להם מה גורלה של מדינת ישראל. הסערה החלה לאחר שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה שכ-83 אלף ישראלים עזבו בשנה האחרונה מול 24 אלף שחזרו, שכ-81% מהעוזבים הם עד גיל 49, ושהמדינה מאבדת נתח משמעותי מהאוכלוסייה העובדת והיצרנית שלה. אנחנו נפרט את הנתונים וגם נדבר עם שניים. הראשון הוא עודד חרמוני, מנהל בקרן הון סיכון המתגורר בעמק הסיליקון, ולשעבר גם כתב היי-טק כאן אצלנו ב-TheMarker, על נהירת הישראלים בשנה האחרונה לקליפורניה. 
    מי שעוד עוקבת מקרוב על ההגירה הישראלית לחו"ל היא גוסטי יהושע ברוורמן, ראשת המחלקה לארגון וקשר עם ישראלים בתפוצות בהסתדרות הציונית העולמית, ועל פי הבדיקות שלה רוב הישראלים בחו"ל חוששים מצד אחד להזדהות כישראלים, אבל מצד שני המלחמה חזקה את תחושת הישראליות שלהם, ואת הרצון להשתייך לקהילה היהודית. אנחנו נדבר איתה על הנתונים הללו ועל מה גופים כמו ההסתדרות והמדינה צריכים לעשות כדי להחזיר אותם. 
    מעבר למלחמה, אין ספק שהסיבה המרכזית הנוספת להגירה של ישראלים משכילים היא ההפיכה המשטרית שיריב לוין פתח בה לפני שנתיים – והבעיה היא שמאז הוא והקואליציה השלטונית ממשיכים בה במרץ. בשבוע שעבר, למשל, אישר בג"צ את רוב הסעיפים ב'חוק בן גביר', החוק שמעניק לשר לביטחון לאומי יותר סמכויות ממה שהיו לו עד כה (למעט בסעיף של חקירות), ואילו הבוקר ראש הממשלה מינה איש אמונו, עו"ד רואי כחלון, לממלא מקום נציב שירות המדינה – בניגוד מוחלט להנחיה של היועצת המשפטית לממשלה. האם זהו תחילתו של משבר חוקתי? אנחנו נדבר עם הפרשן המשפטי שלנו ד"ר עידו באום.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק

    לפני 4 חודשים הנחית ד״ר עופר רז דרור פצצה מחקרית חסרת תקדים בישראל. ניתוח ראשון של ההכנסות של המאיון והאלפיון הישראלי. תחושת הבטן של רבים מהמוטרדים מאי השיוויון בישראל לא הטעתה אותם: ישראל הפכה בעשורים האחרונים לדומה יותר ויותר לארה״ב - מדינה בה רוב העושר והצמיחה מתרכזים בידי המאיון העליון. לא תתפלאו לשמוע ששיעור המס של המאיון העליון נמוך דרמטית ממה שמשלמים רוב הישראלים בעשירונים העליונים.

     גיא רולניק מארח השבוע בפודקאסט את החוקר מרשות המיסים שחושף לראשונה את מה שהצליחו להסתיר מאיתנו שנים ארוכות ובאותה הזדמנות מפנה אליו כמה שאלות על הפוליטיקה מאחורי התופעה הזאת - כולל שאלה מסקרנת במיוחד: מה עושה יו״ר רשות המיסים לשעבר משה אשר עם שרוך כתום של לוביסט בוועדת הכספים של הכנסת.

    ויש גם הרבה אופטימיות בפודקאסט השבוע - מביא אותה העיתונאי והאקטיביסט, תומר אביטל, שמזכיר לנו את מה שהממשלה לא רוצה שתדעו: 70% רוצים שנתניהו יתפטר ו- 50% מהליכודניקים מאסו בו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים", הפודקסט הכלכלי היומי של TheMarker, היום יום רביעי, היום ה-453 לפרוץ המלחמה, בעזה ישנם 100 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.

    היום הוא 1 בינואר 2025, בחוץ העננים התפזרו והשמש זורחת, אבל אם לשפוט לפי האירועים אתמול והבוקר – שום דבר לא חדש. בכנסת חסם היום משמר הכנסת, בהוראת יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, את הכניסה של עינב צנגאוקר למשכן, כי, מה לעשות, לא כיף לחברי הכנסת לשמוע אותה. זו כמובן אטימות יוצאת דופן, ויש להתפלל שזה לא סממן לשנה הקרובה. במקביל, אתמול התנהל סחר-מכר כלכלי פוליטי מכוער במיוחד במסגרת דיוני התקציב, כולל משבר קואליציוני שחייב את נתניהו להגיע למרות שהוא עדיין בהתאוששות. האם יש סיכוי לפיטורים של בן גביר והקדמת הבחירות? אנחנו נדבר על המשבר הזה עם הכתב הפוליטי מיכאל האוזר טוב.

    ומה קרה בסוף אתמול בערב בדיוני התקציב? אז שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכל זאת חתם בערב על ביטול המס על כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים, למרות כל ההמלצות המקצועיות. הוא חתם גם על ביטול חלק מההטבות על רכבים חשמליים - מה שכמובן מייקר אותם. מאות מיליונים הועברו לענייני דת ומורשת– אבל עשרות העברות תקציביות לא אושרו, בסכום של לא פחות מ-2.5 מיליארד שקלים, וכבר לא ברור מה יקרה עם הכסף הזה, שיסומן  אולי כ"עודפים לשנה הבאה". מה זה בכלל אומר? אנחנו נדבר, שוב, עם כתב המאקרו נתי טוקר.

    כולם יודעים שתחזיות הן עניין קשה ומסובך, בעיקר בכל הנוגע לעתיד, אבל ב-1 בינואר זהו דבר שאי אפשר שלא לעשות אותו. בארץ רוב כלי התקשורת חוששים מלעסוק בתחזיות, ועל רקע השנה האחרונה זה די הגיוני, אז החלטנו להביא לכם כמה מהתחזיות של העיתונות הכלכלית העולמית, למשל עיתונים כמו "פייננשל טיימס" ו"אקונומיסט". אנחנו גם נדבר ונחליט מה אנחנו חושבים על זה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי שלTheMarker , יום שלישי 31 בדצמבר, היום ה-452 למלחמה. בעזה יש עדיין 100 חטופים. באולפן סיוון קלינגבייל סמי פרץ.

    שנת 2024  - אחת השנים הקשות בתולדות המדינה – מסתיימת היום. החל ממחר נתחיל לשלם מכיסנו את מחיר המלחמה עם שלל התייקרויות, מיסים, הקפאות שכר וגזירות כלכליות. השנה החדשה נפתחת עם הרבה מאוד סימני שאלה מדיניים, בטחוניים, פוליטיים וכלכליים, ואנחנו רוצים לנסות לפזר מעט מסימני השאלה האלה. נדבר עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא מכון המחקר מיינד ישראל, ובכיר לשעבר במטה לבטחון לאומי. נדבר איתו על עידן טראמפ – הסיבוב השני, מה זה יעשה למלחמת הסחר עם סין, המתיחות מול רוסיה וגם על הסוגיה הפלסטינית שחזרה לסדר היום הבינלאומי לאחר 7 באוקטובר.
    הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חושפת היום שאוכלוסיית ישראל חצתה לראשונה את קו ה-10 מיליון תושבים, ויתכן שזו אחת הסיבות לנתון המטריד יותר: ב-2024 עזבו את ישראל קרוב ל-83 אלף איש לעומת פחות מ-24 אלף איש שחזרו אליה. מאזן ההגירה השלילי הביא להפחתת שיעור הגידול של האוכלוסיה ואנחנו ננסה לברר עם פרופ' אלון טל, מהחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב, אם מדובר בתחילתו של גל ואיך הוא קשור למלחמה, ליוקר המחיה, להפיכה המשטרית ולצפיפות ההולכת וגדלה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי שלTheMarker , יום שני 30 בדצמבר, היום ה-451 למלחמה. בעזה יש עדיין 100 חטופים. באולפן סמי פרץ.
    המאבק על גיוס החרדים נכנס להילוך גבוה ושתי דמויות מפתח בו הן שר הביטחון, ישראל כ"ץ, ושר החוץ, גדעון סער, שזכו בתפקידיהם כדי שיכשירו חוק השתמטות לחרדים, מתוך הנחה שאם הם יזרמו עם צרכי ההישרדות של הקואליציה – היא תצלח את המשבר הזה בשלום. הציבור המשרת – שחלקו גם בחר בממשלה הזו – ימשיך לשלם מחיר גבוה מאוד של ימי מילואים רבים, פגיעה במשפחה ובקריירה וכמובן סכנת חיים. נתי טוקר בחן את נתוני הנטל המוטל על אנשי המילואים לפי השתייכותם המגזרית, והוא יציג כאן נתונים מאלפים: מי משרת הרבה מעבר לחלקו באוכלוסייה ומי לא. הוא יהיה איתנו.
    הרמטכ"ל הרצי הלוי אמר אתמול שישראל ניצחה את חיזבאללה ברמה הצבאית, אך הניצחון האמיתי יהיה כשהצפון ישתקם, העסקים ייפתחו מחדש, התושבים יחזרו ורוכבי האופניים ישובו לטייל שם בנחת. מתי זה יקרה? ובכן, הממשלה הקצתה 15 מיליארד שקלים לשיקום הצפון, אך בשל היעדר הגדרות גיאוגרפיות ברורות, רשויות רבות נאבקות על חלקן. זה מעורר חשש שהפוליטיקה תנצח ודווקא הנפגעים האמיתיים יקבלו פחות. שוקי שדה מ"שומרים", בדק את ההבטחה השלטונית ועל מי היא חלה – לפי המאבק שמתנהל, הניצחון האזרחי עוד רחוק
    שנה קשה של מלחמה, נטל מילואים כבד, מפונים רבים וטראומה לאומית לא השפיע על שוק הרכב, שמסיים שנה חלומית עם זינוק של עד 20% במסירות כלי רכב חדשים, וצפי לזינוק נוסף בשנת הגזירות הבאה עלינו לטובה – או לרעה, תלוי איך מסתכלים על זה. יתכן שההישג הזה הוא גם תוצאה של מחדל ממשלתי: תחבורה ציבורית לא טובה ולא שירותית – ודאי לא בסופי שבוע – שמחייבת אותנו להשתמש ברכב למרות הפקקים והעומס בכבישים. דניאל שמיל יספר על השנה הנהדרת של יבואני הרכב.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 29 בדצמבר, היום ה-450 למלחמה. בעזה יש עדיין 100 חטופים, באולפן סמי פרץ וסיון קלינגבייל.
    השבוע מסתיימת לה שנת 2024 ואז מתחילה שנת 2025 שעוד מוקדם לדעת לאן היא הולכת ברמה הבטחונית אבל ברור לאן היא הולכת ברמה הכלכלית: שנה של גזירות והעלאות מחירים ומיסים והקפאת שכר. בסוף השבוע השקנו באתר TheMarker מחשבון גזירות שמאפשר לכל אחד להזין את הפרטים שלו ולקבל שורה תחתונה – כמה זה יעלה לנו. זה היה האייטם הכי נקרא שלנו בסוף השבוע וזה הגיוני. שלחנו כמה אנשים לבדוק את זה וקיבלנו תוצאות מעניינות וגם פערים. לאחד הגזירות יעלו 6000 שקל בשנה הבאה ולאחר הם יעלו 18 אלף שקל.  איך זה יכול להיות? נשאל את כתב המאקרו שלנו, נתי טוקר.
    בשבוע שעבר פירסם הכלכלן הראשי במשרד האוצר את דוח ההשקעות הזרות בישראל שמגלה משהו מעניין - הן גבוהות יותר מאלה שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת. אנחנו מדברים על אותה מדינה אז מתבקש שהנתונים יהיו דומים, אך מסתבר שכל גוף סופר את זה אחרת. משרד האוצר מציג נתונים יפים יותר וזה מעורר את החשש שהפקידות הבכירה מנסה לייפות את המציאות, ודאי תוך כדי נסיון להפיכה משפטית שפגע בהשקעות הזרות. עומרי זרחוביץ' צלל לתוך הדו"ח והוא יהיה איתנו ויספר על עסקה אחת ששינתה את התמונה.
    ממשלת ישראל הנוכחית היא הדתית והחרדית ביותר מאז הקמת המדינה וזה מתבטא בסדר יומם של שרים רבים שעובדים עבור המגזר שלהם. אחד דואג בעיקר לדירות לחרדים, אחד מופקד על החינוך החרדי, אחר מטפל בקצבאות וסבסוד שירותים לחרדים, אחד לבריאות ולצידם יש את יו"ר ועדת הכספים הנצחי, משה גפני, שמשמש תחנת מעבר לתקציבים ומוודא שענייני הקהילה שלו מטופלים. זה מעורר הרבה שאלות על הבדלנות הזו ומחירה לציבור הכללי ואנחנו נפנה אותן לרותם שטרקמן, סגן עורכת TheMarker.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    השחקן יוסי מרשק, מהאמנים הבודדים שלא חוששים להתבטא נגד הממשלה, מספר ל'מרקרים' על המחיר שהוא משלם בגלל זה. "אין סיכוי לקבל קמפיינים", הוא יאמר כאן, וידבר על חששם של אלה ששותקים. "90% מהאמנים מפחדים לצאת נגד הממשלה, זה לא רק בגלל הכסף".

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 25 בדצמבר, היום ה-446 למלחמה. בעזה יש עדיין 100 חטופים, באולפן סמי פרץ.
    הלילות האחרונים לא שקטים – התעוררנו כמה פעמים לאזעקות בעקבות שיגורי טילים מתימן לישראל ואין בינתיים מענה שישים סוף למטרד הזה. אמרנו מטרד כי זה בלילה ומפריע לישון אבל זה הרבה יותר מזה, לפחות במה שקשור לחברות התעופה הזרות. הן פחות מתרשמות מהרגיעה היחסית בגבול הצפון ורואות בישראל מקום לא יציב - והחות'ים נותנים להם סיבות לכך. אם המטרד הזה יימשך – החברות הזרות לא יחזרו לכאן כל כך מהר. נדבר על כך עם הדר קנה כתבת התעופה.
    ישראל היא אחת המדינות היקרות במדינות המפותחות עם פער של 39% מעל הממוצע של ה-OECD וזה הולך להיות יותר גרוע בעקבות הגזירות שיוטלו כאן החל מינואר הקרוב. האם יש סיבה אמיתית לכך בכל מה שקשור לשוק המזון? לא ממש. מדד מחירי היבוא של חומרי הגלם לחקלאות ירד בשנה האחרונה ב-7% וגם מחירי הייבוא של מוצרי מזון גולמיים ומוכנים ירד. לעומת זאת מדד המחירים של תעשיית המזון עלה בכ-2% ומחירי הפירות והירקות זינקו בשיעור חד אף יותר.  אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב בית השקעות, ינתח איתנו את הנתונים האלה ומי יודע? אולי נחשוף כאן את הבלוף.
    קופות החולים מתחרות ביניהן על מבוטחים חדשים והן משקיעות הון עתק בתקציבי פרסום ושיווק וטאלנטים אהובים כמו אסי כהן, עלמה זק, יניב ביטון ואחרים. בפועל, שיעורי המעבר בין הקופות נמוכים מאוד ומגיעים ל-2% בשנה בלבד. מחקר חדש שמפרסם מכון טאוב, מוצא כי התחרות הזו שנועדה לשפר את השירות למבוטחים הביאה להגדלת ההוצאה על שיווק, כפילויות במתן שירותים ותחרות עזה על רופאים שהביאה לעלייה בהוצאות השכר. האם היא שיפרה גם את הבריאות? נשאל את פרופ' נדב דוידוביץ', אחד מכותבי המחקר.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.